aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szerelmem, szaggatott korhatárkarika! Zalaba_Ferenc
2013. április 08. 11:07:00

Kategória: film 14 komment · 1 trackback

Az imént töröltem a YouTube-csatornánkról egy olyan előzetest, ami anno nálunk jelent meg először, 10.000 körüli nézettséggel bírt, a YouTube keresőjében első helyen ugrott elő, és sokan kattintottak rá. A forgalmazó kérte - teljesen jogosan -, hogy töröljem, ugyanis az még csak előzetes korhatár-besorolással rendelkezett, és időközben megérkezett a végleges besorolás (ami 12-es helyett 16-os). Innentől kezdve az előzetesen besorolt anyagokat nem lehet használni. Tudomásom szerint a YouTube-on nincs lehetőség videócserére, úgyhogy ez a videó ment a levesbe.

Elgondolkodtató. A fenti videót az emberek lájkolták, kommentálták, megosztották, mi több, más oldalak is beágyazták magukhoz (a stat szerint moziüzemeltető oldalak is), és aki most hozzájuk látogat, az azt látja, hogy volt videó, nincs videó. Erről vagy értesíti az üzemeltetőt, vagy nem, aki vagy észreveszi a változást, vagy nem: én magam nem tudok, illetve nem is fogok szólni, ugyanis pontosan nem tudom lekövetni, ki használja fel az általam feltöltött videókat, hová teszi ki, mire használja, használja-e még egyáltalán, stb-stb. De még ha tudnám, se lenne se időm, se energiám ezzel foglalkozni.

Mi több, a saját, több ezer posztból álló archívumomat sem fogom újra meg újra feltúrni, hogy lecseréljem azt, ami szaggatott volt, de immáron végleges besorolást kapott, mert - lásd előbb - nincs rá se időm, se energiám. Konklúzió: mivel nem akarok kibabrálni a forgalmazóval, aki volt olyan rendes, és kiadta az előzetesen besorolt anyagait (mert muszáj promótálnia a bemutatóit, különben becsukhatja a boltot), és aki egy ilyen miatt rendesen megütheti a bokáját, ezért a jövőben kétszer is meggondolom, hogy bármi olyat kitegyek, ami csak előzetes besorolással rendelkezik. Ezzel mindenki csak "nyer". A forgalmazó is, mi is, az egész szakma is.

Buta ez a törvény, teljesen rugalmatlan. Lehetetlen és felesleges munkát ró mindenkire, akinek köze van a filmforgalmazáshoz, mert képtelen elkülöníteni egymástól az előzetesen kiadott promóciós anyagot a kész műtől. Máshol működik a szétválasztás: ezt a trailert ez és ez nézheti meg, viszont a filmet csak ez és ez. Ha még nem lehet tudni, hogy lőtték be a filmet, akkor "ezt a trailert ez és ez nézheti meg, a film pedig még nincs besorolva". Ennyi. Nem kell visszamenőleg helyettesítgeti, plakátokat, trailereket lecserélni, matricákat ragasztani, átírni, újraszerkeszteni, ehhh, az emberek megtanultak különbséget tenni. Nálunk nem?

Címkék

velemeny magyarvalosag filmforgalmazas

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr915207299

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.10. 12:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehér Balázs 2013.04.08. 11:22:27

az ESRB-besorolt játékoknál a Rating Pendinget is lecseréltetik, vagy ez hungarikum... ?

Komraak 2013.04.08. 11:33:47

A moziban ahol dolgozom folyamatosan figyelni kell, a korhatár besorolást és szinten mindenen amin ellehet képzelni fel kell tüntetni a megfelelőt (plakátok, standee, beengedő monitor, szórólap stb stb.)
Néha akad olyan eset, hogy a plakát más előzetes korhatár besorolást kap mint az előzetes. De akadt olyan is hogy alig pár nappal a premier előtt kapta, meg a végleges besorolást az adott film, amikor már a szórólap véglegesítésre került.
Hogy ne legyen egyszerű a dolgunk a korhatár elhelyezésére és annak színösszetételére is figyelni kell (világos plakáton előnyős a fekete hátteres, sötét plakáton a sárga hátteres). Pl. már dorgáltak meg minket azért, hogy 2-3 centivel el volt csúszva a jelzés.
Akkor arra is figyelni kell, hogy ha átragasztjuk a plakáton a korhatárt a régi korhatár ne üssön át rajta...Szóval vicc az egész...
A helyzetet az is bonyolítja, hogy nem mindegyik kolléga figyel a korhatározásra. Volt rá példa, hogy a matrica a plakát közepére került fel.
Szerencsére a forgalmazók igyekeznek minket időben értesíteni a változásokról, ami mindenképpen örvendetes.
Szvsz ennek a szaggatott korhatárnak semmi értelmes nincsen, csak megnehezíti mindenki munkáját!

Corifeo 2013.04.08. 12:57:32

Érdekes ez a korhatárbesorolás körüli mizéria,főleg annak tükrében, hogy bár mindenhol felhívják a figyelmet,hogy az adott filmet hány éves kor felett lehet megtekinteni,a valóságban mégis kb. mindenkit beengednek az előadásra ( ami a magyar adatokat elnézve és a cikkeket olvasva nem csoda). Nem egy filmélményt rontott már el az,hogy az adott korhatárnál fiatalabbak hangoskodtak,ennek köszönhetően a legtöbb filmet inkább a kifutási idő előtti hetekben vagy korai időpontokban nézem meg. A fent leírt eset is meglehetősen érdekes.

Kovács Erzsébet 2013.04.08. 13:29:20

@Corifeo: Á, dehogy, ez csak a dél-amerikai (és kelet-közép-európai posztkommunista) országokban megfigyelhető párhuzamos jogvilágok jelenségének egy újabb alesete.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 14:06:48

@Corifeo: Ó, hát a korhatár-besorolás csak ajánló jellegű, szóval ha egy hatéves úgy dönt, hogy ő beül a Django elszabadulra, akkor ez ellen nem lehet mit tenni, ellenben - ahogy azt a fentiekben valaki írta -, ha egy centivel arrébb teszed fel a karikát, vagy a zöldnek nem a megfelelő árnyalatát használod, akkor úgy megvágnak, mint annak a rendje. Ez a kettős besoroltatási rendszer igazából csak a forgalmazók, kiadók és üzemeltetők szívatásáról szól, sőt még maga a korhatárbizottság sem járt vele jól, hisz nekik is több munkájuk van a megsűrűsödött határozat-hozási kényszerrel. Természetesen a népet nem lehet akadályozni a cirkusz látogatásában, mert különben más fronton nem lehetne őket lenyúlni úgy, ahogy folyamatosan teszik azt. No de ez már politika, és azt nem szeretem.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 14:13:01

Amúgy az imént posztolt Rushból már van magyar feliratos változat, illetve szintén ma jött ki A Föld után új szinkronos előzetese és plakátja, de egyiket sem tesszük ki a fenti okokból.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.04.08. 17:09:29

Ez a korhatár besorolás cécó szvsz ritka nagy marhaság. Nem a Korhatár Bizottság fogja megmondani, hogy ki ülhet be egy adott filmre. Én már láttam horroron ugyanúgy gyereket, aki apjával ment el.
Én ugyanazt mondom, mint régen is: Chuck Norris, Schwarzenegger és egyéb akciófilmeket lestem gyerekkoromban, ott az Életerő és a Támadók a Marsról...mégsem csináltam bombát a garázsban, nem rúgtam le senki fejét a suliban és nem keménykedtem senkivel. Egyszer sem jutott eszembe, hogy kaszával rohangáljak este alienekre és bűnözőkre vadásszak. Mindez szülői nevelés kérdése. Ha nekik nem megy, akkor a korhatár bizottságnak sem fog menni.

freddyD 2013.04.08. 17:09:52

Youtube-on max annyit tudtál volna tenni, hogy rávetítesz egy ún. "annotiation" feliratot, hogy "16-os korhatár" rá a 12-re, de gondolom ez öfelségééknek nem elég-

Átérzem, elég bosszantó dolog. Az a baj, hogy akik ezt kitalálják, fogalmuk sincs, mennyi ember munkájába piszkálnak bele, TÖK FELESLEGESEN. Ahogy feljebb is említették, mivel ez ajánlott korhatár, abszolút parasztvakítás az egész. Így is lehet munkahelyeket fenntartani, mesterséges munkával...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.08. 17:50:36

@freddyD: Sajnos az nem elegendő, ugyanis milliméterre pontosan meg van határozva, hogy hol és milyen korhatárkarikát kell feltüntetni.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.04.08. 17:55:58

én is ezért hagytam abba a trailerezést, szórakozzon ezzel az aki akar, röhej az egészben hogy tényleg semmi értelme, a legutóbbi filmmaratonon majdnem úgy éreztem magam mint aki kinőtt a mozizásból, mert a Django alatt 12 év volt az átlagéletkor...

freddyD 2013.04.08. 18:18:06

@Zalaba_Ferenc: Így a videóknál is? Ne idegesíts

Kick-Ass 2014.03.18. 18:23:36

Ma láttam az Arénában a Noé poszterén, hogy már rövid egyszavas indoklás is áll a karika alatt, hogy miért sorolták olyan kategóriába mint amilyenbe. A Noé 12-es lett és alatta az "Erőszak" szó virított.. -.-

Most már minden filmnél ez lesz szerintetek?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása