aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: everything is awesome Takács Máté
2014. február 09. 17:55:00

Kategória: film 1 komment

A Lego-kaland időszerű módon rázta fel az amerikai kasszákat, hiszen a Warner animációs filmje a második legjobb február havában mért rajtot villantotta, ráadásul a prognózisok felső határát feszegető nyitánnyal. Ezalatt a Műkincsvadászok is jól indult a második helyen, ellenben a Vámpírakadémia világraszóló szívásnak bizonyult.

monuments_men.jpg

> új filmek
Az idén 65 éves Lego építőjáték megalkotói, egyben a különféle Warner-filmek bizonyos jogainak birtokosai alighanem hamarabb sort kerítettek volna egy mozifilmes vállalkozásra, ha sejtették volna, hogy... de hisz pontosan tudják ők és mindenki más is, hogy mennyire népszerű is ez a brand. Mégis, 2008-ig kellett várni arra, hogy A Lego-kaland (The Lego Movie; hazai bemutató: már a mozikban) ötlete felmerüljön, de végül is akkor érte el a mozivásznakat, amikor éppen a branding a legnyerőbb húzás a filmiparban. A cseles animációs technikának köszönhetően ráadásul nem is olyan költséges biznisz Lego-filmet készíteni: 60 millió dollárból készült a Derült égből fasírt párosának mozija, és ezt az összeget egyetlen hétvége alatt a pénztárakban is tudhatja! Az 50-60 millió magasságában mozgó előrejelzésekre is rálicitálva nyitott ugyanis, csaknem 70 millió dollárral, aminél többet februárban debütáló produkciók közül csak A passióra költöttek a nézők, éppen tíz esztendeje. Túl sok magyarázatra egyébként nem szorul ez a kiugró szám: közkedvelt alapanyag, sok mókát ígérő előzetesek és kiváló premiermegválasztás együttesen tornázta idáig a keresletet, a többit pedig rá lehet bízni a remek visszhangra: a szokásosan gyatra januári felhozatal után nem volt nehéz 2014 eddigi legjobb kritikákat kapó filmjévé előlépni, de ez azért mégiscsak meglepetés, és a szupi-szuper "A" CinemaScore-ral (nézői értékeléssel) egyetemben jó alap ahhoz is, hogy 250 millió dollár környékére tájolja végső várakozásait a Warner. Aztán jöhetnek a folytatások.

Jó lépésnek bizonyult a zsúfolt karácsonyi időszakból február elejére mozdítani a Műkincsvadászok (The Monuments Men; hazai bemutató: február 20.) című, sztárokkal tűzdelt filmet. Egyrészt azért, mert George Clooneytól meglepő módon a kritikák igen hervatag képet festenek a produkcióról, így a díjszezonban úgyse rúghatott volna labdába, másrészt meg azért, mert így sokkal könnyebben magára vonja az elmúlt év végén alaposan kiszolgált felnőtt nézők figyelmét. Ennek eredménye 23 millió dolláros rajt lett, ami tisztességes összeg a jobbára a színészhalomban bizakodó előzetesek mellett. Az újságírók tehát nem vágták hanyatt magukat a Sony terjesztésétől, ellenben a nézők viszonylag jó néven vették a látottakat a "B+" CinemaScore-ból ítélve, szóval adódhat úgy, hogy befogja 70 milliós költségvetését még az amerikai mozikban a Műkincsvadászok.

Hiába sakkozott a premier dátumával a Weinstein Company (a sűrű következő hétről mozgatta a jelenlegire), döglött lovon szép új kengyellel sem érdemes rajthoz állni. Márpedig ha bárkit is megkérdeztek volna, aki nyitva tartotta a szemét a tavalyi évben, az elújságolta volna nekik, hogy az ifjúsági avagy "young adult" regények adaptációi rendre az év legnagyobb égései között végezték minden fronton. Kereken egy éve a Lenyűgöző teremtmények kezdte a sort katasztrofális 7.8 milliós nyitánnyal, ám ezt a szintet is lejjebb adja most a Vámpírakadémia (Vampire Academy; hazai bemutató: március 6.), ami egy szokás szerint népszerű regényfolyamot kísérelt meg átültetni mozgóképre. Az érdektelenség pedig döbbenetes: 4 millió dollárral bírta csak megrövidíteni a sokat próbált tinédzsereket, akiket aligha lehet már meghatni bármiféle romantikus vérszívással az Alkonyat után. A botrányosan rossz filmről tanúskodó kritikák és a "B-" CinemaScore sem segíti a film dolgát, ígyhát minden bizonnyal 10 millió alatt fuccsol be a közzé eddig nem tett büdzsével rendelkező Vámpírakadémia.

> korábbi filmek
Három hét után hátrahagyta a vezető pozíciót a Ride Along, ám mindeközben átfarolt a 100 milliós korláton, elsőként a 2014-es keltezésű filmek között. Ekkora sikert tán még a Universal sem várt.

Átvette a 2013-as animációs elsőséget a Gru 2.-től a Jégvarázs. A Disney mesefilmje annak ellenére tartotta újfent igen erősen helyzetét, hogy A Lego-kaland friss alternatívát kínált rengeteg családnak. A 370 millió dollárt feszegető produkció Kínában is lefagyasztotta a kasszákat, így globális bevétele immáron 913 millióra rúg.

> végszó & ami jön
A Lego-kaland, és azért a Műkincsvadászok is tett róla, hogy egy nagyon-nagyon jó februári hétvége kerekedjen a mostaniból, amit a jövő heti csak fokozni fog, hiszen február 14-e, azaz Bálint napja éppen péntekre esik, amikor is megannyi romantikus film próbál szerencsét. Két remake párbaja várható ezen a fronton: az afroamerikai közönségre pályázó About Last Night simán lekörözheti a tinédzserekre számító Végtelen szerelemet, miközben a Téli mese a morzsáért áll sorba majd mindkettejük asztalánál. Hogy a szerdán szolgálatba lépő Robotzsaru hogyan zavar be a képbe, az meg egy igazán jó kérdés, aminek megválaszolására 20 másodpercnél mindenképpen több időre van szükség.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
About Last Night | 2000 | $26m
Robotzsaru
| 3000 | $21.5m
Téli mese
| 2750 | $11.5m
Végtelen szerelem
| 2900 | $15m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  A Lego-kaland
$69.1m $69.1m $60m
2 ú  Műkincsvadászok
$22.7m $22.7m $70m
3 1  Ride Along
$9.4m $105.2m $25m
4 2  Jégvarázs
$6.9m $368.7m $150m
5 3  Csajkeverők
$5.5m $16.8m $6m
6 5  A túlélő
$5.4m $112.6m $40m
7 ú  Vámpírakadémia
$4.1m $4.1m n.a.
8 4  A mogyoró-meló
$3.8m $55.1m $42m
9 6  Jack Ryan: Árnyékügynök
$3.6m $44.5m $60m
10 7  Nyárutó
$3.2m $10.2m $18m

Címkék

box office comedy animation vampire george clooney warner weinstein

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr705806508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.09. 18:58:18

Lego-kalandnak nagyon örülök!!! Kíváncsi vagyok világviszonylatban mennyinél fog tartani 1 hónap múlva.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása