aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Peter O'Toole (1932-2013) Németh Barna
2013. december 15. 20:23:00

Kategória: film 7 komment

Azt mondták, ha kékebb lett volna a szeme, a filmet át kellett volna keresztelni Florence of Arabiára. Igen, annak ellenére, hogy a legnevesebb angol színiiskolában végzett olyan osztálytársak között mint Albert Finney vagy Richard Harris, Peter O'Toole fiatalkorát nagyban meghatározta szépfiú mivolta. Meghatározta, de nem gátolta meg abban, hogy kemény munkával az egyik legtöbbet méltatott színpadi, majd filmszínésszé váljon egy olyan életművet hátrahagyva, amit sokan megirigyelhetnek: Arábiai Lawrence, Az oroszlán télen, A kaszkadőr, Az utolsó császár, Hogyan kell egymilliót lopni, La Mancha lovagja, Caligula - nem is beszélve a színpadi szerepekről, ahol a legnagyobbakkal együtt játszhatta végig a drámairodalom legnagyobb klasszikusait. Pályája során több tucat díjat és kitüntetést szerzett, viszont az Oscar - ahogy a szőke, kék szeműeket gyakran - elkerülte. Egy legenda távozott ma, nyugodjék békében!

peter-otoole.jpg

Címkék

peter o toole

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr265694202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2013.12.15. 20:44:50

Egy újabb legenda távozott közölünk. :(

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.15. 20:48:41

Én a Becketet javasolnám mindenkinek, aki most megnézné valamelyik filmjét. És az Akadémiának is a képébe nyomnám, hogy megemlegessék, kiket nem díjaztak kellőképpen (merthogy Richard Burton a másik főszereplő).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.12.16. 07:01:05

Itt ugyan szépen megköszöni:
www.youtube.com/watch?v=Wt564HJ_Irg
...de ha minden igaz, első körben vissza akarta utasítani a 2003-ban megítélt életmű díjat azzal, hogy ez felér egy felszólítással, hogy ideje nyugdíjba vonulni. O'Toole akkor volt 70 éves és hétszeres Oscar-jelölt. Aztán rá négy évre begyűjtött még egy nominációt a Venusért. Abban az évben még két másik, azótais Oscartalan ifjút jelöltek (Gosling és DiCaprio). Ahogy Barna is írja, ez a szépfiúk sorsa, és ezért is nagyobb feladat, nagyobb kihívás, hogy erre a prekoncepcióra rálicitáljanak. Neki rengetegszer sikerült.

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.12.16. 11:34:14

Iszonyúan fog hiányozni :(
Nekem a személyes kedvenc A felső tízezer (Ruling Class), csodálatos volt benne; aki teheti, nézze meg mindenképp...

Kovács Erzsébet 2013.12.16. 14:46:30

"I loved the drinking, and waking up in the morning to find I was in Mexico," O'Toole... "It was part and parcel of being an idiot."

www.theguardian.com/film/2013/dec/15/peter-otoole-60s-hellraiser

Én abból a csodálatosan monstruózus Caligulából emlékszem rá, ahol ő volt Tiberius, Malcolm McDowell volt Caligula, John Gielgud volt Nerva, Helen Mirren volt Caesonia, a statiszták a Penthouse "modelljei", és a producer történelmi pornót akart forgatni igazi színészekkel a Cinecitta kardos-szandálos filmekből és a Fellini Satyriconjából visszamaradt díszletei között.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása