aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: ride Takács Máté
2014. január 19. 17:58:00

Kategória: film 2 komment

Az amerikaiak ezen a hétvégén egy nappal tovább maradhatnak otthon, és erre a forgalmazók serényen készültek. Az időszerű friss választékot a közönség nyomban rekorddal is méltányolta: a Ride Along című afro komédia hat év után küldte nyugdíjba a Cloverfieldet. Ezalatt jól szerepelt A mogyoró-meló című rajzfilm is, ám a lebőgők között nem csak Az ördög ivadéka kapott helyet, hanem a Jack Ryan: Árnyékügynök is.

ride_along.jpg

> új filmek
Már csaknem egy hónapja tuti befutónak számított a Ride Along című akció-vígjáték, de hogy pontosan mennyit ér egy játékfilmben az (afro)amerikai nézőknek az a Kevin Hart, aki tavaly nyáron standup-filmjét (Let Me Explain) meglepő magasságokba juttatta, legfeljebb tippelni lehetett. A tippek 30 millió fölé szóltak, ám a 40 milliót csak óvatoskodva pedzegették, pedig ahogy az ábra most mutatja, nem estek volna túlzásba: a Universal zsinórban második hete küzdi egy filmjét az első hétvégék januári toplistájának dobogójára, ráadásul most az első helyig szól a 41.2 millió dollár; ezzel a Cloverfield 2008-ban beállított 40 milliós csúcsa degradálódott másodikká. A (most még) csak 2663 moziban vetített Ride Along persze nem csak Hartnak köszönheti sikerét: a kéretlenül –akció és humor közepette– társított figurákkal (a másik Ice Cube) operáló történet könnyen nyerő tud lenni, s az előzetesek meg is támogatták ezt. Más kérdés, hogy a végeredmény a kritikusok szerint kutyafülét sem ér, de hát az évnek ezen szaka sosem a megérdemelt sikerekről volt híres. Ebből a magasságból illene 100 millió dollár fölé cirkálni, mégha az nem is nagyon szokott sikerülni az azonos célközönséggel bíró daraboknak.

Nem tartották sokra, ehhez képest jól termelt A mogyoró-meló (The Nut Job; hazai bemutató: január 23.) című animációs film. Az Open Road Films eddigi legszélesebb körű (3427 mozi) bemutatója 20 millió dollárral a harmadik helyre kapaszkodott fel, sikerrel találva meg az egérutat a még mindig erősen mozgásban lévő Jégvarázs mellett. A mókusok tehát egy fokkal jobban a gyerekek kedvére vannak, mint a pulykák (a Pulykaland 15.8 millióval nyitott tavaly novemberben), ráadásul még olcsóbbak is (a költségvetés 42 millió dollárra rúg); egy szó mint száz, bejöttek a forgalmazó számításai, s eddigi legerősebb nyitányukat könyvelhetik el. Egy ilyen stabil rajt után akár 75 milliót is összeserénykedhet A mogyoró-meló, az újságírók ismételt fújolása ellenére.

Egy az, hogy régen volt már, midőn A rettegés arénája derekas nyári blockbusterré vált, másrészt pedig a legutóbbi Jack Ryan-mozit mezei kémfilmnél többnek tudták eladni a címben foglalt építményt érő látványos támadásnak is köszönhetően. Nemcsak a tét tűnt kisebbnek a Jack Ryan: Árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit; hazai bemutató: már a mozikban) előzeteseiben, de még egy Ben Affleck-kaliberű színészt sem tudott felvonultatni a címszerepben, nemhogy egy Harrison Fordot (mondjuk a '90-es években sokkal nagyobb hangsúly volt a főszereplőn, mint a sztorin). A Paramount ráadásul a 2013 karácsonyi premierről is kénytelen volt lemondani, így Tom Clancy figurája egyedül önnön nevének piacképességére számíthatott, ami bizony már távolról sem olyan erős ekkora hiátus után. A film 17 millió dollárt kuporgatott össze csupán, ami holtversenyben az eddigi legalacsonyabb rajt az összes Ryan-produkció közül, pedig a Vadászat a Vörös Októberre 17.2 milliós rajtjának felülmúlását 24 évnyi infláció is segítette volna. A meglehetősen közömbös kritikai visszhang sem fog segíteni abban, hogy a 60 milliós akciófilm a gyártási költséget hiánytalanul viszontlássa hazájában.

Hiába zárt remek évet tavaly a horror, idén eddig kettőből nulla a zsáner állása. A Paranormal Activity: The Marked Ones démonai meg szellemei után az ördög is bepróbálkozott az amerikaiaknál, ám Az ördög ivadéka (Devil's Due) pentagrammába ütközhetett a jegypénztáraknál: 8.5 millió dollárt bírt csupán kisajtolni a Fox hétmilliót kóstáló ijesztgetője, ami persze anyagilag nem tűnik rossz befektetésnek, de máskor meg négyszer ennyit is képes egy hasonszőrű film semmi perc alatt felhalmozni, és ha annyit nem is, legalább e nyitány másfélszeresét indokolta volna most is a sok mindenre kiterjedő marketing. Az ördög ivadéka a bevett forgatókönyvet követve, gyorsan ki fog kopni a mozikból, s csak remélhetik odaát, hogy nem lett elege a sátánosdiból a fiatalságnak. A rendre gyatra nézői visszajelzések mondjuk óvatosságra intenek...

> korábbi filmek
Remek első hetet zárt országos szinten A túlélő, hiszen a két Oscarra jelölt háborús akciófilm 50 millió fölé lökte magát, mire beköszöntött a péntek. A Universal most a film második hétvégéjét is körbeörvendezheti, hiszen 23 millióval a második helyen áll Peter Berg rendezése. Csaknem 75 milliót hajtott fel tehát 10 nap alatt, azaz többet, mint a direktor legutóbbija, a Csatahajó teljes pályafutása során.

Miközben a Jégvarázs 330 millió dollár fölé növelte egyenlegét, az Amerikai botrány moziszám-csökkenés mellett is látványosan kamatoztatni tudta 10 Oscar-jelölését: a Sony filmje újfent 10 millió fölé került hétvégi viszonylatban. Eddig 116 milliót költöttek rá a nézők, s ha neadjisten visz mindent március 2-án, akkor 150 millió alatt nem fog megállni.

> végszó & ami jön
Lényegesen nagyobb forgalmat bonyolítottak a mozik, mint egy évvel ezelőtt, amikor a Mama ragadta magához a vezető pozíciót, amúgy felettébb figyelemreméltó összeggel. A mozgalmas víkend egyetlen igazi vesztese a Jack Ryan: Árnyékügynök, és a Paramount csak abban reménykedhet, hogy meg tud állni még a lábán egy pár hétig a film. Elsodorni biztosan nem fogják: a következő kör pusztán egyetlen premiert tartogat, méghozzá az Én, Frankenstein című akció-fantasyt.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Én, Frankenstein | 2700 | $14.5m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Ride Along
$41.2m $41.2m $25m
2 1  A túlélő
$23.2m $74.0m $40m
3 ú  A mogyoró-meló
$20.6m $20.6m $42m
4 ú  Jack Ryan: Árnyékügynök
$17.2m $17.2m $60m
4 2  Jégvarázs
$12.0m $332.6m $150m
6 5  Amerikai botrány
$10.6m $116.4m $40m
7 ú  Az ördög ivadéka
$8.5m $8.5m $7m
8 7  Augusztus Oklahomában
$7.6m $18.2m $20m
9 4  A Wall Street farkasa
$7.5m $90.3m $100m
10 8  Banks úr megmentése
$4.1m $75.4m $35m

Címkék

fox horror box office animation paramount ice cube universal tom clancy jack ryan children movie 3d cinema kevin hart

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr625770721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2014.01.20. 07:46:59

Talán ha a Paramount nem az utolsó utáni pillanatban indítja be a Jack Ryan marketingjét, jobban állnának.
Kíváncsi vagyok, hogy ugyanezzel a semmilyen kampánnyal hogy ment volna neki karácsonykor.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.20. 08:40:55

vajh kiderül, hogy Cube-nak van egy másik húga is a második részhez, vagy azt majd a 2es eleje fogja felvezetni?!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása