aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2014: golden action boy - a nyertesek Németh Barna
2014. március 24. 12:00:00

Kategória: film 19 komment

Igaz, hogy a GAB bezárt egy, a díjszezonban sokszor nyitva hagyott kört, a mi kis házi díjunk is azt bizonyította, hogy egy üdítően sokszínű szezont tudhatunk a hátunk mögött. Bár a végeredmény nem feltétlenül erre utal, örömteli tény, hogy a szavazatok alapján módfelett megoszlanak a vélemények, és ez is csak azt bizonyítja, hogy egy olyan évadon vagyunk túl, amely sok jó filmet kínált. Reméljük, hogy a következő is ilyen lesz, de még mielőtt előre szaladnánk, nézzétek meg, hogy szavaztatok!

goldenactionboy.jpg

LEGJOBB KÉPI EFFEKTUSOK: Gravitáció (Kritikánk)

Akadtak néhányan, akik Smaug vagy a kaijuk mellé tették a voksukat, de akárcsak tavaly, a többség az innováció mellé állt. Cuarón csapata olyan lélegzetelállító hitelességgel adta vissza a végtelen semmit, hogy azt nem lehet nem elismerni. Ezt ti is megtettétek, a Gravitáció effektusai a 2014-es GAB egy legnagyobb arányú győzelmét aratták.

LEGJOBB OPERATŐR: Gravitáció (Emmanuel Lubezki)

A kategória mind a hét jelöltje más-más stílust képviselve alkotott nagyot, de az már a szavazás első napjától kétségtelen volt, hogy Lubezki lesz az operatőrök versenyének nagy nyertese. Így is lett, a szavazók több mint 70%-a csodálkozott rá, hogy jelenítette meg Chivo mindazt, amit nem is láthatott.

LEGJOBB FILMZENE: Feledés (M83) és Az acélember (Hans Zimmer) (Kritika és kritika)

A hatalmas adok-kapok közepette az öt jelöltből négy is megjárta a ranglétra legfelső fokát, és a csata az utolsó pillanatig folytatódott... de el nem dőlt. A Gravitáció, A nő, Az acélember és a Feledés kompozíciói mindvégig fej-fej mellett haladtak, és a célfotó elsütésének pillanatában is csak néhány szavazat választotta el őket egymástól, amikor is éppen a bearanyozott kettős haladt az élen.

LEGJOBB FORGATÓKÖNYV: A nő (Spike Jonze) (Kritikánk)

Miközben a Mielőtt éjfélt üt az óra és a Wall Street farkasai püfölték egymást a második helyért, Spike Jonze emberivé lett cyber-románca köröket vert rájuk, hogy sok más díj után a GAB is kitüntesse az utóbbi idők legeredetibb és legszebb szerelmi történetét.

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM: A Lego-kaland (Kritikánk)

Szegény Frankenweenie tisztes távolságból volt kénytelen szemmel követni a Lego-figurák és a hivatásos ijesztő-tanocok mérkőzését. Végül minden idők legszuperebb játékának filmadaptációja definiálta újra az „awesome” fogalmát, ami egyben bemelegítést is jelent a következő Oscarra.

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ: Cate Blanchett (Blue Jasmine) (Kritikánk)

Akárcsak a zeneszerzők, a színésznők is alaposan megizzasztották egymást. Miközben azért Jennifer Lawrence, Lupita Nyong'o, Adéle Exarchopoulos és Marion Cotillard is szépen gyűjtögette a szavazatokat, Ausztrália ékköve pont olyan határozottsággal tört az élre, mint amilyen magabiztosan (és elegánsan) adott új életet az amerikai irodalom egyik legtöbbet emlegetett női alakjának, még ha ő nem is villamossal érkezett...

LEGJOBB SZÍNÉSZ: Matthew McConaughey (Mielőtt meghaltam) (Kritikánk)

Eleinte kiélezettebb versenyre lehetett számítani, de ahogy haladtunk előre, úgy szakadt szét az élboly, hogy aztán Joaquin Phoenix és Leonardo DiCaprio tapsoljon megértő mosollyal azon kollégájuknak, aki testi-lelki átlényegülés után vívta meg bravúros csatáját politikával és egy láthatatlan ellenséggel. McConaissance lives on!

LEGJOBB RENDEZŐ: Alfonso Cuarón (Gravitáció)

„Azt sem tudtam, hogy mi lesz ebből.” „Fogalmam sincs, hogy csinálta.” - mondták a kollégák, ennek ellenére Alfonsó Cuarón megcsinálta. De azon túl, hogy ámulatba ejtette a szakmát és a világ filmrajongóit, a Gravitáción végzett munkája jóval túlmutat ezen, ismét nyomatékot adva annak, hogy eredeti forgatókönyvből, innovatívan, okosan, nem feltétlenül tizenévesekre kalibrált látványfilmből is lehet világsikert faragni.

LEGJOBB FILM: Gravitáció

Szó se róla, minden esély megvolt rá, hogy nálunk is a díjszezonban annyiszor bejárt utat kövesse a Gravitáció, és a játszi könnyedséggel megszerzett díjai mellett épp a fő kategóriát veszítse el. Végül aztán sem A nő, sem A Wall Street farkasa nem tudta megakadályozni abban, hogy itt most bezáruljon a kör, pedig utóbbi tényleg csak pár vokssal maradt le Cuarón filmjétől.

Több mint 100-an adtatok le érvényes szavazatokat a játékban (a jelöltek listáját itt találjátok), és az ehhez kapcsolódó nyereményjátékban Cel neve került elő a kalapból, akivel PÜ-ben vesszük fel a kapcsolatot.

Címkék

m83 cate blanchett matthew mcconaughey hans zimmer spike jonze alfonso cuaron dijszezon golden action boy dijszezon 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr495876437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.24. 12:09:18

Egy-két kategóriában (pl. a legjobb film) elképesztően szoros volt a mezőny: ha szépen megkéritek Barnát, talán összehoz nekünk egy statisztikát, mindenesetre lehet, hogy ugyanilyen izzasztó verseny zajlott az összességében "unalmasnak" kikiáltott Oscaron is. :)

kaamir 2014.03.24. 12:16:55

Nem lehetne, hogy jövőre ne legyenek jelöltek? Elég torz az eredmény, ha nem arra szavazhat az ember, amit tényleg a legjobbnak tart.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.24. 12:24:43

@kaamir: Nem hiszem. Egyrészt muszáj bizonyos keretek közé terelni a szavazást, különben komplett katyvasz lesz belőle (máshol már próbáltam, nem ment), főleg ha tartani akarjuk a díj sokszínűségét (melyik az az olvasó, aki gondosan összeállít egy jelöltlistát 9 kategóriában?), másrészt a GAB részben a szerkesztőség véleményét tükrözi az év legjobbjairól.

MasterTom 2014.03.24. 12:25:35

@kaamir: Szerintem vezetőnek nagyon is jó, hogy vannak jelöltek. Talán azt tudom elképzelni jövőre, ha a blog szerkesztői is úgy gondolják, hogy legyen minden kategóriában kétszer annyi jelölt, talán akkor már mindenki megtalálhatja majd a számításait.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.24. 12:28:39

@MasterTom: Nem lesz több jelölt. Több kategória esélyes, de a jelöltek száma már így is ki van maxolva. :)

Tnitike 2014.03.24. 12:31:07

Ó, elfelejtettem szavazni... :(

Németh Barna 2014.03.24. 13:23:40

A versenybe markánsabban részt vevő feleket mindegyik kategóriához beírtam, de ha valami egyéb kérdés van, akkor elő vele :)

Viszont néhány érdekes adat:
- A Wall Street farkasára szavazók zöme (2/3) nem Scorsese-t jelölte be rendezőnek.
- A Gravitáció pártiak inkább adtak szavazatot a Wall Street farkasára más kategóriában, mint fordítva.
- A harmadik erő (A nő) szavazói inkább a Gravitáció, a negyedik erő (12 év rabszolgaság) szavazói pedig inkább a Wall Street mögé álltak más kategóriában.

zsóka_eszter 2014.03.24. 14:39:47

félig-meddig tükrözi a végeredmény a voksaim, ennek ellenére elégedettnek mondanám magam

ha már így lehet kérdezni, engem érdekelne, volt-e telitalálatos szelvény, ill. akármelyik kategóriaban olyan jelölt, akire/amire nem szavazott senki (ilyen infót a top 25 sci-fi film közönség-szavazázos verziójánál hoztatok le, azt hiszem)

Cel-nek pedig gratula!

Németh Barna 2014.03.24. 17:17:15

@zsóka_eszter: Holtversenyt nem lehetett tippelni, szóval nem volt telitalálatos szelvény :)

Az összes jelölt közül viszont mindössze egy olyan akadt, amire nem érkezett szavazat: Frances Ha, mint legjobb film.

zsóka_eszter 2014.03.24. 19:55:31

@Németh Barna: nyilván nem, ezesetben természetesen úgy értettem a telitalálatost, hogy a majdnem stimmelt, az ominózus kategóriában pedig az egyikre voksolt az illető

a Frances Ha mondjuk részemről nem meglepetés, Greta Gerwig elviszi, ahogy a Dallas Buyers Club-ot Leto és McConaughey, egyébként mindkét film olyan 70-80%-os

Németh Barna 2014.03.24. 20:09:25

@zsóka_eszter: Valójában ki akartam térni a válasz elől, mert erre vonatkozóan nem csináltam feljegyzéseket. De biztos volt, a nagy számok törvénye alapján kellett, hogy legyen :)

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2014.03.24. 20:15:04

"Akadtak néhányan, akik Smaug vagy a kaijuk mellé tették a voksukat, de akárcsak tavaly, a többség az innováció mellé állt."

Hogy... hogy miiiii? Mert a Smaugban nem volt semmi innováció, igaz? :P Az utólag konvertált 3D tényleg rendkívül ütős és innovatív dolog 2013-ban. Vicces :)
Nem tudom, hová tették a szemüket a szavazók, Smaug elképesztő volt, pláne HFR-ben.

A legjobb fényképezés kategóriában pedig az Only God Forgives volt nagyon ütős, de nyilván a többség úgysem látta, csak így meg nincs értelme a díjnak. Ha a Gravityre ült be mindenki, nyilván a Gravity fog tarolni, még akkor is, ha 20 perc után kihajították az ablakon a forgatókönyvet. Fasza.

/rant

Németh Barna 2014.03.24. 20:24:50

@Pitypalatty úrfi: Nem hinném, hogy a 3D-nek bármi köze volt a szavazatok sokaságához. Ha pedig az Only God okfejtésedet visszafordítjuk az effekt kategóriára, akkor tényleg a Smaugnak kellett volna nyerni, mert azt sokkal többen látták. És mégse.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2014.03.24. 20:29:24

@Németh Barna: Tényleg többen látták A Hobbitot? Nem is tudtam.
Viszont az Only God Forgives esetében nagyságrendi különbség lehetett, míg a Smaugéban nem. Mondjuk nem ismerem a számokat. Ha jól rémlik, te szoktad itt a box office jelentést írni, szóval javíts ki, ha tévedek :)

Németh Barna 2014.03.24. 20:34:12

@Pitypalatty úrfi: Nem én szoktam, hanem Máté. Majd jön is és jól kijavít, de ha jól tudom, a Gravity és a Smaug között volt kb. 150.000 néző különbség.

zsóka_eszter 2014.03.24. 20:47:25

@Németh Barna: valójában akkor azt írd, és ennyi, aztán majd ha nem leszek lusta, átnyálazom magamnak a szavazatokat :)

Cel 2014.03.26. 19:53:53

Amúgy azt hiszem a mail cím ami meg volt adva az inaktív volt eddig most aktiváltam újra, bocsi.
Ha küldtetek üzit akkor örülnék ha elküldenétek mégegyszer.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása