aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: magányos farkas Takács Máté
2013. július 28. 17:30:00

Kategória: film 6 komment

Az amerikai közönség még mindig nem unt rá eléggé az X-Men-filmekre, amit nagyon jól tesznek, hiszen már forog a következő felvonás. Annál viszont nem árt majd átértékelni: a Farkas ugyanis az eddigi legalacsonyabb nyitányt regisztrálta a franchise történetében.

wolverine_small.jpg


> új filmek
Az X-Men olyan kurva nagy siker lett –ahogy Kevin Smith gondolatát Jason Lee megfogalmazta 2001-ben–, hogy tizenhárom évvel bemutatóját követően már a hatodik film került le a Fox Marvel-gyártósoráról. A sorozat kitartása teljesen érthető: a szuperhősök népszerűsége csak nőtt, a nemzetközi befogadóképesség az ilyen produkcióra még inkább, és ha elégszer látunk valamit a vásznon, azt újra látni akarjuk. Ebben mondjuk nincs túl sok logika, egyszerűen csak így van, és Farkas hiába blamálta magát sokak szemében a 2009-es egyéni mozijában, túl menőek fémkarmai ahhoz, hogy ne villanjanak most és még a jövőben is ismételten a mozivásznon. Az X-Men kiváló anyag a jogokat birtokló filmstúdiónak, hiszen annyiféleképpen lehet csűrni-csavarni a szereplők szituációját és létszámát, ahányféleképpen nem szégyellik. Az X-Men kezdetek: Farkas esetében viszont érezhetően megtelepedett némi szégyen, ezért igyekeztek a lehetőségekhez mérten valami nagyon mással előrukkolni a szimplán csak Farkas (The Wolverine; hazai bemutató: már a mozikban) címet viselő újabb részhez. A figura sztorijában jelentőséggel bíró japán setting azonban inkább csak a képregény híveit képes meghatni, az átlagos mozizó (akikre sokkal inkább szüksége van minden ilyen adaptációnak) számára nem mond sokat, és ez James Mangold filmjének problematikája. Maga Farkas és az őt játszó Hugh Jackman jelentette csupán azt, ami működésbe lépett a nézőtoborzást illetően, s ez már csak 55 millió dollárt ér a tengerentúli nézőknek. A 'csak' megérdemli az idézőjelet annak ellenére, hogy lényegesen alacsonyabb összeg ez, mint amikbe az előrejelzéseket olvasva botolhattunk (de nem nálunk, haha!). Az X-Men kezdetek: Farkasból kiindulva ugyanis sokat alapoztak a 85 milliós nyitányra a mostani prognózisok, elfeledve, hogy azt megduplázni is alig bírta végül a film (azaz irtó gyorsan magára hagyta az elégedetlen közönség), továbbá hogy a legutóbbi X-mozi is csak 55 millióval rajtolt két éve. Szóval ezek fényében megfelelő nyitány kerekedett most, amúgy viszont a Foxnál nyilván nem szívesen csökkentgettek elvárásokat a 21 milliós nyitónapot követően, de ha igazak az állítások az egészen visszafogottnak minősülő, 110-120 millió dolláros gyártási költségről, akkor túl rosszul így se jár a stúdió. Főleg, hogy 3D-vel felvértezve a világ többi része sok jót rejt magában. Észak-Amerikánál maradva, a kezdeteknél biztosan jobb arányokat produkál majd a film, de 140 millió dollárnál sokkal többre így se valószínű, hogy pályázhat.

Két független produkció is országos terepre merészkedett ezen a hétvégén. A ligaváltást a Fruitvale Station egészen jól vette: a Weinstein Company merész módon 1000 mozi föle emelte a kritikailag éltetett drámát vetítő helyek számát, és így a 10. helyezést jelentő 4.7 millió dollár folyt a kasszákba, ami 4000 dollár feletti átlagot, azaz egy mozira jutó bevételt jelent. Mindenképpen értékelendő eredmény, ha nem is átütő, és nem csak a jó visszhangnak, hanem a film alapjául szolgáló valós eset visszhangjának is szóló siker lehet, ha 20 millió dollárig elvándorol majd.

A másik delikvens a Fox Searchlight forgalmazásában látható, akik előszeretettel futtatnak a nyár legközepén díjesélyes alanyokat. A The Way Way Back közel 900 mozi műsorán szerepelt a hétvégén, 3.3 millió dollárt regisztrálva, ami az átlagot visszavetette kicsit, de ahhoz elég, hogy mozijait csak minimális, fokozatos mértékben veszítse majd az elkövetkezendő hetekben, és így mostanáig összegyűlt csaknem kilencmillióját akár meg is duplázza végül.

Éppen lemaradt a Box Office Mojo definiálása szerinti országos szintű premierről a Kamatylista (The To Do List; hazai bemutató: augusztus 15.) című vígjáték. A CBS Films csak 591 moziban futtatja Aubrey Plaza jól megérdemelt főszereplői bemutatkozását, ám ez a korlátozott tér korlátozta a bevételeket is: 1.5 millió dollár gyűlt össze, ami csak 2500-at jelent egy moziból átlagosan. Ebből nem lesz szélesedés, és sajnos a kritikák sem elég erősek (de nem is olyan rosszak) a mentéshez.

Woody Allen új munkája, a Blue Jasmine is bemutatkozott hat New York-i moziban, szokás szerint lehengerlő eredménnyel. A forgalmazó minden bizonnyal országos terjesztésre is szánja a filmet a következő hetekben.

> korábbi filmek
Kiváló hétköznapi bevételeket jegyzett a The Conjuring című horror, miután laza 41 milliót kasszírozott premierje alkalmával. Az erős hétfő-csütörtök már megszellőztette, hogy ezúttal a műfaj szokásait meghazudtoló, azaz 50%-on belüli csökkenés van kilátásban, és így is alakult. A Warner terjesztése 22 millió dollárt ijesztgetett össze második nekifutásra, ezzel a 20 millióból készült film összbevétele 83 millió dollárra nőtt. Kiváló reklámjának és kritikáiból is következő nézői éltetésének köszönhetően minden idők egyik legsikeresebb horrorjaként zárja majd kapuit James Wan rendezése.

A harmadik helyen állomásozó Gru 2. 16 millió dollárt hajtott fel negyedik hétvégéjén, s ezalatt átlibbent a 300 millió dolláros határon is, ami nem sok animációs filmnek sikerült a korábbiakban. A Universal stúdió húsz éve nem szembesülhetett ekkora összegel egyetlen film nyomán.

Átlépte a százmilliót a Nagyfiúk 2. A Sony vígjátéka ugyan lemaradozott az első résztől, ez bőségesen olyan eredmény, amire büszkék lehetnek, több szempontból is.

Harmadik hétvégéjén a Tűzgyűrű tovább foszladozik; a 7.5 milliós összeg 53%-os zuhanást jelent, és ezzel alighanem lemondhat a Warner a 100 millió feletti záróösszegről. Pedig a Cowboyok és űrlényeknek az még összejött; nincs mit tenni, az ufók reálisabb fenyegetésként jelentkeznek a nézők szemében, mint az óriásszörnyek.

A Z világháborúnak viszont sikerült az, ami Guillermo del Toro szüleményének nem: amerikai bevétele meghaladja 190 milliós költségvetését. A zombik is reálisabbak, mint az óriásszörnyek.

> végszó & ami jön
Tavaly ilyenkor szembetűnően kevesebben mentek mozikba a tengerentúlon; a Kertvárosi kommandó és a Step Up 4: Forradalom nem volt kihívás a Farkasnak, úgyhogy olcsón megúszta, hogy nem muzsikált olyan fényesen, mint szerették volna. A következő hétvégén talán nem fog nagy sebességbe kapcsolni lefelé, hiszen egészen más közönségszegmenst szolgálnak ki a premierek: már szerdán színesre váltanak a mozik, hiszen jön a Hupikék törpikék 2., ami az első rész komoly sikerét biztos nem fogja megismételni, de félteni azért nem kell (legfeljebb majd csak a harmadik részt). A másik érkező a 2 kaliber című krimivígjáték, melyben Washington és Wahlberg invitálja a felnőtteket vállvetve.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
2 kaliber | 2800 | $37.5m
Hupikék törpikék 2. | 3400 | $36.5m (sze-v)

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Farkas
$55.0m $55.0m $120m
2 1  The Conjuring
$22.1m $83.9m $20m
3 2  Gru 2.
$16.0m $306.4m $76m
4 3  Turbó
$13.3m $55.8m $135m
5 4  Nagyfiúk 2.
$11.5m $101.7m $80m
6 5  RED 2.
$9.4m $35.1m $84m
7 6  Tűzgyűrű
$7.5m $84.0m $190m
8 8  Női szervek
$6.9m $141.2m $43m
9 7  R.I.P.D. - Szellemzsaruk
$5.9m $24.4m $130m
10 17  Fruitvale Station
$4.7m $6.3m $0.9m

Címkék

box office comedy drama woody allen action hugh jackman x men superhero james mangold aubrey plaza

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr425430061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 17:56:17

Hugh Jackman immáron hatodik alkalommal bújt ugyanannak a szuperhősnek a bőrébe, ezzel rekordtartóvá vált megelőzve Samuel L. Jacksont, aki eddig ötször játszotta el Nick Fury-t.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.28. 18:32:22

A Tűzgyűrű világszinten mennyinél tart?

The Conjuring még mindig jó. Kíváncsi leszek a filmre. IMDB-n még mindig 8.1 :D

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.07.28. 18:35:28

Tavaly ilyenkor nem Batman trónolt éppen hatvanpár millióval?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 19:55:16

Világszinten már 140 millió fölött jár a Farkas, szóval a Foxnak annyira nem kell félnie, hogy nagyon befürödne a jövő évi nagy dobásuk, mert a Farkas előzeteseinek még csak moneyshotja sem volt, Az eljövendő múlt napjainak biztos lesz majd valami olyasmije, melyben az öreg és fiatal találkozik egymással egy nagy és látványos időutazásos viharizé végén. :)

Spender 2013.07.29. 09:30:55

Azért ez az 55.0m is szép. Rosszabbra számítottam. Ezt elnézve a Days of future past - ha addig jól működik majd a marketing gépezet - nagyon nagy siker lesz.

OFF(?): Ha már időutazós képregényfilm és Wolverine. Hétvégén elolvastam az Age of Ultront. Nos meglepődnék, ha a 2015-ös Bosszúállók filmnek akár csak minimális köze is lenne a képregény sztorijához. Amellett, hogy egy erős közepes történet, konkrétan Wolverine, Sue Storm (F4) és Hank Pym a főszereplői. Thor, Hulk vagy Amerika Kapitány szinte alig szerepel. Hangulatában pedig olyan sötét, ami nem összeegyeztethető a Whedon-os világgal. Szóval szerintem max a cím lesz ugyanaz, meg a "főgonosz".

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása