aeon flux

ready for the action now, danger boy?

werk: így készült a csillagok háborúja Zalaba_Ferenc
2014. március 09. 15:25:00

Kategória: film 61 komment

Réges-rég, egy messzi galaxisban, Hollywoodban éldegélt George Lucas, ez a Flash Gordon-rajongó fiatal filmes, aki szenvedélyes álmot szőtt egy varázslatos világról, melyből aztán gyermekek milliói táplálkoztak és teszik még most is, generációkkal később. Odáig azonban göröngyös volt a csillagközi út, míg a Csillagok háborújából minden idők egyik legsikeresebb filmje lett. Új sorozatunkban a Szent Trilógia megvalósulásának csodáit tárjuk fel, és mint minden, ez is az első résszel kezdődik - kivéve, hogy nem.

starwars620.jpg

1974-ben Alan Ladd Jr., a 20th Century Fox producere szerint George Lucasnál aligha akadt tehetségesebb filmes az Álomgyárban. Lucas második rendezése, az Amerikai Grafiti 115 millió dollárt keresett, s ezáltal minden idők egyik legjövedelmezőbb filmje lett (a bekerülési költségekhez viszonyítva), ezért Ladd Jr. elhatározta, hogy megszerzi a Foxnak a fiatal tehetséget, bármin is dolgozzon. Lucasnak éppenséggel akadt egy-két ötlete: gyermekkorának kedvenc képregényéből, a Flash Gordonból szeretett volna filmet forgatni, ám Dino De Laurentiis, a füzetek megfilmesítési jogainak tulajdonosa egyelőre nem kívánta celluloidra fordítani Alex Raymond szellemi termékét, s esze ágában sem volt eladni a jogokat. Lucas ekkor döntött úgy, hogy majd ő megírja a saját űroperáját.

Tulajdonképpen az asztal mélyén már ott lapult egy 13 oldalas tervezet, amely 33. században játszódott, Mace Windu történetét mesélte el, s valahogy úgy kezdődött, hogy "Mace Windu, az Opuchi mélyen tisztelt Jedi-benduja, aki Usby CJ Thape leszármazottja, a híres Jedi padawaan tanítványa..." Nem éppen az a fajta szöveg, amire az ember azonnal ráharap. Nem is csoda, hogy a Universal elzárkózott Lucas ötletétől, pedig mire benyújtotta hozzájuk a filmtervet, addigra az már kezdett forgatókönyv-formát ölteni, s a címe is jobb volt (A Csillaggyilkos kalandjai). Lucas nem is bánta, hogy Ned Tanen, a Universal akkori fejese visszadobta a sztorit - bár a stúdiónak forgatott Amerikai Grafiti 7 millió dollár nettó hasznot termelt a rendezőnek, Lucas mégsem emlékezik vissza szívesen a film forgatására, ugyanis a Universal ott mászott bele abba, ahol csak tudott.

El is határozta, hogy a következő filmjébe senkinek sem hagy beleszólási jogot. Ekkor került kapcsolatba a Fox-szal. Alan Ladd Jr.-t nem nagyon érdekelték a kikötések, sőt még a film sztorija se nagyon foglalkoztatta; miután meghallgatta Lucast, annyit mondott: "Nem értem ezt a filmet, de bízom benned, szerintem tehetséges fickó vagy. Nem a filmedbe, hanem beléd fektetem a pénzem." Gondolom, Ladd Jr. még évek múltán is áldotta ösztöneit.

georgelucas_alanladdjr.jpgAlan Ladd, Jr. és George Lucas

Lucas igazán nem akart sokat a munkájáért. A Fox örömmel vette, hogy a rendező nem kér rendezői díjat, ellenben mindenre kiterjedő teljhatalmat igen. A szerződés szerint Lucas kezében volt a végső vágás, az esetleges folytatások és a merchandising joga. Mellesleg őt illette a bevétel 40%-a. A Fox a filmtervezetet olvasva úgy gondolta, jó, ha nullszaldósra sikerül kihozni a filmet, és a bevétel majd a tévés vetítésekből fog összejönni, másrészt a 70-es években a sci-fi halálán volt, s ehhez a műfajhoz kapcsolódó merchandising gyakorlatilag nem létezett. Lucas mindent megkapott, amit kért: 8 millió dollárral és Gary Kurtz producerrel felvértezve 1975 májusában London felé vette az irányt, hogy olcsó, ám tágas stúdiót béreljen a forgatáshoz. A forgatókönyv végső változata ekkor még el sem készült.

A forgatási stúdió (Elstree) kiválasztása nem okozott gondot, ám a szereplők összeválogatására elment három hónap. Hogy a költségvetést kordában tartsa,a rendező noname színészeket keresett a fontosabb főszerepekre. A pletykák szerint Lucas és De Palma közösen tartott meghallgatásokat, az utóbbi a Carrie-hez keresett színészeket: így olvashatta fel Nancy Allen Leia hercegnő szövegeit, John Travolta pedig belebújhatott Han Solo bőrébe. Lucasnak egyik sem tetszett. Állítólag Harrison Ford egy ácsmunka ügyében keveredett a meghallgatások helyszínére, s Lucas csak véletlenül futott bele két meghallgatás között. Mivel már dolgoztak együtt az Amerikai Grafitin, Lucas rábeszélte, hogy próbálja ki magát Solóként. Ford bedobta az azóta világhíressé vált vigyorát (meg talán a Végzet Ujját is), s megkapta a szerepet. Luke Skywalker figurájára a csupán tévés performansszal büszkélkedhető Mark Hamillt szerződtették, Leia-t pedig egy valódi hollywoodi hercegnő, Carrie Fisher (Eddie Fisher és Debbie Reynolds lánya) játszhatta el. Lehet, hogy Lucasnak is elismételte azt a kétszavas kérdést, amivel sikerült elcsavarnia Warren Beatty fejét a Sampon című filmben?

A Fox és Lucas is egyetértett abban, hogy a Star Warsnak minimum egy nagynevű színész kell az üdvösséghez. Mivel a film legjobb karaktere, Darth Vader végig álarcot és páncélt visel, ezért az ő eljátszása inkább fizikai kihívás, semmint szellemi - a karakteres hang kiválasztása azonban esszenciális volt. Az afro-amerikai James Earl Jones (Dr. Strangelove) "testesítette" meg Vader hangját, David Prowse (Mechanikus narancs) pedig a tekintélyes fizikai valóját. A második nyerő szerep, Luke Skywalker idős mentorának eljátszására George Lucas először Tosiró Mifunét szemelte ki (talán nem utolsó sorban azért, mert a Csillagok háborúja elég sokat kölcsönzött a Mifune főszereplésével készült A vihar kapujában című filmtől), ám kiderült, hogy az Oscar-díjas Alec Guinnesst érdekli Obi-Wan karaktere, "végre kardozhattam egy kicsit" - kommentálta később Guinness. Az elismert színész még csak nem is kérte el előre a bérét: Lucashoz hasonlóan ő is beérte a bevétel bizonyos százalékával (egészen pontosan 2,5%-kal).

starwars_makingof.jpg

George Lucas a trükkök elkészítését is házon belül akarta tudni, ezért John Dysktrával közösen F/X-gyártó céget hozott létre: 1975 augusztusában megalakult az Industrial Light & Magic, amely forradalmi megoldásokon kezdett el gondolkodni. 1976 telén Lucas már a negyedik forgatókönyv-változaton dolgozott - a szerepét nagy mértékben rühellő Alec Guinness beszélte rá a szakállast, hogy a film utolsó harmadában ölje meg Obi-Want; az egykori Nicholson ezredes ekkor még nem tudta, hogy egy Jedi halála nem jelenti szükségszerűen azt, hogy lehet csomagolni. Lucasnak tetszett a drámai fordulat, úgy gondolta, hogy később majd nézők milliói fogják megkönnyezni a köddé váló Jedi-mestert.

1976 márciusában kezdték el a forgatást Tunéziában, amely Luke Skywalker szülőbolygóját, a Tatooine-t hivatott reprezentálni. Ekkor jelentkeztek az első gondok. Gary Kurtz kevesebb, mint két hét alatt szerette volna letudni az afrikai felvételeket - hisz közben a kibérelt londoni stúdióban szépen ketyegett a számláló -, ám a messzi galaxisban váratlan dolog történt: eleredt az eső. A zuhé csupán kikezdte a díszletet, ám az elálltát követő egyhetes homokvihar egyszerűen pozdorjává zúzta Mos Eisley díszleteit. Emellett a forgatási csapat szállására is ráfért volna egy kiadós Köjál-vizit, a kétes minőségű ételtől pedig majd' mindenki gyomorproblémákkal küzdött.

Anthony Daniels, Threepio megformálója a poklok poklát élte át a tunéziai forgatáson. A fiatal színpadi színész amúgy sem volt nagy scifi-rajongó, de mire rádöbbent, hogy mire vállalkozott, már késő volt: ott állt a tűző napon, tetőtől-talpig műanyagban, amiben nem lehetett leülni, sőt még kilátni is alig-alig (és akkor volt csak igazán gondban, ha vécére kellett mennie), s ha mindez nem lett volna elég, a színésznek együtt kellett játszania egy szemeteskukával...

starwars_makingof02.jpg

A jelenetek többségében R2D2 tényleg nem volt több egy rakás műanyagnál, amit madzagon rángattak egyik helyről a másikra, Kenny Baker csak akkor mászott bele, ha mozgatni kellett a fejét, mütyürkéket kellett bekapcsolni, meg ilyesmi. A sípolást csak hónapokkal később keverték hozzá a filmhez. Daniels ott állt egymagában a sivatag közepén egy kávéscsésze társaságában is játszani próbált. "Életem legmagányosabb időszaka volt"- kommentálta később a színész.

A rendező pedig nem volt túl nagy partner a nehézségek leküzdésében. Lucasról köztudomású, hogy meglehetősen neurotikus, ha színészekről van szó. Mark Hamill egyszer meg is jegyezte, hogy ha lehetne filmet forgatni színészek nélkül, Lucas lenne az első jelentkező a rendezői posztra. Támogatás híján a színészek egyhamar elveszítették a hitüket a produkcióban. Alec Guinness csendben tűrt: az ő bére a produkció sikerén múlott. Persze, évekkel később már bőszen kritizálta a Csillagok háborúját. Állítólag egy 12 éves Star Wars rajongó fiúnak - aki azzal fordult hozzá, hogy százszor látta a filmet - azzal a feltétellel adott csak autogramot, ha a megígéri, hogy többet nem nézi meg a filmet.

"Mindig elfog a hányinger, ha Obi-Wanról kérdeznek" - mondta a 2000-ben elhunyt színész. "A forgatás végén már nagyon untam azokat az istentelenül banális szövegeket. Elegem volt a hókusz-pókuszból." Harrison Ford ezt már a forgatás idején is bőszen hangoztatta. A színész néhány dialógust egyszerűen nem volt hajlandó bevállalni: "George, lehet, hogy gépelve baromi jónak tűnik ez a szar, de kimondani egyszerűen lehetetlen." Mint ahogy az egy későbbi interjúból kiderült, Fordnak halvány lila gőze sem volt arról, miről szól az a film, amiben bohóckodik, de ezzel nem volt egyedül. A trükkök javát később adták hozzá a filmhez, s a színészeknek nem ritkán a nagy semmivel szemben kellett játszaniuk. Carrie Fishernek meglehetősen nagy gondot okozott, hogy átélje az Alderaan pusztulását, miközben az említett bolygót egy unott képű angol által magasba tartott táblán látható fekete alapon fehér karika reprezentálta.

starwars_makingof03.jpg

Nem mintha amúgy minden gördülékenyen ment volna a londoni Eltree stúdióban. A tunéziai napon szétaszalódott forgatási csoport Londonban sem talált megváltásra: az utóbbi évtizedek legmelegebb nyara fogadta őket. A kánikula egyhamar megrogyasztotta a - Mark Hamill szerint - hurkapálcikából és celluxból barkácsolt díszleteket. Az angol szakszervezeti rendelkezések miatt a stáb egy percet sem volt hajlandó túlórázni: Lucas késésben volt. Az eredeti költségvetés (8 millió dollár) pedig már a végét járta, pedig a trükkök java még sehol se volt. A Fox türelmetlenkedni kezdett, Lucas peidg saját zsebből állt 1 millió dollárt, azzal a feltétellel, hogy a Fox is bevállal még egyszer ennyit.

Július végén befejeződtek az élőszereplős felvételek, ám a munka oroszlánrésze még hátra volt. Az elkövetkezendő hónapokban Lucas fel-alá szaladgált a vágószoba (San Francisco) és az ILM (Los Angeles) között, s hamarosan rá kellett döbbennie, hogy elképzeléseinek kevesebb mint felét lesz képes megvalósítani. A Fox eleinte azzal fenyegőzött, hogy leállítja a forgatást, majd kénytelen volt beletörődni, hogy az 1976-os karácsonyi bemutatóból nem lesz semmi.

1977 márciusában Lucas meginvitálta néhány barátját, többek között Brian De Palmát és Steven Spielberget a San Francisco-i stúdiójába, hogy megnézzék a Csillagok háborúja nyersváltozatát. A vetítésen jelen volt még Alan Ladd Jr. is a bukástól rettegő Fox képviseletében. A film még messze volt a befejezéstől (a Halálcsillag elleni roham például teljes egészében hiányzott - ezeket a jeleneteket Lucas II. világháborús dokumentumfilmekből bevágott repülős jelenetekkel helyettesítette), John Williams pedig körülbelül egy hónap múlva kezdte el felvenni a film zenéjét, a rendező mégis nagyon sokat várt a vetítéstől. Ám dícséret helyett csupán néma csöndben és zavarodott tekintetekben részesült. Alan Ladd Jr. fehérebb volt Leia kosztümjénél. Egyedül Brian De Palma vigyorgott, s végül ő adott hangot a jelenlévő nézők véleményének: "George, öregem, ez a film rohadtul zagyva."

Számos rendező most biztos a Dunának ment volna - illetve a folyó hollywoodi megfelelőjének -, ám Lucas még mindig vakon bízott a megérzéseiben, s az elmúlt évek folyamatos nyomását követően a balul sikerült tesztveszítés már nem volt képes kihozni a sodrából.

starwars_makingof04.jpg

Sokak szerint John Williams mentette meg a produkciót, aki varázslatos filmzenét komponált a Csillagok háborújához. Utoljára talán Max Steiner volt képes ilyen gazdagon illusztrált, ennyire beszédes filmzene kiötlésére. Az ő produkciója jelentette azt a csipetnyi fűszert, azt a végső adalékanyagot, amely hatására összeállt a varázslat. Az ILM az utolsó pillanatokig dolgozott a trükkökön, végül a Halálcsillagot is sikerült kellő hatásfokon felrobbantani (nyolcadik próbálkozásra): a film elkészült.

Az első nyilvános tesztvetítésre 1977 május 1-én került sor San Franciscóban. Lucas, Gary Kurtz, Alan Ladd Jr. és Paul Hirsch, a vágó csendben lopózott be a moziba: szívük a torkukban dobogott, leizzadtak rendesen. Aztán elsötétült a terem, s megjelent a hosszú intró, amely értetlen morgolódást eredményezett a közönség soraiban. Ezt követően azonban feltűnt Leia hercegnő menekülő űrhajója, mögötte pedig egy hatalmas űrtorta-szelet: egy csillagromboló. A közönség egy emberként fogta vissza a lélegzetét, majd hangos lelkesedéssel fogadta az eseményeket. Lucas végre fellélegezhetett, Ladd Jr. pedig elmorzsolt egy könnycseppet a szemében.

1977 május 25-én 32 mozi mutatta be a Csillagok háborúját. Egyzerűen nem lehetett rá jegyet kapni. Néhány nappal később már több száz mozi vetítette a filmet, s még a sokadik vetítést követően is hosszú sorok kígyóztak a mozik előtt. 1977 végére a film 194 millió dollárt tudhatott magáénak, ezzel minden idők legsikeresebb mozijává vált. A 20th Century Fox részvényeinek értéke az egekbe szökött, a producerek persze azon morgolódtak, hogy a merchandising jogokat meghagyták Lucasnak, akiből néhány éven belül Hollywood egyik leggazdagabb embere lett. A világ pedig gazdagabb lett egy nagyszerű mesével.

starwars_premiere1977.jpg

George Lucas tovább szőtte álmait, de ez már egy másik történet...

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

harrison ford star wars sci fi werk george lucas werkfilm

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr445851261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bublos Zoltán 2014.03.09. 16:34:48

Ez baromi jó volt! Köszi szépen ezért. :)

vargatom 2014.03.09. 16:35:21

Nem tudom hogy később visszatérsz-e még a New Hope-ra, szóval fontos kiegészítés jön: a film sikere nagyon sokban múlott a vágón, de ő nem Paul Hirsch volt.
Marcia Lucas rázta gatyába a filmet, aki ezért egyébként Oscar-díjat is kapott (!). A két folytatáshoz már nem sok köze volt, és fokozatosan el is hidegültek egymástól, 83-ban elváltak. Azóta Marcia gyakorlatilag eltűnt a nyilvánosság elől.

secrethistoryofstarwars.com/marcialucas.html

(az egész site egy aranybánya egyébként)

Kösz a halakat! 2014.03.09. 16:41:58

Megfilmesíthetnék, nagyon nagy sztori

homer006 2014.03.09. 17:57:42

Csak egy kis érdekessèk, a baljós árnyak tunéziai forgtâsának elsö napján szintèn eleredt az esö, ès ugyan úgy elmosta diszleteket:)

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.03.09. 18:09:04

nagyon jó kis írás!
bár szerintem ennyi szóismétlés még nem volt ezen az oldalon :-))

Azeroth87 2014.03.09. 19:30:14

Klassz írás! Gratula!

Spacemaker 2014.03.09. 19:30:34

A vegzet úja muhahaha. Ez biztos így van hejesen?

ingyenebed 2014.03.09. 19:33:51

@Men of street:

ez egy jó ötlet.

az sw egy igazi amerikai álom.
senki nem hisz a zseninek, de ő kitart tűzön-vizen át, aztán bankot robbant, és az egész világ a lábai előtt hever.

szerencsés vagyok, hogy ahhoz a generációhoz tartozom, amelynek a gyerekkora az sw világával telt el.
és sajnálom a maiakat, akiknek csodás űrhajók és vagány űrcowboyok helyett csak bzis depressziós vámpírok jutnak...

Spacemaker 2014.03.09. 19:36:46

És tekintéjes fizikai való? Ez hejtelen, hejtelen. Vajami hàbojgást éjzek az ejőben.

Jó Mercutio halott 2014.03.09. 19:42:33

Lyo ez az iras. Anjira hoty megerdemelne, hogy ez a tekintéjes kilyavitva leggyen. En peldaul belleegyezek hogy az utobbi ketto hsz-t is kitorollye a poszter es felejcsuk el a tekintejest.

Spacemaker 2014.03.09. 19:51:04

Mi, hogy töjöjjék a kommentlyeimet. Ezt nem ejdemjem.

1 lyedi

RaveAir · http://www.magyaritasok.hu 2014.03.09. 20:16:15

Szívesen olvasnék ilyen írást az Indiana Jones filmekkel kapcsolatban is.

Mert megérdemled 2014.03.09. 20:26:47

Marha jó volt a poszt, köszönjük!

Ezen pedig könyesre röhögtem magam (de tényleg, nem túlzás): "s ha mindez nem lett volna elég, a színésznek együtt kellett játszania egy szemeteskukával..."

na4 2014.03.09. 20:27:52

CGI nélkül elég gagyi is lett :-(

tankaranka 2014.03.09. 22:23:49

A DVd-n van egy hogyan készült dokumentumfilm. Nagyon érdekes.

G46 2014.03.09. 22:42:55

Üdv!
Hát ez: Állítólag Harrison Ford egy ácsmunka ügyében keveredett a forgatási helyszínre, s Lucas csak véletlenül futott bele két meghallgatás között. Mivel már dolgoztak együtt az Amerikai Grafitin, Lucas rábeszélte, hogy próbálja ki magát Solóként.

Ezt nagyon régen olvastam, és azóta sokszor megcáfolták. Tény: Ford ács volt, és a film után vissza is ment ácsként dolgozni- hiszen egyrészt sok hónap telt el a forgatás és a filmek bemutatója között- másrészt a színészek pár ezer dollárt kaptak csak. (Később Lucas harcolta ki a színészeinek utólagos magasabb gázsiját.) Lucas nem akarta Fordot, mert Ford benne volt az Amerikan Graffiti-ban, és valamiért tök ismeretlen színészeket akart. Viszont Ford volt az, aki a próbákon felolvasta a "másik színész" szövegeit. És végül Lucasnak leesett, hogy Solo itt ül vele szemben már egy ideje... A meghallgatások valóban egyszerre mentek a Carrie-ével. Mellesleg jópár videó fenn van ezekből a youtube-on, meg lehet nézni. Pl.: www.youtube.com/watch?v=GrUDyQmlp8Q&list=PLC3CD575DE35513CA

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.09. 22:46:08

A Végzet Újért elnézést. Az a durva, hogy már nem először fordul elő az, hogy összekeverem az újat az ujjal, miközben elég érzékeny vagyok a helyesírásra, no de mindenkinek van egy keresztje. :)

smartdrive 2014.03.09. 23:26:13

"the rest is history"

lutria 2014.03.09. 23:47:21

@G46: Én már azon csodálkozom hogy egy egyszerű amerikai ács/asztalos hogyan keveredik egy Londoni filmstúdióba melózni?Angliában nem volt elég díszletépítő?
Az is érdekes hogy Alec Guiness elhintette hogy "érdeklődik" a szerep iránt és ezzel kigolyózta a japó színészt,azután hirtelen elege lett a szerepből és le akart lépni,persze a 2.5%-os részesedésével...
Egyébként a Dunának menni hollyvoodi változata a beleugrani a Los Angeles folyó betonozott medrébe egy hídról,-amikor többnyire nincs benne egy csepp víz sem...

Spawn85 2014.03.09. 23:53:02

Nagyon jó írás. Én nagyon szeretem a Star Wars-t (igen az új részek is tetszettek), és tavaly forgathattam az Elstree Studio-ban itt Londonban (egy brit függetlenfilmben voltam statiszta) és hát óriási élmény volt ott lenni.
Persze, nem abban az épületben voltunk ahol anno a Star Wars forgott de mégiscsak azon a helyen. Egyik drámasulis csop. társam (aki szintén statisztált ugyanabban filmben mint én) meg is jegyezte, hogy milyen legendás helyen vagyunk éppen.

gabborka 2014.03.10. 00:27:06

Nagyon tetszett az írás, de szerintem kicsit félreértelmezed az "egyhamar" szó jelentését :) Kétszer is felbukkant, kétszer is fura volt. Az összes többi viszont hibátlan, szép írás!

vargatom 2014.03.10. 00:32:30

@G46: Csodálkoztam is amúgy, hogy egy ekkora Thing rajongó mint AE miért nem említi Kurt Russellt a Han Solo jelöltek között... ;)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.03.10. 00:43:10

Egy baj van az írással, hogy vége lett... :S Még olvastam volna tovább. :D Jó kis storyk ezek. Tetszenek, pláne, ha egy ekkora klasszikusról van szó.

vargatom 2014.03.10. 01:24:55

@REMY: Csekkold a Secret history of Star Wars weboldalt amit linkeltem, szerintem napokra le tud kötni csak a site. Hát még ha a könyv első kiadását is megleled online... :D

Kozsok 2014.03.10. 07:06:03

@lutria: nem tudom másként fogalmazni: egyszer egy zsidó ács is belekeveredett egy sztoriba...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.10. 07:25:29

@ingyenebed: Meg szuperhősök. Szuperhősök mindenütt. :)

Celtic 2014.03.10. 07:38:57

Koszi, erdekes iras volt.

Epp a napokban neztem meg ujra az eredeti trilogiat, hat nem kellett volna. Meg A birodalom visszavag a legnezhetobb koztuk (igaz, igy is sokat raver az uj triologiara).

Az az erzesem, nemcsak en nottem fel es nezem mas szemmel a filmet, ez anno sem volt olyan nagyon nagy eresztes, cska hasonlitani nem volt mihez.

Indiana Jones-trilogia viszont mai szemmel is szorakoztato.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2014.03.10. 07:55:13

Jó kis összeszedett írás, grat.

Void Bunkoid 2014.03.10. 08:11:53

@Spawn85: ahaha, félreolvastam, hogy "egy brit függetlenfilmben voltam FASISZTA" :D:D:D:D

Wabbit 2014.03.10. 08:12:47

"... Harrison Ford egy ácsmunka ügyében keveredett a forgatási helyszínre ..."
A mai helyzetben ez természetesen már elképzelhetetlen lenne, mivel minden utcasarkon lehet találni lengyel ácsot Londonban. De akkoriban még simán elképzelhető volt, hogy Los Angeles-ből rendeltek ácsokat :).
Viccet félretéve, ilyen előzmények után, mint az American Graffitti, szerintem lehetett annak más indoka is, hogy Harrisson Ford pont Londonban járt akkor.
Egyébként jó írás, olvastam volna még.

Szpájk 2014.03.10. 08:23:11

Ha már hibák:
David Prowse, Alec Guinness helyesen.
Egy-egy mássalhangzó hibádzik.
Amúgy jó írás, tetszett.

Darkcomet 2014.03.10. 08:28:32

Klassz írás, de azért a pontosság kedvéért megemlíteném, hogy Lucast nem A vihar kapujában cím film, hanem Kuroszava másik alkotása, az 1958-as Rejtett erőd ( Kakushi toride no san akunin) inspirálta.

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.03.10. 08:46:07

@lutria: azok nem folyok hanem a hegyekbol egy evben egyszer - jellemzoen tavasszal - lejon a viz ( olyankor flooding warning van )

a tobbi 51 hetben lehet gyorsulni, terminator filmekbe uldozos jelenetet felvenni vagy akarmi.

visszakettopadlogaz (törölt) 2014.03.10. 08:48:06

@Wabbit: nem erzem eletszerunek hogy forgatnak egy filmet kozben meg odakeveredik egy acs es utanna felolvas...

mondjuk Segalrol meg azt mondjak hogy pizzat vitt ki es foszereplo lett - mondjuk szineszi tehetseg elnezve a story hitelessegehez nem ferhet ketseg.

csedársajt 2014.03.10. 08:49:48

@Celtic: Keress más akkori scifi-t és nézd meg. Rájössz miért durrant ez akkorát, ha minimális objektivitásra is képes vagy.

A scifit akkor már jó 10+éve olyasminek tekintették, mint az óvodai bábjátékot, jóérzésű rendező, stúdió nem foglalkozik ilyen hülyeséggel, fantazmagóriákkal, ez öngerjesztő folyamatként rontotta egyre lejjebb a szinvonalat

A láthatóan rajzolt űrhajó, láthatóan celofánon húzva a láthatóan 0 térbeli érzetet adó csillagok képe előtt összevissza huzgálva nevetséges módon, ez volt minden amire képesek, vagy inkább hajlandóak voltak

A szinészek vagy rossz ripacsként valami posztközépkori filmből levetett misztikus cuccosba, vagy a szánalomig gagyi gumicsizmákba, esőkabátokba, ciki cuccokba voltak felöltöztetve, a 3perc alatt leirt gyengécske story és a szinészi játék is ennek megfelelő volt kb

A star vars ebben a környezetben hirtelen kategóriát ugrott,.. kb mindenben.

Látvány, szinészi játék, történet, fantázia, kellék, jelmez,stb.

A későbbi hiperalkotásokhoz, realisztikus scifikhez képest (bolygóneve halál, terminátor2, stb) csak egy butácska kösztümös valami gyenge technikákkal és szánalmasan komolykodó dialógusokkal, akkoriban nagyon messze jobb volt bárminél amit moziban látni lehetett ilyen témában.

Void Bunkoid 2014.03.10. 09:08:25

@csedársajt: +1

Nagyon jól leírtad.

Mondjuk örülök, hogy megemlítetted az Alienst, az a film egyszerűen SÚLYOS. Pont a minap mondtam, hogy habár nem volt benne szinte semmi CGI (ami volt, az is mind gyakorlatilag számítógépek képernyőjén volt látható :P), csak makettek meg animatronikus cuccok, meg beöltözött emberek illetve vaktöltényes pukkanós fegyverek, de a rendkívül okos fényképezésnek/világításnak és rendezésnek köszönhetően (hiába, mindkét szuperscifi amit említettél, hogy hogy nem, de James Cameron műve :P) hiába 1986-os film, MA is k*rvára sütne moziban is.

Én igazából le sem vettem volna a mozik műsoráról, tutira ma is meglepően sokan beülnének rá ha heti egyszer lenyomná egy multiplex :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.10. 09:16:41

@Szpájk: @Wabbit: @lutria: Hosszú írás, nagyobb az esély a hibázásra. Köszi a javításokat! Amúgy a legnagyobb hibám szerintem a Ford-féle "legenda" volt, mivel ő nem a forgatásra keveredett oda", hanem a meghallgatásokra.

butyko 2014.03.10. 09:22:55

"végül a Halálcsillagot is sikerült kellő hatásfokon felrobbantani (nyolcadik próbálkozásra): " Érdekes és egyszerű trükk volt.A robbanást fentről lefelé ,függőleges irányban vették fel,nem pedig oldalról.

Oldfan 2014.03.10. 09:42:49

Kurosawától a "Rejtett erőd" az a film, ami nagy hatást gyakorolt Lucasra, nem pedig "A vihar kapujában." Annak számos karakterét "adoptálta", a nyitó jelenet képszerkesztési megoldásait pedig gyakorlatilag egy az egyben lenyúlta. Ezt javítani kéne a szerzőnek, ne csak egy kommentárban jelenjen meg, mert alapinformációnak számít a Csillagok háborújának születési körülményeit illetően.

Alick 2014.03.10. 09:46:24

@csedársajt: "Keress más akkori scifi-t és nézd meg"

A 9 évvel korábban készült 2001 Űrodüsszeia látványvilága erősen inspirálhatta Lucas-t.

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.03.10. 10:17:35

Jó kis cikk, csak csöppet hiányos itt-ott. Én ezt írtam annak idején a filmről:

filmkocka.blogspot.hu/2012/02/haborgo-csillagok-4-resz.html

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2014.03.10. 10:18:49

@Wabbit: nem ács, hanem asztalosmunka, és ez a casting nem Londonban volt. :)

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.03.10. 10:22:58

Klassz írás. bár sokat tudtam eddig is az első SW forgatásáról, egy csomó dolog új volt. Arról nem is beszélve, hogy a tartalom mellett a forma is fain, olvasmányos, könnyed, pont amilyennek lennie kell. Kösz szépen.

Spawn85 2014.03.10. 10:46:35

@Void Bunkoid: Hát egy futballhuligán voltam egy tömegverekedéses jelenetben. A karakter politikai hátterére nem tértek ki :) De jó móka volt, sosem kaptam korábban azért fizetést, hogy téglával pofán verek valakit (persze nem igazi téglával)

Amúgy igazából az volt hihetetlen, és jó érzés amikor beléptem az Elstree stúdió kapuján és amikor kérdezték mi járatban vagyok, közöltem, hogy én bizony forgatni jöttem :)

Egyébként elvileg a következő Star Wars-t is itt fogják forgatni Londonban májustól,(Azt a Pinewood-ban) hát mondanom sem kell mekkora élmény lenne oda bekerülni statisztának. Akár csak egy állólámpa szerepére is :D

ben2 2014.03.10. 11:02:25

Darth Waderhez pontosítás:

James Earl Jones hangja eredetileg nem szerepelt a tervekben. David Prowse hangjával viszont mindenképpen kezdeni kellett valamit, mert az eredeti hang használhatatlan volt (egy vödörből beszélt ugyebár), másrészt erős akcentusa volt, ami egyáltalán nem illett a karakterhez. James Earl Jones szinkronja ekkor került csak a képbe, amolyan vészmegoldásként. David Prowse be is sértődött rajta, hiszen így átminősült bábszínésznek.

Kovács Erzsébet 2014.03.10. 11:02:51

@Spawn85: Melyik volt az a brit független film? Ilyen témában legutoljára a Football Factoryt láttam, de hát az nagyon nem mostanában volt. :-)
Amúgy ha jól olvastam az újságban, tartottak open castingot is az új SW-hez. Elmentél te is? Vagy nem?

ben2 2014.03.10. 11:13:59

@csedársajt:

Mondjuk a Star Warst megelőzte a 2001 Űrodüszeia, ami Lucasnak is komoly inspirációt adott. Saját bevallása szerint az Űrodüszeia bizonyította be a számára, hogy technikailag lehetséges leforgatni azt, amit kitalált.
Sőt a Star Warst is az Ürdodüszeia trükkstábjával akarta eredetileg leforgatni, csak a tárgyalások kudarcba fulladtak.

vargatom 2014.03.10. 13:20:20

Ha már inspiráció, a Halálcsillag elleni támadás szinte teljesen a Dambusters című II. világháborús filmből merít, ami pedig valós eseményeken alapult.

Vicces videó:
www.youtube.com/watch?v=_NMfBKrdErY

vittore 2014.03.10. 13:37:45

@na4: Most viccelsz, vagy nem múltál még el 18?

Dr_utcai_arcos 2014.03.10. 14:20:30

Fasza! Tetszett!Jó volt!Jöhet a következő!

Spawn85 2014.03.10. 14:55:10

@Kovács Erzsébet: The Hooligan Factory a címe. Még nem mutatták be.

Nem voltam a castingon mert max. 25 év volt a korhatár, én meg 29 leszek idén.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.03.10. 15:33:54

Sosem értettem a film körüli hype-ot, pedig én is a 80-as években láttam először, amikor még nagyon új volt az ilyen látványvilág. Mindenesetre érdekes volt olvasni róla.

determ 2014.03.10. 16:33:03

"George, öregem, ez a film rohadtul zagyva."
Ez szerintem a legjobb mondat, ami a filmet jellemzi. Már sokszor elkezdtem, mégsem tudtam végignézni egyszer sem se a trilógiát se az új részeket. Egyszerűen össze-vissza "ugrál" az egész és emiatt ráunok.

Kovács Erzsébet 2014.03.10. 17:19:30

@Spawn85: És tényleg, most jut eszembe, hogy kimondottan fiatal szereplőket emlegettek abban a cikkben (de korhatárt nem írtak).

vargatom 2014.03.10. 21:26:45

@determ: Az megvolt, hogy egy nagyon korai vágásra mondta ezt De Palma, és nem a végsőre?

replugged 2014.03.11. 11:41:54

nagyon jó cikk, kérem a folytatást :)

itt remekül össze van szedve pár percben h milyen filmeket nézhetett gyerekkorában Lucas.

ha valaki nem ismeri a premakerst, akkor érdemes a többi trailert is megnézni.

www.youtube.com/watch?v=KmTpOQrqoO0

G46 2014.03.13. 21:43:06

@lutria: A casting amerikában volt, nem angliában! Szal Ford elvileg odakeveredhetett volna. Még valamikor 90 körül azt olvastam, hogy Ford a saját két kezével építette fel anno a házát.

Gordiusz 2014.03.24. 12:55:16

Nagyon jó cikk és persze riszpekt a trilógiának...mármint az eredeteinek. Az előzményfilmek láttán ugyanis a fiatal Goerge Lucas biztos nagyon szégyellte volna magát:

www.filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=8313

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása