aeon flux

ready for the action now, danger boy?

doctor who és sherlock karácsonykor Kovács Erzsébet
2013. november 26. 15:35:00

Kategória: tv 9 komment

Ünnepi híreink következnek: a Doctor Who december 25-én folytatódik a karácsonyi különkiadással (isten tartsa meg a sorozat jó szokását), és végre a Moffat-Gatiss gárda másik szellemi gyermekével kapcsolatban is öntött belénk némi reményt a BBC azzal a valamelyest kriptikus közléssel, hogy a Sherlock harmadik évadának első részét, a The Empty Hearse-t az ünnepek alatt fogják adásba engedni. Azaz valamikor december 21. és január 3. között, valószínűleg egy vasárnapi napon, tehát: december 22-én? vagy 29-én? vagy, ha minden kötél szakad, újév napján? Tegyék meg tétjeiket (és további infók a hajtás után)!

original british drama.jpg

A régi szép időkben a kanapé mögül kimerészkedő brit kiskamaszok csak a tévéképernyőn láthatták meg, kivé regenerálódik eddigi kedvenc Doktoruk, de 2013-ban már hónapokkal az 50. évfordulós, ünnepi Doctor Who-különkiadás előtt lehetett tudni, hogy a karácsonyi részben adja át majd Matt Smith a szonikus csavarhúzót Peter Capaldinak, akit a szigetországi nézők leginkább Malcolm Tuckerként, a The Thick of It című szatirikus politikai BBC-sorozat (illetve az abból továbbgondolt, In the Loop című mozifilm) elképesztően mocskos szájú skót kommunikációs vezetőjeként ismernek (vagy kevésbé szépen: a nyilvánosság előtt dolgokat elkotyogó, a saját csapaton belül játszó politikusok fenéken billentőjeként).

Most pedig a BBC a következő információmorzsákat hintette el: a karácsonyi rész címe The Time of the Doctor lesz, és szintén Steven Moffat írta. Ebben az epizódban a Tizenegyes és Clara egy istenhátamögötti bolygóra látogatnak majd el, ismerős szörnyekkel (Cybermen, dalekek, Weeping Angels, the Silence) néznek farkasszemet, és kénytelenek szembesülni a tizenegyedik Doktor saját múltjában hagyott elvarratlan szálakkal, így a félve várt Trenzalore-ral. "Silence will fall."

Ám szerencsére azt is tudni lehet már csaknem egy éve, hogy másik hősünk is túléli a saját halálát. Persze Arthur Conan Doyle novellájával összhangban van, hogy Sherlock élve kerül elő az emeletes ugrásból, de hogy hogyan, miképpen hajtotta végre a halállal kacérkodó bűvésztrükköt, és hogy vajon a kortárs Watson is elájul-e a döbbenettől, amikor meglátja holtnak hitt barátját, nos, mindezt Moffat stílusának ismeretében egyelőre csak találgatni lehet. Több (vagy kevesebb), mint egy hónap van hátra, hogy megtudjuk.

Forrás, bónuszként pedig jöjjön egy Malcolm Tucker-válogatás:

Címkék

anniversary sherlock sherlock holmes martin freeman doctor who benedict cumberbatch tv trailer brit flick tv hir tv klip

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr945657552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeadlyGr 2013.11.27. 12:50:26

a Sherlock S2 első része anno 2011. január 2 vagy 3-án volt, 3 hétig és utána a 4. héten kijött a DVD/Blu-ray.
szerintem ez marad a mostani felállás is...

viszont most a 29-30 a legjobb időpont erre, én arra tippelek. :)

Kovács Erzsébet 2013.11.27. 13:45:09

@DeadlyGr: Nekem is úgy tűnik, hogy tartani akarják a "két évente három részes évad" sémáját, viszont hogy ezen belül mikor adják le azt a három részt, az csak attól függ, hogy melyik időponttól várhatják a maximális nézettséget. Főleg most, hogy a Sherlock már nem csak egy a BBC minisorozatai közül.

DeadlyGr 2013.11.27. 14:05:30

@Kovács Erzsébet:
megnéztem, az S1 2010 Július 25-től Augusztus 8ig, S2 2012 Január 1-8-15
és imdb szerint S3 Január 19, 26 és Február 2.
de ezt valószínűleg nem frissítették.

másfél éveset akartak gondolom tartani, de aztán mindkét főszereplőt elhavazták munkával. tehetségük okán. :)

amúgy a Day of the Doctor posztnál kérdezted, hogy melyik a legnépszerűbb Moffat epizód. nem a Blink? mert én csak azt láttam, de az meggyőzött, hogy a standalone és/vagy a Moffat-os részeket meg kellene nézzem. :)

Kovács Erzsébet 2013.11.27. 14:29:25

@DeadlyGr: Hát igen, az imdb. A január 19. és a többi a hivatalos amerikai sugárzási dátumok (mivel, rém vicces módon, az amerikai partner nem tehette meg azt, amit a BBC szokott, hogy az utolsó előtti pillanatig vár a nagy bejelentéssel). Viszont az eddigi részeket is néhány két késéssel kapták meg az amerikaiak, úgyhogy már a január 19.-iki dátum bejelentésénél számítani lehetett rá, hogy december végén-január elején kerül legeslegelőször adásba. Illetve tudtommal lesz egy díszvetítés december 15-én, dehát... :-)

Igen, a Blink az. Ha az tetszett, akkor a posztban emlegetett másik két (dupla) Moffat-részt ajánlanám, a Silence in the Library/Forest of the Dead-et. Szintén a horrorra hajaz, de talán nem néz ki annyira jól a másik Moffat-dupla (mert még a 2005-ös első évadból való) a The Empty Child/The Doctor Dances. Illetve a 2006-os évadból a The Girl in the Fireplace.
Szerintem amikor átvette a sorozatgazda szerepét, mintha ellustult volna egy kicsit, és azóta már nem ír olyan feszes, vérfagyasztó történeteket. Még mindig komplikáltak, de valahogy már kevésbé horrorisztikusak. Ez az ötvenedik évfordulós rész egyáltalán nem volt ijesztő.
Különben a többi, nem-Moffat rész is általában a horrorból vesz át elemeket, csak az a különbség, hogy azoknak egyszerűbb, érzelmesebb, nem olyan agyas a sztorija. Moffat tehetséges író, de azért a többiek se kutya.

DeadlyGr 2013.11.27. 15:20:40

de az S2-es dátumok tutira az angolok. emlékszem mennyire tetszett ez a hozzáállás, hogy 3 hét, 3 rész és DVD a negyedik héten. :)

szóljatok, ha lesz sherlock vetítésre nyerési lehetőség. ;)

akkor ezeket a doctor who részeket szerintem megnézem.
ha gyerekkoromban láttam volna a Blinket, akkor teljesen be lettem volna szarva a kőszobroktól, mert félelmetes a rész. de a horror csak egy része volt, az időutazás volt a fő ereje az epizódnak.

Moffat, ha lelkes zseniális dolgokat ír. de pl Tintin nem sikerült annyira.
ellenben a Coupling minden idők egyik legjobb sorozata.

Kovács Erzsébet 2013.11.27. 15:32:54

@DeadlyGr: Ha az időutazás, illetve a Moffat-féle időkutyulás érdekel jobban, akkor az előbbi kommentemben ajánlott részek pont kevésbé fognak tetszeni. :-) Viszont az ötvenedik évfordulós rész teljesen eköré szerveződik. Nézd meg a The Angels Take Manhattant, az majdnem Blink 2. De a tizenegyedik Doktor Moffat-történetei többnyire az idővel bűvészkednek, amennyire emlékszem.
A síró angyalokat Moffat találta ki, és ha mást nem is tett volna hozzá a Doctor Who-hoz, már azért is megdicsérném, mert nekem is ők a kedvenc szörnyeim. :-) Kár, hogy Moffat erősen hajlamos arra, hogy olyan bonyolult történeteket találjon ki, amiken minél többet agyal az egyszeri néző, annál valószínűbb, hogy talál benne valami következetlenséget. Néha a kevesebb több lenne, és ez sajnos még a Sherlockra is igaz szerintem.
Majd szólunk, ha annyira közel leszünk a tűzhöz, hogy kapjunk passt a londoni díszvetítésre. :-)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása