aeon flux

ready for the action now, danger boy?

trivia: meddig bírnád ki download nélkül? Zalaba_Ferenc
2013. február 27. 14:02:00

Kategória: zene film jatekhaz 118 komment

Isten ments, hogy provokáljalak, hogy újra elővegyem a torrent-hisztit (amiről magáról is azt írják, hogy "so yesterday") és társait, egyszerűen csak körbenéztem itthon - a nappalimban, a neten, az országban -, és felmerült bennem a kérdés, hogy ha hirtelen minden "illegális csatorna" bezárna, akkor sokunk életében milyen fogyasztható tartalmak maradnának.

dvdcollection620.jpg

Sőt, megfordítom a kérdést: meddig bírnád ki, hogy ne tölts le valamit, ne nézd végig a YouTube-on, ne keress fel nem hivatalos streamet, ne küldesd el magadnak WeTransferrel? Képes lennél-e abból gazdálkodni, ami van? Végtére is még itthon is rengeteg lehetőség adott a legális szórakozásra: több magyar nyelvű tévécsatorna üzemel, mint valaha, több online téka várja a fogyasztókat, kínálatuk szélesebb és jobb, mint valaha, és a moziban rengeteg film fut, a könyvkiadás naprakész, van már magyar PSN, meg a játékok a nemzetközi premierrel egy időben jutnak el a magyar boltokba, a fesztiváljaink és szórakozóhelyeink egymás után nyerik a nemzetközi díjakat, és így tovább.

Persze minden drága. Nem feltétlenül abszolút értékben kifejezve, sokunknak a pénztárcája lesz napról napra szűkebb, de azért nem semmi, hogy van olyan mozi, ahol már 1800+ forintot kérnek el egy mozijegyért, a MM szellős polcai között járkálva meg 11.000 forintos BD3D-kbe vagy 17.000 forintos játékokba botolhatsz, a Balaton Soundra a napijegy lassan többet kóstál, mint egy vidéki család teljes havi eledele. Vannak tévészolgáltatók, melyek gyakorlatilag ingyen kínálják az alapprogramot, de ha már valami színesebbre vágysz, akkor tejelned kell.

mammut1840.jpg

A másik probléma a minőség. A technológiai fejlődés előnyeit mi is hamar megéreztük, de nem feltétlenül vagyunk hajlandók fizetni érte - főleg annyit nem, amennyit itthon kérnek érte. Mert a többség beéri az alacsonyabb színvonallal, a kisebbség meg nem akar az így megnövekedett költségeken osztozkodni.

A fogyasztási rendszer is átalakult. Nem akarsz várni jövő hétig, jövő hónapig: ami kell, az most kell. Az se mindegy, hogyan: választék kell ide minőségben, mennyiségben, és ha valamelyik változó nem stimmel, akkor jöhet a kattintás.

Egy olyan generáció előzött meg minket, ahol az információért nem tudtunk fizetni (mert nem volt miből és nem volt miért), ebből pedig egy olyan generáció nőtt ki, amelyik már nem hajlandó fizetni érte. Mert ott vannak az igények és az alternatívák. 

Nem, a fentiekben tényleg nem mondtam újat, csupán a szokásos kérdésem változott meg: többé már nem azt kérdezem, hogy hajlandó lennél-e fizetni tartalmakért, hanem az, hogy képes lennél-e egyáltalán létezni kizárólag törvényesen elérhető tartalmak között.

ncoretop10.jpg

Címkék

velemeny trivia kalozkodas

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr165108152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.02.27. 14:10:56

Ha a hazai átlagfizetés a nyugatival egy szinten lenne, akkor egy kis népnevelés után szerintem a szórakoztatóiparnak is lényegesen többen lennének hajlandóak fizetni. Vagy ha a hazai árakat a hazai bérekhez igazítanák, akkor is javulna valamelyest a helyzet, igaz bevételük nem lenne több a cégeknek, de legalább kevesebben fordulnának "illegális" tartalmakhoz.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.27. 14:13:04

És hogy magam is válaszoljak a kérdésre: nem túl sokáig. Két sorozatot követek rendületlenül - sem a The Walking Dead, sem a Sons of Anarchy nem érhető el magyarul. Ja, hoppá, bocsánat: a Cool vetíti az utóbbi első évadát.

Ja, és az Oscar-díjátadót is "felvételről" néztem, továbbá néhány klasszikus sci-fit is a világhálóról szereztem be, hogy ne csak Avatar legyen a hamarosan induló sci-fi listánkon. :)

Regggie 2013.02.27. 14:18:53

Ami a magyar tévécsatornákon megy, az egy nagy rakás trágya sajnos. Én már nem is tudom mikor kapcsoltam oda a rekekklubra vagy a tv2-re utoljára. Viszont ha meg akarok nézni pl. egy NBA meccset, akkor muszáj egy netes stream-et keresnem vagy utólag leszedni akár HD minőségben, mert itthon csak 1 adó ad néha-néha mérkőzést, választék nincs, a kommentálás meg kritikán aluli színvonalú. De ez csak egy példa.
Námetországban keményen megbüntetik azt, aki letölt, de ezt nálaunk aligha lehetne eljátszani. És nyilván nem menne mindenki a moziba ha nem lenne kamerás "kölcsönzői" változat a bemutatóval egy időben a neten, sőt..

BangoTomi 2013.02.27. 14:23:21

@lisztes: Milyen igazad van!!!

Tegnap felkerekedtem a családdal, Én a lányom és az asszony, hogy megtekintsük a Die Hard 5.-öt. Ott is hagytam 4300 Ft-ot a jegyért plusz az utazás 40km pesttől 3800 ft plusz egy popcorn + cola az arénában 990 ft... Szóval egy gyenge 10 ropi egy mozi ha vidéki vagy... de ha pesti vagy akkor sem sokkal jobb a helyzet... nagyon húzósak a mozijegyek. :/
Egy szó mint 100 ... már csak sajnos ezért sem lehetne csak törvényesen elérhető tartalmak igénybevételével élni egy átlagembernek szerintem Magyarországon. Hogy akkor már a horribilis lemez árakról ne is beszéljünk. Itthon 6-7 ezer forint ami kint 10-15 euro....

kaamir 2013.02.27. 14:25:34

Sok olyan filmet nézek, amit itthon csak torrentről lehet elérni, pl. a tavalyi év (szerintem) legjobb filmjét, a Snowtownt soha nem láthattam volna, ha törvényt akarok tisztelni.

A szinkront pedig ki nem állhatom, el nem tudom képzelni, hogy a Modern Familyt, vagy a Raising Hope-ot (vagy bármi mást) ne eredeti nyelven nézzem . Erre legálisan nincs lehetőség.

És akkor a szoftverigényeimről még nem is beszéltem :D

-creeper- 2013.02.27. 14:28:29

A múlt szerdán ablak mellett ebédeltem, és hosszú hónapok után először sütött be az ablakon, egyenesen a pofimra a nap. Olyan jókedvű, kiegyensúlyozott és felszabadult lettem tőle, mint ritkán, továbbá az jutott eszembe, mekkora mutogatni való balfaszok vagyunk mindannyian, mennyi pénzt, energiát, drága időt fektetünk mindenféle mesterséges idiótaságba, amivel elbújhatunk az egymástól jól elszigetelt nappalinkba.

Ha elfogyna a download és leégne a filmgyűjteményem, még őszintébben drukkolnék azért, hogy a fogyasztói társadalom darabjaira hulljon, valamint még többször tenném azt, amit mostanában egyébként is: sokat utazom, felkeresem rég nem látott barátaimat és ápolom a kapcsolatot a jelenlegiekkel. És élvezem a napsütést.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.27. 14:30:12

sorozatok nincsenek itthon, azokat töltöm. Ami van annak meg sz.r a szinkronja, meg lassan ér ide.

De zenét veszek, cdt gyűjtök.

filmek?

hát a mozi meg a tv elég lehet. De sok olyan van ami be se jön az országba arra csak a net marad.

MasterTom 2013.02.27. 14:34:23

Ha a munkaidőm úgy elhúzódna, mint mostanában, akkor egy hétig is bírnám. De egyébként 1-2 nap maximum. Viszont azt vettem észre, hogy egyre kevesebb filmet töltök le, pedig a moziba járási szokásom nem változott meg, átlagosan heti egyszer megyek el filmszínházba. (Jó vicc, a CC mint filmszínház) Régen szinte minden filmet, ami moziban tetszett, megnéztem otthon is később, ma már megelégszem a mozis élménnyel a legtöbb esetben.

Oscee 2013.02.27. 14:35:28

Hat tenyleg durva lenne - valoszinuleg sokkal tobbet olvasnek, egysegnyi penzert talan az a legtartalmasabb, legminosegibb szorakozas. Meg igazabol a konyv az egyetlen, amit fizikailag is elviselek, hatam kozepere se kell DVD meg CD porfogonak.

Lehet, hogy a tevet is tenyleg bekapcsolnam gyakrabban, bar evek ota max. sportot nezek :)

Gaming nem nagyon erdekel, neha veszek akcios jatekot Steamen, amit aztan fel se telepitek soha :D

clay 2013.02.27. 14:36:09

Én sem bírnám: számtalan európai, ázsiai és amerikai kultfilm van, amit lehetetlen beszerezni itthon legálisan. Az 1800-as jegy meg már tényleg vicc, különösen egy Parkerre vagy egy romantikus vígjátékra.

Oscee 2013.02.27. 14:36:24

Bar belegondolva a tv csak akkor opcio, ha eredeti hanggal megy, moziba is csak ugy megyek...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.27. 14:36:24

@-creeper-: No, az a rohadt napfény már nekem is nagyon hiányzik.

Gandalf Garaboncias 2013.02.27. 14:37:13

Magyarországon eleve kevesebb dolog van, amely legálisan beszerezhető: vannak filmek és sorozatok, amelyek egyáltalán nem. Ilyenkor az ember vagy megrendeli külföldről, vagy illegális megoldást keres.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.27. 14:39:29

@Pisti, az aragorn: ez a másik, hiába akarok én megvenni bármit ha itthon ki se adják, vagy meg se lehet venni.

ha meg igen, akkor meg arany áron.

algi 2013.02.27. 14:44:45

Youtube-on zenét hallgatni, meg filmjeleneteket nézni csalás? Van, amikor egyértelmű, melyik van legálisan fent, melyik nem, de tényleg nekem kell ezt megállapítanom?

nEjmEd · http://pixilation.blog.hu 2013.02.27. 15:07:38

2012 január 15 és február 15 között fogadásból nem kapcsoltam be a számítógépem. Tévém nincs sok éve, szóval ezzel gyakorlatilag az összes csapot elzártam. Egyrészt rossz volt rádöbbenni, hogy függő vagyok, nagyon rossz volt az első héten. Kínomban a napirajz könyvet lapozgattam, hogy offline megkapjam a hülyeséget. Végül elmúlt a fájdalom, arányaiban többet olvastam abban a hónapban könyvet, megvettem a kis magyar narancsomat meg alkalmanként napilapokat, és túlélhető volt abszolút.

_Hooligan_ 2013.02.27. 15:31:57

Hát, én lehet nem bírnám sokáig. :)
Tegyük fel, hogy elzárnám a net ezen sötét bugyrait és mondjuk nem érne megnézni a már előre letöltött dolgokat. Van 2000 eredeti lemezem király. Pótlom a lemaradásaimat. Hoppá, de mivel? Tévém nincs, dvd lejátszó csak a gépben van, ami bizony fél éve nem hajlandó az eredeti lemezeket(! csak azokat !) olvasni. Maradna a pár tucat könyv. Mondjuk akkor legalább olvasnék. :)

Persze jó lenne, ha az anyagi helyzet is rendeződne, országosan és magánember szinten is, mivel a kevés postásbérből nem sokra jut. Azért ki tudnék gazdálkodni egy netflixre 2-3 rongyot és akkor nem is ettem meg a kecskét a dinsztelt káposztával.

TazLeacher 2013.02.27. 15:52:56

A gond leginkább az ellátottsággal van. Már egy jó ideje bővítem a gyűjteményem, így az új filmek termén nem fognék padlót (maximum sokkal jobban meg kéne nézni, hogy miért adnék pénzt, mert nem lehetne előtte leellenőrizni), de a sorozatoknál meg lennék lőve...honnan lenne Walking Dead-em pl.? Vagy a másik 3 tucat sorozat, ami nemhogy DVD/BD-n nem jelent meg, de még TV-be se adták le. Tehát szerintem majd akkor lehet(ne) ilyen igényeket támasztani, ha az összes régi film elérhető lesz itthon BD-n legálisan, illetve az összes sorozatot minimum DVD-n kiadják...addig felejtős. 90%-ban sorozatokat szerzek illegális forrásból.

DedPul 2013.02.27. 15:55:53

Magyarország az szépen ki van szorítva egyébként is. Magyar storeba nem elérhetőek az amcsi sorozatok és nem is tudok magyar bankos kártyával amerikai helyre regizni.. Pedig 2 euró egy rész. Na mindegy, marad az illegál.

A filmekkel meg úgy vagyok, hogy megveszem DVD-n, mert a Blu-ray drága. Ha HD-ben akarok nézni akkor leszedem valamelyik oldalról, mert úgy gondolom, hogy nekem az jár a DVD megvásárlása után.

Ami vicc és off, hogy moziba például nem lehet 7 héttel előbbre jegyet foglalni.. Szóval drágul az egész, de a szolgáltatások nem javulnak.

Szerintem ebben a témában nincs megoldás vagyis de van. Külföldre kellett volna születni :)

mildi 2013.02.27. 16:11:19

kisfalum 50km-es körzetében 2, azaz kettő poros mozi van, az is alföldi kisvárosi->hvcs-k igényeihez igazított kínálat+jókora késés (bár ez nem baj, időm lenne)
ha nem csak korhatáros (értsd: 16éven felülieknek nem ajánlott) vígjátékot, akciót akarok nézni, egészen a megyeszékhelyig kellene mennem (kb 90km).

(az már csak apróság, hogy olyan sorozatokat nézek, amiket az itthoni tévék nem adnak, vagy ha igen, akkor mocskos drága, külön fizetős filmcsatornákon. és itt nem nagyon lehet a tévészolgáltatók között sem válogatni)
üdv kiskundeborzasztóról (békésdeborzasztó, bazdeborzasztó, baranyadeborzasztó, somogydeborzasztó etc), ami kvamessze van mindentől, nemhogy budapesttől

kérdésre válaszolva: akár 2 hónapig is (kipróbálva), de utána orrvérzésig sorinézés.

netflix és egyéb legális sajna nem játszik kellő angoltudás hiányában. ez az én hibám. :(

clive. 2013.02.27. 16:17:59

A kérdésre úgy látom kétféle választ adnak a tisztelt fórumozók.
Van aki, általánosságban azt mondja, hogy ő nem csak a letöltésről tudna lemondani, hanem a TV és számítógép használatát is képes lenne drasztikusan korlátozni.
Gondolom az eredeti kérdés arra vonatkozott, hogy nem kell lemondani se a TV-ről, se a filmekről egyszerűen csak az illegális útról le tudnánk-e mi, a megkérdezettek, mondani.
Jelenleg azt mondanám, hogy nem.
Okai:
-Egyre több mozi zár be, és amelyik még tartja magát, annak lassan olyan magasak az árai, hogy a fizetésünkhöz képest nem érzem ár-érték arányosnak (egyszeri megnézés nekem nem ér ennyit). 2000 Ft egy jegy? BangoTomi fentebbi hozzászólásából is jól látszik, hogy a mozi, ami régen egy mindenki számára elérhető és bármikor megfizethető szórakozási forma volt, kezd átmenni alkalmi szórakozássá (még megérjük, hogy luxus lesz?), amikor is az a néző egyre ritkábban vesz jegyet. Ha valaki a barátnőjével megy az már annyi, mintha meghívná egy étterembe, ha családdal akkor még több. Imádom a filmeket, el is megyek nagyon ritkán moziba, de már csak olyanra, amit nagyon-nagyon látni akarok (azt lehet h egész évben van 2 ilyen film). Hiába akarnám megnézni a Vadászatot a moziban, nem fogok 50-100 kilométereket utazni érte, megvenni a jegyet, aztán jönni haza. Ez így nem megy.
-A tékák lassan kimúlnak, számtalan településen már nincsenek is.
-Szóval sok helyen (ahol se mozi, se videotéka), ha nem akarunk várni arra a nagyon bizonytalan tényre, hogy talán évek múltán lead valamit a tévé, akkor bizony egy dolog marad, ha célzottan és legálisan akarunk filmet nézni: meg kell venni DVD-n / BD-n. Persze csak akkor, ha megjelenik. Számtalan film el sem jut a magyar mozikig (Takeshi Kitano két Autoreiji filmje, Miikétől még a normálisabb filmjei se, The Woman, Hobo with a Shotgun), ha mégis eljut, akkor az sem biztos, hogy kijön DVD-n (csak az utóbbi időkből pl.: Enter the Void, Melankólia, A torinói ló stb). Aztán vannak filmek, amik nem jöttek be hozzánk soha legálisan lehet az régi vagy új. Van, amiket egyszer-kétszer leadott a TV és azóta se, van ami csak VHS-ként jött ki 20 éve és azóta se elérhető sehol. Van, ami DVD-n kijött ezer éve, de már levadászni se lehet. Na most, ha az ember filmrajongó mit csináljon, ha csak legális keretek között szeretne mozogni? Nem fog külföldről online se rendelni se tékázni, ha még felirat sincs rajtuk.

Biztos elkényelmesedtem, hogy a netnek hála olyan filmek jutottak el hozzám, amiket kitudja, hogy valaha láthattam volna-e. Ilyen értelemben nem lennék meg nélkülük és nem is akarok.
Akkor lennék meg nélkülük, ha életmódváltást hajtanék végre és magáról a filmekről, netes tartalmakról mondanék le (mint ahogy fentebb páran említették), vagy korlátoznám magam velük kapcsolatban.

Könyvekkel más a helyzet. Ott vagy vásárlás vagy könyvtár vagy kölcsönkérés. Ott letöltés szóba sem jöhet. Már amennyiben elérhető az adott könyv. Van néhány könyvem letöltve, de azokat még egyszer sem olvastam el, másrészt vagy angol nyelvűek (mert nálunk nem jelentek meg) vagy szabad fordítások (szintén mert nem jelentek meg). És azt hiszem, ezek mind legálisan és ingyen voltak fent a neten.

vprof 2013.02.27. 17:23:02

Én simán meglennék nélküle, lévén, most se töltök le soha szinte semmit. Épp ezért a legkisebb sávszélességű internet szolgáltatásra fizettem elő.

Ellenben van közel 2000 DVD-m, meg lassan 300 BD-m. Ezekből száz számra akadnak címek, amiket még soha nem volt alkalmam megnézni, olyan kevés az időm. Persze az ember megpróbál lépést tartani az őt érdeklő új megjelenésekkel, ezért aztán a lemaradás csak nőttön-nő.

Egyszóval én nemcsak az illegális tartalmak nélkül lennék meg remekül, de azt se bánnám, ha egy teljes éven át nem jelenne meg egyetlen új DVD vagy Blu-ray kiadvány sem. Sokszázezer forint maradna így pluszban a családi kasszában.

derceto 2013.02.27. 17:23:56

Engem hidegen hagy, hogy van-e magyar szinkron, felirat. Ami érdekel az a minőség és a választék. Van két mozi Budapesten ahol tudok eredeti nyelven filmet nézni. HA sikerül éppen elcsípni és nem 3d és a kezdés sem valami agyament időpontban történik (mint délután 3 vagy este 10). El is megyek kb. havonta egyszer, aztán 20 perc reklám után ezt meg is bánom. Egyszerűen felb* az agyamat.
Online videotékák? Én csak a UPC videotárat látom orrba-szájba reklámozni, szóval a többi vagy nem létezik, vagy egyszerűen nem reklámozzák. A UPC önmagában nem is lenne drága HA nem kellene mellé digitális kábeltévét előfizetést, hd settopbox bérleti díjat, és kit tudja mit fizetni. Itt is legfeljebb filmeket tudok nézni, a kereskedelmi adókon sugárzott sorozatokat nem fogom HD-ben, eredeti nyelven látni. Márpedig én csak ezért vagyok hajlandó fizetni.
Zene és játék terén már sokkal jobb a helyzet. Bár a last.fm elérhetősége épp egy hónapja szűnt meg, a Deezerre most készülök előfizetni. A steam akcióinak hála, játékokkal is hosszú időre el vagyok látva. Eszembe sem jut ezeket letölteni.
De amikor egy film vagy sorozat 1080p-ben DTS hanggal lejön 15 perc alatt torrentről, azzal jelenleg egyik fizetős szolgáltatás sem tud nálam versenyezni. Meg tudnék lenni nélküle, mert így is alig van időm filmeket és sorozatokat nézni, de biztosan nem a moziban vagy a tévé előtt tölteném a felszabadult időt.

Gőbölös Ákos · http://filmek.kepregeny.net 2013.02.27. 17:33:57

Én egészen jól ellennék szerintem. Filmek terén, amennyire tudom - ellátom magamat: rendszeresen, de körültekintve és szelektálva vásárolom a DVD és BD kiadványokat. Amik viszont valószínűleg hiányoznának, azok az aktuál sorozatok, amik nem vásárolhatóak meg és itthon nem vetíti őket egyik általam előfizetett adó sem.

Gőbölös Ákos · http://filmek.kepregeny.net 2013.02.27. 18:01:14

@vprof: Miért veszel meg úgy egy filmet akár DVD-n, akár BD-n, hogy még sosem láttad az adott alkotást? o.O

Wintermoots (törölt) 2013.02.27. 18:08:58

ismerős jópár filmet letölt, nála néztem én is. nem túl sokat, csak amire nagyon kíváncsi voltam és nem jutottam hozzá máshogy.
3 tv-csatornám van.
magam nem töltök le filmet, max. a youtube-ról.
a felvevőm elromlott, dvd-lejátszóm van.
nagyon sajnálom, hogy bizonyos filmekhez és sorozatokhoz nem jutok hozzá, de a többség nem is érdekel, akkor már inkább a régebbiek.

freddyD 2013.02.27. 18:09:54

Én elég sokáig bírnám, tekintettel arra, hogy egész sorozatok hevernek minden évaddal együtt még befóliázva a vitrinben. Amit nem veszek meg DVD-n, azt tékából kölcsönzöm kemény 600 pénzért egy napra(Igen, van még ilyen!). Max sorozatokat töltök le, amiket itthon nem kapni. Ha mégis megjelenne, megveszem, ahogy teszem azt pl a Trónok Harcával. Így tiszta a lelkiismeretem.

szkristof92 2013.02.27. 18:11:07

Ha olyan alkotásról van szó, amit várok, de nincs (vagy nagyon kevés) esély mutatkozik a hazai bemutatóra, akkor sajnos nem sokáig. Persze én is nagy DVD gyűjtő vagyok (BD-ért mint egy régebbi posztnál is említettem, nem vagyok hajlandó 10-12 ezer forintot fizetni) de sajnos az idő vagy a pénzhiány is egy korlátozó faktor.

Sütemény1975 2013.02.27. 18:40:05

Nem sokaig. Habar azzal 700-800 eredeti dvdvel ellennek egy darabig. Sorozatok jonnek le nekem is foleg.

Sütemény1975 2013.02.27. 18:41:57

@szkristof92: hol kell egy BD lemezert ilyen sokat fizetni? javaslom lapozzd fel az xpress.hu-t es nezz korul mennyibe kerul manapsag egy kek lemez.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.02.27. 18:52:10

Ha szó szerint értelmezem a kérdést, akkor egy darabig ellennék, egy 1 terás HDD-m tele van filmekkel meg sorozatokkal. :D
Természetesen nekem is sok dolog szól a torrent mellett:
-kényelmi szempont: akkor és ott nézem meg, ahol és amikor akarom. Nem kell a filmhez/sorozathoz igazítani a napirendem, "jaj Istenem mi lesz, ha nem érek haza du. 5-re", nincs reklám stb. Persze egy videotéka mondjuk ezt korlátozottan tudná szimulálni. De én az a típus vagyok, aki amikor 10 perccel előbb kijött a Trónok harca felirat az HBO adásba kerülés előtt, felállt a TV elől és nekiáltl gépen nézni.
- Eredeti nyelv / ismeretlen filmek hiányát borzalmasan megszenvedném, mint ahogy a sorozatok hiányát is. (Mondjuk ha úgy vennénk, h nem két éves lemaradásban lennék pl. a Homelanddel, hanem csak most szereznék tudomást róla, akkor ez is elviselhető lenne)
- És természetesen a pénzügyi része: moziért is csak azért vagyok hajlandó fizetni, mert az élmény, illetve a hozzáférhetőség (értsd: itt lehet leghamarabb látni a filmet) szempontjából megéri, ráadásul én bérlettel+diákjeggyel+popcornnak nem érzem szükségét kijövök 1140ből. De hogy mondjuk a jelenlegi szintemen heti 5-6 filmért kellene fizetnem valamilyen formában, hááááááááát.... Persze ha lennének olyan lehetőségeim, valószínűleg a jó filmeket én is megvenném utólag BD-n ettől függetlenül is, de hát nincsenek

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.27. 19:26:15

Nem sokáig. Egyszerűen képtelenség, ha a filmek világában valaki tájékozott szeretne lenni.

Persze feelinges a mozi, meg ha van néhány eredeti DVD-je az embernek a polcon. Csak hát a pénz... a pénz, ami itthon (Magyarország) nincs. Így nagyon nehéz.

DVD-t is csak akkor veszek, ha akciós. Néha belelehet nyúlni a tutiba, mert pl. a Hetediket 300ft-ért vettem dupla lemezes slipcase kiadásban. De ugyanilyenben a Gettómilliomos is megvan. ha valaki figyelmes, akkor lehet olcsón szerezni filmeket legálisan is.

De pl. én BD-t nem vennék, mert az már tényleg óriási összeg, amikor a tudatomban él, hogy ingyen is meglehet.

Valószínűleg máshogy állnék a dolgokhoz, ha mondjuk Németországban élnék, és az ottani átlagemberek fizetésével rendelkeznék.

A TV nálam már jó néhány éve nem játszik. Csak foci és Forma-1. Filmeket már nem tudnék nézni ott, mert a reklámok idegesítőek.

freddyD 2013.02.27. 21:18:31

Amúgy őszintén szólva, erről a pénz dologról mindig csak az jut eszembe, hogy azért a 90-es években ritkán ment gyári műsoros videókazetta 2-3 ezer forint alá, míg ma a DVD-k nagy része egy ezres. (Emlékszem, anyámnak egy Michael Flatley koncertvideót vettem karácsonyra és Media Marktban majdnem 5 rugót fizettem).

Akkoriban valahogy kevesebbet hallottam ezt az érvelést.

Akkor borulok ki, mikor nálam garantáltan jobban kereső munkatársak sírnak, hogy azért töltenek le mindent, mert milyen drágák a dvd-k. Amikor szembesítem őket, hogy miről beszél, hiszen szinte fillérekért utánad dobják már a filmeket, akkor csak hebeg-habog. Üres frázisok dobálásában egyesek verhetetlenek, hogy ezzel nyugtassák meg a lelkiismeretüket

Wintermoots (törölt) 2013.02.27. 21:43:29

@freddyD:

kétségkívül van ebben is valami.
egy bizonyos jövedelemszint felett simán meg lehet venni a kapható filmek közül azokat, amelyeket érdemes. persze ha valaki mindent látni akar, akkor nyilván annyi a mozijegy meg a dvd hogy nem bírná kifizetni, na de szelektálni kell. meg időhiány is fellép, el nem tudom képzelni, hogy aki többtucat sorozatot néz, hogy csinálja, mikor van rá ideje, hogy nem unja stb.stb.

Fatal Error! System Halted! 2013.02.27. 21:45:28

2011. novembere óta nem vettem eredeti filmet. A Harry Potter gyűjtemény díszdoboz DVD volt az utolsó amit megvettem, de azt is eladtam 1 hét műlva. Sok volt az a 28k HUF érte. A DVD-ért még mindig som az a 3000 forint, BR-ért még inkább a 6000+. PC-n filmezem, mkv-t töltök leginkább, fejlesztettem a hangrendszert, szóval nem maradtam le a filmekről.

Moziban a TDKR-t néztem. De az árakat elnézve nem nagyon fogok egyhamar újra elmenni. Én tudok várni pár hónapot, amikor megjelenik BR-en, annyira nem vagyok türelmetlen, hogy gány minőségben leszedjem, mozis hanggal.

NorthopViggo 2013.02.27. 22:02:38

Én kibírnám. Egészen az Oscar-szezonig, amikor az összes jelöltet év vége előtt meg akarom nézni, és a forgalmazók január-februárig várnak a bemutatásukkal. Egyébként nem szoktam torrentezni, új filmeket nem töltök le, mert a kamerás verzió szar, egyébként meg ami érdekel, azért fizetek. Nincs túl sok pénzem, a magyar átlaghoz képest szegénynek se mondanám magam, de nem lopok filmet. Azt meg végképp nem gondolom, hogy ha megveszem DVD-n, akkor joggal tölthetem le az HD verziót. Ennyi.

Bélabáttya (törölt) 2013.02.28. 01:13:12

Csak úgy kérdezem... Változott volna mostanság valami törvényi szabályzás? Mert tudtommal NEM illegális tevékenység Mo-n bármiféle filmet, zenét saját célra letölteni.

szbszig 2013.02.28. 05:06:35

Úgy látom, senkinek se jutott eszébe eddig, de én mindenképpen hozzátenném, hogy a fenti szabályokat betartva természetesen pornót se lehetne nézni ingyenesen. Csak akkor, ha fizettél kőkeményen minden egyes képért és jelenetért külön-külön. ;)

nemecsek ernő áruló 2013.02.28. 05:48:31

Ha lenne itthon mondjuk Netflix, akkor elég valószínű, hogy a kábeltévé előfizetésünk úgy egyszercsak megszűnne, és az ncore tagság sem nagyon jelentene semmit sem. A helyzet az, hogy az ondemand szolgáltatások is baromi drágák jelenleg itthon, Steam-en havonta veszek játékokat max 10 euroért, és van, hogy igen erős címeket sikerül begyűjtenem ezen összeg fejében. Havi 10 euro pedig teljes mozgóképes szórakoztatásomra elég kell, hogy legyen. Jelenleg fizetek a júpíszínek ennyit a fos magyar csatornákért, második hangsáv nélkül, folyamatos reklámokért, és állandó ismétlésekért. És minden csatorna havonta játsza ugyanazokat a filmeket, nincs megújulás, nincs semmi! A multkori legdöbbenetesebb élményem az volt, amikor a filcafé, és a film+ 2 perc eltolódással egyszerre játszotta ugyanazt az Asylumos ZS-t. Csoda, hogy ilyenkor az ember ha végiglapozta a csatornákat, és a reklám/zs-film kategóriákból nem tudja eldönteni, mit válasszon, az on-demand felé fordulna?

Csakhogy a júpíszí még azért is pénzt kér (300-600 forintig) hogy a videotárban található 10 filmjük egyikét megtekintsem. Ránéztem a videotárra, és csak az a kérdés jött ki belőlem: ez komoly?

A filmes/sorozatos szórakoztatóipar Magyarországon középkori színvonalon van, még mindig fizikai adathordozókat próbálnak ránk tukmálni erős online tartalmak helyett, aztán csodálkoznak, hogy a fiataloknak a CD már ingyen sem kell.

Néhány hónapja olvastam, hogy fiatalokat vittek az Artisjushoz, és lehetett nyerni CD-ket, és DVD-ket, amivel viszont a kamaszok nem tudták, mihez kezdjenek, és nem kellett nekik. Persze ebből a sóhivatal sikeresen levonta a tanulságot: a mai fiatalok már csak a kalózkodásban hisznek.

esefe 2013.02.28. 06:01:43

Akármeddig. A tizenöt év alatt mióta van számítógépem, gykorlatilag a gépeimrre csak olyasmit töltöttem, ami legális és nem szórakoztató kategória.

nemecsek ernő áruló 2013.02.28. 06:21:53

@freddyD: Én nekem nem is feltétlenül az árral van bajom, hanem azzal, hogy ez még mindig csak fizikai adathordozón elképzelhető. 38 négyzetméteres lakásban, ahol a ruháimnak is úgy kell kutatni a pontot, ahova hajtogathatom, és ha felállítjuk a fregolit, akkor csak nyakat nyújtóztatva tudjuk nézni a tévét, nem fogom dvd-kkel tele pakolni a lakást. Ellenben ahogy írtam fentebb: egy netflix-szerű szolgáltatóra befizetnék, és ha lenne itthon google play filmekre, annak is biztos vásárlója lennék. Mert el kell fogadni, hogy az online tartalmaké a jövő.

nemecsek ernő áruló 2013.02.28. 06:23:22

@kpityu2: Az utolsó léghajlító. Helyes kis anime, egyszer nézhető. Készült belőle mozifilm is, M Night Shyamalan rendezte, az első évad összefoglalója gyakorlatilag. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.28. 07:14:19

@Bélabáttya: Letölteni valóban nem, no de feltöltrni annál inkább, s hát a torrent bizony fel is út, meg le is út.

AskmeLater30 2013.02.28. 07:26:11

Milyen illegális letöltésekre gondolsz? A filmek és zenék letöltése legális, január óta torrenten is. Játékokat meg ma már nem érdemes letölteni, mert lassan mind online lesz.
@Zalaba_Ferenc: idén változott a szerzői jogi törvény, már nem illegális a feltöltés, ha a letöltés a cél és a technológia miatt elkerülhetetlen.

BenyoBoy 2013.02.28. 07:38:01

Zenebuzi vagyok inkább, mint filmbuzi. Filmet szinte egyáltalán nem töltök le (kivétel anime), moziba meg alig járok, viszont a filméhségemhez képest elég sok eredeti DVD-m van, szóval összességében 95-5 arányban vannak az eredetiben vásárolt filmek a letöltöttekkel szemben. Egyszerűen a filmek többsége nem érdekel vagy nincs időm megnézni, ha egy órára ki akarok kapcsolódni és biztos szórakozást akarok, akkor berakok egy Tekkent vagy bármi mást, amivel tudom, hogy mindig jól elfogok szórakozni.
A zene már más tészta, mert azokhoz külön külsővinyót kellett vennem (15,TB-set, szóval SOK zenét töltök le). Igaz, a mai napig veszek CD-ket, bakeliteket is és ezek mellett még olvasok is, pl. magazinokra vagyok előfizető, stb.
Valóban lehetnének olcsóbbak is, de ha én megengedhetem magam az alja fizetésemmel, bárki is.
A jóléti társadalmakban is ugyanakkora a letöltési arány, mint itthon. Az emberek azért töltenek le, mert egyszerű és kényelmes. Belépsz enkórra, beírod, klikk, vársz egy picit, megnyit, ott van minden. Lesétálni a boltba, keresgélni, fizetni, előtted MINDIG kártyával fizetnek, meg számlát kérnek, ha már bemész az MM-be, akkor már biztos veszel mást is, ráadásul már 9-kor bezárnak, hát kinek kell ez? :)

foodlfg 2013.02.28. 07:54:41

Szegényebbek lennénk. És a kis zárt világunkban rohadnánk. Úgy mint azok, akik most sem használják ki a az internet nyújtotta lehetőségeket és megelégednek pl a magyar TVkkel (magyarország nagy része).
De igazából felesleges időpocsékolás ilyen témákon pörögni.

Ez a téma sokkal érdekesebb viszont:
www.youtube.com/watch?v=yFOmRrO-ogU&feature=share&list=PLSnb0bA74kUjyR8tPv6a_BlsgEZlW1-_K

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.02.28. 07:56:09

9000 km-re élek kis hazánktól, néha hiányzik egy kis magyar szinkron - persze csak néha. Kibírnám nélküle, de ha nem muszáj...

Rendíthetetlen Álamkatona 2013.02.28. 08:03:59

Az első negyven évemet valahogy eltöltöttem mindenféle digitális tartalom nélkül. A másodikat is kibírnám, azt hiszem.

a rettegett drótos 2013.02.28. 08:16:35

Akármeddig, csak a gyereknek húzok le ezt-azt. Most is inkább olvasok helyette, letorrenteztem vagy 6000 könyvet + MEK öööö.... nem is igaz.

becsoccsent 2013.02.28. 08:18:33

@vprof:

namost az ures dvd araban megfizetem azt, hogy nem sajat cuccot rakok ra. ha de, akkor is.

innentol meg milyen illegalis tartalomrol beszelunk?

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2013.02.28. 08:31:30

létezik még könyvtár és filmklub is, ha jól emlékszem, derék "jogvédőink" még nem üldözik ezeket. szerintem van még mozgástere a nem lehúzós kultúrfogyasztásnak. de mivel a megosztást mi magunk műveljük, miért kéne, hogy megszűnjön? utóbbit persze elméleti szinten kérdezem ;)

Bélabáttya (törölt) 2013.02.28. 08:42:00

@Zalaba_Ferenc: Egyrészt az kikapcsolható, másrészt nem arról szólnak ezek az írások, hogy feltölteni lehet-e, hanem a letöltés ilegális voltát hangsúlyozzák. Ami meg nem az. Nem tövénytelen, nem lopás, nem illegális, nem jogsértő. Bár sokan szeretnék...

Úgyhogy, amennyiben nem feltétlenül szükséges, ne keltsünk már felesleges hisztit a témában.

vigosz 2013.02.28. 08:56:33

@Regggie: "Námetországban keményen megbüntetik azt, aki letölt, de ezt nálaunk aligha lehetne eljátszani."

Magyarországon a letöltés törvényes, legális. A feltöltés (pontosabban a nyivánosság számára történő megosztás) az illegális. Tehát nincs kit és miért büntetni, ha csak letölt. Persze a torrent kliensek esetében a tipikus a megosztás (visszirány) is, így akarva vagy akaratlan de az illegalitás talajára jut a letöltő személy.

vigosz 2013.02.28. 08:58:59

@www.aonang.hu: www.dunaworld.hu - próbáld ki az élő adást, többféle technológiával is elérhető (Silverlight, HLS).

Void Bunkoid 2013.02.28. 09:11:05

@foodlfg: elnézést előre is a beszólásért, de ööö...mi az hogy szegényebbek lennénk? Tizenöt éve sehol nem volt ilyen, mégsem voltak az emberek buta majmok.

Az, hogy te nem tudsz magaddal mit kezdeni, ha nincs internet, az a te személyes lelki nyomorod, nem a világé :)

Lehet ám nagyon sok más dolgot is csinálni szabadidőnkben azon kívül, hogy sorozatokat nézünk - akár letöltve, akár tévében.

Csak ki kellene menni a szobából néha :)

sparklie (törölt) 2013.02.28. 09:13:45

regebben sok filmet letoltottem, amik regi amerikai klasszikusok, lehet, hogy nem is jottek ki DVD-n

ma mar alig toltok le
de moziba se jarok soha

viszont angol nyelvu konyveket, manualokat stb. tovabbra is letoltok, olyanokat amiket nem is tudnek megvenni sehol vagy ha igen, akkor ingem gatyam ramenne

szamomra az e-mail es skype mellett a filesharing szamit a legnagyobb josagnak, mit a szamitogep korszak hozott be a mindennapokba

az adathordozok araban kemenyen megfizettetik azt, hogy kesobb akarmit tarolunk rajta

Csokáv 2013.02.28. 09:36:47

Ha le tudsz állni azzal, hogy _azonnal_ a legújabb filmek, játékok kellenek, akkor töredékéből megúszod az egészet. Persze ezzel kimaradsz a baráti köröd "láttad már, végigtoltad már? Két napja kint van!" beszélgetéseiből.

fkorbi 2013.02.28. 09:43:12

Én olvasnék, és nézném a legális filmjeimet. Nem vagyunk egyébként nagyfogyasztók, de havi pár film azért befigyel, és mindig van pár rákattanós sorozat is. Amúgy sokan leírták már, ez az egész nem(csak) pénzkérdés.

Megváltoztak a fogyasztási szokások, ezt valahol leköveti a piac (pl. Netflix), valahol meg nem. Nálunk inkább nem. A torrent - legalábbis nekem - nem csak az ingyenesség miatt vonzó, hanem a gyorsaság, aktualitás, és a nagy választék miatt. Ha ésszerű áron (a netflix havi 8 dollárja nagyon az) ezt megkapnám, ráadásul úgy, hogy van egy normális kezelőfelület, garantált a szolgáltatás minőség, nem kell utánajárni, feliratokat keresni/berhelni, stb, akkor soha többet nem torrenteznék. Arról nem is beszélve, hogy a netflix népszerűségéhez nagyban hozzájárult, hogy nem csak számítógépen működik, hanem a fotelből távirányítóval tudod az okostv-den vagy médialejátszódón használni, anélkül, hogy a gépet egyáltalán bekapcsolnád. És 720p esetén ráadásul még jobb minőséget is kapsz, mint a dvd.

No, ezt egész egyszerűen nem tudja a fizikai adathordozós piac. Akkor sem tudná, ha 3 forint lenne egy dvd/bd lemez, egész egyszerűen azért, mert kevesebb az igény a polcra kirakható adathordozók iránt. (Jó, tudom, a kedvenc film díszdobozban az még mindig kívánós, és az is marad, de annál sztem az átlagember jóval több tartalmat fogyaszt, a kínálat is lényegesen nagyobb lett.)

Komojtalan 2013.02.28. 09:53:55

@vigosz: Ez tévhit. Január 1 -től a torrent is legális, mert melyik magyar torrenten lehet feltöltés nélkül letölteni? Nyilvánosról megoldható, ha külföldi anyagot szeretnék azt onnan töltöm inkább. Ez végre egy normális változás, nem is értem hogy mehetett ez át. Persze megértem hogy ezt nem reklámozzák, így kevesen tudnak róla, én is egy másik blogon olvastam csak.

Az én torrentjeim nagy része ment TV -ben, tehát ha én rögzítem legális, másrészt elérhetetlen máshonnan. De a MTV -nek is van ingyenes videótárja. A Youtube is nagy részt legális, ott vannak a netes rádiók, Indafilm, stb ... Tehát lehetne törvényesen is ingyen szórakozni, ha nem lenne ilyen lehetőség, vennék egy capture kártyát és én rögzíteném. Más kérdés az új sorozatok/filmek, de ezeket is lehetne legálisan nézni, jó nem az első nap, vagy előtte, de ha olyan volna a helyzet gondolom jó volna ingyen 2 hónap múlva is.

Szóval ez elég álságos lett, szerencsére nem csak törvénytelen lehetőség van.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.02.28. 09:56:57

@vigosz: A torrentnél a feltöltés sem tilos. A jogszabály szövege:

"35. § (1) Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. E rendelkezés nem vonatkozik az építészeti műre, a műszaki létesítményre, a szoftverre és a számítástechnikai eszközzel működtetett adatbázisra, valamint a mű nyilvános előadásának kép- vagy hanghordozóra való rögzítésére. Kotta reprográfiával [21. § (1) bek.] magáncélra és a (4) bekezdés b)-d) pontjában szabályozott esetekben sem többszörözhető.

(6) Szabad felhasználás a mű járulékos vagy közbenső - a felhasználásra irányuló műszaki folyamat elválaszthatatlan és lényeges részét képező, önálló gazdasági jelentőség nélküli - időleges többszörözése, ha kizárólag az a célja, hogy lehetővé tegye

a) az átvitelt harmadik személyek között hálózaton, köztes szolgáltató által"

A (6) bekezdés hatályos a Magyar Köztársaságnak az Európai Unióhoz történő csatlakozásáról szóló nemzetközi szerződést kihirdető törvény hatálybalépésének napjától.

clive. 2013.02.28. 10:09:33

"(6) Szabad felhasználás a mű járulékos vagy közbenső - a felhasználásra irányuló műszaki folyamat elválaszthatatlan és lényeges részét képező, önálló gazdasági jelentőség nélküli - időleges többszörözése, ha kizárólag az a célja, hogy lehetővé tegye"

Akkor lényegében kimondhatjuk, hogy már a torrentes megosztás sem illegális. A letöltés meg pláne nem.
Akkor végül az alapkérdés okafogyott?

2013.02.28. 10:12:04

én a jelenlegi mozi árakkal egyre inkább megalapozottnak látom a házimozim kiépítését. Használtan vettem mindent, itthon letölteni (korlátozottan feltölteni is) legális.
1 év alatt visszahozta az árát. MAJD ha nem lesz legális a torrent, megveszem a bd lemezeket. Akkor is olcsóbban jövök már ki, mint ha moziba mentem volna, az élmény meg ugyanaz (sőt)

Lencsés István 2013.02.28. 10:12:23

Én végig bírnám letöltés nélkül . Az illegális csatornákat BE KELLENE záratni !

vigosz 2013.02.28. 10:15:11

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:

" az átvitelt harmadik személyek között hálózaton, köztes szolgáltató által"

Ez a proxyszerver definiálása. Nincs jogod megosztani az anyagokat harmadik féllel.

Zabaalint (törölt) 2013.02.28. 10:17:29

Bár a zene letöltés nem illegális, de vegyük most annak, mert a feltöltése az. Meglehetősen bajban lennék, mert amit hallgatok, annak úgy negyedét tudnám talán elérni legális offline, persze sokkal több időt felemésztve, még egy negyedét legális online módon, és nyilván nem is olcsón. Igazából így is meglennék, a válogatás lehetősége lenne korlátozott, hiszen ami zenét valaha letöltöttem, nem mindet hallgatom rendszeresen, van amit csak megismertem.

Ami a filmeket illeti, megint necces, bár olcsó DVD-k között szokott jó is lenni, csak nem hinném, hogy ha nem lenne illegális letöltési lehetőség, akkor is lennének 1000 alatt DVD-k. Jobb sorozatokat meg el sem lehetne érni legális csatornákon keresztül, még ha le is adna 1-1 jó sorozatot a TV, meglehetősen kényelmetlen adott időpontban sorozatot nézni, plusz a magyar szinkronnal sem vagyok minden esetben megelégedve (nem vagyok kategorikusan felirat párti, és vannak jól szinkronizált filmek, sorozatok is, de sok meg nem ilyen).

Ami a számítógépes játékokat illeti, mikor még játszottam, rengeteg demó verzió elég jól játszható volt, mostanában azt látom nem így van, de van egy rakat jóféle ingyenes játék, szóval ez nem lenne gond, csak nyilván a gamerek ha olvasnak egy jó játékról, márpedig a mainstreamről fognak olvasni, ezért akkor az kell nekik. Nekem ma már nem lenne érdekes, mert nem nagyon játszok.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.28. 10:19:41

A 6-os pont lényege lemaradt:

(6) Szabad felhasználás a mű járulékos vagy közbenső – a felhasználásra irányuló műszaki folyamat elválaszthatatlan és lényeges részét képező, önálló gazdasági jelentőség nélküli – időleges többszörözése, ha kizárólag az a célja, hogy lehetővé tegye
a) az átvitelt harmadik személyek között hálózaton, köztes szolgáltató által, vagy
b) a műnek a szerző által engedélyezett, illetve e törvény rendelkezései alapján megengedett felhasználását.

Fasza. Tényleg, fasza. Cirkusz és kenyér, és máris mindenki a seggén marad, miközben lerabolnak minket.

Zabaalint (törölt) 2013.02.28. 10:20:12

Bár megjegyzem, elképzelhető, hogy ha nem lenne illegális letöltés, akkor a TV csatornák megpróbálnák kiszolgálni azt a réteget is, akik addig letöltöttek, így mondjuk megvennének jobb sorozatokat, filmeket is, esetleg a zenecsatornákon nem csak nyálas és tucctucc zenék mennének. Azonban ha soha nem lett volna illegális letöltés, akkor ezek az igények nem is jöttek volna létre, ezért ez egy paradoxon.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.28. 10:20:38

@clive.: Többé-kevésbé. Mi vagyunk a liberalizmus fellegvára, úgyhogy ha törvényileg szabad, hát erkölcsileg sem csinálhatok belőle kérdést. :)

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.02.28. 10:22:23

@Zalaba_Ferenc: Igazad van, az kimaradt a copyból, pedig szempontunkból az a legfontosabb.

Zabaalint (törölt) 2013.02.28. 10:22:58

Ja, kihagytam a könyveket. Eddig még nem szedtem illegális forrásból, de ha a legális és ingyenes e-bookok is megszűnnének, akkor megint necces lenne a dolog.

Zabaalint (törölt) 2013.02.28. 10:30:19

@freddyD:
Ha nem lenne illegális letöltés, akkor nem 1000 lenne az átlag DVD, hanem legalább többszöröse. Ugyanis a letöltés a keresleti oldalon csökkenést okoz (nyilván akkoriban is lehetett másolni, de akkor ez jóval kisebb mértékű volt, mert macerásabb volt).

Zabaalint (törölt) 2013.02.28. 10:33:47

@Wintermoots:
Én például egyetlen sorozatot nézek, de azt az egyet nem tudnám beszerezni legálisan Magyarországról.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.02.28. 10:46:09

@Zabaalint: Kutatások kimutatták, hogy a gyakori letöltők átlagban többet költenek tartalomvásárlásra.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.02.28. 10:46:16

@kaamir: megrendeled külhonból és máris törvénytisztelő vagy

kaamir 2013.02.28. 10:52:23

@pingwin: Nem rendelhetek meg minden filmet külföldről, ami érdekel, mert se balek, se milliomos nem vagyok.

De elméletben igazad van, ez valóban egy opció (megfelelő nyelvtudás mellett).

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.02.28. 10:52:31

Egyszerű, el kell költözni oda, ahol a) nem szűnt meg, b) elérhető a legális tartalom.
De a kényelem továbbra is fontos. Meg a minőség. A mindenféle streamek korántsem jönnek full HD-ban, lehet, hogy azt hazudja magáról, de akkoris maximum egy DVD minőséget üt meg. Az online streamek néha akadoznak. Az online streamet lassabb tekergetni. Az online streamet nem nézhetem a volánbuszon, repülőn. Az online streamen nehéz visszakeresni régi dolgokat, pedig néha megteszem. A letöltött file-jaimat a saját logikám szerint tudom rendezgetni, online szolgáltatásnaál az van, amit a pofámba tolnak, a keresők sokszor gagyik, és elég lassúak.

Soroljam még?:)

De ha ténylegleállna minden illegál, lehet, hogy inkább megtanulnék siklóernyőzni végre, amit oly rég óta tervezek. Meg többet lehetne utazni.

Void Bunkoid 2013.02.28. 10:58:39

@Csokáv: amúgy neked van a legnagyobb igazad. Egy fél év múlva mindent apróért meg lehet venni, nem kötelező azonnal rögtön rárohanni mindenre.

Régebben egy mozibemutató akár 3-4 évet is késett, mire ideért, mégsem volt senki sem szomorú (ha jól emlékszem, az 1984-es Terminátort hivatalosan '88-ban kezdték játszani a mozik itthon, addig max a jó öreg formaegyes szinkrontolmács hangalámondásos verzió mehetett a kamionosék münsenből hozott vhs videóján :D).

monyesz1 2013.02.28. 11:03:11

A kérdés ("képes lennél-e létezni...") azért egy rétegre nem tér ki: mit csinálnának azok, akik nem a filmek megnézésével töltik el estéiket, hanem csakis a letöltésével, gyüjtésével, rendszerezésével, dokumentálásával, stb.? Lehet-e vajon a bélyeggyüjtést bélyegnézegetéssel helyettesítni? ;-)

A feltett képen egyébként kizárólag aktuális, 2011-2012-es filmek láthatóak, 10 Pistikébôl 9 ezeket tölti le. (Most NEM sorozatokról, hanem önálló filmes alkotásokról beszélek.) Pedig ezeket elôbb-utóbb a tévében is adni fogják - igaz, logóval, reklámblokkal, de attól a történet még megmarad. Aki pedig tökéletes élményre (látványra) vágyik, úgyis kénytelen például IMAX-ba menni, azt a tévéképernyô nem pótolhatja.
Viszont: gondolom, páran hallottak már a customosokról. Olyan filmeket "készítenek", tehát pl. tévébôl felvett hanggal, saját készítésű felirattal látnak el más országokból letöltött filmeket, amik itthon jelenleg egyáltalán nem érhetôek el. Rengeteg művészfilmet, rétegfilmet, régi (20-50-100 éves!) alkotásokat tesznek elérhetôvé. Néha még tanárok is ilyenekkel illusztrálnak művészettörténeti órákat saját bevallásuk szerint. Node a kérdés ezekre sem vonatkozott...

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.02.28. 11:04:03

@kaamir: persze, csak elméleti síkon maradva, máshogy is meg lehet szerezni, mint letölteni

foodlfg 2013.02.28. 11:04:23

@Void Bunkoid: Dehogynem voltak. És még most is azok.
De mindenesetre itt a lehetőségekről van szó, nem egy-két sorozat letöltéséről.
Nem mintha magyarázni akarnám. Aki érti érti, aki nem, az így járt.

Egyébként meg nem jellemző, hogy sorozatokat néznék.

Giovanni Gatto · http://dobklinika.blog.hu 2013.02.28. 11:13:25

Sose töltöttem még le semmit. Sőt. Mindent jogtisztán, és matricásan veszek, meg a tévét se ismerem, mert olyanom nincs is. De ha mégis van, akkor meg csak Spekturom és Parlament TV-t nézek.
Egyébként of course a sorozatokat sem nézem. De ha mégis, Kodály Zoltán életét nézem mostanában (s03e06 résznél tartok), amit a zeneszerző rokonától veszek jogtisztán, sokezer forintért mert én egy budai milliomos köcsög vagyok ám.
f***om öccse az értelmetlen posztokba bele.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2013.02.28. 11:23:08

@Void Bunkoid: és három forint volt a kenyér, a régi szép idők

foodlfg 2013.02.28. 11:31:01

@fkorbi: Jó hozzászólás.

Egy-két emberkének rá kéne mostanra ébredni, hogy bizony a világ jó nagy részére érvényes az, hogy igazából semmit sem akarnak nektek eladni, csak jól pénzzel lehúzni titeket.
Ha mégis kaptok valamit a pénzetekért cserébe, az csak azért van, mert kell valami alibi, hogy hát végül is adtunk valamit cserébe. Örüljél a fejednek.

Ez elég nagy probléma, az viszont még ennél is nagyobb probléma, hogy vannak emberek, akik még mindig képesek pénzt adni pl egy DVD-ért, ami még torrentről ingyen letöltve is igénytelenség kategória.
Semmi nem szól a létezése mellett azon kívül, hogy még mindig ezt próbálják a fogyasztókra kényszeríteni.
A sok hülye meg veszi...

kotyomfitty 2013.02.28. 12:01:08

Hat nemhogy nem mondott a cikk semmi ujat, de a konvenciokhoz hiven ugyanugy elhallgatja a korszak legnagyobb fejlemenyet, mint minden mas egysegsugaru mediamunkas, aki kepes leirni a "tartalmak" szot anelkul, hogy tompa vajkenokessel szurna tokon magat:

Azt, hogy rengeteg szabadon letoltheto zene van! Lassan mar filmek is.

Tudjatok, amiket az alkotok jokedvukben vagy kozadakozasbol keszitettek, es orulnek, ha megnezed/meghallgatod. Ahogy az a muveszetben alapvetoen normalis. A nagy ujdonsag, hogy mindez ma mar terben es idoben barmikor barhonnan hozzaferheto, az igazi muveszek legnagyobb oromere.

wiki.creativecommons.org/Films

freemusicarchive.org/

satobbi.

Pegasus · http://kutyuszoba.blog.hu 2013.02.28. 12:01:43

Érdekes kísérlet lenne a dolog.
Nos a játékokban nem jelentene problémát. Szinte csak free to play konstrukciós programok vannak a gépemen. Vagy STEAM esetleg Origin-es akciók keretében vásároltak.
Film: Igazából szinkronizált filmek nélkül jól meglennék. Egyszerűen mostanában ritka a jó szinkron sajnos. Valószínűleg hosszú távon beszereznék egy BR meghajtót és külföldről rendelném a filmeket. Sokkal értelmesebb áron.
Sorozatok: Na itt komoly függés áll fenn :) Szigorúan eredeti nyelven nézem szintén őket. A színészi játék, az akcentusok sokkal jobban átjönnek. Egy Big Bang Theory szinkronja meg egyszerűen katasztrófa... Big Bang, Arrow, Trónok harca, most jön a Vikings... Egy élvezhető és megfizethető online szolgáltatásnak örülnék. Mondjuk Hulu vagy Netfix. Fizetnék is érte örömmel, és akkor nem kellene a visszatöltéssel és aránymegtartásokkal szenvednem. Kevesebbet menne a gépem, még áramot is spórolnék.
Nekem főleg a sorozatok lenne komoly érvágás. Sanszos, hogy más lehetőség híján külföldről rendelném meg őket is rendes formátumban. A tv-s minőség katasztrófa, a DVD még elmegy, de pénzt nem adnék érte. 720p alatt nem igazán élvezhető. Elvégre ha rendes tv-je van az embernek használja már ki. Nem azért full hd-s a vas, hogy sd anyagokkal szórakozzak rajta. Teljesen élvezhetetlen a dolog.
Mozi: Sajnos ilyen jegyárakkal luxuscikk. Előző évben egyszer jutottam el. Szeretem élvezem, de a fizetésemhez képest drága. Benzin, jegyár... Vidékieknek nem olcsó ez a szórakozás sajnos.

clive. 2013.02.28. 12:03:20

Akkor én hülye vagyok, mert még veszek DVD-t, bár sokkal ritkábban, mint régen.

A gond pont ott van, hogy rengeteg ember van, aki folyamatosan tölt, de az életében nem vett DVD-t (vagy csak mutatóba) és moziba se megy el. És ez miért probléma?
Mert ha a hazai kiadók, forgalmazók nem látnak bevételt a munkájukból, akkor nem fognak mozibemutatót összehozni, nem fognak szinkront készíteni hozzá, és nem fogják DVD-n, BD-n akárhogy kiadni.
Lehet erre mondani, hogy kit érdekel? Nekem nem kell szinkron, moziba nem járok, DVD-t BD-t meg nem veszek, jó nekem minden eredeti nyelven felirat nélkül, vagy házi készítésű felirattal, csakhogy a filmet néző társadalom szempontjából ez hosszú távon nem jó.
És a probléma pont itt van, hogy amikor már a DVD ára olcsóbb, mint a mozijegy, amikor két doboz cigi árából kijön egy új kiadvány, akkor is a legtöbben sokallják. És számomra az a szomorú, hogy még a saját kedvenc filmjeiket (és alkotóikat, forgalmazóikat) sem tisztelik meg azzal, hogy legalább kéthavonta vegyenek egy lemezt, de azért megvannak a többterrás külső merevlemezek, a 400 ezres Tv-k és egyéb kiegészítők. Arról nem beszélve, hogy a legtöbb fiatal, aki aktív filmfogyasztó sokall egy DVD-ért 990-et, de (a szülei pénzéből) tízezreket piára, cigire, drogra, bulira elkölteni nem. Mert, ha minden ember, aki letölt, csak néha megvenne pár jó filmet, már nem vergődne a piac.
Nem kell több százas, több ezres gyűjteményeket vizionálni, elég lenne, ha mondjuk az a 14 000 ember, akik az ncore adatai szerint letöltötteóék az Ádám almáit (nem számolva hozzá más torrent oldalakat, és letöltőoldalakat), annak csak mondjuk a negyede, ötöde adódna hozzá vásárlóként, ahhoz a számhoz pluszban, amennyiben végül elfogyott a lemez(annyi biztos mondaná, hogy számára többször nézős alkotás). Akkor a Corner, mint kiadó sikeres lenne és folytathatná áldásos tevékenységét. De ugyanez igaz a magyar és európai filmek többségére.
Mert ezek a számok elsősorban, nem a nagy stúdiófilmeket érintik, amiknek hatalmas bevételük van a világon, mi nekik még a statisztikai hibahatárt sem érjük el, hanem azokat a hazai kiadókat, amik olyan nívós alkotások behozatalával próbálkoznak, amik különben nem jutnának el hozzánk.

kaamir 2013.02.28. 12:08:19

@clive.: De minek vegyek DVD-t, vagy Blu-Ray-t? Nincs lejátszóm, nem akarom tárolni stb. Ezek halott technikák.

Egyszerűen nem értem, hogy a nagy amerikai stúdiók miért nem üzemeltetnek online tékát, ahonnan az egyszerű divx-től a full hd-ig minden minőségben le lehet tölteni régi és új filmeket, meghatározott összeg ellenében. Nekik is jobban megérné, mint lemezeket gyártatni komoly összegegért, amiket aztán senki nem vesz meg.

clive. 2013.02.28. 12:36:46

@kaamir: A jövő valószínűleg ez lesz. Gondolom, azért nem csinálnak ilyet, mert egyelőre nem jelentene alternatívát számos helyen.
Ki fizetne nálunk (de gondolom még sok más országban) egy letölthető tartalomért, ha ott a torrent, ami ugyanazt kínálja? Egyelőre még a mozi, mint élményterep és a gyári DVD / BD, az, ami ad egy többletet a legtöbb vásárlónak azáltal, hogy eredeti, megfoghatja, minőségi lemezre van nyomva stb. Másrészt, ha valaki szeret gyűjteni, azok számára a kiírt vagy merevlemezen tárolt dolgok nem számítanak igazi gyűjteménynek. Lehet mondani, hogy ez egy materialista, tárgyiasult szemlélet, de én a könyvgyűjteményem részének is csak azt tartom, ami ott van a polcon. Amit letöltöttem, azokat nem tartom a részének. De gondolom ez minden valódi gyűjteményre igaz. A bélyegre, a kosaraskártyákra, a zenékre (nem véletlen, hogy sokan mai napig a bakelitre vadásznak). Persze a bélyeg és a kártya maga a gyűjtemény tárgya, míg a CD, DVD, bakelit csak egy hordozója annak a dolognak, amit tárol, ezért válthatja ki a letöltés a vásárlást. Csak ugye, míg egy jól menő együttes megteheti, hogy koncertekből és jogdíjakból él, addig a filmszakma nálunk (legyen az filmgyártó, producer, kiadó) csak abból tud profitálni, ha pénzt is lát a terméke után. Ezt jelenleg csak a mozi, a DVD/BD és gondolom a tévés vetítések jogdíjai jelentik. Bár nem értek hozzá, mások biztos tudnak még egy-két más forrást megnevezni (és most nem a filmkészítésre adott támogatásokra gondolok).
Ha mi filmrajongók nem költünk semmit (jó) magyar és (jó) európai filmekre, akkor ki fog? Akkor nem kell csodálkozni, ha azt mondják, hogy semmi szükség művészmozikra, meg művészfilmekre és emiatt az idehaza elérhető filmkínálat választéka is drasztikus csökkenést fog produkálni (végül is mér ezt teszi).
A mozi drága, ez tény, itt eleve a mozihálózatoknak kellene lépniük, hogy leszorítsák az árakat. Lehet kínálni egy film 2000 Ft-ért x számú embernek, de lehetne kínálni 4-500 Ft-ért és akkor lehet még többet profitálhatna, mert újra vonzóbbá válna a mozizás, így aki nem akarja ezeket tárolni, de fizetne értük, hogy megnézhesse, annak is jó lenne.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.02.28. 12:38:16

@Void Bunkoid: Butábbak, tudatlanabbak voltak az emberek, csak mivel ez volt az általános ez nem zavarta őket. A tudományos világban is gond az 1 cikk/50 euro amit kizárólag a kiadó kap meg, nem a szerzők. Nem könyv/5-50 euro, cikkenként..

A blogomon vannak ingyenes e-könyvek, de a kínálat amiből válogathatok megosztásra szegényes.

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás · http://teljesitmenyfokozosporttaplalkozas.blog.hu/ 2013.02.28. 12:39:45

@clive.: 3 szakkönyv 100 000 Ft + posta. Köszi! Magyar vegyész vagy és meg akarod rendelni - a könyvtáratoknak nincs erre fedezete. Mit fogsz tenni?

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2013.02.28. 12:41:35

Németországban élek, és itt torrentezni kissé "veszélyes". Marad az öreg DC, Youtube (amit még nem tilt le a helyi gema), meg ismerősök HD-inek a kölcsönkérése. Bár a tv-műsor szubjektiv véleményem szerint persze, jobb, mint otthon, az angol vagy magyar nyelvű filmekhez itt sem egyszerű legálisan hozzájutni. Lehet, hogy OFF, akkor elnézést, a német torrenthelyzetről itt írtam, ha valakit esetleg érint:
ob121.blog.hu/2013/01/09/a_torrentezes_sotet_oldala_nemetorszagban

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.28. 12:43:13

@Zabaalint: A DVD-k árát nem a torrent vitte le: mire a letöltögetés igazi népünnepély lett volna, már 990 Ft volt a DVD-k ideális ára. A nagy olcsósítás az újságmellékletes kiadványok gyors elszaporodásának, az onnan visszajött, majd szarért-húgyért kiszórt remitendának köszönhető. Ezzel az analógiával amúgy a mozijegyeknek is is olcsóbbnak kéne lenniük, hisz sokszor mutatnak be úgy egy filmet, hogy az már kiváló minőségben letölthető.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.28. 12:49:02

@kotyomfitty: Rengeteg van, de ez még töredéke annak, amit nem lehet ilyen formában elérni, különben az alkotó éhen halna. Most nem a nagy stúdiókat féltem, sőt, messze elítélem az elmaradottságukat, hanem az olyan underground filmeseket, mint pl. Ti West, aki nyílt levélben kérte a rajongókat, hogy ne töltsék le a filmjeit.

www.glasseyepix.com/html/PiratesOfTheCaribbean.html

clive. 2013.02.28. 12:54:33

@Teljesítményfokozó sporttáplálkozás: Naná, hogy letölteném.
Én nem vagyok a letöltés ellen, ezt fentebb is írtam, mert rengeteg dolog csak így érhető el.

Csak annyit írtam, hogy amit letöltök azt nem tekintem a gyűjteményem részének.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.28. 13:10:18

@Zalaba_Ferenc: szomorú is, hogy a mozijegy még nem olcsóbb...

ekat 2013.02.28. 13:24:47

Nekem csak a YouTube hiányozna. Ugyan töltöttem már le jópár filmet (soha nem torrenttel, és soha nem kamerásat) és könyveket is (megjegyzem, a legtöbbet németeknek létrehozott oldalról, ahol büntetés ide, büntetés oda, nyüzsögnek, és eszeveszett tempóben raknek fel filmeket, könyveket, mindent), de mindamellett járok moziba (az olcsó napon), néha veszek DVD-t (ezerforintosat), van 71 magyar és el nem tudom mondani mennyi egyéb adóm, ebből egy halom HD (UPC Gold HD DVR és német HD+ kártyás műholdvevő), valamint vásárolok elég sok e-könyvet is az Amazonról, de a Bookandwalk-tól is vettem már. Abban, amit nézek, vagy olvasok, a minőségre törekszem, és nem érdekel, mi hol van ingyen - azért jópáran vagyunk így vele.

ekat 2013.02.28. 13:31:22

@a rettegett drótos: Na akkor egyszer találkoztam én is a torrenttel. :-)

Tetves Dög 2013.02.28. 13:31:24

@vigosz:
'Ez a proxyszerver definiálása.'
Ennek teljesen nyilvánvalóan semmi köze a proxyszerverhez vagy más átviteltechnikai berendezéshez (router, tűzfal, tartalomszűrő, stb), amikről a legtöbb esetben nem tudsz (és nem is tudhatsz), hanem kifejezetten harmadik *személy* és/vagy *szolgáltató* részvételéről szól.

'Nincs jogod megosztani az anyagokat harmadik féllel.'
De, az *elkerülhetetlen mértékben* van.

@clive.:
'A gond pont ott van, hogy rengeteg ember van, aki folyamatosan tölt, de az életében nem vett DVD-t (vagy csak mutatóba) és moziba se megy el.'
Esti mese, és akkor még nagyon finom voltam.
Az ilyen emberek túlnyomó többsége a töredékét sem venné vagy nézné meg annak a mennyiségnek, amit most letölt. Van elérhető sorozat? Nézzük. Nincs (vagy drága, éveket késik, szar a szinkron, stb)? Nem nézzük, vazze.

'És ez miért probléma?'
Ez egyáltalán nem probléma. Tessék a technikai lehetőségeket meglovagolva életképes üzleti modellt összerakni.
Oszt jónapot.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.02.28. 13:51:29

Valójában az nem kifejezés, hogy kevés film és sorozat jut el Magyarországra. Meg egyébként is: a legtöbb esetben undormányos szinkronnal ki a frász akarná nézni teszem azt a Sons of Anarchyt vagy a Breaking Bad-et (ez utóbbit alig akartam elhinni, mikor egyik éjjel belebotlottam, se a szinkron, se a fordítás nem volt vállalható) magyarul?!.

Klasszikusokat, nem kommersz filmeket, dán- specialitásokat pl., vagy teszem azt spanyol filmeket meg hogy máshogy szerezne be az ember, mint a neten. Nyilván van, amelyik elérhető, megoldható, de tényleg igaz, hogy ami kell, az most kell.

drazsika 2013.02.28. 14:07:08

@kotyomfitty
Én nem fogyasztok sok zenét, úgyhogy nem tudom ott mi a helyzet, de a filmeknél nem hiszem hogy megoldás lenne a "van ingyenes film" is. Egyrészt a filmhez nem elég egy tehetséges szerző a hangszerével, sokkal több anyagi befektetést igényel. Másrészt, ha én az új Fincher filmre vagyok kíváncsi például, nem jelent alternatívát egy ingyenesen elérhető független film.

ZZTK 2013.02.28. 14:31:11

"Ha hirtelen minden "illegális csatorna" bezárna, akkor sokunk életében milyen fogyasztható tartalmak maradnának: pl.: HBOGO 2011 óta, kifizethető reális áron. (www.hbogo.hu). Választható, hogy eredeti nyelv (valamihez van full magyar felirat is), vagy magyar szinkron. www.invitel.hu/azinvitelrol/esettanulmanyok/HBOGo

kotyomfitty 2013.02.28. 14:32:08

Hat, ha penzest akarsz nezni, fizesd ki.

Az viszont teljesen abszurd, hogy kisebb afrikai orszagok eves GDPjet koltik egy-egy fos film elkeszitesere. Aztan egy nagyobbet a reklamozasra. Ha ez neked tetszik, akkor reszt veszel ebben, ha nem, akkor nem.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.02.28. 14:50:26

@Vámos Sándor: Külföldi seed server használata nem csökkenti nullára a lebukásveszélyt?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.28. 14:54:59

@kotyomfitty: de ha nem tetszik és nem akarsz részt venni benne akkor le se töltsd meg se nézd/hallgasd/játssz vele!

eßemfaßom meg áll 2013.02.28. 14:58:37

@Tetves Dög:

"De, az *elkerülhetetlen mértékben* van."

"időleges többszörözése, ha kizárólag az a célja, hogy lehetővé tegye
a) az átvitelt harmadik személyek között hálózaton, köztes szolgáltató által, vagy
b) a műnek a szerző által engedélyezett, illetve e törvény rendelkezései alapján megengedett felhasználását."

Akkor van igazad, amennyiben te csak azért töltöd le a filmet torrenttel, hogy a szomszédod töled tudja letölteni, te nem nézed meg, csak harmadik személy vagy aki elengedhetetlen ahhoz, hogy a szomszédodhoz eljusson a tartalom (pl a szomszédnak nincs netkapcsolata csak rajdad keresztül). Ha te is megnézed, akkor az már nem időleges és nem csak a továbbítás célját szolgálja.

Szóval azok a pontok nem torrentfeltöltés legalizáló pontok, hanem a szolgáltatókat mentesitik a rajtuk keresztül zajló forgalom kriminalizálásától.

nál 2013.02.28. 15:07:11

Filmek: Van pár száz eredeti DVD-m, azok között sok van, amit még nem is láttam. (Ezek általában klasszikus filmek, azért vettem meg ôket úgy, hogy még nem láttam. Például Kubrick összes itthon megjelent filmje a polcomon van, de néhány még kimaradt a megnézésbôl. Ha egy rendezônek néhány mûve tetszik, általában a többit is beszerzem.) Szóval filmekkel nem lennék gondban egy darabig. Sokkal inkább a sorozatokkal...

Sorozatok: Általában mindig van 6-8 sorozat, amit aktuálisan követek, ezeket viszont itthon, legálisan nézni lehetetlen lenne. Egyrészt, még ha játszanák is ôket itthon (tévé-elôfizetésem egyébként nincs), akkor is késéssel, borzalmas szinkronnal, reklámmal, összevissza, idôhöz kötve. Sajnos azonban nem is játszák ôket, és mondjuk Archert, Superjailt, Parks & Recreationt, Invader Zim-et szerintem esélyem se lenne itthon nézni. (Javítsatok ki, ha tévedek.) Netflixre, Hulura azonnal elôfizetnék, ha ezt megtehetném Magyarországról.

Zenék: Na, ebben jól állok, gyakorlatilag csak streamet hallgatok. Van egy havidíjas Grooveshark accountom, teljesen legálisan.

Könyvek: Nagyon ritkán torrentezek le egy-egy szakkönyvet, de inkább azért, hogy az digitális formában meglegyen, ha ez nem lenne, papíron venném meg. Regényeket szinte csak papíron olvasok, ezzel sem lenne probléma.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2013.02.28. 15:10:36

@eßemfaßom meg áll: a saját magam részére készített másolat az az "e törvény rendelkezései alapján megengedett felhasználás" (35. § (1) Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja.)

eßemfaßom meg áll 2013.02.28. 15:32:06

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:
igen, ezt tudjuk, de itt a torrent visszatöltéséről van szó amit továbbra se enged a jogszabály, amire hivatkoznak, az azt feltételezi, hogy a te gépeden csak időlegesen tartozkodik a tartalom, amig a harmadik félhez eljuttatáshoz szükséges és a tartalomtovábbítás a kizárólagos cél.

Szóval esetleg az a torrentező, aki letölti de meg nem nézi a filmet csak seedeli, az beleférhet ebbe a megfogalmazásba. Aki letölti és meg is nézi, az már bukja a legalitást.

eßemfaßom meg áll 2013.02.28. 15:38:49

@eßemfaßom meg áll: mielőtt valaki félreértené, én is torrentről tv-zek (sorozatokat nézek, filmet minimálisat, a halivud megöli az illegális filmletöltést, alig van film ami megérné koptatni a sávszélességet) de nem akarom magamat meggyőzni kifacsart paragrafusokkal, hogy amit csinálok az maga a jogtisztaság.

Sztavrosz_ (törölt) 2013.02.28. 15:43:57

Egyedül a youtube hiányozna. Vannak olyan beszerezhetetlen zenék amelyeket soha sehol nem adtak ki. Vagy már rég megszűnt az előadó és a kiadó is.

A filmek meg annyira silányak hogy manapság már letölteni sincs kedvem őket. Azt értem hogy látványos meg drága a jó színész de attól még lehetne jó filmet csinálni.

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2013.02.28. 16:00:54

Két hete vagyok fönt egy torrentoldalon, mert eddig fizetős oldalakról töltöttem az itthon nem elérhető sorozatokat, de már túl sok időt vett el, megbízhatatlan lett néhány. Az HBO-ra azért fizettem elő, mert a Trónok harcát letöltöttem, és tetszett, amúgy nem igazán nézem, de így támogatom. A jónak tűnő filmeket moziban nézem meg, VIP teremben, nem tartom drágának, mert jobb szolgáltatást kapok. A zenéket YouTube-ról hallgatom, ami viszont tetszik, annak a DVD-jét meg is veszem (van itthon több, amit sosem raktam be a lejátszóba, de megvettem, mert így korrekt).

A torrentezés kitűnő dolog, mert így tudom, mire érdemes pénzt kiadni: a jó anyagokat pedig videotékából kiveszem, később megveszem a boltban vagy megnézem a moziban. Az, hogy nem ingyen van a szórakozás, szerintem alapvető, és én szívesen dobok a becsületkasszába.

vprof 2013.02.28. 17:29:35

@Gobiakos_01: Az esetek többségében csak olyan filmekről van szó, amit az adott lemezről nem láttam még. Bár olyan is akad, amit soha, semmilyen formában nem láttam még, holott már régóta megvan a gyűjteményben.

Kérdésedre válaszolva: azért, mert érdekel. Vagy tetszett egy korábbi megtekintés alkalmával, vagy szimplán csak bizalmat szavaztam neki a filmet övező pozitív visszhangok hatására. Mindezt azért, mert letölteni nem akarok, mert számomra fontos érték maga a hordozó is, és mert elérhető közelségben se téka, se mozi nincs. Tékára egyébként se szívesen költenék 5-600 forintokat, amikor gyakran alig drágább megvenni az adott filmet.

Tetves Dög 2013.02.28. 20:08:12

@eßemfaßom meg áll:
Eszem-faszom megáll, milyen lazán képesek egyesek bármiből az értelmének az ellenkezőjét kiolvasni. Ezér tart itt ez az ország tényleg. Hauuuuu!!

'Akkor van igazad, amennyiben te csak azért töltöd le a filmet torrenttel, hogy a szomszédod töled tudja letölteni, te nem nézed meg, csak harmadik személy vagy aki elengedhetetlen ahhoz, hogy a szomszédodhoz eljusson a tartalom (pl a szomszédnak nincs netkapcsolata csak rajdad keresztül). Ha te is megnézed, akkor az már nem időleges és nem csak a továbbítás célját szolgálja.'

Hát nem.
Teljesen világosan oda van írva, hogy '(3) Nem minősül szabad felhasználásnak - függetlenül attól, hogy magáncélra történik-e -, ha a műről más személlyel készíttetnek másolatot számítógépen, illetve elektronikus adathordozóra.'
Szó sem lehet tehát arról, hogy a szomszéd nézzen bármit is a letöltött tartalomból.
Az is teljesen világosan oda van írva, hogy a szabad felhasználás (ami kizárólag a ***saját célra történő másolás***) során, a ' műszaki folyamat elválaszthatatlan és lényeges részét képező ... időleges többszörözés' jöhet szóba, ami egyértelműen és nyilvánvalóan a torrent megosztását jelenti, azt is csak addig az ideig vagy mértékig, amíg a technológia megköveteli. Az ez ezután való seedelés tehát már megkérdőjelezhető, addig viszont, míg le nem ért az anyag, ill. nincs meg az adott forrásnál elvárt megosztási arányod, minden kétséget kizáróan szabályos vagy.

sparklie (törölt) 2013.02.28. 23:01:15

tudtommal a torrent-tel letoltes azert is szamit legalisnak Magyarorszagon, mert nincs is a birtokodban a teljes anyag amig 100%-ot el nem ered, addig pedig hiaba toltesz fel adatcsomagokat masoknak, nem a filmet, zenet toltod fel, meg csak nem is egy reszletet, hanem egy adatcsomagot, ami onmagaban hasznalhatatlan lenne
ezért amig nem keszul el a letoltesed, addig biztonsagban vagy
legalabbi egy rendortiszt nekem igy magyarazta, neki meg a jogaszuk mondta igy

amint atmesz seed-be, tehát a teljes film, zene, konyv megvan a merevlemezeden, onnantol szamitasz feltoltonek, ami esetleg lehet illegalis
tehat elvileg 100%-nal kellene kikapcsolni a torrent programodat, akkor biztonsagban vagy, bar pont ezzel a filemegosztas lenyege veszne el, miszerint nagyobb ratio-ig visszatoltod masoknak a cuccot...

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.06. 14:21:30

én is meglennék nélküle, mert még az 1500 db-s dvd gyűjteményem se néztem végig, a VHS korszakban is bőven beszereztem mindent, pedig egyszer nem jártam tékában, legalább gyakrabban látogattam a haverokat és csereberéltünk

de azért érezhetően szigorodott minden mióta ráhúzták a vizeslepedőt a MegaUploadra

Istvan Erdos 2013.03.18. 14:23:35

Ingyeb lehet zenet letolteni

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása