aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: anna karenina (2012) Zalaba_Ferenc
2013. január 24. 08:05:00

Kategória: film 13 komment

Anna Karenina (Keira Knightley) jómódú, középosztálybeli asszony megbecsült férjjel (Jude Law) és tinédzserkorba érő gyermekkel. Semmi oka nem lenne a panaszra, csakhogy boldogtalan: nem is tud hát ellenállni a fiatal Vronszkij gróf (Aaron Johnson) csábításának. Mindnyájan tudjuk, ennek mi lesz a vége.

annakarenina.jpg

Tolsztoj momumentális művének feldolgozása lehetett volna Joe Wright mesterműve, mi több, a definitív regényadaptáció, melyről még évtizedek múlva is úgy beszélünk majd, mint a nagybetűs Adaptációról. Nos, nem az írón múlt, hogy ez nem jött össze.

Ő majd 140 évvel ezelőtt leszállította közel 1.000 oldalas, nehezen megfogant munkáját szerelemről, háborúról, születésről, halálról, és legyen bármennyire is labilis hősnője, biztos vagyok benne, hogy nem Keira Knightley-t vizionálta maga elé, aki 30 felé közeledve is úgy néz ki, mint egy tudásra éhező főiskolás. S a nagyobbik gond az, hogy teljesítménye is olyan, mint a főiskolai amatőr színjátszókör üdvöskéé. De hát a múzsák már csak ilyenek: ihletett állapotba kerülsz tőlük, és aztán nincs az az észérv, mellyel le lehet vakarni őket rólad.

S Keira csak a kisebbik gond: ihletett állapotában Wright úgy gondolta, kitűnő ötlet eme monumentális, a nagy orosz birodalmat keresztül-kasul bejáró regényfolyamot besuvasztani egy színpadra - a világ legdrágábban felszerelt színpadára -, de mégis csak egy színpadra. Általában szeretem azokat a projekteket, melyek olyan tér- és időbeli akadályokat gördítenek maguk elé, melyek kihívást jelentenek, és ezek legyűrési folytán válnak érdekessé, csakhogy Wright már az eső percekben kilép a színpadi keretek közül, és csak ímmel-ámmal tér vissza oda, hogy a filmélménybe már-már belefeledkező néző hirtelen felocsúdjon. Kizökkenjen a történetből. De ez Tolsztoj, nem Brecht.

A film életképességén a játékidő se sokat segít: 130 perc nem elegendő az Anna Kareninára - feltéve ha nem vagy hajlandó durván húzni, és Wright az ágas-bogas famíliáról és társadalmi előítéletekről szintén mesélni akart, nem csak a szerelmi háromszög teljes életre vágyó csúcsainak vívódásáról. Egyik témakör se kap elég teret.

Szóval ez nem jött össze. A fantasztikus kosztümök, a gyönyörű zene, a mesteri operatőri munka, egy-két nagy fantáziával megvalósított jelenet (például a bál, melyben Anna elcsábul a szintén miscastolt Vronszkij karjaiban) mind-mind elvesznek abban a kakofóniában, melyben Keira szellemi leépülésére kb. 5 perc alatt kerül sor. Jöhet a gőzös.

Címkék

kritika jude law 4csillagos drama joe wright romance aaron johnson keaira knightley

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr425040348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.24. 08:33:55

Már az első külföldi kritikák óta vívódom, hogy megnézzem-e ezt a filmet, és most sem lettem okosabb. Úgy érzem, Joe Wright részéről csak egy véletlen volt a Vágy és vezeklés, mert amit azóta csinált, az jobbára emészthetetlen, de legalábbis érdektelen.

todie2d 2013.01.24. 08:56:36

off:a het szava a "kakofonia" ? :)

on: a filmet sajnalom, mert wright elozo 2 filmje tetszett.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.24. 09:13:18

@Takács Máté: Én a Büszkeség és balítéletet sem utálom, habár a BBC-féléhez az se tudott felnőni, és az a legnagyobb bajom, hogy iszonyú tehetséges a fickó, egyszerűen csak nem tudja működő egésszé összefogni az ötleteit: a Hanna is és ez a film is tele van zseniális megoldásokkal, csak maguk a filmek nem jók. :)

todie2d 2013.01.24. 09:19:22

@Zalaba_Ferenc: ..." Arnoldra, aki a maga körül folyó kakofóniára is úgy néz, mint az a néző"...

de;)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.24. 09:43:30

@Zalaba_Ferenc: Igen, az szerintem is jó, Knightleyval eddig jól működtek Wright filmjei, mármint szerintem jól is játszott a csaj. Haj-haj, meg kellene nézni ezt az Anna Kareninát is, de hát olyan sok mostanság az érdekes(ebbnek tűnő) film...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.24. 09:46:50

@Takács Máté: Nálam továbbra is Sophie Marceau az etalon, de talán az lenne a legjobb, ha a BBC is rávetné magát, és csinálna egy angolosan szexi (mert ilyen is van!) miniszériát. :)

ungverjaland 2013.01.24. 10:41:26

Ajaj, pedig ezt sokan nagyon szerették, de hát ezek szerint megosztó. Ennek ellenére szerintem én megnézem.

Németh Barna 2013.01.24. 10:45:50

Jaj, ez a Wright fel tud bosszantani. Az kétségtelen, hogy lát valamit, és azt néha jól látja, de az irodalomban épp az irodalmat nem leli.

@Zalaba_Ferenc: A BBC már csinált egy minit jó régen. Nem volt szexi:)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.24. 11:11:16

@Németh Barna: Jó, hát az már 35 éves cucc. Akkoriban az angolok még nem szexeltek. :))

Németh Barna 2013.01.24. 11:20:44

@Zalaba_Ferenc: Igen, az még a BJI* időkből való, ahogy mondani szokás.

*before James Ivory

Atkakukac1989 2013.01.24. 12:52:30

Szeretem a kosztümös filmeket, nálam ez alapból ilyen pozitív hozzáállással indul. De megértem, ha sokaknak nem sikk ez a műfaj. A musicaleket is sokan utálják, mégis királyak.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása