aeon flux

ready for the action now, danger boy?

oscarkátrány: nebraska / mielőtt meghaltam Zalaba_Ferenc
2014. március 02. 13:50:00

Kategória: film 9 komment

Kilenc film verseng ma éjszaka a legjobb filmnek járó Oscarért: ezek közül hetet már kiveséztem (keressétek őket bátran az archívumban), így aztán a teljesség igénye azt követeli, hogy a maradék kettőt se hagyjam szó nélkül. Hát íme.

Nebraska. Alexander Payne-t régóta hajtotta a vágy, hogy kedvenc államát (három korábbi filmjének helyszínét, egyben szülőhazáját) pőrén, a maga horizontálisan kiterjedt időtlenségében prezentálja, és ugyan a legtöbb stúdió fázott az eme koncepció eszközéül választott fekete-fehér megjelenítéstől, az előzetesen pozitív visszajelzéseket látva a Paramount végül szárnyai alá vette a filmet, és lőn, most 6 Oscar-jelölést vehet lajstromba, melyek közül kétségtelenül a fényképezés érdemelné meg leginkább a szobrot, mert hát magát a filmet mintha már láttuk volna korábban - pont ugyanennek a rendezőnek a filmográfiájában.

Anno Schimdtet is egy nagynak tűnő, külső szemlélő által viszont szánalmasnak tűnő késztetés indította el az öregkori road movie-ján: Bruce Dern Woody Grantjét is egy nonszensz cél hajtja (egy szórólap szerint egymillió dollárt nyert, amit Nebraskában vehet át), ám ez a cél jóval mélyebben gyökeredzik valahol az elmaradt önmegvalósítás és az elfecsérelt élet határmezsgyéjén sántikálva. Útja során pedig a néző is szembesülhet a külső és belső űrrel - félelmetesen szürke, mégis szép tájakkal, és annál is félelmetesebb, de korántsem szép üresfejű emberekkel -, és Grant zavaros tekintetét, égnek álló fehér haját és elképesztően mélyen barázdált arcát elnézve számot vethet saját múltjával és az előtte álló jövővel. A humor kellően száraz, a dráma pedig elég visszafogott ahhoz, hogy a belső utazásból ne nagyon zökkentsenek ki.

nebraska620.jpg

Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club). Először is tudjuk le a kötelező köröket: Jared Leto valamit jól csinál, még ha az eredmény egy zenére érzékeny ember számára nehezen is értékelhető. De valamit jól csinál: mer nagyot álmodni, és van is benne elég erő és kitartás ahhoz, hogy ezt az álmát meg is valósítsa. Volt ő már rettenetesen kövér és gyomorforgatóan sovány, és most úgy hozta a sors, hogy legújabb átváltozása mögé valódi értékeket is tett, azaz jó eséllyel behúzza a régóta vágyott Oscart. A Mielőtt meghaltam mégsem az ő és az általa alakított AIDS-beteg transzvesztita filmje, hanem a bámulatos átváltozást bemutató Matthew McConaughey-é. És most nem is feltétlenül az egykori surfer dude külsejéről beszélek.

McConaughey játssza Ron Woodroofot, a szebb napokat látott rodeóhőst, akinél AIDS-et diagnosztizálnak köret gyanánt pedig azzal a mellékinfóval, hogy még kb. 30 napja van hátra. Woodroof viszont túlságosan sokat képzel magáról ahhoz, hogy ezt a hírt csak úgy elfogadja, és neki van igaza. Igaz, hogy az eszközei meglehetősen sajátosak, és a törvényes keretekre is magasról tesz, ellenben meglátja benne az üzleti lehetőséget, csakhogy miközben több irányból is szorongatják, páciensből is több akad, mint a fizetőképes páciensből. Jean-Marc Vallée filmje mégsem megy át Schindler beteglistájába, már csak azért sem, mert magával a kórral csak érintőlegesen foglalkozik, és Woodroof érzelmi átalakulását is csak szélsőségesen ábrázolja, ellenben jóval nagyobb hangsúlyt fektet egy férfi egy nagyobb hatalommal folytatott küzdelmére. És tök jó, hogy mindezt sallangoktól mentesen, ugyanakkor humorral és fifikával rendesen felvértezve teszi. A két kitűnő alakítás ehhez képest szinte csak bónusz.

dallasbuyersclub620.jpg

Címkék

kritika oscar **** comedy drama jared leto road movie matthew mcconaughey alexander payne kritika szokatrany

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr525839371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deepblue Noir (törölt) 2014.03.02. 13:58:24

és akkor az aeonflux melyiknek adná az oscart?:)

ungverjaland 2014.03.02. 14:39:02

"Mielőtt meghaltam mégsem az ő és az általa alakított AIDS-beteg transzvesztita filmje"

Nem transzvesztita, hanem transznemű. Nagy különbség.

Az alakítások amúgy tényleg remekek, habár Leto-nak besegít a remek smink, illetve Matthew McConaughey volt már jobb az elmúlt években.

A baj az, hogy a történet faék egyszerűségűre le van butítva, a karakterek meg borzalmasan egysíkúak, a karakterfejlődés ezért hiteltelen.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2014.03.02. 15:16:44

A Nebraska szerintem túl keserű és semmitmondó Payne korábbi, egészen egyedi hangulatmixeihez képest.

McConaughey-nek én odaadnám az Oscart simán, pláne az elmúlt 2-3 évért. A film is remek, habár tipikus fordulatok vannak benne, és valóban faék sztori, de a karakterek és fejlődéseik baromira jók. A két színész meg ász.

nikodémus 2014.03.02. 16:29:46

Mindkettő remek film, nézésük közben egy percig sem jutott eszembe, hogy díjvadász alkotást látok.

pody31 2014.03.02. 16:59:15

Nebraskaba, azert Dern es foleg Squibb jateka tobbet erdemelne, mint holmi nulla megemlitest. Persze a tortenetet mar lattuk korabban mas Payne filmekben is, de ez esetben ez egyaltalan nem negativum

MasterTom 2014.03.02. 17:50:50

Sajnos még egyiket sem láttam, de jövő hét végén a Mielőtt meghaltam kötelező program lesz a moziban. Jared nagy kedvenc zenészként és színészként is, Matthew pedig Matthew, örök kedvenc.

Deepblue Noir (törölt) 2014.03.02. 18:04:45

@Zalaba_Ferenc:

értem. lehet hogy így is lesz. mindenesetre ha jól látom, a 12 years kapta a legkevesebb pontot tőletek, 3/5, a többi 4/5, kivéve a gravitációt:)

drazsika 2014.03.04. 22:58:47

Dallas Buyers Clubrol hazaerve egyet tudok erteni a kritikaval, ket dolog szurta nagyon a szemem:
1. Lamborghini Aventador poszter a falon 1985-ben
2. SPOILER

Egyszeruen lenyulta a Wrestler befejezeset...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása