aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: neeson of god Takács Máté
2014. március 02. 17:53:00

Kategória: film 5 komment

Az Oscar hétvégéjén az Oskar Schindler szerepétől jó messze elkerült Liam Neeson vette kezébe az irányítást: a Non-stop menetrend szerint szállt fel a kasszáknál, azaz derekas sikerpályát készül befutni. Azonban mégsem e film kedvező fogadtatásának jut a nagyobb publicitás: a Son of God című Jézus-dráma nyitányához ugyancsak masszív összeggel járultak hozzá az amerikaiak.

son_of_god.jpgJesus Christ. Brought to you by Twentieth Century Fox-Film Corporation.

> új filmek
Láttuk jól az elmúlt években, hogy elég Liam Neeson kezébe fegyvert adni (vagy a farkasok elé vetni), és ezzel már alap is terem a sikernek. Ha viszont egy tapintható izgalmakat ígérő thrillert fémjelez, amelynek még egy kevésbé piacképes színésszel is teremne babér, akkor ott kifejezett kasszarobbantás várható. A Non-stop (Non-Stop; hazai bemutató: már a mozikban) így minden józan box office-követő embernél tuti tippnek kellett, hogy minősüljön, és hát nem is kellett csalódniuk: a Universal bemutatója 30 millió dollárra és az első helyre váltott jegyet, igaz, nem minden izzadság nélkül lett belőle hétvégi bajnok, de erről majd később. A megfelelő színész és az egyik legalapvetőbb thriller-helyzet egy változata bőségesen megtette a hatását, de az sem elhanyagolható tény, hogy az elmúlt néhány hétben végig ugyanaz a film vezette a listát, ergo kevés volt a nagyobb tömegeket megmozgatni képes produkció a piacon. A Non-stoppal Neeson az Elrabolva-sorozaton kívüli legjobb nyitányát jegyzi akcióhősi korszakában és nagyjából elégedett nézőket hagyott maga után, vagyis van rá esély, hogy a film megközelíti, vagy akár át is lépheti a 100 milliót is; ha a Légcsavarnak sikerült hétről-hétre kiegyensúlyozott mértékben ereszkedni 2005-ben, akkor most is összejöhet ugyanez.

Pénteken még jóval kevesebb választotta el a Non-stopot a második helyezettől. A premiert megelőző egy-két hétben vált csak intenzív találgatások középpontjává a Son of God című bibliai dráma, amely Jézus életét mutatja be a különféle tévés dokumentum-megelevenítések modorában, egészen konkrétan A Biblia című minisorozatból merítve. A találgatások pedig arra vonatkoztak, hogy ugyan mekkora hajlandóság mutatkozik majd az egyébként méretes számot kitevő hithű keresztény amerikaiakban pénzt kiadni olyasmiért, amit eleve jól ismernek és számtalan alkalommal láthatták a televízióban. Mivel azonban stabil közösségről van szó, akik könnyen szerveződnek össze egy-egy vetítésre, nem is volt olyan meglepő, hogy a hétvégére előzetesen értékesített jegyek legnagyobb arányban a 20th Century Fox terjesztésére szóltak. Botrányszag és sztárrendező híján, illetve a békésebb ábrázolás miatt újabb A passió nyilván nem lehetett volna belőle, de ez a 26 millió dolláros start is rendkívül szép összeg, kiváltképp úgy, hogy elméleti síkon fedezi is a 22 milliós gyártási költséget. Hogy végül is meddig szól a Son of God utazása (és például a siker hatására eljut-e hozzánk is), az egyelőre bizonytalan, az viszont valószínűsíthető, hogy a keresztény közösségen kívülről kevés támogatóra számíthat már csak a gyatra kritikák miatt is. De 60-100 millió dollár között most még bármi elképzelhető végösszegként.

> korábbi filmek
Így tehát A Lego-kaland három hétig uralhatta a tengerentúli mozikat, ám még most is kitüntetett figyelem vetülhet rá, hiszen átlépte a 200 millió dolláros bevételt; eddig egyetlen februárban elrajtolt film teljesítette ezt a távot: A passió tíz éve. A Warner animációs filmje a negyedik hétvégéjén is több mint 20 milliót gyűjtött, szóval a következő, negyedmilliárdos mérföldkő felé is biztonsággal tekint.

Egy másik animációs film is nagy tettet hajtott végre a hétvégén: a Jégvarázs immáron egymilliárd dollárnál is többet kasszírozott a világ mozijaiban. Most vagy lesz még legalább két része, vagy pedig sok más boldogvégesített Andersen-mese találja meg útját a filmvászonig rövid időn belül.

Az Anchorman: The Legend Continues korhatáros változata 1.3 millió dollárt hozott 1317 moziból. Nem túl classy, de annyi baj legyen.

> végszó & ami jön
Február végéhez képest mozgalmas víkendet zártak a mozik, a két premier maximális erőbedobásának köszönhetően. A március igazi blockbuster-időszakot tervez foganatosítani: mindjárt két 100 milliós reményeket dédelgető, 3D-s attrakció is nevez, s ezek közül értelemszerűen a Mr. Peabody és Sherman kalandjai áll a biztosabb lábakon, noha a DreamWorks legutóbb már lecsúszott a fontos határról a Turbóval. Ilyen gond most tán nem lesz. A másik érkező a sokat halogatott 300: A birodalom hajnala, ami jelen évezred egyik legnépszerűbb filmjének folytatásszerűsége, s mint ilyen, alanyi jogon követelhet magának valamennyi figyelmet, még ha a 210 millió dollár megismétlése kizártnak is tekinthető.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
300: A birodalom hajnala | 3400 | $35m
Mr. Peabody és Sherman kalandjai
| 3700 | $31m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Non-stop
$30.0m $30.0m $50m
2 ú  Son of God
$26.5m $26.5m $22m
3 1  A Lego-kaland
$21.0m $209.3m $60m
4 5  Műkincsvadászok
$5.0m $65.7m $70m
5 2  3 nap a halálig
$4.9m $20.7m $28m
6 4  Robotzsaru
$4.5m $51.2m $100m
7 3  Pompeji
$4.3m $17.7m $100m
8 8  Jégvarázs
$3.6m $388.7m $150m
9 6  About Last Night
$3.4m $43.8m $12.5m
10 7  Pofázunk és végünk
$3.1m $127.2m $25m

Címkék

thriller box office drama action liam neeson religious

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr825839798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2014.03.02. 18:04:38

26 millió forintos start Amerikában? Az nem túl sok. Dollárban már inkább megállja a helyét. :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.03.02. 18:05:54

Jézus Krisztust a 20th Century Fox stúdió adta nekünk?! Mehe...

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.02. 18:06:31

@A nép fia: Félig már egy nappal előbb járok. :) Javítva.

A nép fia 2014.03.02. 18:24:50

@Takács Máté: Semmi baj! A zindexen ennél komolyabb elírások is vannak, sőt.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2014.03.02. 23:34:52

Ahogy olvasom, Smaug meg épp Ázsiában szakít nagyokat, és nincs kizárva, hogy ő is belép a milliárdosok klubjába.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása