aeon flux

ready for the action now, danger boy?

titanic nemzetközi filmfesztivál 2013 - 2.rész Németh Barna
2013. március 26. 21:04:00

Kategória: 2 komment

Korábban már ismertettük az idei Titanic két kiemelt szekciójának programját (és a versenyprogram egy részét), most a maradékból válogattuk ki a legígéretesebbnek tűnő produkciókat.

Titanic_2013_1.JPG

Mint mondtuk, a versenyprogram egy részéről már szóltunk, úgyhogy folytassuk is azzal. Ahogy az várható volt, a szekciót a társadalmi drámák uralják, amiből kettőnek magyar vonatkozása is van. A holland elsőfilmes Ricky Rijneke filmjében (Csendesek - Silent Ones) egy magyar lány kálváriáját követhetjük nyomon, aki egy autóbaleset után magához térve nem találja kisöccsét. De ahogy a fiúnak megígérte, megy tovább az új élet felé, mikor a sors útjába sodor egy férfit, aki ráveszi a lány, utazzon vele Nyugat-Európába. A film főszereplői Tóth Orsolya és Rába Roland, operatőre pedig Pohárnok Gergely. A második magyar vonatkozású cím Prinkler Mátyás első játékfilmje (Köszönöm, jól! - Dakujem dobre), ami valójában három történet. Egyikben egy vidéki vállalkozóból lett politikust ismerhetünk meg, aki sajátos módon oldja meg problémáit, a másikban egy öreg nyugdíjas özvegyet, aki nehezen viseli a magányt. A harmadik történet az özvegy fiának története, akinek munkája és családja is veszélybe kerül.

A cseh és szlovák koprodukcióban készült Kutyám, Killer (Moj pes Killer) a Dardenne-fivérek alkotásainak stílusában mutatja be egy szkinhed fiú mindennapjait, akinek kutyája és néhány hozzá hasonló fiatal jelenti a világot. Egy teljesen más közegbe vezet a francia Alija (Alyah), melynek főszereplője egy zsidó drogdíler, aki a jobb élet reményében szánja el magát, hogy kivándorol Izraelbe - de ehhez nem csak a rosszat, a jó dolgokat is fel kell adnia. Így maradt még három, a második világháborúhoz köthető versenyfilm. Ebből a legismertebb, a tavalyi Cannes-i Filmfesztiválon is sikerrel vetített Ködben (V tumane), Szergej Loznyica filmje. A németek által megszállt szovjet területeken a partizánok folyamatosan harcolnak a megszállók ellen, amikor egy vasúti szabotázsakciót követően egy férfi szorult helyzetbe, mondhatni két tűz közé kerül. Már a világháború vége után, a megtorlások idején játszódik a Lore című dráma, amiben három testvérnek kell több száz kilométert megtennie, miután náci szüleiket letartóztatják. Az utolsó darabban (Kupolás ház - Dom s basenkoj) egy kisfiú és édesanyja utazik a nő édesanyjához, de az utazást félbeszakítja a nő váratlan halála. De a fiú nem áll meg, töretlenül halad célja felé a háború sújtotta Szovjetunió felperzselt kulisszái előtt.

A Sötét oldal filmjei nem meglepő módon a horrorok, thrillerek és keményebb hangvételű krimik világából származnak. A szekció legígéretesebb darabjai között ott van a Feloldozás (Resolution), amit a tavalyi év egyik legjobb filmjéhez, a Ház az erdő mélyén című horrorhoz szokás hasonlítani. Ebben egy férfi kap felkavaró videóüzenetet barátjától, aki rögtön a segítségére siet. A szálak egy indián rezervátumban lévő kunyhóhoz vezetnek, ahol a férfi rá is akad zavart barátjára, de a színen feltűnik néhány idegen, akiknek videofelvételeik vannak a két férfi jövőjéről. A másik izgalmasnak tűnő alkotás a Fejlövés (Fon tok kuen fah) címet viseli, középpontjában egy rendőrből lett bűnözővel, aki buddhista szerzetesnek öltözve készül következő akciójára. Ám semmi nem a tervek szerint történik, így a férfi három hónappal később, egy feje tetejére állt világban ébred. Vagy mégsem? Harmadikként a francia Morning Start (L'etoile du jour) emelnénk ki, amiben egy depresszív kisvárosba érkezik meg egy belső feszültségektől terhes cirkuszi társulat, olyan arcokkal felvértezve, mint Iggy Pop, Denis Lavant vagy Tchéky Karyo.

A szekció további filmjei: Borzongás (Shiver), Drogháború (Du zhan), Elbocsátó szép szavak (Last Kind Words), Halovány (Livide), Néptelen történet (After), Spion (Sphion)

Ugorjunk át vidámabb területre A napos oldal filmjeivel. Itt rögtön beleütközünk a norvég Balfékbe (Fuck Up), melynek főhőse bőven rászolgált címben megjelölt titulusára. Az még hagyján, hogy a szexen kívül más nem nagyon érdekli, de amikor haverja elüt egy szarvast és a csomagtartóban lévő több kiló kokaint bármikor megtalálhatják a zsaruk, nos, akkor kavar össze igazán mindent. A Kanadából érkezett Mon Ami két főhőse sem kisebb lúzer. Ők főnökükön akarnak bosszút állni azzal, hogy elrabolják a lányát, de a nagy tervből csak egy nagy ballépés lesz á la Fargo. Végül ott van a Punk's NOT Dead (Le grand soir), amiben Európa legöregebb punkja győzi meg tisztességes polgári életet élő, ám hirtelen elbocsátott testvérét, hogy álljon a lázadók közé.

A szekció további filmjei: Hölgyek a pácban (Damsels in Distress), Pervertigo, Shopping Tour (Shopping-tur)

A Tiszta Amerika szekció első blikkre tipikus amerikai független filmeket kínál, és itt most a tipikuson van a hangsúly. Azért a Hogyan kövessünk idegeneket? (How to Follow Strangers) kifejezetten érdekes lehet. A film alapja egy városi legenda, mely szerint egy jól öltözött, elkelő nőt csak egy évvel az eltűnése után fedeznek fel saját lakásában. Erre a mendemondára építve próbálja ki a tizenéves Casey, hogy az ő eltűnését mennyi idő alatt fedeznék fel. A sors iróniája, hogy az eltűnést egy idegen nő fedezi fel, akivel minden nap találkozott iskolába menet. De amikor a nő a megszokottól eltérő helyen látja meg a fiút, elkezdi követni.

A szekció további filmjei: Hogyan írjunk Joe Shermann-dalt? (How Do You Write a Joe Shermann Song?), Nem mondhatom el senkinek (The Unspeakable Act), Szárazon (korábban: Részegen - Smashed), Egy kicsit közelebb (A Little Closer)

Északról most is sok érdekesség érkezik az Északi fények szekcióban, de ebből is kiemelkedik két díjnyertes, sokat méltatott alkotás. Elsőként az Avalonra hívnánk fel a figyelmet, amiben egy nyugalmazott partiszervező exkluzív klubot nyitni, csakhogy a megnyitó előtt végzetes balesetet okoz, aminek következményeiből kétségbe esetten próbál kikeveredni. Másodszor itt lesz az Éjsötét játszma (Svartur á leik), amiben egy adósságokban úszó egyetemista keveredik bele az izlandi drogkereskedők egyre durvább világába.

A szekció további filmjei: Ebben az életben (Hvidsten gruppen), Miss Blue Jeans (Miss Farkku-Suomi), Szőke nők (Blondie), Viharföld (Rokland)

A Zene mindenkinek szekcióban idén is sokszínű a választék. Lesz gitárvirtuóz csodagyerek (Jason Becker: Még élek), alvilági repperek (ILL Manors - Rázós környék), egy 62 évesen befutott soul énekes (Charles Bradley: Soul of America), indie folk (Big Easy Express), lesz portréfilm a Pulpról (A ritmus diktál - A Pulp-sztori) és Adam Greenről (Adam Green: Legyünk rosszak), de itt kapott helyet az a dokumentumfilm is, amelyik a tömeges lemezbolt-bezárások okát kutatja (Az utolsó lemezbolt).

A Filmdokk hasonló ínyencségeket tartogat. Az ölés aktusa alkotói gyilkosokat kértek fel, hogy játsszák el történetüket ismert filmek stílusában, a Felkelés a 2011-es egyiptomi forradalomnak állít emléket, az Oroszlánszívűek stábja négy, politikai ambíciót dédelgető diák karrierjét követi nyomon, a Végakarat szereplői pedig elkeseredetten küzdenek örökségükért. És végül, de nem utolsó sorban megnézhetitek a 237-es szobát, ami Stanley Kubrick Ragyogás című filmjét elemzi egészen meglepő szemszögből. A filmben elbújtatott titkos kódok és rejtett üzenetek köré összeesküvés-elméletek szövevénye épül. Rodney Ascher rendező a rögeszméstől a paranoid tévképzetek megszállottjáig tartó skálán elhelyezkedő Kubrick-rajongók, -kritikusok és -filmelemzők burjánzó szubkultúrájáról rántja le a leplet bemutatván számos Ragyogás-értelmezésüket. A holokausztról szól? Az indiánok helyzetéről? Vagy Kubrick ekképp vallott arról, hogy részt vett a holdra szállás meghamisításában?

Hab a tortán, a 237-es szoba apropóján moziban is látható lesz a Ragyogás, Kubrick mester hátborzongató klasszikusa. A fesztivál nyitófilmje pedig a nálunk is sokat emlegetett The Master lesz, Paul Thomas Anderson több tucat díjjal kitüntetett alkotása. A részletes programról a fesztivál honlapján tájékozódhattok.

Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr985174197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.03.27. 09:37:36

Wow! Van Charles Bradley-röl dokumentumfilm?!!!?!
Meg egyébként is kösz az összefoglalót, van még pár ami izgalmasnak tünik.

Jack Skellington75 2013.03.27. 10:25:49

A Jason Becker dokumentumfilmet nagyon régóta meg szeretném nézni... Oh jehhh! ;-)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása