aeon flux

ready for the action now, danger boy?

playstation 4: bejelentve! Zalaba_Ferenc
2013. február 21. 10:30:00

Kategória: jatekhaz 56 komment

Magyar idő szerint éjfélkor kezdetét vette New Yorkban a Sony PS-témájú bemutatója, melynek keretében leleplezték a következő generációs konzuljukat, a PlayStation 4-et. Mivel a dátummal és az eseménnyel már hetek óta tüzelték a népet, botrány is tört volna ki, ha nem így tesznek. A konzol húzós lesz, de az orgazmus elmaradt.

ps4_logo.jpg

A péniszmetaforánál maradva - és azt gyorsan rövidre zárva - azt azért nem mondhatnám, hogy a kétórás bemutató során itt-ott ne lett volna merevedésünk, ugyanis ahogy azt a rendezvény házigazdája, Andrew House kijelentette, a PS4 könnyen túlszárnyalhatja az elképzeléseinket. A gond csupán az, hogy egyelőre tényleg csak elképzeléseink lehetnek róla, ugyanis maga a gép nem képviseltette magát az eseményen. Értem én, hogy még javában hegesztik, talán még az sem eldöntött, hogy álló vagy fekvő lesz (jó esetben mindkettő), és hogy türkizkék  vagy citromsárga színekben pompázik majd (jó esetben maradnak a feketénél), de nem ártott volna, ha a masina fizikailag is képviselteti magát az este folyamán, hisz amiről csak beszélnek, az olyan, mintha nem is létezne. Ebben is nagyon erős az Apple, amely minden egyes termékét úgy leplezi le, hogy "tessék, itt van a kezemben, így néz ki, ennyibe fog kerülni, és két hét múlva már meg is veheted". Kuss legyen, és fogd a pénzemet!

Na most, a PS4-ről csak annyit tudni, hogy valamikor az ünnepek folyamán jelenik meg (novemberben? decemberben?), és a spekulánsok szerint kétféle változatban (429 és 529 dolláros áron). Az árról és a változatokról tegnap senki se beszélt, de ha az előbbiek korrektek, akkor itthon 160.000-200.000 Ft-os indulóösszeggel számolhatunk. Húzós. Lássuk, mit kapunk a négy mozgássérülteknek fenntartott helyen történő parkolásért kiszabható összeg fejében!

Mark Cenry, a konzol főfejlesztője szerint az öt éve fejlesztett PS4...

  • ...egy olyan konzol lesz, melyet játékfejlesztők alkottak meg játékfejlesztők számára, és amely megszabadítja a fejlesztőket a technológiai korlátoktól: köztudott, hogy a PS3 az egyik legnehezebben programozható konzol, emiatt jó pár játék késve vagy egyáltalán nem érkezett meg rá;
  • ...kialakítása olyan lesz, mint egy PC-é, csak durván feltuningolva: a lelkét egy X86-os processzor adja, melyhez 8 GB memória és HDD tartozik; a konzol APU technológiát és GDDR5 memóriát használ, melyet jelenleg a high end PC-kben alkalmaznak;
  • ...egy olyan konzol lesz, amely kezelése egyszerű, azonnali, integrált, szocializált és személyre szabott: gyakorlatilag minden rajta végzett tevékenységet megoszthatsz a publikummal (akár a PlayStation Networkön, akár a facebookon), az emberek bármikor belenézhetnek abba, hogy épp mivel és hogyan játszol (feltéve, ha engedélyezed nekik), ha elakadsz valahol, akkor azonnal segítséget kérhetsz, menőzhetsz a tudásoddal, eredményeiddel, stb.; a letöltött játékokkal már letöltés közben el lehet kezdeni játszani (no, ezt hogy oldják meg?), egy másodlagos processzor felel azért, hogy a konzol a háttérben, illetve kikapcsolt állapotban is leszedje a kívánt játékokat, mi több, a játékos szokásaid alapján automatikusan letölt, illetve rendelkezésre bocsájt olyan dolgokat, melyek szerinte hozzád illenek (remélhetőleg, a hitelkártyádról csak akkor emeli le a pénzt, ha azt engedélyezed neki); a konzolt mobil eszközökkel is lehet majd vezérelni, mi több, a PS Vita integrált eleme lesz a játékélménynek, ugyanis a PS4-en elkezdett játékot rajta is folytathatod majd ott, ahol a szobakonzolon abbahagytad, és fordítva; a játékosok facebook-szerű profilokkal rendelkeznek majd;
  • ...egy új kontrollert, a DualShock 4-et használja majd, amely a Vitához hasonló touchpaddal rendelkezik, valamint fülhallgatóbemenettel is - kisgyermekes szülőként azt mondanám: kurvára ideje volt már;

dualshock4.jpg

Oké, ez mind nagyon szép, de mivel fogunk játszani? Tegnap este egy rakat fejlesztőcég képviseltette magát, és túl sok mindent azért nem tudtak felmutatni, így ismételten felmerült bennem a kérdés, hogy biztos, hogy jó ötlet volt a tényleges megjelenés előtt 9-10 hónappal bemutatni ezt az egészet? Ráadásul "minden szentnek maga felé hajlik a keze" alapon House elsőként a saját fejlesztésű projektjét leplezte le (KNACK), melyben valami geometriai formákból összeálló, alakját folyamatosan változtató figura mászkált ide-oda: bééééna! No de lesz más is:

  • Diablo 3: a Blizzard a PS4-en veszíti el konzolszüzességét (meg persze az XBOX720-on is, ha majd azt is bejelentik);
  • Destiny: a Bungie megashootere sem csak XBOX-ra érkezik már;
  • Deep Down: a Capcom egy középkori fantasyvel jelentkezik - a prezentált cutscene szép, de csak egy cutscene;
  • Drive Club: a MotorStorm-szériát fejlesztő Evolution egy valósághű autós játékkal érkezik: a cutscene bámulatos, de csak egy cutscene...
  • Final Fantasy: erről csak dumáltak;
  • inFAMOUS: Second Son: a Sucker Punch sandbox-szuperhősjátékának harmadik részéből i scsak egy cutscene-t láthattunk;
  • Killzone: Shadow Fall: no, ez már valami! ugyan nem vagyok nagy Killzone-rajongó, de a látott játékrészlet elképesztő játékélményt ígér;
  • The Witness: a Mystet idéző rejtvényfejtős kalandjáték;
  • Watch_Dogs: a UBI Soft sandox-cyberpunk játékától néhány hónapja már dobtunk egy kiadós hátast.

ps4_noidea.jpg

Ezen kívül pletykálnak arról, hogy a Grand Theft Auto V, a következő Call of Duty, az évenként megjelenő EA sportjátékok, a következő Battlefield, a következő Sonic, a Square -Enix, a Quantic Dream, a Naughty Dog és Bethesda következő projektje már PS4-en is megjelenik.

Címkék

beszamolo kutyu ps4 game technology

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr275095571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regggie 2013.02.21. 10:39:40

Ütős a hardver! Arra leszek kíváncsi, hogy az ND mivel rukkol elő. Egy Uncharted 4-el engem már rá tudnának venni, hogy PS4 vásárló legyek, amint az megjelenik.

Zolika1212 2013.02.21. 10:43:31

Nekem a GTA V már akkor gyanús volt amikor eltolták szeptemberre a megjelenést. Elég fura lenne, ha pár hónappal a gép megjelenése előtt jönne ki előző generációra az egyik legnagyobb húzónév folytatása.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 10:45:18

@Regggie: Lehet, hogy azt mondták, ők úgy nem állnak ki a színpadra, hogy semmit se tudnak felmutatni. A Sony emiatt biztosan toporzékolt, de hát ez van. Amúgy szerintem első körben a The Last of Us PS4-változatát hegesztik majd össze.

Oblath Ádám 2013.02.21. 10:56:32

Én már nem bírtam kivárni a végét... Végülis optikai meghajtóról volt szó?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 11:00:41

@Oblath Ádám: Nem, épp ellenkezőleg: azt sugallták, hogy a fejlesztőknek már nem kell ahhoz igazodniuk, hogy egy adathordozó mennyi adatot képes tárolni. Ettől függetlenül csodálnám, ha a készülékben nem lenne BD-lejátszó, mint ahogy azt is csodálnám, ha nem lenne lefelé kompatibilis, habár ezzel kapcsolatban is vannak "felhős" pletykák.

Oblath Ádám 2013.02.21. 11:04:02

Igen, pont ezért kérdeztem, mert ugyan nekem is ez jött le, eddig nekem kényelmesen megfért egy gépben a BD-lejátszó, a konzol, és a media center. Azért szerintem elég elbaltázott döntés lenne, hogy most direkt kidobják belőle. Plusz igen, ott vannak a nem olcsón megvásárolt PS3 játékok is...

Talán annak lenne értelme, hogy egy kisebb változatból majd kihagyják, a vásárló meg majd eldönti melyik kell neki...

Regggie 2013.02.21. 11:13:00

@Zalaba_Ferenc: Lehetséges, bár számomra meglepő lenne. A PS3-as megjelenés előtt biztos nem jelentenek be ilyet, mert azzal buknának sok current gen vásárlót. Másrészt a két gép architektúrája teljesen más, szvsz kvázi nulláról kéne újraírni PS4-re a játékot. Persze ettől még nincs kizárva. Akármit is lépnek, kíváncsi leszek, nálam abszolút a top fejlesztőcsapat. PS3-ra sem adott ki senki olyan minőségű cuccokat, mint ők. Olvastam egy olyan nyilatkozatot, hogy "We're not done with Drake", szóval én reménykedem, mert nagyon csípem a karaktert meg az egész UC szériát.
BD meghajtó meg lesz természetesen, a hivatalos specifikációban is ott figyel.

skaven 2013.02.21. 11:25:19

a letoltes kozbeni jatekot a blizzard jatekai is tudjak mar.
persze ezt maganak a szoftvernek is tudnia kell, ha a programozok nem pocsolnek vele, akkor ez ott nem fog mukodni.
nagy vonalakban arrol van szo, hogy ha egy modell, textura, hangeffekt, stb. csak a jatek tizedik palyajan kell, akkor te attol meg nyugodtan nyomathatod az elso palyat, majd jatek kozben lerantja a cucc a hatterben. szoval van egy minimum adat mennyiseg, amit mindenkepp le kell szedned, az engine-nek mukodnie kell valahogy, kell egy login screen, karakterkeszito felulet, blabla, ha ez megvan, akkor lehet tolni, csak savszelesseg kell, idovel ott lesz a progi a vinyon.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 11:28:20

@Regggie: Mivel a konzolt öt éve fejlesztik, egy olyan "belső" fejlesztőház, mint a Naughty Dog valószínűleg közvetlen hozzáférést kapott a géphez, így simán elképzelhető, hogy közel annyi ideje fejlesztik már rá is a TLoU-t, mint a PS3-ra. A hivatalos specifikációkat hol lehet elcsípni?

Regggie 2013.02.21. 11:33:01

@Zalaba_Ferenc: Elvileg ez az ábra az, bár nem tudom mennyire lehet készpénznek venni: www.gamekapocs.hu/media/galeria/jatek/6/6896/10948/181182_normal_specs.png
Azóta egy interjúban azt is elkotyogták, hogy továbbra is lehet majd használt játékokat futtatni rajta, szóval már csak ezért is igen valószínű a BD drive. A cloud-ot szerintem csak a PS3-as játéokokra meg a demókra fogják használni.
A ND-al kapcsolatban meg valószínűleg igazad van, valamivel biztos készülnek a nyitányra, vagy legalább a környékére. Az E3 után biztos okosabbak leszünk játékfelhozatal szempontjából.

GranTorino 2013.02.21. 17:12:37

Srácok,

Valaki elmondaná nekem mit jelentettek be?
8 GB ram, meg facebook, meg mások nézhetik ahogy játszom.
touchpados kontroller.

Aztamindenit, ilyesmi dolgokról eddig még életemben nem hallottam...
Hova fejlődik a világ, hát ez valami fantasztikus.....

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 17:17:38

@GranTorino: Értem-értem, de ez igazából csak a körítés: a lényeg a brutáldurva hardveren van: abban eddig minden PlayStation jeleskedett.

GranTorino 2013.02.21. 17:20:59

@Zalaba_Ferenc: Szóval ma kiálltak, és azt mondták, durva hardver lesz.

Ez kb. olyan mintha ezt jelentették volna be, hogy a PS4 jó konzol lesz. Még mindig nem látom a hírt, amit tegnap ne tudtunk volna.

play4ever 2013.02.21. 17:32:36

Feri bá! "Deep Down: a Capcom egy középkori fantasyvel jelentkezik - a prezentált cutscene szép, de csak egy cutscene"

Hát, nagyrészt cutscene, de némi in game is van benne, ha jobban megfigyeled ;)

ilovebubbles 2013.02.21. 17:34:58

@GranTorino: Miért, milyen más dolgokat jelentettek be a régi konzolok idején? Nem értem a kifakadást.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 17:43:50

@play4ever: Igenis! Azt a részt már bizonyára átszunyókáltam, annyira megható volt. :)

GranTorino 2013.02.21. 17:44:26

@ilovebubbles: Hát régen volt olyan, hogy DVD olvasó aztán Blu-ray-olvaso, online tartalmak gigahertzek, gigabyte-ok, 8 magos processzor, ilyesmi.

Most kiálltak azzal, hogy, na értitek a kérdést, mivel is?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 17:47:24

@GranTorino: A játékba intergrált mobileszközök nem? Személyre szabott játékfelület sem? Hát a Diablo 3 vagy a Bungie? Mondjuk tény, hogy a lakást nem takarítja ki és még csak meg sem dughatod.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 17:48:48

@GranTorino: Kiálltak azzal, hogy az optikai meghajtó "so yesterday" (azért lesz benne, mint kiderült), mindent a felhőből szedhetsz le, és a játékot bárhová magaddal viheted, és nem egy olyan idétlen izén, mint a Wii U kontrollere.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 17:55:16

Most olvasom, hogy a Killzone: Shadow Fall induló cím lesz.

nemi gaz 2013.02.21. 17:56:00

@Zalaba_Ferenc:
Az a baj ezzel a PC alapú géppel, hogy ugye a fejlesztését lezárták, gyártásba kerül a mostani specifikációval, ami karácsonyig már nem változik.
Ellenben - még ha karácsonykor nem is - de a brutális alkatrész áresések miatt, no meg az újabbnál újabb alkatrészek miatt, szvsz jövő nyáron ennyi pénzből már egy brutálisabb PC-t lehet majd összerakni (két év múlva meg már röhögve).
És akkor a PS4 még csak az életciklusa elején lesz.

GranTorino 2013.02.21. 17:59:52

@Zalaba_Ferenc: Na jó, mobileszköz az cool, Diablo nem a kedvencem, de elismerem nem kis dolog.

Sőt biztos vagyok benne brutális konzol lesz, de akkor is tartom a véleményem félkész terméket szellőztetni kell, nem óriási bemutatót szervezni neki.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 18:06:38

@GranTorino: Ebben viszont teljesen egyetértek veled, viszont akkor feltételezem, el sem olvastad a fenti cikket, ugyanis nem egyszer ki is fejtem. :)

play4ever 2013.02.21. 18:08:48

@Zalaba_Ferenc: Tózse. Megmondom őszintén, én még eddig sem jutottam, kb. fél kettő magasságában beszunnyadtam, aztán reggel megnéztem, amiről lemaradtam. Azért jóság lesz az új Playstation (nem a social dolgokra gondolok, az nem érdekel, de ezt is meg kellett lépnie a Sony-nak a fiatalabb gamerek magukhoz csábítása miatt), mégha nem is rohanok premierkor megvenni, aki mást állít, azt kitiltom a hozzászólók közül, még téged is. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 18:10:25

@nemi gaz: Nekem pont az a bajom a PC-kkel, hogy évente el kell költenem rájuk százezreket, ha nem akarok lemaradni, és azon kapni magam, hogy a legújabb sztárjáték úgy néz ki, mint a diafilm, vagy nincs hangja, meg egyebek, míg ha megveszek egy konzolt, akkor leülök a fotelembe, és azzal a tudattal kezdek el nyüstölni, hogy most 5-10 évig nem kell egy fillért se költenem hardverre (ha be nem szarik közben, ami ugye murphy), és ilyenkor nem annyira foglalkoztat az, hogy egy ilyen-olyan highend PC (ami egy kisebb vagyon, és hamarabb évül el, mint a boltban kapható tej) ennyivel meg annyival több képkockát tud megjeleníteni, stb.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 18:11:26

@play4ever: A Killzone videót látva konkrétan ejakulálás-közelbe jutottam, szóval egyetértek.

nemi gaz 2013.02.21. 18:18:39

@Zalaba_Ferenc: Hát mindenkinek mások az igényei :)
Általában 3 évente frissítem a PC-m és bár sokat gondolkodtam én is a konzolokon az egyszerűségük miatt, inkább ráköltök a PC-re 3 évente kb. 100 rugót, amivel nagyjából "szinten" tarthatom. Ezzel a PC-vel aztán videót szerkesztek, játszok stb.

Tudom, hogy ez a mondat nem ildomos ide, de azt a 100 rugót meg megspórolom azon, hogy a játékokat nem megveszem csak letöltöm :):P
De tényleg, kinek mi a kényelmesebb... :)

nemi gaz 2013.02.21. 18:20:18

Ja, ezzel csak azt akartam mondani, hogy a PS4 elvesztette a szememben a "sármját" azzal, hogy PC alapú lett. :(

Squid 2013.02.21. 18:50:24

Szóóóóval

Egy 1-2 éves PC-t összedobtak és ráakasztottak egy DualShock 4-et és rettentő mennyiségü copy protection-t, meg DRM hardvert és elneveztén PS4-nek.

A folyamat körbeért! A PC Gaming körbeért és annyi kitérő után megint PC lett csak kurvadrágán és agyon "walled garden"-ezve.

Jippi

play4ever 2013.02.21. 19:27:55

@Squid: Nem éppen! A PS4 lényegesen hatékonyabban tudja kihasználni az erőforrásait, mint egy PC - ezt szögezzük le. Btw a drágább típus a hírek szerint is csak 530 dodó körüli áron lesz (tudom, mire ideér, bla...bla...bla...), ennyiért mikor raksz össze egy ilyen minőségű számítógépet.

Egyébként a Sony teljesen jó irányba indult el, hiszen a PS3 megmutatta, hogy a Cell jól kicseszett a programozókkal, savazták is eleget. A belsős stúdiók ettől függetlenül letettek néhány ütős címet az asztalra.

Písz!

vargatom 2013.02.21. 19:37:36

A Deep Down szerintem vegyesen volt ingame és render, a többi viszont mind élöben futoft.

A KZ szép, de a hatalmas nyílt tér valóban bejárható része ugyanúgy egy alagútra volt korlátozva, mint eddig.

GTA 5 sztem nem kap feljavított verziót, túl sok munka lenne ekkora játéknál. Szép lesz így is.

A gép eleinte várhatóan jódrága lesz majd egyébként a 8 giga ddr5 memória miatt...

Ja és a Media Molecule stuff az szóra sem érdemes? Nekem pont az tetszett a legjobban, ezzel úgy tünik hogy viszonylag könnyen csinálhatnak olyat a userek, amit már érdemes is megnézni. És ilyen aztán tényleg nincs sehol máshol.

vargatom 2013.02.21. 19:40:28

A "PC" alapúságnak mg semmi negatív hatása nem lesz, ez a cucc attól konzol, hogy zárt és rögzített a hardver és szoftver környezet. Pont ezért a portolás se lesz annyira egyszerü mint ahogy azt a Sony ígérte.

Ssinyo 2013.02.21. 20:43:16

várjuk

[off]
Blizzard már készített konzolra diablot :)

PS1 @ Diablo 1 :)

www.gamespot.com/diablo/
[off]

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 20:48:13

@vargatom: Hát nem is tudom. Nem egyszerűbb egyetlen, minden tekintetben kötött hardverre fejleszteni, mint az ezerféleképpen összerakható PC-re?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 20:53:17

@Ssinyo: Az olyan rég volt, talán igaz se volt! :)

defender of the clown 2013.02.21. 21:33:27

tehát akkor továbbra is a PS2 "A Konzol"

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 22:33:56

Friss hír: a PS4 nem lesz lefelé kompatibilis.

fingerbangs 2013.02.21. 23:49:22

PC-ből lesz összerakva? gáz, 2-3 év múlva kifutott grafikája lesz

sanyix 2013.02.22. 00:19:58

@Zalaba_Ferenc: legalább is natívban... egyébként a ps3 sem volt, csak abba belerakták a ps2 prociját. Persze a későbbi változatokból ez kikerült, és emulálták inkább.
Itt is ez várható.
@fingerbangs: miért ha nem pc-ből rakták volna össze akkor nem úgy lenne? omg

Axol0tl 2013.02.22. 00:36:20

@Zalaba_Ferenc: Dehogynem könnyebb. Teljesen zárt lesz a PS4 is, függetlenül attól, hogy x86-os architektúrára épül.

A PS3 Cell processzora pedig teljesen más volt.

Képzeld el úgy, mintha egy könyvet kéne lefordítanod más nyelvre. A PS3 az kínai: más szerkezetek, más féle betűk, teljesen más az egész. A PS4 pedig mondjuk egy rokon nyelv: kicsit másabb de a magyarhoz hasonló nyelvtan és ugyanazok a betűk.

Senki ne higgye, hogy amiatt, hogy x86 a lelke az új gépnek még hamar el fog avulni!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.22. 07:05:44

Ugyan a PS4 támogatni fogja a 4k-s videolejátszást és fényképek megjelenítését, de a játékok nem lesznek 4k-sak, ellenben sokkal több 1080p-s, 60 fps-sel futó játékra lehet számítani. Lesz 3D-támogatás is, de mivel ez tegnapi újdonság, így annak jelentőségét senki se hangsúlyozza. Ugyanez a helyzet a Move-val is.

Kabarészínész 2013.02.22. 08:31:06

Ebben az egészben egy a jó hír: PC ALAPÚ!!!
kvázi a 300E-es high end pc-men nem holmi szar, irányítás és textúra filter nélküli konzolátiratokkal kell ingyenesen játszanom, hanem csillivilli szuperjátékokkal...
méghogy temetik a PC-t. Az elmúlt 6 évben összesen költöttem 300-at a pc-mre, és mostmár high endnek mondhatom, míg ha megveszem (mint sokan) a ps2-t 3-at, xbox, xbox360-at plusz játékok, akkor szerintem a milióhoz közelítene ez az összeg.
Már csak egy kérésem lenne: billenytyűzet-egérre is működőképesek legyenek a játékok, mert a kontroller számomra megszokhatatlan.

Kabarészínész 2013.02.22. 08:41:57

@Zalaba_Ferenc: pont az ilyen személyek miatt ment a konzolpiac. pedig egy kis odafigyeléssel és tanulással nem kell évi 100at költeni egy pc-re, én személy szerint 6 éve ugyanazzal nyomtam és most vettem újat 300-ért. tehát évi 50 elég :D komolyra fordítva ha olyan procit, vga-t veszel ami húzható, akkor majdnem fullon nyomathatsz mindent. és nem kell költened a mindenféle portokra. amúgy az xbox is olyan volt, hogy volt vagy 5 változat, tiszta pc. ezért sem vettem. S az elmúlt 5 évben tán a konzol tartotta magát???? Abból megveszel egyet 150-200- ért és 3 év múlva veheted a következőt. ezért tartunk a ps4-nél. megveszed 200E-ért, majd 3 év múlva jön a ps5, ide a bökőt ha nem. semmi értelme.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.22. 08:52:46

@Kabarészínész: Három év? Kicsit rosszul számolsz.

PlayStation - 1994
PlayStation 2 - 2000
PlayStation 3 - 2006
PlayStation 4 - 2013

Kíváncsi lennék, hogy egy 2006-ban 170.000 Ft-ért vásárolt PC-n (ennyi volt a PS3 kezdőára) ma milyen játékok futnának olyan minőségben, mint amilyen az Uncharted 3.

Regggie 2013.02.22. 09:35:43

Egyesek sosem unják meg a konzol vs. pc című értelmetlen okfejtést? Egy konzolt 6-7 évre vesz meg az ember. Arra optimalizálják a játékokat, ennyi. PC-re meg max átportolják, mert nem abban van a pénz, alig veszi meg valaki. És ami a lényeg: az exkluzív címek soha a büdös életben nem fognak megjelenni pc-re. Én emiatt vettem anno PS3-at. Úgy voltam vele, hogy ha nem jön be, akkor elpasszolom. De bejött, nagyon is. A fejlesztőket meg hajlandó vagyok támogatni azáltal, hogy évente veszek kb 5-6 játékot. Milliós összeg, mint ahogy valaki feljebb írta? Ugyan már.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.22. 09:43:43

@Regggie: Lássuk csak. 2007 májusában vettem meg a PS3-at, akkoriban húzós, 145.000 Ft-ért. Az tavaly nyárig húzta, akkor vettem egy újat 60.000 Ft-ért. Ezzel elleszek néhány évig (kénytelen leszek megtartani, ugyanis a PS4 nem lesz lefelé kompatibilis). Évente 4-5 játékot vettem, melyek egy részét elcseréltem vagy eladtam mondjuk átlag 10.000 Ft-os áron. Legyen mondjuk évi 50.000 Ft játékra, sőt, legyen évi 60.000, mert hébe-hóba vettem PSN-kártyát is, az hat év alatt összesen 360.000 Ft költést jelent, összességében 565.000 Ft-ot 2007 óta. Tudom, ez nem versenyezhet a letorrentezett játékokkal, de nem velük egy ligában játszom. (2008-ban vettem egy bitang jónak számító laptopot, ami ma már egy kalap szar. :)

Regggie 2013.02.22. 09:54:24

@Zalaba_Ferenc: Na igen. És aki high-end pc-t akar fenntartani 2007 óta, szerintem az is simán eltapsol ennyi pénzt csak a hardverre, mégis csak 6 évről van szó. A játékokat meg ugye a "kölcsönzőből" szedi (tisztelet a kivételnek), a fejlesztőstúdiók meg jelentik a csődöt, mint ahogy sajnos elég gyakran teszik is. De szerintem a lényeg az egészben még mindig az, hogy 2-3 év múlva lehet valakinek otthon PS4-nél erősebb pc-je simán, de egy Uncharted, God of war, stb. akkor sem fog já megjelenni soha.

ilovebubbles 2013.02.22. 09:57:12

@Zalaba_Ferenc: Már megint a torrent hiszti...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.22. 10:06:21

@Regggie: Én azokat az embereket sem értem, akik XBOX-ot vesznek. :)

Oké, a Halo és a Gears of War erős címek, de hol vannak egy Heavy Rainhez, Unchartedhez, God of Warhoz vagy inFamoushoz képest?

De össze lehet hasonlítani:

en.wikipedia.org/wiki/Category:PlayStation_3-only_games

en.wikipedia.org/wiki/Category:Xbox_360-only_games

Regggie 2013.02.22. 10:14:40

@Zalaba_Ferenc: Anno én is az exkluzívok miatt választottam a ps-t. Ugyan a Gears baromi jó, sokáig vívódtam is miatta, de aztán az UC és a GT5 meggyőzőbbnek tűnt. Aztán én is beszereztem később a Heavy Raint, és lehetne még sorolni. Ezek a világ legjobb játékai..és hiába tudná őket már egy mai csúcspc elfuttatni, akkor sem fogják kiadni rá.
Egyébként nemrég toltam végig újra az Uncharted II-őt. Még mai szemmel is nagyon komoly dolgok vannak benne technikailag.

ilovebubbles 2013.02.22. 10:35:20

@Zalaba_Ferenc: Mert a torrentezés nem olyan rossz mint ahogy azt beállítod. Pl. sok filmet próbálok megnézni moziban és sok folytatás előzményét néztem meg "kölcsönzőből" aminek hatására megnyílt a pénztárcám.

Ne keverjünk már a játékba egy laptopot, amik még egy ideig nem fogják hozni az asztali gép teljesítményét (főleg ár/érték arányban). De általános célra is gyorsabban elavul.

Amikor szóba hozod a konzol játékokat, akkor nem kellene elmenni az mellett, hogy 2007-ben az első játékok grafikája sem volt ilyen jó, simán az akkori PC szint volt (Resistance). Sőt, pont ma olvastam ezt, bár egy kicsit sarkít: www.destructoid.com/playstation-4-launch-vs-reality-don-t-believe-the-hype-246023.phtml

Eredeti játékot Pc-re venni olcsóbb és nem, nem kell szórakozni a konfigurálással, mert 98%, hogy minden megy elsőre. Ha nem, akkor 1% a fejlesztők, 1% a gép hibája miatt. Szerintem belefér. Amit így spórolsz abból simán tudod fejleszteni a számítógéped.

Én vagyok én pc-s csak próbálom tisztán látni a dolgokat. Egy hete gondolkodok vegyek-e playstationt, de lényegében csak a god of war és a killzone címek érdekelnek. Viszont szerintem a ps4 nagyon jó lesz.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.22. 12:19:25

@ilovebubbles: Szerintem hagyjuk már a torrentezés pozitív hatásait. Amíg egy embernek esetleg kinyitja a pénztárcáját, addig egymilliónak örökre bezárja.

A laptopomat nem is a játékok miatt hoztam szóba, hanem szintén azt megelőzendő, hogy "egy PC nem csak játékra jó ám". Én sem játszom rajta (maximum Heroes III-at :), de mint munkagép is hihetetlenül gyorsan elavul, s míg egy konzolra ingyen és bérmentve jön az új oprendszer, addig a Microsoftnak meg a többinek nem mondhatom azt, hogy "de hisz én megvettem a Vistát, adjátok már ingyen a 7-et, 8-at".

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.22. 12:34:01

Jimmy Fallonék a Killzone: Shadow Fallt tolják (és közben a fejlesztők elmondanak néhány érdekességet a kontrollerről):
www.youtube.com/watch?v=rGlu3e9kdks

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása