aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: beavatva Takács Máté
2014. március 23. 16:59:00

Kategória: film 10 komment

A Lionsgate számításai jobbára bejöttek a legfrissebb young adult, azaz ifjúsági regény-adaptációval, hiszen A hobbit: Smaug pusztasága óta nem kaszált ennyit az első hétvégén élőszereplős film, mint most A beavatott. A hét másik nagyobb premierje, a Muppets Most Wanted leszerepelt, ellenben a God's Not Dead című keresztény dráma kevés moziból sokat szakított.

divergent.jpg

> új filmek
Az Alkonyat bombasztikus sikere után jól azt hitték a produceri pozícióban üldögélők, hogy az üdvösséghez elegendő a románc, amikor egy-egy adaptálható, fiataloknak szóló könyv jogai után néznek a bestseller-listáról. Hosszú sor bizonyította az elmúlt egy-két évben, hogy akció is szükségeltetik, mert férfi nézők nélkül meg vannak lőve az olyan darabok, mint a Lenyűgöző teremtmények vagy A burok. Az egyetlen áttörőben, Az éhezők viadalában ráadásul az akció kapott nagyobb hangsúlyt, a románc csak a spájzig jutott, de ennek kompenzálására a női főszereplő igazán markáns figura (aki mellesleg egy normális sztori főszereplője). Nos, A beavatott (Divergent; hazai bemutató: már a mozikban) egy szinttel lejjebb, de hellyel-közzel hasonló fokon rendelkezik minden szükséges összetevőből, és Veronica Roth regénye eleve komoly népszerűségnek örvend. Az előzetes jegyeladások már megszellőztették, hogy a Lionsgate nem jár tévúton, a film nagyot fog szólni; ezt váltotta be az 56 millió dolláros nyitány, ami határozott alapokat kölcsönöz az eljövendő két újabb részhez – a következő már egy év múlva, mikor még Az éhezők viadala is nagyban mozgósítja az ifjúságot. Ami a film további kilátásait illeti: a hervasztó kritikák azt sugallnák, hogy túl sok alkalmi mozizót a későbbiekben nem fog becsábítani a csaknem 4000 mozi valamelyikébe, ám a nézői visszajelzések teljesen más képet festenek, ahogy a péntekről szombatra beállt csökkenés alacsony szintje is biztató előjel (nem éri el a 15%-ot). Ugyancsak komoly fegyvertény, hogy a közönség több mint 40%-a hímnemű volt... szóval 150 millió dollárig talán nagyobb gond nélkül elkolbászol, aztán majd elválik, sikerül-e a folytatásnak minden téren emelnie a tétet, már ha egyáltalán.

Kissé talán régen volt, de azért még élénken zengedeznek sokunk fejében a Muppets bolondos nótái. Úgy fest, az amerikaiak jelentős része már elfeledte, mennyire jól is szórakozott 2011 végén: a Muppets Most Wanted címre hallgató folytatás mindössze 16 millió dollárt tudott összegyűjteni, ami nagy lemaradás az első rész 29 milliójától. A Disney sok helyen elmérte számításait: rosszkor küldte moziba a filmet (A Lego-kaland és a Mr. Peabody és Sherman kalandjai is jókora adag szelet lopott ki vitorlájából), képtelen volt megismételni az előd kiváló reklámkampányát és lecserélte a megfelelő körökben népszerű főszereplőket, Jason Segelt és Amy Adamset olyanokra, akiket a felnőttebbek tudnak igazán értékelni (Ricky Gervais, Tina Fey). Brekiék sorsa tehát ismétli önmagát, de talán most nem jutunk el egy űrös epizódig. A Muppets Most Wanted pedig nem jut el 50 millióg se, ami amúgy a költségvetését is jelenti egyben.

A vallásukat hevesen gyakorló tengerentúliak annyira belejöttek a mozizásba a nagy stúdió által széles körbe eljuttatott Isten fia révén, hogy most gyorsan jegyet váltott jelentős részük a mondhatni rendszeres időközönként fel-felbukkanó független darabok egyikére is. A God's Not Dead 780 moziban látható a Freestyle Releasing forgalmazásában, és egy olyan tanárról szól, aki megköveteli diákjaitól, hogy jelentsék ki a cím ellenkezőjét, ám egyikük erre nem hajlandó (a tanárt amúgy az a Kevin Sorbo játssza, aki egy másik isten fiaként vált híressé). A feszültséggel teli sztori 8.5 millió dollárt ért plusz egy ötödik helyet a toplistán. A film ezzel biztosan kellő publicitást nyer a keresztény filmgyártást rendre lesajnáló amerikai sajtóban, ami csak még jobban megdolgozza majd a bevételeket. 30 millió dollár feletti eredmény is könnyedén elképzelhető.

> korábbi filmek
A Need for Speed zuhant, amennyit nem szégyellt (miközben nemzetközileg már csaknem 100 milliót tankolt fel), a 300: A birodalom hajnala tovább araszol a 100 millió felé és a Mr. Peabody és Sherman kalandjai is dolgozott le valamicskét súlyos hátrányából, de szemlátomást azért megszenvedte Muppeték érkezését. Egyik film sem egy kifejezett sikertörténet.

> végszó & ami jön
A beavatott teljesítette kötelességét, és a God's Not Dead is tett róla, hogy ne legyen eseménytelen a hétvége, így a Muppets Most Wanted megfeneklése csak a harmadik legérdekesebb sztori. Hogy mi feneklik meg a következő héten, s mi ússza meg szárazon, az sejthető: jön a 130 millióból összeeszkábált Noé és David Ayer új filmje (de mondhatjuk úgy is, Arnold újabb fiaskó-veszélye), a Sabotage.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Noé | 3400 | $40m
Sabotage
| 2450 | $9.5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  A beavatott
$56.0m $56.0m $85m
2 ú  Muppets Most Wanted
$16.5m $16.5m $50m
3 1  Mr. Peabody és Sherman kalandjai
$11.7m $81.0m $145m
4 2  300: A birodalom hajnala
$8.7m $93.8m $110m
5 ú  God's Not Dead
$8.6m $8.6m n.a.
6 3  Need for Speed
$7.8m $30.4m $66m
7 8  A Grand Budapest Hotel
$6.8m $13.0m n.a.
8 4  Non-stop
$6.3m $78.6m $50m
9 6  A Lego-kaland
$4.1m $243.4m $60m
10 5  The Single Mom's Club
$3.1m $12.9m n.a.

Címkék

disney box office adaptation lionsgate muppets religious divergent

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr745875421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.03.23. 17:15:41

Sajna az új Muppet film már az elejétől halott ötlet volt - kezdve a Segel-Adams páros távozásától, a kémes történeten át, egészen a semmilyen marketingig.

Németh Barna 2014.03.23. 17:30:28

No, az Asylum elkezdhet visszanyúlni a gyökereihez és újra keresztény filmeket gyárthat. Vagy keverheti a múltat a jelennel és csinálhat keresztény mockbustereket :D

Atkakukac1989 2014.03.23. 20:00:06

Bár nem tudom, hogy minőségben milyen lesz a Muppets 2, de mindenesetre sajnálom a filmet, nem hiszem, hogyha gyengébb is az első résztől, akkor is ennyit érdemel. Szerintem bőven van a figurákban kraft, csak elrontották a marketinget, nem kicsit. (Lényegében nem is volt). :(

Atkakukac1989 2014.03.23. 20:01:30

@desmondwallace: A forgalmazó azt írta közösségi oldalán, hogy előzetes tervei szerint dvd-n fog megjelenni remélhetőleg a közeljövőben és moziban nem kívánja bemutatni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.24. 08:22:52

@Atkakukac1989: Bíbör, Kellan Hercules meg Asylum filmek jöhetne a mozikba, mert biztos, hogy jók... ami meg tényleg jónak tűnik, pláne egy legendával azt nem kell... áááá azt minek.

Néha nem értem, hogy mégis mi alapján hozzák be a filmeket.

Atkakukac1989 2014.03.24. 10:36:38

@REMY: Szerintem még jó részüket most is csomagban kell megvásárolniuk a forgalmazóknak és ha nem akarnak bukni 1-1 filmen, akkor be kell mutatniuk. De ezt csak gondolom, lehet, hogy már nem ilyen csomag alapú értékesítés .

Viszont az igaz, hogy már sok olyan film elkerülte a mozikat aminek nem kellett volna és sok olyan, aminek meg nincs helye ott, simán játszották.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.24. 11:49:27

@REMY: Az Erőnek erejével 25 ezer nézőig vitte, ezek után nem olyan meglepő a kimaradás, bármily elszomorító is (miközben az említett Herkulás 50 ezer néző fölé ment).

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2014.03.24. 19:33:59

@Takács Máté: Az rendben van, de a Szupercella például jól muzsikált, és a Sabotage-ban se csak Arnie karizmájára épít.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.24. 19:39:30

@desmondwallace: Akkor még David Ayerre, akinek legutóbbi filmjét 10 ezren nézték meg? Ha mondjuk Sly is benne lenne, máris más lenne a helyzet. De ezt nálunk csak Arnolddal lehet eladni, ő meg magában kevés. Ennek ellenére igazán bevállalhatták volna.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása