aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: szomszédolás Takács Máté
2014. május 11. 17:59:00

Kategória: film 2 komment

A hálószövő ide vagy oda, a Rossz szomszédság premierjével érezzük át igazán, milyen pénzek mozoghatnak a csúcsszezonban: a Universal vígjátéka, fittyet hányva az amúgy sem olyan visszafogott prognózisokra, 50 millió dollárt kasszírozott, messze maga mögé tessékelve A csodálatos Pókember 2.-t. A hét másik két premierjét ilyen-olyan fokú érdektelenség övezte.

> új filmek
A vígjátékokra mindig lehet számítani, ha kevés pénztől sokat remél a stúdió, de egyben ez a legkényesebb műfaj is: mindenképpen jónak kell lennie ahhoz, hogy dollárszázmilliók csörgedezzenek a kasszába. És hogy jó-e, arról már az előzetesek alapján ítéletet mond a közönség. A Rossz szomszédság (Neighbors; hazai bemutató: május 15.) képes volt az egyszerű-de-nagyszerű alapsztoriját megfelelő poénokkal megtámogatni a trailerekben, ami eme amúgy is hiányos piacra érkezvén bőséggel elég volt, hogy teljes mértékben magára vonja a figyelmet. A Universal produkciója cirka egy tízessel fejelte meg az átlagos elvárásokat, vagyis 51 millió dollárt szakított, és ilyesmit egy eredeti forgatókönyvből készült filmtől már nagyon ritkán látni. Az, hogy a kritikusok tetszését elnyerte a Rossz szomszédság, egyenes utat jelent a nézőkhöz, akik minimum 150 millió dollárig most már fel kell hogy tornásszák a rongyos 18 millióból összerakott vígjátékot, de egyelőre a 200 milliót se zárjuk ki. Kinek kell ide Godzilla, ha ott vannak a hétköznapokból átemelt és karikírozott tanárok, főnökök, szomszédok... ne lepődjünk meg, ha legközelebb megátalkodott postásokról készül vígjáték odaát.

Sehogy se nézett ki jól a Visszatérés Óz birodalmába (Legends of Oz: Dorothy's Return; hazai bemutató: már a mozikban) című animációs film, amely a jól ismert mesét folytatja tovább a maga szerény módján. Az újonc Clarius Entertainment 2575 mozit tudott lefoglalni gondozottjának, és valamennyit költött is a promócióra, ám már első ránézésre sincs helye ilyen színvonalú megvalósításnak a mozikban 2014-ben A Lego-kaland, a Mr. Peabody és Sherman kalandjai vagy akár A mogyoró-meló mellett. Ezt a közönség is így gondolta: alig négymillióval kiadták az útját Dorothynak és a többieknek, és várnak szépen az Így neveld a sárkányodat 2. érkezéséig.

A Mom's Night Out című vígjátékkal folytatódik a keresztényi berkekben készült filmek áradata, azonban ezúttal nem a hit, hanem a család kerül előtérbe. A forgalmazó a Heaven Is for Realhez hasonlóan ezúttal is a Sony (vagyis a TriStar), és nyilván szép pénzeket láthattak az anyák napjához időzített premierben (odaát az ma van), ámbár a terjesztés szintjét nem mérték bő kézzel: alig ezer moziban fut a film, és nem is okozott oly nagy meglepetést, mint a korábbi próbálkozások; 4 millióval került a listára, ami nem rossz, de nem is olyan jó. A kritikák szapulják, de ez nem lephet meg senkit, az viszont annál inkább, ha 15 millió fölé vergődik végül.

> korábbi filmek
A csodálatos Pókember 2. szénája nem áll jól: amellett, hogy a szokásos második heti mélyrepülést el kellett szenvednie (ami határozottan mélyebb repülés a magasabban is kezdő Amerika Kapitányénál), már egy vígjáték is nagyot lökött rajta lefelé, szóval a következő hetek újabb látványfilmjeitől is lesz bőven félnivalója. A közönség másodjára sem elégedett maradéktalanul tehát a Sony új Pókember-interpretációjával, és a második körben gyűjtött 37 millióval még a 150 sincs meg. Egészen balszerencsés forgatókönyv azt is hozhatja, hogy a film 200 millió alatt száll ki a versenyből, de az azért nem valószínű.

> végszó & ami jön
A Rossz szomszédság eleget kompenzált mindenen, szóval a Godzillának nem kell túl mélyről felkarolnia az összforgalmat. Az 1998-as változat mai árfolyamon számítva kb. 75 milliót fialt az első hétvégén (amit akkor csalódásként aposztrofáltak...), s ez nem egy teljesíthetetlen cél az új film számára sem. Jön még a Million Dollar Arm című sportfilm is a Disneytől.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Godzilla | 3800 | $76m
Million Dollar Arm | 3000 | $13.5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Rossz szomszédság
$51.1m $51.1m $18m
2 1  A csodálatos Pókember 2.
$37.2m $147.9m $255m
3 2  A csajok bosszúja
$9.3m $61.7m $40m
4 3  Heaven Is for Real
$7.0m $75.2m $12m
5 4  Amerika Kapitány: A tél katonája
$5.6m $245.0m $170m
6 5  Rio 2.
$5.1m $113.2m $103m
7 ú  Mom's Night Out
$4.2m $4.2m $5m
8 ú  Visszatérés Óz birodalmába
$3.7m $3.7m $70m
9 7  A beavatott
$1.7m $145.0m $85m
10 6  Veszélyzóna
$1.5m $18.3m $28m

Címkék

box office comedy animation zac efron universal seth rogen children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr256152171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.05.11. 19:13:42

Ahhoz képest, hogy nincs filmjük, elég jó éve van a Universalnak. :) Ha nem kellett volna eltolniuk mindhárom kiemelt bemutatójukat, akkor akár még meg is nyerhették volna az évet.

TomPowell25 2014.05.11. 21:53:33

Azért sajnálom a Pókembert, mert másodszori megtekintésre sokkalta jobban tetszett és többet érdemelne (bezzeg a Pókember 3., az első hétvégén vagy 130-at keresett, de azok még más idők voltak), igaz, kudarc így se lesz belőle. A sztori most jobban egyben volt és a karakterek íve is tisztábban kijött, mondjuk van akinél a ripacskodás ezúttal kevésbé volt fájó (Foxx), de volt akinél annál inkább (DeHaan).

Ugyanakkor örülök a Rossz szomszédság sikerének, mert vígjáték és se nem folytatás, se nem feldolgozás vagy brand, plusz alapból tetszetős a koncepció, úgyhogy jövő héten Godzilla utáni levezetésnek tökéletes lesz.:)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása