aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: vasember 3. [iron man 3] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. április 24. 15:19:00

Kategória: film 51 komment

- SPOILERMENTES -

Mikor 2012 tavaszán megnyílt az ég New York felett, és idegen hordák szálltak alá, hogy szörnyekkel, istenekkel és szuperhősökkel mérjék össze erejüket, nos ekkor minden megváltozott. És ezt a Marvel is tudta. A Marvel Moziverzum második fázisában már nem lehetett figyelmen kívül hagyni sem a Bosszúállók projektet, sem pedig azt a tényt, hogy nem vagyunk egyedül.

Ez a tudat talán leginkább Tony Stark egójának ártott, aki a világ legnagyobb arcából hirtelen egy szerelővé redukálódott, és eme kisebbségi érzés egészségre ártalmas munkamánia és azt megszakító pánikrohamok formájában csapódott le nála. Szóval ezúttal nem a testével, hanem a fejével vannak gondok. Ráadásul a múlt is bekopog egy néhány évvel ezelőtt lerázott tudós, Aldrich Killian (Guy Pearce) személyében, aki egy olyan programon dolgozik, amely egy csapásra margóra tenné a Vasember kvalitásait. És ha ez nem adna elég nagy gyomrost Stark amúgy is repedező énképének, megjelenik a színen a Mandarin (Ben Kingsley) is, egy szuperterrorista, aki nyilvános vendettát hirdet Amerikával szemben, így naná, hogy meggyűlik a baja a Vassal. De lehet, hogy mindez egy nagyobb terv része.

A kör bezárult. Anno a Vasemberét kereső Jon Favreau a Shane Black által írt és rendezett Kiss Kiss Bang Bangben szúrta ki Robert Downey Jr-t: tetszett neki a színész fellépése, fizikuma, tündöklő jelenléte, és ahogy azt maga Robert Downey említette, az is, hogy még volt haja. Két Vasemberrel, egy Bosszúállókkal, szóval egy őrületes nagy visszatéréssel később Favreau átadta a gyeplőt Shane Blacknek, aki Joss Whedonhoz hasonlóan bebizonyíthatta, hogy Hollywood mekkora hibát követett el azzal, hogy hosszú éveken át mellőzte őt. 

Hogy filmje gigantikus sikert fog aratni, az talán annak ellenére sem vitás, hogy jelenleg Amerikai két legnagyobb mozihálózata vitázik azon a Marvellel, hogy egyáltalán felvegyék-e műsorukra a filmet (bízzátok ide, meg fognak egyezni), de hogy a szuperhős filmek körében, vagy csak az immáron hét filmet számláló Marvel kánon emlékezetes szereplője lesz-e, arról nem vagyok 100%-ig meggyőződve.

Az biztos, hogy nagyon jót tett a filmnek az író/rendező-váltás, hisz a második Vasember tulajdonképpen az első film amúgy sem túl vaskos sztoriját mesélte újra, csupán ezúttal a gonosztevőt kényszerítették hadi gépezetek építésére, hogy végül vasgyúró vasgyúróval bunyózzon egy kiadósat. Ezt nem lehetett harmadszor is eljátszani, ám így is maradtak ismétlőjelek: Starkot ezúttal is személyes haragosa kényszeríti térdre, miközben egy, az ellenfelétől teljesen független, Stark saját személyiségéből adódó, ezért a cselekmény szempontjából kényelmesen megoldható problémával meg kell birkóznia. Ugyanakkor több mint tetszetős húzás, hogy Stark nemezisét részben a New York-i események ösztönzik tettekre, sötétnek sötét, de előremutató terveit is annak tudatában szövögeti, ezáltal a filmet sikerült remekül elhelyezni a Marvel Moziverzumában, még úgy is, hogy egyetlen sztreccsruhás munkatárs sem teszi jelenését a film során. És nincs is rájuk szükség, ugyanis Black és írótársa, Drew Pearce elegendő karaktert terelget a színen ahhoz, hogy a cselekmény egy pillanatra se tűnjön alibinek.

Sőt, a szuperhős filmektől megszokott hacacárét az ügyesen felvezetett, majd jól továbbgörgetett narratíva jó időre félre is teszi, hogy egyfajta oknyomozós thrillerré alakuljon át, amiben Stark vagyona és vasa helyett csak a gógyijára, és kimondatlanul is spielbergi húzásként egy kis srácra támaszkodhat. A film ezekben a percekben a legjobb: csak úgy röpködnek a sziporkák, az akciók frissek, a karakterek élnek, a nyomozás pedig beránt, így különösen fájó, hogy az utolsó harmadra visszatér a nagyzolás, és annak elmaradhatatlan cimborája, a hatásvadászat, és ezzel az addig ügyesen felépített narratíva csúnyán meginog, az ilyen filmekben amúgy is szellős logika pedig kukába kerül. Bekövetkezik egy-két olyan fordulat, amit látva a képregények rajongói minden bizonnyal a szívükhöz kapnak, az átlag mozijáró meg tanácstalanul néz körbe, hogy "ez most komoly?". Csak félig, hisz ez Shane Black világa. Íróként mindig is hajlamos volt csúnyán meghurcolni, pszichológiailag és fizikailag egyaránt két vállra fektetni karaktereit, hogy aztán valami elképesztő bolondozással rántsa vissza őket a porondra. Abban csak reménykedni lehet, hogy ez a kettős megközelítés, és néhány furcsa (majd a film végén gyorsan visszacsinált) narratív döntés nem okoz maradandó károsodást a karakterben.

Mert lehet, hogy Robert Downey Jr. négy filmre kötött szerződése most lejárt, és ha nem ír alá, akkor a Marvel jamesbondosítja karakterét (jaj, szegény örökös!), de Vasember vissza fog térni, ahogy azt a stáblista meg is ígéri. Csak úgy, mint James Bond. Bízom benne, hogy a brit ügynök újabb kalandjaihoz hasonlóan a jövőben inkább mellőzni fogja azt az önparódiát, mellyel a Vasember harmadik része a kelleténél többször él.

Kapcsolódó anyag:
MCU: PH2, avagy mire számíthatunk a Marvel második fázisától?

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika marvel gwyneth paltrow ben kingsley sequel robert downey jr superhero iron man don cheadle shane black guy pearce jon favreau rebecca hall 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr735244756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2013.04.24. 15:24:36

Na örülök, hogy a pozitív kritikák sorát gyarapítja ez is (Rottenen jelenleg 88%) de már a puszta tény, hogy jobb mint a második elegendő indok a mozijegy vásárláshoz.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.24. 15:43:26

Mindenképp érdemes végigülni a stáblistát, ugyanis a végén van egy plusz jelenet.

Wintermoots (törölt) 2013.04.24. 15:54:12

"így különösen fájó, hogy ... visszatér a nagyzolás, és annak elmaradhatatlan cimborája, a hatásvadászat, és ezzel az addig ügyesen felépített narratíva csúnyán meginog, az ilyen filmekben amúgy is szellős logika pedig kukába kerül. "

hát ez elég gyakran előfordul, gondolok itt az elmúlt másfél évtizedben készült általam látott amerikai szórakoztató filmek elég nagy hányadára. jó ötlet, színészek, helyenként kiváló ötletek, erős jelenetek, de valamilyen mértékig mégis elrontják a fent említettek, vagy éppen gyenge párbeszédek, hülye befejezés stb.stb.
ezt a filmet nem láttam természetesen, de látatlanban is biztos vagyok benne, hogy a kritika helytálló és tényleg így van. igazából az lenne a meglepő, ha másképp lenne...
sajnos...

zolij 2013.04.24. 16:02:33

a stáblista végén az a jelenet van, ami korábban az oldal is szerepelt hírként?

Oblath Ádám 2013.04.24. 17:28:37

Korrekt. Nálam is hetes.

KeriJoe 2013.04.24. 17:40:42

Sajnos a kritika már túlzottan is spoilermentes.
Semmit nem tudunk meg belőle, annyit sem hogy a film nagyon jó vagy kevésbé jó, akciódús mint a bosszúállók esetleg kevésbé mozgalmas épp úgy mint a második vasember film. Komorabbá vált-e sztori vagy maradt a stílus az előző részkehez hasonlatos stb...
Nagyon rossz kritika, mintha olyan írta volna aki nem is látta a filmet....

Dzsedáj 2013.04.24. 17:43:05

@Zalaba_Ferenc: Akkor a magyar poszteren már nem is lesz aeonflux aranyköpés? :(
Legnagyobb látványfilm az Avengers óta.
Vagy valami hasonló..
:)

Tibcsa 2013.04.24. 18:35:11

@KeriJoe: Meg kell nézni oszt' kész.

KeriJoe 2013.04.24. 18:48:22

Imaxben nézném úgy hogy az ország másik feléről mennék pestre. Érthető egy rossz filmért nem mennék :). De a kritikád alapján mindenre lehet következtetni csak arra nem hogy megéri-e vagy sem.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.24. 19:00:02

@KeriJoe: Ezt a kommentet mintha olyan írta volna, aki nem is olvasta a kritikámat... ;)

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.04.24. 19:43:02

Miért fejjel lefelé zuhan alá? Ez valami "malfunction"? Vagy izé? "Unmanaged anger outburst"?

Thresher 2013.04.24. 19:47:09

Nem tudom hogy friss infó-e, nem akarok sokat visszakeresni, de a pécsi CC-ben is van feliratos verzió... Egy korábbi cikkben ez kimaradt.

Andrews 2013.04.24. 21:23:07

c@Thresher: Ja, de csak sajnos este 19 órakor és kész.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.25. 08:02:52

"Starkot ezúttal is személyes haragosa kényszeríti térdre"

Nem akarok nagyon akadékoskodni, de a képregényekben általában ez így van, ezt nem szabad hibául felróni.

Nézd csak meg a Pókembert pl, majdnem minden ellenfele gyerekkora óta rokon/barát/ismerős.

Az x-men-ben rokonok/testvérek is szoktak egymás ellenfelei lenni rendszeresen.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.25. 08:09:49

@doggfather: Nem azt írtam, hogy rokon, barát, ismerős, vagy bármi ilyesmi, hanem hogy haragosa. Ehhez pedig nem kell személyes kapcsolat, elég ha a villian úgy érzi, hogy a célpont személyének köszönheti nyomorúságos állapotát. A másodikban így volt ezzel Vanko, aki Starkban látta megtestesülni azt az amerikai arroganciát, ami végzett a bácsikájával... vagy talán a faterja volt, erre nem emlékszem. :)

SPOILER: A film szerint Killian és Stark összesen egyszer találkozott.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.25. 08:10:27

@Zalaba_Ferenc: SPOILER folytatás:

...a Mandarin meg még soha nem találkozott Starkkal.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.25. 13:25:18

@Zalaba_Ferenc: csak arra akartam utalni, hogy a mondatod alapján azt hitten, ez negatívum, hogy Starkot személyében támadják.

Erre írtam, hogy igen a képregényhősöket úgy szokták.

frmn 2013.04.25. 14:05:30

A Mandarin miert nem kinai? Es meg kisgyerek is van benne? Ez meg rosszabb lehet, mint gondoltam

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.25. 14:08:16

@frmn: Gondolom, mert a kínaik igen sok pénzt tettek a filmbe (ld még az alter jeleneteket) így nem mertek kínait "csinálni" belőle hiába az eredetileg.

frmn 2013.04.25. 14:10:14

@doggfather: Aha... nyilvan ertem, hogyan mukodik a vilag, de ez valahol akkor is szanalmas. A sok comic fan ilyenkor nem kiabal? Ez nem... ize... szentsegtores ilyen geek korokben? :)

frmn 2013.04.25. 14:14:56

A kutyat amugy egy kicsit hianyolom :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.25. 14:35:23

@frmn: de az, én akkor is kiabáltam, mikor idris elba (akit csípek, sőt azt szeretném egyszer lehessen james bond) a Thorban játszott, hogy én azért mit kaptam, hogy milyen egy rasszista g.ci vagyok...

Llew 2013.04.25. 15:27:17

3D szép, nem szép, számít, nem számít?

Llew 2013.04.25. 15:43:43

@doggfather: annyira nem, de gondoltam jegyfoglalás előtt megkérdezem.
szerencsére mindhárom verzióban (2D, 3D, felirat) játsszák szóval van választék, max a vetítések ideje nem a legjobb.

Dean6 2013.04.25. 19:15:56

Most értem haza a moziból,és őszintén egy kicsit csalódott vagyok. Hiányoltam az akciókat,elég kevés volt benne és azok is felejthetőek. Shane Black stílusa nagyon érződött a filmen,ami szerintem nem nagyon illett egy képregényfilmhez,nekem ez így furcsa volt.A Disney keze is érezhető volt néhány jeleneten,szereplőn. Nagyon vártam,nem volt rossz,egy 7/10-es,de kicsit többet vártam. A vége felé nagyon érezhető volt,mintha Robert Downey Jr.elköszönt volna a szereptől,kíváncsi leszek,hogy meghosszabbítatja-e a szerződését,vagy lecserélik. A + jelenetet nem érdemes megvárni.A 3D kellemes volt,szerintem adott az élményhez egy keveset.

gaillord 2013.04.25. 19:41:48

Nekem igen; sötét és részletszegény volt a kép.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.25. 19:45:11

Részletszegénységről jut eszembe: hányok a magyar lieMAX-tól. Ennél a filmnél különösen zavaró volt a mesterségesen felnagyított kép: túl nagy ez a vászon egy 2K-s projektorhoz. Minden egyes képkockán látszik a digitális nagyítás, és az ennek köszönhető természetellenesség. Pedig a legjobb helyen ültem...

Llew 2013.04.25. 20:17:20

@Zalaba_Ferenc: akkor jó, akkor marad a sima verzió

csgergo 2013.04.25. 21:58:03

Most értem haza a moziból. Szerintem pazar film volt. Szellemes mégis kicsit sötét. Nem hibátlan, de minden percét élveztem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.26. 07:30:16

BLÚ, B.ZMEG, TÉNYLEG BLÚ?!

ACDC UTÁN TÉNYLEG KÉPESEK VOLTATOK ERRE?!
ÉRTEM ÉN, HOGY 99 MEG ILYENEK, ÉS HA KORHŰEK AKARTATOK VOLNA LENNI ÉS EGY LIMP BIZKIT, VAGY LINKIN PARK NÓTA MEGY A PARTY ALATT SIMÁN MEGKÉRDEZEM, HOGY MI EZ A NYÁLAS SZUTYOK, DE BLÚ?!?!?!?!?!

Elnézést az üvöltözésért, a filmről, majd ha kicsit lenyugodtam, de ezt muszáj volt kiírni magamból...

Az a film ami a második részéhez komoly reklámkapmányt csinált, hogy ilyen meg olyan kemény zenéi lesznek (aztán nem lettek, ez egy másik történet), és amiben 2pac-ra partyzik egy Vasember tényleg a 3ik részre egy már 99ben is űberciki blúval apellál?!?!

Majdnem sírtam mikor meghallottam. :S És azt hittem egy percre, hogy rossz filmre ültem be!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.26. 07:48:25

@doggfather: Az egy POÉN volt, méghozzá elég jó.

Regggie 2013.04.26. 09:31:34

Talán túl sokat vártam..nem volt egy nagy eresztés. A poénok ültek, voltak benne remek ötletek, de ahogy már valaki említette: kevés akció és sok szöveg. A 2. résznél persze lényegesen jobb volt, bár ez önmagában nem nagy dícséret részemről, mert szerintem az egyenesen borzalmas volt. Favrau meg meghízott. :-) 6/10.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.26. 13:30:04

@Regggie: de nem is kicsit.

Nyaka konkrétan nincs is. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.04.26. 20:29:42

Kicsit a témától eltérve, én baromi nagyot csalódtam a forgalmazóban (FórumHungary asszem). Ok, hogy 9 moziban volt feliratos verzió, de ilyen elütésekkel, félrefordításokkal tarkított feliratot még azok sem adnak ki a kezükből, akik a különböző amatőr feliratos oldalakat üzemeltetik. (Azt már fel sem rovom nekik, hogy a néhány szóviccet meg sem próbálták lefordítani)
Nagyon gáz volt egy ilyen színvonalú fordítást moziban látni.

SunBlaster 2013.04.26. 21:50:43

Most jöttem a moziból és egyáltalán nem érzem jogosnak azt a kritikát, hogy kevés volt az akció. Szerintem sokkal több volt (és elég sok is), nagyon dinamikusak voltak a harcok, a vasember páncélok és azok használata. Nekem talán az ellenfeleket sikerült kicsit nehezebben megemésztenem, nem tudom, hogy ők képregényes elemek-e vagy az írók találták-e ki őket.

2013.04.27. 00:57:09

@Dean6 Engem érdekelne, hogy hol érződött a Disney-s hatás. Ezt valahogy sose tudom megérteni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.27. 08:57:23

@SunBlaster: igen, képregényfigurák.

@Token: honnan tudni, hogy nem lesz az év képregényfilmje, idén még nem nagyon volt másik, nem tudjuk, hogy azok jobbak, vagy rosszabbak lesznek-e, nemM

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.27. 09:30:26

@Token: nem akartam sugallni, hogy naiv vagy akármilyen vagy, csak jeleztem, hogy így fél év előtt, és a képregényfilmek zöme előtt máris kijelenteni, hogy ez vagy az tuti nem lesz, vagy ellenkezőleg év filmje lesz, kicsit bátor szerintem.

vargatom 2013.04.28. 02:34:31

Nekem tetszett a film... A cselekmény semmi rendkívüli de már ezzel veri a második részt, a poénok/szereplők/akciók is jók, szóval bőven megérte a pénzét.
Ugyanakkor még mindig az első Iron Man a legjobb, egyrészt valahogy sikerült újat és szinte tökéleteset hoznia mindenben a megközelítéstől a főhősön át a kivitelezésig; másrészt valahogy azért abban a sztori is egy kicsit felül tudott emelkedni az átlag képregényfilmen.
De a vége akkro is az, hogy ha a többi Marvel filmből egyik se lenne gyengébb az IM3-nál, akkor nagyon-nagyon örülni fogunk szerintem.

Sajnos nálam kicsit rontott az élményen az, hogy pénteken két előadást is láttam a VFX dolgokról és ezek sok poént lelőttek.
A film elején látható MK42 teszteléses dolgokat egy német stúdió (Trixter) csinálta, itt az volt az érdekes hogy a vfx supervisor olasz volt - így tökéletes frizurában és kifogástalan öltözetben jelent meg, ugyanakkor piszok idegesítően lassan beszélt és akkor is főleg az érzelmekről (wtf) és így kimaradt az összeállított anyag legalább ötöde; másrészt meg elfelejtette feltölteni a macbookját, így az menet közben ki is kapcsolt egy időre.
A film végét meg a Weta tolta le olyan 3,5 hónap alatt, ezt én ésszel nem tudom felfogni hogy mégis hogy a retekbe lehetett megcsinálni. Tele van full CG jelenetekkel, pl. az utóforgatáson a következő filmje miatt szakállban megjelenő Guy Pierce-t is CG karakterre kellett cserélni párszor, meg a sérülése miatt Downeyt helyettesítő dublőrnek is CG feje van egy csomószor. A 36 féle páncélról, piszok összetett rakodódaruk lerombolásáról, meg a tonnányi akcióról nem is beszélve. Bár abban egyetértek hogy egy kicsit talán túl megalomán lett, de akkor is elképesztő teljesítmény...

sirok0001 2013.04.29. 11:27:53

Szerintem nem lett annyira jó ez a film. :/

szkristof92 2013.05.01. 21:53:38

Tetszett. A másodikat szinte minden téren felülmúlta (sztori, dialógus, humor, tempó, akció, zene) de még mindig az első a legjobb.

Ted E. Bear 2013.05.03. 14:09:40

@Zalaba_Ferenc: Én Dunaújvárosban néztem a Dózsa Moziban, ahol egy pici vászonra van egy 4k-s vetítő. :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása