aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: hannibal s1e01 (2013) Zalaba_Ferenc
2013. április 10. 06:00:00

Kategória: tv 9 komment

Hannibal Begins. Nem, várjatok, ilyen már volt, de aligha lehet bárkin is - ez esetben rajtam - számon kérni, hogy kitörölte fejéből a Hannibal ébredését, melyben az volt a legjobb dolog, hogy... Nos, igazából nem benne semmi jó. Az AXN új sorozata szerencsére elvonatkoztatja magát ettől a filmszörnytől, és inkább a Vörös Sárkány körüli időkre koncentrál, mondhatni egy hosszú barátság kezdetére: mikor Hannibal találkozott Will-lel. 

hannibal620.jpg

És mégis, a pilotot látva azt mondom, talán jobb lett volna némi "begins"-töltet a szériának, hisz mindkét figura - de főleg a címszereplő - készen tálalva érkezik. Will Graham vérben tocsogó Monként, vagy lerombolt egójú Sherlockként antiszociálja be magát a képbe: emberekkel nem szívesen érintkezik, feltéve ha még élnek, amúgy zseniális nyomozó, aki fejben képes visszatekerni az órát, hogy a gyilkos fejével gondolkodva rekonstruálja a bűnesetet. Csak millió ilyet láttunk korábban. Hannibal Lecter jelenésére az epizód derekán kerül sor: főzőcskézik és jól néz ki. A Grahamet is istápoló Jack Crawford hívja meg szakértőnek egy szarvasagancsos gyilkos (fiatal áldozatait megfojtja, aztán agancsra szúrja őket) utáni nyomozáshoz, és így találkozik egymással a két elme: a bomlott és a bomlottabb.

Hannibalt jobban is izgatja Graham neurózisa, mint a tényleges ügy, de mintha ezzel Bryan Fuller író/producer is így lenne, mivel maga a nyomozás remegő szájjal elhadart pszichoanalízisek, fényképekkel és egyéb iratokkal teli rakott parafatáblák bámulásából áll, hogy végül azt kiderüljön, hogy a gyilkost tulajdonképpen a helyszínelők azonosítják be. Persze, azért nem lenne fair a részemről, ha minden babért eloroznék Grahamtől, hisz arra ő mutat rá, hogy az agancsos gyilkos milyen kapcsolatban van áldozataival, de ezek az okfejtések olyan szemelvényesek, kapkodósak és felületesek, hogy még követni sem egyszerű őket, nem hogy rájuk hangolódni. 

Úgy tűnik, a Hannibal a "minden részre egy eset" felállást követi, miközben a háttérben a karaktereit is bogozgatja-kócolgatja kissé, és ez szerintem súlyos hiba: Harris karakterei azért működtek, mert rétegezettek voltak; kitartóan kellett szondázni őket ahhoz, hogy valódi motivációik felszínre kerüljenek. Így aztán szerencsésebb lett volna egyetlen, egész évadot felölelő ügyre és annak elkövetőjére összpontosítani, és ennek hátterében megdolgozni a figurákat, akik egyelőre csak lebegnek, mint akik a járdaszigeten ragadtak a csúcsforgalomban.

A színészválasztás is felemás: Mads Mikkelsen számára ez a figura rutin, hisz megannyi dán filmben játszott már pszichopatát (igen, kannibált is), meg aztán a pilot még nem is adott neki lehetőséget arra, hogy kibontakozzon. Hugh Dancy viszont már most sok: nagy lángon égeti kényszereit, miközben próbálja minél kisebbre összehúzni magát - elég nehéz vele egy hullámhosszra kerülni, nem hogy megkedvelni. Laurence Fishburne viszont olyan, mint mindig: határozott, lényegre törő, kommandírozó, egy született főnök.

Magával a rendezéssel sincs gond: David Slade (30 nap éjszaka, Cukorfalat) vizuális érzékével soha nem volt gond, Graham nyomozati módszereit és lázálmait egyaránt izgalmasan jeleníti meg, és ahogy az egy Hannibal-terméktől elvárható, vérből sincs hiány: most már csak az kell, hogy a figurákba is pumpáljanak belőle.

poster_hannibal02.jpg

Címkék

kritika thriller tv show hannibal 5csillagos mads mikkelsen laurence fishburne hugh dancy tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr245179193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vektor. (törölt) 2013.03.29. 08:55:37

Ugye tudod, hogy országos sorozatról van szó? Az NBC nem engedné meg Bryan Fullernek, hogy egy gyilkossággal foglalkozzon egy évadon át. A csatornának egy rész/ügy nyomozósra van szüksége, ami a legmegbízhatóbb formátum napjainkban, éppen ezért lenne óriási bravúr, ha a sorozat kiemelkedne az országosok közül. Nem véletlen, hogy az elmúlt 3-4 évben egyetlen minőségi drámát termeltek ki a nagyok (The Good Wife), és az összes tehetséges író/rendező a kábelcsatornákhoz szegődött. Bryan Fuller is jobban tette volna, ha inkább az AMC/Showtime/HBO triumvirátus valamelyikéhez fordul, mert az NBC-nél gyors halálra van ítélve.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.29. 09:00:58

@Vektor.: Igen, persze, tudom, hogy ez egy kvázi szükséges rossz, de pont egy ilyen figura esetében kellett volna kissé elszakadni ettől. Ráadásul a pilotba még egy fél-ügy is belefért, amivel aztán nem történt semmi (pontosabban kizárólag arra szolgált, hogy bemutassa Graham nyomozói módszereit).

Igazából olyannak tűnik ez a széria, mint bármely nyomozós cucc, csak több vérrel és zavaróbb látványelemekkel.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.29. 09:02:48

@Zalaba_Ferenc: Mármint szokatlanabb, bizarabb látványelemekkel.

Vektor. (törölt) 2013.03.29. 09:05:25

@Zalaba_Ferenc: Kb. ez az, amit vártam tőlük. Egyszerre próbálnak sikeres kábeldrámákból (pl. Dexter) vonzó elemeket átemelni, miközben azért maradnak a szokásos formulánál. Más kérdés, hogy így nem esnek-e két szék közé, aminek az lesz a vége, hogy a procedurálokat, és a sikeres rétegsorozatokat kedvelő közönséget is elriasztják. Majd meglátjuk.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.29. 09:38:50

Laurence Fishburne megint lenyúlt egy szerepet a fehérektől. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.10. 13:58:28

Ez ennyire jó, hogy az index ketrecben vagy 4 blog is ezzel foglalkozik???

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.10. 19:59:45

Pont elég volt szerintem amennyit Mikkelsen a vásznon töltött, megidézte a bárányokat.

És maga a pilot is érdekes volt, nézni fogom a sorozatot az biztos.

Meg a bates motelt is el kellene már kezdeni. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása