aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2013: sundance - a versenyprogram Németh Barna
2013. január 27. 12:42:00

Kategória: film 6 komment · 1 trackback

Még az előzőnek sem értünk a végére, de már kezdődik a másik szezon - szokás szerint a Sundance Filmfesztivállal (2013.01.17.-2013.01.27.). Azt már mondanom sem kell, hogy innen most már menetrendszerűen megy legalább egy (néha több) film az Oscarig, úgyhogy kattintás után lehet ismerkedni az idei szépreményű jelentkezőkkel.

Egy kis ízelítő a színészfelhozatalból: jön Daniel Radcliff legnagyobb poszt-Potter megmérettetése, itt lesz Jessica Biel, Ben Foster, Octavia Spencer, Michael C. Hall, Ellen Page, Shailene Woodley és még sokan mások.

UPDATE: Lezárult a feszkó, jó sok film talált gazdára, és természetesen kiosztottak néhány díjat is.

sundance film perfect.jpg

Nagydíj: Fruitvale
Közönségdíj: Fruitvale

Ezzel meg is van a jövő évi díjszezon egyik biztos pontja, főleg hogy a film jogai a Weinstein testvérekhez kerültek.

Rendezői díj: Afternoon Delight
Forgatókönyvírói díj: In a World
Operatőri díj: Ain't Them Body Saints és Mother George
Színészi különdíj: Miles Teller és Shailene Woodley

A World Cinema szekció legjobbjaival és a fesztivál versenyen kívüli érdekességeivel holnap részleten foglalkozunk.

A versenyprogram

Afternoon Delight
r.: Jill Soloway
sz.: Kathryn Hahn, Juno Temple, Josh Radnor, Jane Lynch

Rachel egy fiatal értelmiségi mindennapjait éli. Mindene megvan, de valami mégis hiányzik. Egy napon betéved egy sztriptízbárba, ahol megismeri McKennát és ettől a perctől élete új értelmet nyer: mindenképpen meg akarja menteni a szerinte jobb sorsra érdemes sztriptíztáncost.

Ez elsőre talán nem hangzik valami izgalmasan, de ha hozzávesszük, hogy a rendezőként most debütáló Soloway évekig volt írója olyan sorozatoknak mint a Six Feet Under vagy a How to Make It in America, akkor már hajlamosak vagyunk elhinni, hogy ebből valami érdekes is kisülhet.

afternoon delght.jpg

Ain't Them Bodies Saints
r.: David Lowery
sz.: Rooney Mara, Casey Affleck, Ben Foster, Nate Parker, Keith Carradine

A fesztivál egyik legjobban várt darabja egy fiatal bűnözőpárról szól, akiknek Bonnie és Clyde-hoz hasonló ámokfutása egy kisvárosban ér véget. Bár a nő sebesít meg egy rendőrt, szerelme magára vállalja a bűncselekményt, így ő kerül börtönbe. Néhány év múlva azonban sikerül megszöknie és felesége keresésére indul...

Az alkotók ígérete szerint a film a már emlegetett Bonnie és Clyde, valamint a Sivár vidék nyomdokain járva ötvözi a klasszikus és a modern westernt elemeit.

aint them bodies saints.jpg

Austenland
r.: Jerusha Hess
sz.: Keri Russell, JJ Feild, Bret McKenzie, Jennifer Coolidge, Georgia King, James Callis

A harmincas évei végén járó Jane egész életében Jane Austen megszállotja volt, így amikor sikerül félretennie elegendő pénzt, Austenland felé veszi az irányt, ahol azt az életet élheti, amit imádott írónője megálmodott.

Nem biztos, hogy ilyesmi jut eszünkbe, ha egy Sundance filmre gondolunk, de jobban megnézzük a rendezőnő nevét láthatjuk, hogy ő követte el anno a Napoleon Dynamite és a Nacho Libre forgatókönyveit. Ugye, hogy más értelmet nyer a nagy austenkedés?

austenland.jpg

C.O.G.
r.: Kyle Patrick Alvarez
sz.: Jonathan Groff, Denis O'Hare, Corey Stoll, Dean Stockwell, Casey Wilson, Troian Bellisario

Davidnek furcsa vágya van: a legjobb barátjával, Jenniferrel akar eltölteni egy nyarat, méghozzá egy oregoni almafarmon, gyümölcsöt szüretelve. Minden a tervek szerint halad, ám a lány hamarosan lelép, magára hagyva a fiút egy csomó kétes alakkal egy olyan helyen, ami csak David álmaiban tűnt édeninek.

cog.jpg
Concussion
r.: Stacie Passon
sz.: Robin Weigert, Maggie Siff, Johnathan Tchaikovsky, Julie Fain Lawrence, Emily Kinney, Laila Robins

A negyvenes éveiben járó Abby egészséges, jó módú, házas... és leszbikus. Egy váratlan baleset után a nő már nem érzi jól magát a bőrében, és lakást bérel New York-ban, hogy otthona és a nagyváros között ingázva két különböző életet éljen...

concussion.jpg
Emanuel and the Truth about Fishing
r.: Francesca Gregorini
sz.: Kaya Scodelario, Jessica Biel, Alfred Molina, Frances O'Connor, Jimmi Simpson, Aneurin Barnard

2009-ben, a Torontói Filmfesztivál versenyprogramjában debütált Francesca Gregorini új filmje a tizenéves Emanuelről szól, aki látszólag egy átlagos kamasz. Emanuel az apjával és mostohaanyjával él, és egy szörnyű esemény miatt nem érdekli közelgő születésnapja: édesanyja meghalt a szülőágyon, mikor őt szülte. Ám még a nagy nap előtt a szomszédba költözik egy egyedülálló anya, aki felfogadja Emanuelt, hogy néha vigyázzon a kislányára. Minél több időt töltenek együtt, annál szorosabb viszony alakul ki a nő és Emanuel között, és egy furcsa titokra is fény derül az asszony életéből...

emanuel and the truth about fishing.jpg
Fruitvale
r.: Ryan Coogler
sz.: Michael B. Jordan, Octavia Spencer, Melonie Diaz, Ahna O'Reilly, Kevin Durand, Chad Michael Murray

Néhány évvel ezelőtt egész Amerikát megrázta az az esemény, amikor a vasúti rendőrség egyik tisztje lelőtt egy fegyvertelen embert. A jelentés szerint a szilveszteri mulatságból hazatérő fiatalok hangoskodtak és a rendőrök leszállították a vonatról és megbilincselték őket. Egyikük, Oscar Grant kicsit ellenállt, ezért leteperték és az egyik rendőr a sokkoló helyett az éles lőfegyverével lőtte hátba a földön fekvő férfit. Az esetet tucatnyi szemtanú látta és rögzítette telefonjával (felnőttek és erős idegzetűek itt megtekinthetik). Ryan Coogler filmje Oscar Grant életét mutatja be és az eset utóéletét.

fruitvale.jpg
In A World...
r.: Lake Bell
sz.: Lake Bell, Demetri Martin, Rob Corddry, Michaela Watkins, Ken Marino, Fred Melamed

Carol Solomon egy meg nem értett beszédtanár, aki egész életét apja, az ünnepelt filmtrailer-hang árnyékában töltötte. A lány legnagyobb vágya, hogy ő is híres szinkronszínész lehessen, de amikor elérkezik a várva várt alkalom, a dolgok kissé másképpen alakulnak.

A jó néhány sorozatból (Boston Legal, How to Make It in America) és filmből (A zsaruk becsülete, Egyszerűen bonyolult) Lake Bell már egy rövidfilmmel és pár sorozatepizóddal belekóstolt a rendezői munkakörbe, de ezt a komédiát most ő maga is írta és a főszerepet is magára osztotta.

in a world.jpg
Kill Your Darlings
r.: John Krokidas
sz.: Daniel Radcliffe, Dane DeHaan, Ben Foster, Michael C. Hall, Jack Huston, Elizabeth Olsen

1944, Columbia Egyetem. A fiatal Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe!) szemet vet jóképű csoporttársára, Lucien Carr-ra, aki később bemutatja őt William Burroughs-nak és Jack Kerouac-nak. Mondhatnánk, hogy a többi történelem és szemtanúi lehetünk a beat-nemzedék születésének, de előtte még volt egy sötét fejezet a fiatal művészek életében: egy David Kammerer nevű idősebb férfi beleszeretett Carr-ba, és amikor Kammerert holtan találják, Kerouac, Burroughs és Carr gyanúba keveredik és le is tartóztatják őket.

Azt hiszem most kerül igazán nagy próbatétel elé az ex-Harry Potter úrfi, és itt már se szellemek, se Dobby nem segít.

kill your darlings.jpg
Lifeguard
r.: Liz W. Garcia
sz.: Kristen Bell, Mamie Gummer, Martin Starr, Alex Shaffer, Amy Madigan, Joshua Harto, David Lambert

A harminchoz közelítő Leigh már majdnem beletanul a felnőtt élete, amikor munkaterve és kapcsolata is zátonyra fut. Ekkor fogja magát, hazaköltözik szüleihez, felveszi a kapcsolatot a régi barátokkal és újra azt a munkát csinálja, amit gimi alatt végzett - egy szóval újra visszatér a gondtalan kamaszkori életébe.

Szóval a tipikus felnőtté válós filmek visszája akar lenni, miközben mégis a felnőtté válásról szól. Garciát forgatókönyvírói körökben számon tartják, talán most is ügyesen zsonglőrködik.

lifeguard.jpg

Mother of George
r.: Andrew Dosunmu
sz.: Isaach De Bankolé, Danai Gurira, Tony Okungbowa, Yaya Alafia, Bukky Ajayi

Ayodele Balogun egy nigériai éttermet vezet New York-ban és végre sikerül elérnie, hogy Nigériában élő menyasszonya végre a felesége lehessen és együtt éljenek Amerikában. A hagyományos nigériai házassági ceremónia részeként a fiatal ara elnevezi leendő gyermekét, de a nő még hónapok múlva sem képes teherbe esni. A fiatalasszony búskomorságában hazavágyódik, miközben a férfi mindent megtesz, hogy egyben tartsa családját...

Egy kis tér az idegen kultúrának. Ja, hogy tavaly ezt mondtam A messzi dél vadjairól is?

mother of george.jpg

May in the Summer
r.: Cherien Dabis
sz.: Cherien Dabis, Hiam Abbass, Bill Pullman, Alia Shawkat, Nadine Malouf, Alexander Siddig, Ritu Singh Pande

Gondtalan New York-i élet, jóképű vőlegény, mire vágyhat még egy sikeres regényírónő? Hát például arra, hogy amikor hazatér Jordániába, hogy megtartsa esküvőjét, a kikeresztelkedett anyja ne bojkottálja az eseményt csak azért, mert a vőlegény muszlim. Vagy arra, hogy a testvére végre felnőttként kezelje, de az sem ártana, ha nem most bukkanna fel rég nem látott apja.

may summer.jpg
The Spectalural Now
r.: James Ponsoldt
sz.: Miles Teller, Shailene Woodley, Brie Larson, Jennifer Jason Leigh, Mary Elizabeth Winstead, Kyle Chandler

Sutter Keely a pillanatnak él, de mit is csinálna? Középiskolás, népszerű a csajoknál, minden bulinak ő a középpontja és még munkája is van. Egyik buli a másik után, egyik pohár a másik után, míg egy napon ki nem dobja a barátnője. Sutter bánatában megint csak iszik és egy reggel fura helyen találja magát: egy olyan csaj pázsitján, aki nem az ő világából való. Aimee okos, olvas és nem pasizik...

A tavalyi Smashed után Ponsoldt és a pia nálam nem jó párosítás, de adjunk neki még egy esélyt.

the spectacular now.jpg
Touchy Feely
r.: Lynn Shelton
sz.: Rosemarie DeWitt, Allison Janney, Ron Livingston, Scoot McNairy, Ellen Page, Josh Pais

Abby masszázs-terapeuta, a testvére Paul fogorvos. A lány szabad szellemű és kedves, a férfi akár egy robot. Egyszer aztán váratlan dolog történik: Abby nem bírja tovább az emberek érintését, amire munkája és párkapcsolata is rámehet, bátyjának viszont gyógyító érintést adnak az égiek, amitől szintén a visszájára fordul az élete...

Amit Shelton eddig mutatott, az a tipikus konfekció-indie. Így most ezt is fenntartással kezelem, bár érzek benne némi spirituszt.

touchy feely.jpg
Toy's House
r.: Jordan Vogt-Roberts
sz.: Nick Robinson, Gabriel Basso, Moises Arias, Nick Offerman, Megan Mullally, Alison Brie, Mary Lynn Rajskub

Miután megunta, hogy apja irányítsa életét, egy fiatal fiú fogja magát, és barátaival az erdőbe megy házat építeni, hogy végre önállóak és szabadok lehessenek.

Ja, és ez egy komikus karakterekkel és vicces helyzetekkel teli vígjáték akar lenni.

toys house.jpg
Upstream Color
r.: Shane Carruth
sz.: Amy Seimetz, Shane Carruth, Andrew Sensenig, Thiago Martins

Van egy nő, akit egy baleset után hatalmába kerít egy kortalan organizmus. Majd a nő megismerkedik egy férfivel, akinek szintén egy mikróba határozza meg az életét.

Igen, ez fura.

upsteam color.jpg

A fesztivál vége után újra jelentkezünk egy kis gyűjteménnyel a más szekciók legnagyobb felfedezettjeiről...

Címkék

fesztival sundance dijszezon dijszezon 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr935022794

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.17. 11:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.17. 10:27:39

Őszintén szólva a legtöbbjét a hátam közepére se kívánom a leírás alapján, de a C.O.G., a Lifeguard és a Mother of George kapna tőlem egy esélyt.

ungverjaland 2013.01.17. 11:07:38

Hát én ezeknek a nagy részét szívesen megnézném.

Seraphin 2013.01.17. 12:32:34

C.O.G. és a Fruitvale Melonie Diaz miatt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.17. 14:03:22

Hát ezek aztán kőkemény indie-filmek a leírás alapján, mondjuk ennyiből tavaly sem mondtam volna meg sokról előre, hogy jó lesz.

Upstream Color mindenképpen várós Shane Carruth miatt, esetleg még egy-kettőt bepróbálok, ahol olyan színészek vannak (Ben Foster, Alfred Molina), de asszem inkább megvárom az értékeléseket először.

Kovács Erzsébet 2013.01.17. 15:44:30

Hmmm, az Ain't Them Bodies Saints. Csak aztán minél piszkosabb legyen...

Vektor. (törölt) 2013.01.27. 13:20:56

Elképesztő, hogy Weinsteinéknek megint sikerült beletenyerelni a jóba. A Fruitvale egy aranybánya lehet, ha sikerül eladniuk a közönségnek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása