aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: szunnyadó vulkán Takács Máté
2014. február 23. 17:58:00

Kategória: film 5 komment

Az előző, mozgalmas hétvége után otthon pihentek egyet az amerikaiak, minek eredményeképp A Lego-kaland harmadik nekifutásra is első lett. A két premier közül a 3 nap a halálig című akciófilm járt jobban, némileg meglepő módon, bár Luc Besson így se tudott Neesont faragni Costnerből. A részint ugyancsak európai pénzekből gyártott Pompeji pedig méltóvá vált tárgyához: szép kis bevételi katasztrófává vált a költséges produkció.

3_days_to_kill.jpg

> új filmek
Mikor már úgy tűnt, Kevin Costner is szép csendben átevez a DVD-piacra a sorozatos kudarcok után, hirtelen többen is mentőövet dobtak neki: fontos mellékszerep jutott ugyanis az egykoron kasszakirály színésznek Az acélember és a Jack Ryan: Árnyékügynök című franchise-darabban is, amivel jutott neki éppen annyi reflektorfény, hogy megpróbálkozhasson egy újabb főszereppel is. A 3 nap a halálig (3 Days to Kill; hazai bemutató: március 13.) ráadásul divatos sémát követ, nevezetesen egy öregedő főhőst, aki fegyvert ragad és széjjelcsap a gazemberek között. Ez Luc Bessonnak egyszer már (vagyis kétszer) bitang mód bejött az Elrabolvával, s az a siker Liam Neeson piaci értéke is alaposan felsrófolta. Nem minden arany azonban, ami fénylik: jelen produkció nem kínált túl sok, az átlagtól megkülönböztető pontot, ráadásul az újságírói visszhang is meglehetősen haloványra sikeredett (nem mintha ez amúgy számítana a bevételeket érintően). A 12 millió dolláros start ennek fényében cseppet sem rossz, sőt kifejezetten derék, ám a kitöréshez kevés, és csak a gyorsan elfeledettek táborát gyarapítja majd a halálos betegségben szenvedő ügynök sztorija. Ahhoz viszont éppen elegendő, hogy Costner következő filmjéhez, az áprilisban érkező Draft Dayhez kicsit több bizalmat fűzzön az ipar, pláne, hogy a számára hálás, jó öreg sportfilm műfajában utazik majd, a rendezői székben ugyancsak egy veteránnal. A Relativity forgalmazta 3 nap a halálig addig is begyűjt cirka 35 millió dollárt, ami a 28 milliós büdzsét már fedezi. A lapok ettől már bosszúsak lehetnek, mert át kell írni a Costner földbe döngölő szalagcímeket.

Már csak azért is, mert bőséggel akadt az övénél alacsonyabb szint a hétvégén. A 100 millió dollárból forgatott Pompeji (Pompeii; hazai bemutató: már a mozikban) című romantikus katasztrófa-akciófilmről van szó, ami hiába csábította jó (plusz térhatású) látvánnyal és néhány felismerhető színésszel a tengerentúliakat, őket kevéssé mozgatja meg egy legfeljebb tanulmányokból homályosan derengő, kétezer éves európai katasztrófa históriája, a film egyéb vonulatai pedig igen gyenge tálalásban részesültek ahhoz, hogy egyáltalán a célközönségét definiálni tudja az önállóként megszűnt FilmDistrict "nevében" a forgalmazást vállaló Sony/TriStar terjesztése. Paul W.S. Anderson tehát ugyanúgy pórul járt most, mint A három testőrrel 2011 őszén: az egészen kevés, 2658 moziban futó Pompeji mindössze 10 millió dollárt fialt három nap alatt, aminél az adók értéke is magasabbra rúgott az ókori Rómában. 25 millió dollár körül várható a vége, a nemzetköz meg majd hozzádob 150 milliót.

> korábbi filmek
A Lego-kaland harmadik hétvégéjét tölti az élen, és egészen óriási számokat halmoz: 37%-os csökkenést jelentő 31.5 millió dollár az elmúlt három nap mérlege, ami ráadásul egy felfokozott kereslettel járó ünnepi víkendet követ most. Eddig 183 millió dollárt bankolt a Warner Bros. kasszarobbantója, és nem tűnik úgy, hogy negyedmilliárd alatt megadná magát – 60 milliós költségvetés mellett.

A Bálint napján debütált filmek egytől egyig megsemmisültek: még a Robotzsaru szenvedte el a legalacsonyabb, ám így is 60%-hoz közeli visszalépést, s ezzel a Sony remake-je biztosította, hogy már a 60 milliót sem fogja elérni. Az About Last Night, a Végtelen szerelem és a Téli mese románca a nézőkkel egyaránt véget ért egyetlen hétvége után, hiszen mindhárom film 70% körüli negatív változást jegyez; legutóbbit érinti ez legkellemetlenebbül, hiszen tíz nap után még csak 11 milliót keresett, ami nyitánynak is szerény lett volna. A Sony párkapcsolati vígjátéka ugyanakkor szép sikernek minősül, hiszen már most büdzséje háromszorosánál jár.

Ezalatt Az éhezők viadala: Futótűz betört az öröklista első tíz helyezettje közé, hiszen jelenlegi 423.6 millió dollárja már meghaladja A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse 2006-ban mért bevételét. Vajon az idei harmadik rész hová tart majd?

> végszó & ami jön
Csillapodtak a kedélyek ezen a hétvégén, ám ez egy kötelező pihenő, ami a jövő heti Non-stoppal már fel is pörög ismét egy kicsit, hogy aztán egy izgalmas márciussal folytassák menetüket a nézők. Az izgalmak nem feltétlenül a nagy számokra vonatkoznak, hanem a tapasztalható trendek esetleges folytatására: ami gyatrának néz ki, azt idén eddig majdnem mindig elutasította a közönség. A jövő hét másik premierje a Son of God című bibliai produkció lesz; az ilyenek box office-potenciálját képtelenség akkurátusan megtippelni, de újabb A passió azért nem fenyeget.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Non-stop | 3000 | $27.5m
Son of God
| 3000 | $10m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 1  A Lego-kaland
$31.5m $183.2m $60m
2 ú  3 nap a halálig
$12.3m $12.3m $28m
3 ú  Pompeji
$10.0m $10.0m $100m
4 3  Robotzsaru
$9.4m $436m $100m
5 4  Műkincsvadászok
$8.1m $58.1m $70m
6 2  About Last Night
$7.4m $38.2m $12.5m
7 6  Pofázunk és végünk
$4.7m $123.2m $25m
8 8  Jégvarázs
$4.4m $384.1m $150m
9 5  Végtelen szerelem
$4.3m $20.1m $20m
10 7  Téli mese
$2.1m $11.2m $60m

 

Címkék

box office action luc besson kevin costner disaster movie paul ws anderson 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr235828582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigdenzel 2014.02.23. 18:17:37

A Robotzsarunál a 436 milliós összbevételt erősnek érzem, kimaradt egy pont szerintem.

Atkakukac1989 2014.02.23. 18:18:45

A RoboCop összbevételét egy pont választja el az igazságtól. Köszönöm az együttműködést.

Repce Manó 2014.02.23. 20:03:56

Milyen már, hogy az idei három 3D-s látványfilm össz amerikai bevétele sem fedezi egyik film költségvetését sem. De ahogy elnézem a nemzetközi piacon sem zavarnak sok vizet.

nortonp 2014.02.24. 08:59:14

emlékszem kis koromban láttam a bemutatóját valahol a pro7-en és évekig rettegtem tőle, aztán sokkal később, amikor jobban érdeklődtem már a filmek iránt, egyszer szembe jött valamelyik adón és tátott szájjal bámultam. azok a kameramozgások, fények, beállítások...abszolút ilyen világot képzeltem el akkoriban egy képregényfilmhez és el sem hittem, hogy ez tényleg filmen létezik már.

nortonp 2014.02.24. 09:03:36

na ezt a Darkmanhez akartam, sorry :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása