aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: movie 43 - botrányfilm [movie 43] (2013) Takács Máté
2013. június 29. 12:11:00

Kategória: film 15 komment

Szkeccsfilmet készíteni olcsó dolog. Nem igényel sok pénzt egy forrásból, és a Movie 43 aranyba foglalható példája annak, hogy a kreativitást is csak visszatartó tényezőnek fogják fel, gondolván, eleve sokféle látásmód egyesül benne. Ez öreg hiba, ha a tematika kimerül a vígjáték műfajában, hiszen nagyon nehéz azonos színvonalon prezentálni minden összetevőt más-más alkotónak. Meg lehet nyugodni, azért lehetséges: a Movie 43 ugyanis szinte végig tartja magát ott, ahol már a béka is túl kínosnak érezné a segge alját.

movie_43_pic.jpg

Egyszerűen megmagyarázhatatlan, hogyan is gondolhatták írók, rendezők és színészek, ráadásul egy sportcsarnokra való létszámban, hogy amit művelnek, az poénos. Minden létező, emberből származó szubsztanciát és tekinteteket taszító fogást bevetnek, ami miatt a közönség jó része elfordult a vígjátékoktól az elmúlt másfél évtizedben, és ráadásul válogatottan visszataszító módon prezentálják – de ritkán poénosan, és így semmi más nem sül ki az egészből, csak tömeges leégés, egy-két mentéssel.

A kerettörténet eltérő Amerikában és másutt, nekünk a légből kapott botrányfilm után kutató tinédzserek jutnak. Az interneten ide-oda klikkelve bukkannak elébük különféle videók, amiknek közös jellemzője, hogy jó színészek követnek el bennük ordenáré dolgokat. A tizenegy produktumból maximum három marad a tolerálhatóság határain belül, sőt ezek tán még egy-egy kósza mosolyt is képesek a néző arcára csalni. Az egyikben ("Homeschooled") Naomi Watts és Liev Schreiber a középiskolai diáklét élményeitől sem akarják megfosztani magántanuló fiukat, így hát ketten személyesen tesznek róla, hogy meg legyen a piszkálgatás, elnyomás, csajozás és miegymás, amitől csak nyomorultnak érezheti magát egy tinédzser. Működik a humor, és láss csodát: otrombaság és ízléstelenség nélkül. Egy másik rövidben ("Victory of Glory") Terrence Howard lelkesíti meccs előtt az első fekete profi kosárcsapatot 21. századi ismeretekkel – szintén semmi kiakasztó vagy altesti nincs jelen, ami gátolná viccességét. Az utolsó említésre érdemes szegmens ("The Catch") méltó a Farrelly-fivérekhez, de szükséges is hozzá a rendezőpáros humorának értékelése. Úgy senki nem fog fennakadni Hugh Jackman defektjén, amihez Kate Winslet szokás szerint, ám itt abszolút érdemtelenül elhivatott játéka párosul. Ezzel egy időben Peter másik munkája ("Truth or Dare") félúton elfelejti, hogy humorosnak kéne lennie, elpazarolva így Stephen Merchant és Halle Berry ígéretes kettősét.

Más egyéb szóra sem érdemes, sőt titkolni kellene. Amit James Gunn hozott össze ("Beezel"), értelmetlen undormány, a Slither is kifinomultnak hat mellette, Steve Carrt ("The Proposition"), a Dr. Dolittle 2., az Oviapu és A pláza ásza rendezőjét pedig már a galaxisból is száműzni kellett volna, egy olyan kabinban, amiben csak az szolgál táplálékul, amivel a legtöbbször poénkodik.

A Movie 43 - Botrányfilm olyan, mintha a hét minden napjának ebédmaradékát egybeöntötték volna, ráadásul egy nem kimondottan reformkonyhás menüről dolgozva, és ezt tálalnák vonzóan felcímkézve: a csomagoláson egy halom ismerős és bizalomgerjesztő arc csábít megvásárlásra, de nem más ez, mint bűzlő moslék. Moslék, amiben akad pár felismerhető íz, ám a végére érve jelentkező gyomorrontástól szenvedve senki nem fogja mentegetni a szakácsokat. Akik humorban szegényesnek találják a telefosott taxiszélvédőt, a szájbaszexuáló rajzmacskát és a havi vérzéssel összekent falat, azok kerüljék ezt a filmet, mint ördög a tömjént.

Akik nem, azok frissen megvásárolhatják, hiszen a múlt héten jelent meg DVD-n. Jó étvágyat, jó szórakozást!

movie_43_dvd.jpg

Címkék

kritika comedy uma thurman naomi watts johnny knoxville justin long hugh jackman halle berry richard gere gerard butler kate winslet brett ratner josh duhamel elizabeth banks seann william scott terrence howard liev schreiber anna faris emma stone james gunn chloe moretz stephen merchant jason sudeikis christopher mintz plasse bad movie farrelly

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr605383263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.06.29. 12:20:56

Tehát csillagozás sincs, mert értékelhetetlen... :)

freddyD 2013.06.29. 12:24:29

Legalja kategória, döbbenet, hogy ennyi jó színész miért vett részt egy ilyenben. A pénz nem lehet, mert kicsi volt a költségvetése és szerintem az imázsuk többet ér, hogy ilyenhez adják nevüket csak a zséért.

Talán a törpés és a kosárlabdás szegmens volt a legjobb az összes közül, de azok is rettenetesek voltak. Csak kiemelkedtek a moslék közül

entro 2013.06.29. 12:30:14

"csak az szolgál táplálékul, amivel a legtöbbször poénkodik" Csillagos ötös! Ez a kritika jóval viccesebb, mint maga a film.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.29. 12:56:25

Telefosott szélvédő? Azonnal látnom kell! :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.29. 12:59:15

És a képes illusztráció is világbajnok. :)

orion128 2013.06.29. 13:02:15

Én a film tagadhatatlan alpárisága ellenére kiválóan szórakoztam.

Wintermoots (törölt) 2013.06.29. 13:09:44

egyetlen amerikai filmmagazin kritikáját néztem meg, ott sem kapott csillagot.
ez még fel is kelthetné az érdeklődést, de alpáriságra már nem vagyok kíváncsi.
nem kell mindent látni:)

Wintermoots (törölt) 2013.06.29. 13:10:47

@Wintermoots:

(bár lehet, hogy a következő évtizedben már a mesterművek között tartják számon, erre is találhatunk példát:) )

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.06.29. 13:32:27

@megnevezhetetlen: Átvitt értelemben csakugyan értékelhetetlen, amúgy meg feleslegesnek éreztem csillagokkal dobálózni.

Láttam már sok ennél rosszabb filmet, de afelett nem tudok napirendre térni, hogy ilyen sokan működtek közre benne és senki nem szólt, hogy emberek, ez így szar lesz.

Viszont olvastam, hogy régóta halasztódott a film, Richard Gere pl. ki akart közben hátrálni belőle, George Clooney nemet mondott rá, mint a szél és így tovább. És hogy hagytak ki belőle jelenetet, mert azt a tesztközönség rosszul fogadta (ebben Anton Yelchin temetkezésnél dolgozik és a női hullákkal kufircol).

CHRISporn 2013.06.30. 07:28:42

Most komolyan..
Ha itt a színészek értelmesebb fele(70%) nem tartotta kínosnak ezt a "fellépést"-akkor mi miért ne röhöghetnénk rajtuk?!?!?

Szerintem abszolút félre van kezelve ez a mozi mindenhol.
Poén.Ennyi.

szkristof92 2013.06.30. 10:48:07

@ChrismovieTV: Azért, mert amin ebben a "filmben", "humor" címszó alatt röhögnünk kéne, attól jóérzésű embernek fölfordul a gyomra.

Near93 2013.06.30. 16:26:11

Első dolog, ami feltűnt, hogy 2013-as film , és sehol egy okos telefon. Vagyis ezt már egy jó pár éve húzták. Talán mégsem akarták kiadni, mert látták hogy ez szar. Csak akkor nem értem hogy miért nem tudtak valami másabb humort beletenni?

Ami működik egy Family Guy-ban az nem biztos hogy működik egy élő szereplős filmben.

sidek 2013.07.02. 21:07:43

Fura mód nekem annál inkább felkeltette az érdeklődésem a kritika. :D
Kieran Culkin miatt meg amúgy is látnom kell! (meg a többi jó színész miatt is)

Mark Green 2014.06.10. 12:54:09

Amikor először láttam a filmet még egyetértettem volna a kritikával. Én is úgy gondoltam, hogy egy gusztustalan és kritikán aluli filmet sikerült találnom. Egy valami volt ami nem hagyott nyugodni, hogy miért vállalták olyan színészek a szerepeket mint Hugh Jackman, Halle Berry stb. A probléma annyi, hogy senki nem figyel eléggé az elején! Sokkot kap az ember attól, hogy herék lógnak Volverin álláról. Pedig a film készítői konkrétan a szánkba rágják, hogy mire kell figyelni. A lényeg egyik kis történetben sem az amit látunk, hanem amit sugall! Az elsőt ugyancsak levezeti maga a "rendező" a vakrandik alap problémájáról szól, hogy hiába felelne meg a másik ember, amint észreveszünk egy hibát onnantól leírjuk a partnert és csak arra a hiányosságra koncentrálunk. Minden egyes sztorinak megvan a mögöttes tartalma ami helyenként zseniális. A rákakilós jelenetnél elég ha elvonatkoztatunk az obszcén résztől, ott egy kapcsolatról van szó hogy hiába nem akarja a srác, a barátnője kedvéért még "rá is kakil". Ott is a "rászarni kurvákra szokás, a kakilás ajándék a lelki társadnak" elég egyértelmű hogy ezt nem kell szó szerint venni. Ha így nézed a filmet baromi szórakoztató, persze ha bírod az átvitt értelemben ütős humort és nem veted meg a Scary movie sorozatot. Szóval az az érzésem, hogy kicsit félreértettétek miről is van szó :D

hmmmovo 2015.07.20. 13:28:41

@Mark Green: szerintem a menstruálós rész is zseniális, tökéletesen figurázza ki, hogy állnak a férfiak a dologhoz... szóval nem rossz film ez :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása