aeon flux

ready for the action now, danger boy?

van képünk és klipünk hozzá: 12 years a slave (2013) Fata Richárd
2013. szeptember 28. 11:15:00

Kategória: film 35 komment

Az elmúlt napokban leginkább azokról a filmekről szóltak a hírek, amelyekkel végül mégsem fogunk találkozni a legközelebbi Oscar-gálán – most foglalkozzunk egy kicsit azzal az alkotással, amellyel minden jel szerint egészen biztosan fogunk: kijött az első klip Steve McQueen januárban szerencsére hozzánk is megérkező új filmjéből (egy majdnem idilli shoppingolás az itt még szabad emberként élő Solomonnal és családjával...), egy csomó új jelenet- és karakterfotó kíséretében.

12_years_01.jpg

12_years_02.jpg

12_years_03.jpg

12_years_04.jpg

12_years_05.jpg

12_years_06.jpg

12_years_07.jpg

12_years_08.jpg

12_years_09.jpg

12_years_10.jpg

12_years_11.jpg

12_years_12.jpg

12_years_13.jpg

12_years_poster.jpg

Címkék

oscar steve mcqueen brad pitt poszter drama poster historical paul giamatti chiwetel ejiofor biopic michael fassbender paul dano filmklip benedict cumberbatch dijszezon film kep filmkep dijszezon 2013 quvenzhane wallis

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr45537796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vektor- 2013.09.28. 12:09:54

Már megjelentek olyan teóriák, hogy a stúdiók elkönyvelték a 12 Years a Slave (és a Gravity) sikerét, ezért próbálják menteni a menthetőt azzal, hogy átpakolnak pár filmet a következő díjszezonra. :D

Remélem a SAG-színészgárda díjat elviszik, a gárdából jó pár kiváló színésznek ez lenne az első igazán komoly elismerése.

Wintermoots (törölt) 2013.09.28. 12:29:34

@Vektor-:

a slave-et értem, de a gravity hogy kerül ide, az egy blockbuster, nem fő kategóriákban díjazandó film

Wintermoots (törölt) 2013.09.28. 13:29:26

@Németh Barna:

a gyakorlatban persze, lsd. gyűrűk ura 3

Vektor- 2013.09.28. 15:28:44

@Wintermoots: Senkit nem érdekel, hogy a Gravity egy blockbuster, amíg nem bukik meg a kasszáknál. A Metacriticen 90-es átlagot fog hozni, ami egy szórakoztató stúdiófilmtől óriási eredmény, és senki sem fogja utálni,, nem fogják a listákon az utolsó helyre rakni, ellenben a 12 Years a Slave-vel. Gyakorlatilag minden meg van benne, ami a 21. században egy legjobb film győzelemhez kell, egyetlen dolgot leszámítva: nincs nagy színészgárdája. Tudtommal egy film sem győzött a főkategóriában ilyen kevés színésszel.

A 12 Years a Slave hátránya (ami egyben az előnye is a Gravity-vel szemben), hogy sokkal "fontosabb" mű és igaz történeten alapszik, így mint minden hasonló film esetében, itt is lesz ellenkampány. Hogy aztán ez kinyírja-e a film esélyeit, mint tavaly a Zero Dark Thrity-t, vagy egyáltalán nem lesz kihatása a versenyre, mint az Argo-nál, azt nem lehet tudni.

Én meg több év után először fogom mindenféle idegeskedés nélkül követni a díjszezont, ha valóban ez a két film fog versenyezni a fődíjért. Csak nehogy Harvey, Clooney, vagy Russell belerondítson ebbe egy közepes filmmel.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.28. 15:35:38

@Vektor-: Inkább rondítson bele Greengrass egy KITŰNŐ filmmel! :)

Vektor- 2013.09.28. 16:11:08

@Zalaba_Ferenc: Az már tényleg az álom kategória lenne, és szerencsére van is rá esély. Az elmúlt évek legérdekesebb rendező-versenye lehet, remélem így is marad.

Van egy nagyon rossz érzésem a Philomenával kapcsolatban Velence óta, ez az egyetlen Weinstein-film, ami veszélyes lehet a favoritokra, de talán csak rémeket látok, és nem kap többet egy női főszereplő-jelölésnél.

Németh Barna 2013.09.28. 16:24:19

@Vektor-: Csak ennyi ellenérvet látsz? Akkor mi van azokkal, akik majd screeneren nézik, mert nem mennek el a vetítésre. Ilyenekből több ezer van. Mi van az ötven feletti szavazókkal? Biztos, hogy azokat is érdekelni fogja? Mi van a ténnyel, hogy Cuarón a magánéletben egy bunkó? Tudod nagyon jól, hogy ezt nem csípik (lásd Fincher). Arról meg már ne is beszéljünk, hogy vannak mostanában a szavazók Hollywooddal.

Wintermoots (törölt) 2013.09.28. 17:34:09

@Vektor-:

hidd el, hogy az azért nem fog nyerni, annyira azért nem meri hitelteleníteni magát az akadémia. és mit nyerne? film? forgatókönyv? színészek? talán még a rendezés nem elképzelhetetlen, ha minden egyebet figyelmen kívül hagyunk, de az sem túl valószínű

Vektor- 2013.09.28. 18:11:03

@Németh Barna: Ha a Gravity valóban a legnagyobb mozis esemény lesz az Avatar óta, akkor én a helyükben nem küldenék screenereket, csak egy promóciós csomagot, meg egy jegyet a legközelebbi IMAX-be. :)

Ha a Warner ügyesen kampányol, nem lesz szükség Cuarónra, a munkája magáért beszél, plusz ott van nekik Bullock és Clooney. És kijátszhatják a "sci-fi még nem nyert legjobb film-díjat" kártyát, ami hatásos lehet, pláne ilyen kritikák mellett. Az AMPAS szavazói nem felejtenek, és szeretnek kompenzálni, egy egész műfajt elismerhetnek (hogy aztán soha többet ne nyúljanak hozzá), ahogy azt tették a Gyűrűk urával.

És ne felejtsétek el, hogyan működik a szavazás. Az elmúlt években mindig a legártalmatlanabb film győzött a favoritok közül, és a Gravity-t mindenki szeretni fogja egy bizonyos szintig, míg a 12 Years a Slave jó pár szavazó számára kellemetlen élmény lesz. Egyik sem tipikus győztes a mostani esélyesek közül, de akárhogy nézem, bármennyire furcsa ezt kimondani, a Gravity jobban beleillik a King's Speech, Artist, Argo sorba, mint a 12 Years a Slave.

A többiknek meg nehéz dolguk lesz megfordítani a versenyt. A mostanában legyőzött korai favoritok vagy túlságosan ridegek voltak (Social Network), vagy csak nem tűntek elég jelentősnek a riválisaik mellett (Up in the Air), és ez nem igaz se a 12 Years a Slave-re, se a Gravity-re.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.28. 18:22:57

@Vektor-: Ugyanakkor az Avatart elverte A bombák földjén, és ugyebár annak is elég kellemetlen ember a rendezőije.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.28. 18:28:18

@Vektor-: A Gravitáció sokkal inkább az Avatar, Eredet, Pi élete sorba illik bele szerintem (de csak a legutóbbi ér fel vele), s így kettejük közül inkább -bár azt ugye nem láttam még-, a 12 Years a Slave valóbb az előző három legjobb film-nyertes mögé. Én kétlem, hogy elnyeri a legjobb film díját a Gravitáció, de a technikai kategóriákban úgy megszórják majd, mint az említett három filmet, vagy még jobban.

Wintermoots (törölt) 2013.09.28. 18:35:02

@Takács Máté:

a legjobb film kategóriában ezek egyike sem érdemelt jelölést, sokkal jobbak is lehettek volna, az ötletek jók voltak. egyik sem volt rossz, persze, de azért év legjobbjai nem voltak.

Vektor- 2013.09.28. 19:57:25

@Takács Máté: Én is az általad felsoroltak közé helyezném a Gravitációt, de így is közelebb áll a korábbi győztesekhez, mint a 12 Years a Slave. A No Country for Old Men volt az utolsó fődíjas, amely annyira próbára tette a nézőt, mint a 12YAS.

@Zalaba_Ferenc: Ja, de a kritikák alapján a Gravity nem egy üres látványfilm, és Cuarónnak nincs három Oscar-díja. Továbbá Steve McQueen, és az esetleg később beszálló David O. Russell sem éppen a legideálisabb rendező az Oscar-kampányoláshoz.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.28. 20:00:31

@Vektor-: Nem üres, viszont nem is olyan hű de tartalmas. De nem is kell annak lennie: másért jó.

Vektor- 2013.09.28. 20:48:07

@Zalaba_Ferenc: És az első mondat a legtöbb legjobb film győztesre igaz. :)

Egy hónap múlva mindenesetre sokkal okosabbak leszünk, ugyanis addigra bemutatják a három legnagyobb hype-pal rendelkező filmet, és az átlagnézők reakciói sok mindent el fognak árulni. A The Master tavalyi bukása megmutatta, hogy az országos premier nem várt fordulatot hozhat.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.28. 20:53:37

@Vektor-: Ne is mondd! A The Mastert PTA tényleg csak magának csinálta. Azzal a filmmel nem nagyon lehetett mit kezdeni. :\

Németh Barna 2013.09.28. 21:26:41

Az Akadémia ingyen vetíti a tagjainak, mégsem mennek el. A kiküldött mozijeggyel semmire nem mennek. Tudom, már ezerszer felhoztam ezt a példát, te tessék elképzelni: Maggie Smith, Judi Dench, Clint Eastwood és Robert Duvall ül az IMAX-ben, 3D-szemüveggel a fején és nézi a Gravitációt. És igen, ők reprezentálják az akadémiai tagok többségét.

Másrészt már most minden tele van azzal, hogy most végre nem csak úgy ott lesz egy afro jelölt, hanem keményen képviseltetik magukat. Ott van a film az ország történelmének egyik nagy szégyenfoltjáról: a szegény kölyköt eladják rabszolgának. Másiknak ott van a szegény kölyök, aki kiszolgálta a fehéreket, végül ott van a harmadik szegény kölyök, akit lelőttek, mert fekete. És most ugrik a majom a vízbe: velük szemben áll a fehér szuka, aki lebeg az űrben. Igen, csak Bullock maradt, mert Clooney a saját filmje mellett kampányol majd, Cuarón pedig szalonképtelen.

Wintermoots (törölt) 2013.09.28. 22:02:33

@Zalaba_Ferenc:

kifejezetten pozitív kritikát írtatok róla, nem?:)

Vektor- 2013.09.28. 22:06:00

@Németh Barna: A kérdés a 12 Years a Slave-vel kapcsolatban mindig az volt, hogy a brutális jelenetek mennyire fogják elidegeníteni az embereket, és erre még nem kaptunk teljesen egyértelmű választ. Ha valóban egy Schindler listája féle helyzettel van dolgunk, akkor a Gravity-nek esélye sincs, és a McQueen filmje tarolni fog márciusban, de ennek megállapításhoz szükségünk van az átlagnézők reakciójára, mert nem lehet mindig megbízni a fesztiválközönségben.

A Fruitvale meg nem lesz sehol, pláne ha Harvey úgy érzi, hogy a film reménytelen. Hiába kapott kimagaslóan pozitív kritikákat, a hype-ja már az országos bemutatója után nullára csökkent, majd a 12YAS megjelenésével végképp kikerült a képből. Két ilyen rétegfilm (a 12YAS egy rétegfilm, akárhány díjat nyer) túl sok az Akadémiának, pláne két idáig viszonylag ismeretlen rendezőtől. A Butler viszont ott lesz, mert a színészek a Help-hez hasonlóan nyomni fogják, akkor is, ha az Akadémia többi része hátat fordít neki.

Harvey elég érdekes helyzetben van idén, ember legyen a talpán, aki megjósolja, melyik filmje ér célba. Én most a Butlerre és a Philomenára tippelek, de majd meglátjuk, Weinstein mi alapján fog szelektálni. A Fruitvale csak akkor maradhat versenyben, ha a kritikusok nem feledkeznek meg róla, de a 12YAS mellett nincs sok esélye.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.28. 22:37:41

@Németh Barna: Eastwoodnak és Duvallnak az Űrcowboyok ill. a Deep Impact után illene értékelnie a Gravitációt. :)

Wintermoots (törölt) 2013.09.28. 22:43:08

"I'm sorry, I refuse to have conversations, either in real life or on the Internet, with individuals whose opinions are so easily informed by aggregate sites like Rotten Tomatoes."

ed gonzalez (a slant alapító-főszerkesztője), aki 2/4 re értékelte a 12 years of a slave-et.

Kovács Erzsébet 2013.09.28. 22:47:20

@Wintermoots: @Zalaba_Ferenc: Írtam én, és nekem nagyon tetszett. De nekem általában is nagyon szoktak tetszeni az erős atmoszférájú filmek.

Vektor- 2013.09.28. 22:53:34

@Wintermoots:

Egy biztos, ez nem befolyásolja a film Oscar-esélyeit. :D

Argo 2/4
The Artist 1,5/4
The King's Speech 2/4

Wintermoots (törölt) 2013.09.28. 23:02:50

@Kovács Erzsébet:

tényleg. akkor ezek szerint megoszlottak a vélemények a filmről. mindenesetre szinte bármelyik oscar-jelölt filmet kicserélhették volna vele.

Németh Barna 2013.09.28. 23:22:42

@Vektor-: Azt ott egy viszonyítási pontként írtam, mert néha kilóra kell mérni. Egyébként pedig a minap írtam egy "rövidke" cikket, azt hiszem ott kifejtettem az általam JELEN PILLANATBAN megítélt erőviszonyokat.

A 12 Years a Slave viszont az én értékrendszeremben minden, csak nem rétegfilm. Oké, nem láttam, de amit írtak róla, és ami a trailerből látszik, az nem rétegfilm. Az erőszak ábrázolása mellett pedig mindenki kiemelte az emocionális oldalát, sőt, a nagy kritikusok közül többen az Elfújta a szélhez hasonlították az utóbbi terén.

Na de erről most fölösleg még legalább két hétig vitázni. Majd folytassuk akkor.

ungverjaland 2013.09.29. 00:41:59

@Wintermoots: Jó, mondjuk Ed Gonzaleznek kb. semmilyen film nem tetszik, a máshol kritikailag elismert filmeket meg mintha még szándékosan lehúzná. És az is vicces amikor a kritikusok azon picsognak, hogy a kritikusok által használt RT túlságosan befolyásol egyes embereket. Amiben egyrészt igaza van, másrészt meg, ember, ebből élsz, örülj neki, hogy bárki elolvassa, hogy mit írsz.

Na de mindegy, majd ha kijön a film, és megnézzük, akkor majd mindenki eldönti magának. Az meg, hogy milyen díjat nyer, engem legkevésbé sem érdekel. Én amúgy személy szerint egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy tarolni fog az Oscar-on.

Kovács Erzsébet 2013.09.29. 10:01:58

@Wintermoots: Állítólag Phoenix látványosan csúnyán viselte az Oscarjával kapcsolatos fejleményeket. Pedig tehette bele szívét-lelkét a játékába, soha nem fog Oscart kapni egy olyan film, ami így kizárja a nézőjét (illetve pontosítok, csak nem nézőként lehet nézni, hanem tulajdonképpen aktív résztvevőként).

Wintermoots (törölt) 2013.09.29. 11:35:53

@ungverjaland:

hát pont azért tettem be, mert többféleképpen is megítélhető:)
ugyanakkor a manapság nagyon elismert filmek egy részét simán le lehet húzni, most függetlenül attól hogy éppen az a film gonzaleznek tetszik-e vagy sem.
itt vannak az ő kedvencei, 1910-2012 között, ez több száz film, évtizedekre, évekre lebontva, szóval azért sokat szeret:)
www.slantmagazine.com/film/feature/ed-gonzalez-top-10s/212

Wintermoots (törölt) 2013.09.29. 11:38:02

@Kovács Erzsébet:

függetlenül attól, hogy konkrétan a master milyen volt, ez jól mutatja az amerikai attitűdöt, nyilván részben igazuk van, de azért a művészeti díjaknak nem feltétlenül erről kellene szólnia.

Kovács Erzsébet 2013.09.29. 11:56:48

@Wintermoots: De az Oscar nem (nemcsak) művészeti díj, és ezt nem pejoratívan mondom.

Wintermoots (törölt) 2013.09.29. 12:02:31

@Kovács Erzsébet:

szerintem sem az, hanem egy hülyeség:)

ungverjaland 2013.09.29. 12:19:24

@Wintermoots: Persze nyilván amúgy sok filmet szeret, és ennek a listának a nagy részével egyet is tudok érteni (habár vannak érdekes választások mint, hogy 2011 10. legjobb filmje a Sucker Punch... khm, ami nyilván túlzás, mondom úgy hogy szerintem az a film érdemtelenül lett nagyon durván lehúzva). De amúgy a legtöbb film ami kedvenc filmjei között van az nekem is, csak mintha néha direkt a shock value kedvéért lehúzna pár filmet, jelentősebb indoklás nélkül.

Wintermoots (törölt) 2013.09.29. 12:55:35

@ungverjaland:

van hogy érvek nélkül húz le, vagy éppen hibás érvekkel.
de hát úgyis az a lényeg, hogy olvassák a kritikáit, ill. ez eléggé szubjektív műfaj.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása