aeon flux

ready for the action now, danger boy?

2014-es előzetes: paramount Takács Máté
2013. december 28. 21:54:00

Kategória: film 5 komment

A Paramountra idén újabb csapást mért, hogy a Marvel után a DreamWorks Animationt is elveszítették. Mindösszesen hat országos bemutatóra futotta a cégtől 2013-ban, de ezek legalább egytől-egyig derekasan teljesítettek. A Z világháború vitte a prímet 540 millió dollárral, sereghajtóként pedig a Pain & Gain szobrozik csaknem 90 millióval. A következő esztendő mindenképpen több izgalmat kínál...

studio_paramount.jpg

#10 Nyárutó (Labor Day)
amerikai premier: január 31.
magyarországi premier: február 6.
Az ugyancsak szűkös kínálat okán Jason Reitman drámája is helyet kapott a visszaszámlálásban. A Nyárutó alighanem a filmes második legszerényebb bevételű produkciója lesz a Pszichoszinglit még megelőzvén, s ezen leszakadozást a nagy-nagy sikerektől a Junóéhoz vagy az Egek uráéhoz képest módfelett halovány kritikai visszhang is biztosítja. A közönségnek persze ettől még kedvére lehet, de globális 40 milliónál többre nem érdemes taksálni.

#9 Welcome to Yesterday
amerikai premier: február 28.
várható magyarországi premier: 2014
Sci-fi thriller egy csapat tinédzserről, akik ráakadnak egy időgép tervrajzaira, majd megvalósítják azt... az események azonban kicsúsznak irányításuk alól. A sztori nem megvetendő, de a február végi premier és a teljesen ismeretlen színészgárda korlátozza a lehetőségeket, és az is kérdés, mennyire vevő még a közönség a found footage-formátumra. Ha 2013 helyett 2014 lesz a sci-fi éve, vagyis konkrétan egy jó film kerekedik a Welcome to Yesterdayből, akkor azért megütheti világszinten a 100 milliót, de azon se lepődjünk meg, ha csak feleennyire futja tőle.

#8 Paranormal Activity: The Marked Ones
amerikai premier: január 3.
várható magyarországi premier: nem lesz
És ha már talált felvétel, egy év pihenő után a Parajelenségek-sorozat is gyűrűzik tovább, méghozzá egy spinoff-fal, ami nyomban az év első filmjeként érkezik. A The Marked Ones-t még jobban rászabták a latino közönségre (mert hát amúgy is ők a legfogékonyabbak erre a szériára), hiszen Kaliforniában játszódik, és az amerikai premierrel egy időben mutatják be a mexikói mozik is. Január rendszerint kedvez az alacsony költségvetésű horroroknak, a kérdés inkább az, maradt-e még szufla ebben a franchise-ban. A legelső visszajelzések állítólag kifejezetten pozitívak a filmről, szóval nem kizárt, hogy kilenc számjeggyel számolhat majd a stúdió világszinten.

#7 Paranormal Activity 5
amerikai premier: október 24.
És az egy igen jó felvezetés lenne az originál sorozat ötödik fejezetének, hiszen a Parajelenségek 4. 2012 októberében már csak annyit bírt kisajtolni a tengerentúli közönségből, amennyit az eggyel korábbi epizód az első hétvégéjén tett le az asztalra. Erről az újabb eresztésről jelen ponton szinte semmit sem tudni, de a szokásos halloweeni premier, az erős brand és filléres költségvetés biztosan elég kifizetődővé teszi egy későbbi hatodik részhez is.

#6 Jack Ryan: Árnyékügynök (Jack Ryan: Shadow Recruit)
amerikai premier: január 17.
magyarországi premier: január 16.
Tizenegy és fél év elteltével tér vissza a mozivásznakra Tom Clancy CIA-elemzője, Jack Ryan. Az, hogy A rettegés arénája sikere után miért nem folytatódott a franchise Ben Affleckkel, tulajdonképpen rejtélyszámba megy (hacsak nem valami jogi ok van a háttérben), de arra nagy tételben fogadhatunk, hogy ha az Árnyékügynök legalább a minimálist hozza, nem kell újabb évtizedet válni a figura ismételt felbukkanására. A címszerepet most Chris Pine játssza, aki a Star Trekkel kellő ismertséget szerzett a világ közönsége előtt, és az őt körülvevő színészek sem elhanyagolhatók (Keira Knightley, Kevin Costner és Kenneth Branagh). A leglényegesebb azonban, hogy az előzetesek érdemi akciókat, küldetést, miegymást kínáljanak, és akkor a Martin Luther King-hétvégére időzített (ám eredetileg idén karácsonyra tervezett) premier nem vall kudarcot. A hazai cél az off-szezon ellenére nyilván 100 millió dollár felett keresendő (bár a 80 millió környéke valószínűbbnek látszik), hiszen a Férfias játékok kivételével minden korábbi Ryan-film bevette ezt a lélektani határt, míg világszinten a 200 millió volna ideális alapozás egy franchise-újjászületéshez.

jackryan02.jpg
#5 Teenage Mutant Ninja Turtles
amerikai premier: augusztus 8.
várható magyarországi premier: augusztus 28.
S ha már franchise-újjáélesztés, a Tini nindzsa teknőcöknek abból már kijutott, ám a 2007-es rajzfilm-verzió nem karistolta össze a kasszákat. Michael Bay vette most kezelésbe a '90-es években trilógiát is megért emberszabású hüllőket, és hát tőle nem kell kamaradrámára számítani. A nagyszabásúság alighanem előnyére válik egy ilyen amúgy is fantáziadús anyagnak, és az sem elhanyagolható újdonság, hogy most először nem jelmezes színészek keltik életre Donatellóékat. A színészek között ott van Megan Fox (April O'Neil) és William Fichtner (Zúzó), az alkotógárdában pedig két régi TMNT-motoros (Kevin Eastman, Peter Laird) részvétele jelent jó pontot, de hogy Jonathan Liebesman (nem)rendezőre miért bíznak még mindig ilyesmiket, az rejtélyesebb, mint a trutymó az 1991-es filmből. Augusztus nem lesz mentes a nagyágyúktól (egy héttel korábban indul A galaxis őrzői), de az esély adott, hogy csakugyan új életre keljenek a teknőcök, még ha nem is fognak minden nézőt maradéktalanul kielégíteni.

#4 Hercules
amerikai premier: július 25.
várható magyarországi premier: nyár
Két Herkules-filmmel gazdagodunk 2014-ben, s az azonos téma köré csoportosulók közül ezúttal a később érkező tűnik az esélyesebbnek. A nyári durranásnak szánt változatban eleve ott van Dwayne Johnson, akinél kevés alkalmasabb színész szaladgál Hollywoodban erre a szerepre, ezt már Skorpiókirályként is megszellőztette. Rajongói ráadásul Halálos iramban nélkül maradtak idén júliusban, ami kétség kívül kedvez a Paramount produkciójának, hiszen többet költhetnek a fiatalok egyéb filmekre, köztük ugye erre. Az, hogy mennyire lesznek hajlandóak a mitológiai hősre sorba állni, nagyban az előzetesek függvénye; kellő látvány, akció és coolság felvonultatásával bejöhetnek a stúdió számításai, pláne, ha esetleg Brett Ratner rendező is megembereli magát. A nálunk is forgatott, amúgy egy képregényalbum nyomán készülő fantasy 110 millióba került, ami minimális elvárásként jelentkezik az amerikai piacon bevételként; a java persze nemzetközileg fog összegyűlni.

#3 Noé (Noah)
amerikai premier: március 28.
magyarországi premier: március 27.
S ha már duplák, a Fox Exodusának méltó párja lesz a Noé. Kétségtelen, hogy Darren Aronofskytól több hűség várható, mint Ridley Scott-tól, ám ilyen nagy látványosságok és pénzösszegek közepette talán ő is megenged magának egy-két hollywoodi fogást. Akárhogy is, a Noé nagy várományosa a tavaszi szezonnak, ám legfőképpen Észak-Amerikán kívül. Hogy az amerikai közönség pontosan mennyire is vágyik évtizedek múltával ismét bibliai eposzokra, az egy negyvenmilliós kérdés, amire három hónap múlva megkapjuk majd a választ. Addig is bízhat a stúdió abban, hogy a címszerepet játszó Russell Crowe és a mindenki által jól ismert történet megsegíti majd a dolgát a 130 milliós költségvetés hazai visszatermelésében.

#2 Interstellar
amerikai premier: november 7.
várható magyarországi premier: november 6.
Christopher Nolan részben egy Spielberg által, másfelől pedig az Eredet által kitaposott ösvényen lépked tovább. A Batmantől végleg megszabadult, közönségkedvenc direktor nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy 2014 bepótolja 2013 hiányosságait science fiction-téren. Az Einstein-Rosen‑híd, vagyis a féregjárat körül forgó Interstellar főszerepét Matthew McConaughey alakítja, aki mostanság nem éppen blockbusterek vezető arcaként ténykedik, de ez nem számít, ha a produkciót az Eredethez, vagy akár az idei Gravitációhoz hasonlóan körbeünnepli a kritika és a nézőközönség. Akkor semmi nem állítja meg, hogy 5-6-700 millióval rövidítse meg a világ mozizóit, igaz, nemzetközileg ennek a Warner örül majd.

#1 Transformers: A kihalás kora (Transformers: Age of Extinction)
amerikai premier: június 27.
magyarországi premier: június 26.
Két dolog lehetséges: vagy csábítóan sok volt az az egymilliárd dolláros bevétel 2011-ben, vagy Michael Bay szeretné mégis tartani magát ígéretéhez, azaz hogy most majd egy jobb Transformers-filmet csinál. Mindegy, mi a háttér, a negyedik alakváltós mozi egyértelműen a Paramount legnagyobb dobása 2014-ben, még úgy is, ha elkerülhetetlenül is megfogyatkozik közönsége. Persze ki tudja: meglehet, hogy a teljes színészgárda lecserélése (Shia LaBeouf helyett Mark Wahlberg haverkodik Optimusékkal) csak jótékony hatással lesz a filmre, hiszen ezzel kicsit kijjebb lép a tinifilm skatulyából (de csak egy kicsit), meg hát úgyis a robotok az érdekesek benne. Biztosan jó sokba kerül majd A kihalás kora, és biztosan jó sokat is fog kaszálni: úgy 8-900 millió dollárt, de azért azt a milliárdot is tartsuk meg a lehetőségek között...mert hátha ez most majd már tényleg jó lesz.

transformers4_04.jpg

kapcsolódó:
2014-es előzetes: Fox
2014-es előzetes: Disney

Címkék

horror fantasy sci fi hercules transformers drama paramount michael bay russell crowe mark wahlberg matthew mcconaughey christopher nolan coming soon sequel darren aronofsky kenneth branagh tom clancy interstellar teenage mutant ninja turtles chris pine paranormal activity jack ryan jason reitman found footage dwayne the rock johnson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr145714943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2013.12.28. 22:06:45

"...DreamWorks Animationt is elveszítették." Ez komoly? Valahogy kimaradt a látókörömből. Egy kicsit az okokról, háttérről, visszaszerzés esélyéről, új lehetőségekről, egy pár mondatban, ha kérhetem. Persze, csak akkor, ha mindez tudható valamennyire. Köszönöm.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.28. 22:21:57

@Atkakukac1989: Nagy részletekről anno nem olvastam, de megromlott a viszony a Par és a DW között, mert Katzenberg kevesebb zsozsót akart fizetni, a Par pedig közben saját animációs stúdiót nyitott, ami belső konkurenciaként is felfogható. A Sony és a Fox közül utóbbihoz szerződtek végül 5 évre, így a Croodék és a Turbó már őket gazdagította. Nálunk meg az InterComot, a UIP helyett, szóval a UIP is úgy járt, mint a Paramount: se Marvel, se DreamWorks Animációk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.29. 08:22:58

hát ezek közül egyik se érdekel olyan nagyon. :S

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.29. 08:53:32

@Takács Máté: Ezért is reméltem azt, hogy a hiányt Bad Grandpával, Világvégével, Anchorman 2-vel és ilyenekkel töltik be, de nem. Mondjuk, a két utóbbi érthető, de talán a Grandpa itthon is elkolbászolt volna valameddig.

A kétharmad rémálma 2013.12.29. 22:29:19

A Teknőcök érdekelnek a leginkább a Paramount kínálatából, persze a TF 4 is, de félő, hogy hozza a korábbi részek átlag szintjét. Bay ennyi erővel rendezhette volna már a Tini Nindzsákat is egyben, míg a robotoknál meg tökmindegy ki ül a kamera mögött, úgyis hozz egy valag pénzt !
Az Intersellar-t meg már most hype veszi körül, ami nagyban befolyásolja megítélését... :/
Már előre látom, hogy fórumot / topikkot szentelnek majd neki különféle filmes oldalakon a kitárgyalásához. :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása