aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: tökéletes hang [pitch perfect] (2012) Takács Máté
2013. március 27. 07:30:00

Kategória: film 10 komment

I say: la,
La, la, la, la
La, la, la, la
When you walk on by
And you call my name

pitchperfect_fatamy.jpg

Én kedvelem a zenés filmeket és a filmmusicaleket. Tetszett a Chicago, tetszett A nyomorultak, azt pedig kifejezetten bírom, ha általam kedvelt színészeket közismert dalokat zengenek, úgy mint például a Moulin Rouge!-ban, némi csavarral persze. Itt azonban meg is húznám a határt: a modern tehetségkutatóknak a legeslegelső szezon után már nem láttam értelmét, a High School Musical-szerűségek értelemszerűen nem az én világom, a Glee - Sztárok leszünk! teszteléséhez pedig nem éreztem kellő késztetést. Tinédzser szereplők a tinédzsereknek való –vagyis a legaktuálisabb– dalokat fújják – a South Park "Öregszünk" című epizódja is lényegretörően ábrázolja a generációk közötti, egyébként magától értetődő ízlésbeli szakadékot: vagy a régi zene szar, vagy az új, attól függ, kit kérdezel.

A Tökéletes hang, melyben főiskolai a capella énekescsapatok mérkőznek meg egy bajnokság keretében, nagyon okosan hidalja át ezt a problémát: nem pusztán az elmúlt néhány év pár nagy zenecsatornás slágerét nyomja teljes hangerővel, hanem a '80-as és '90-es évek egy-egy kedvelt nótáját is feleleveníteni, mi több, vegyítésükkel egyfajta egyezményt is kínál arra a bizonyos régi/új problémára. A mai, a háttérből igencsak megtámogatott dalok hangszerkíséret nélkül előadva még élvezetessé is nőhetnek a kétkedők szemében-fülében, egy Ace of Base-számra nem lehet (ilyen vagy olyan előjellel, de) nem mosolyogva visszagondolni, a Nulladik óra betétdala pedig egyenesen rátelepszik az emberre, ahogy azt a bevezetőül választott idézet is szemlélteti.

A film legnagyobb trükkje, hogy az éneklésen és táncoláson, mondhatni: showelemeken túl mást is áhító nézőket azzal fogja meg, hogy a régi képviselői egyenesen a főszereplők, közöttük is az Anna Kendrick alakította Beca. Ő az, aki még CD-re ír ki zenét 2012-ben, ő az, aki nem lát fantáziát, csupán leégési lehetőséget az a capellában és ő az, akivel együtt a néző is megadja és átadja magát menet közben. Kendrick alakítása és humorérzéke óriási szerepet játszik vonzerejében, nem lehet nem imádni a csajt, és így tényleg nehéz bármi mást is utálni a filmben. Nem is kell: azt, hogy az egész történet csupán szükségszerű kiszolgálója a zenés betétetnek, feledtetik a jó figurák (élükön Háj Amyvel, azaz Rebel Wilsonnal, aki a sellőúszás és a horizontális futás tudományába is bevezet bennünket), az energikus előadás-jelenetek és hogy még vicces is a film. Nagy meglepetés, váratlanul jó kedvre deríthet. Kell ennél a-ca-több?

poster_pitchperfect_hun.jpg

Címkék

kritika musical comedy anna kendrick 7csillagos uip duna film rebel wilson

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr665174859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CharlieSimms 2013.03.27. 07:55:51

Nagyon jó kritika, teljes mértékben egyetértek, csak nálam 8 csillag ! :)

A film tényleg nagyon jó!!

DeadlyGr 2013.03.27. 10:00:26

nekem is tetszett a film, többször is nézhető, pont a zenék miatt.

akinek ez tetszett és eddig idegenkedett a Glee-től, az próbálja be az első évadot, mert pont ugyanilyen, pont ezekért a dolgokért lehet szeretni, mint ezt.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.27. 10:12:27

@DeadlyGr: Nekem abból pont az a kissé mocskos humor hiányzott a Glee-ből (amit néhány epizód után kaszáltam), mint ami ebben a filmben adott. Meg aztán Rebel Wilson még az olyan mocskokat is fel tudja dobni, mint a Harmadnaposok.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.27. 10:15:01

Háj Amy. Ezt viszont még szokni kell.

Jack Skellington75 2013.03.27. 10:15:29

Az év eddigi legkellemesebb meglepetése. Nálam is 8 csillag! A Moulin Rouge óta a legjobb musical. Üde, friss és vicces! Remélem sikeres lesz, megérdemelné... Nagy köszönet a UIP-nak, hogy bevállalta a bemutatót!

DeadlyGr 2013.03.27. 10:16:58

@Zalaba_Ferenc: tény, hogy a filmben erősebbek a poénok, de én még emlékszem, hogy a Glee első pár részben azért még szintén jókat írtak...

Pl. mikor Rachel ideges és hányni akar, de nem tud.
Rachel: I tried, but I don't have a gag reflex.
Emma: When you're older, that will turn out to be a gift.

Jester. 2013.03.27. 13:56:26

Nem tehet(ek) róla, de ez az Anna Kendrick nekem kurva ellenszenves. Vagy fordítva.

Seraphin 2013.03.28. 07:31:04

Vicces, szórakoztató film volt, kellemes kikapcsolódás. Nem voltak elvárásaim, ezért könnyen ráhangolódtam, végül hálás voltam neki, mert pihentetett. Jól elrötyögtem néhány poénon, vicces szófordulaton, amit sikerült lefordítani.

Skylos · http://skylos-jott-es-latta.blog.hu 2013.05.27. 20:59:28

Én is hasonló véleményen vagyok veled, de nekem nem szimpi Anna Kendrick. Kicsit fura a mosolya, de alapvetőleg szép. :)
A vörös csajszi pedig, a Gorilla bácsiból a pici lány :))

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása