aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: váratlan élet Takács Máté
2013. január 02. 16:54:30

Kategória: film 2 komment

Az elmúlt év utolsó hétvégéje lehengerlő eredményeket hozott: először fordult elő, hogy egyetlen hétvégén két film is 100 millió forint feletti bevétellel képviselte magát. Most Pi és Bilbó fogtak össze azért a történelmi tettért, nem mellesleg helycserés támadással: az InterCom kalandos filmdrámája második hetében az első helyre lépett. A premierek sem szégyenkeztek: A nyomorultak a harmadik helyen futott be, a Végzetes hazugságok pedig a Big Bang fennállásának egyik legjobb nyitányát jegyzi. Ez a helyzet a Parlux és a Lánybúcsú esetében is...

miserables_small.jpg

ÚJ FILMEK
Kevés európai ország részesülhetett abban a kiváltságban, hogy már karácsonykor láthatta A nyomorultakat. A UIP 40 kópián tárta a magyarok elé a két és fél órás angol produkciót, s az időzítés ideálisnak bizonyult: 35,8 millió forinttal a harmadik helyen nyitott, ami ugyan nem a lehetőségek netovábbja, de megfelelő eredmény egy feliratos, végig énekelt drámától. A rengeteg szabadidő eltöltését irányzott mozizáskor sokak számára bizonyulhatott kézenfekvő választásnak egy ilyen nagyszabású film, ugyanakkor csúcsszezonon kívül jóval mérsékeltebb érdeklődés váltott volna ki, erre enged következtetni a 30 ezer néző alatti első négy nap eredménye. Érdekes lesz tehát figyelni, miként állja a sarat január folyamán, s végül könnyedséggel veszi-e be a 100 ezer nézős határt, ha egyáltalán. Megvalósulás esetén a 2012-es felhozatal harmadik leglátogatottabb feliratos nevezője válik belőle.

Richard Gere legutóbb 2011 decemberében tűnt fel a magyar vásznakon, ám az Álcák csapdája című kémthriller észrevétlen maradt a moziműsort böngészők között. Új filmje, a Végzetes hazugságok azonban sem az amerikai nézőket, sem a kritikusokat nem hagyta hidegen, s úgy tűnik, a magyarok is vágytak már egy régimódi, felnőtteknek szóló thrillerre. A Big Bang Media forgalmazta dráma ugyanis 17,5 millió forintos forgalmat bonyolított e sok babért termő hétvégén, ami a cég második legjobb startja eddig A szellemlovas: A bosszú ereje 18,9 milliója után. A közel 13 ezer látogató 25 mozi közül választhatott, s ha terjesztik a film hírét, akkor a 40 ezres határ is megugorható lesz. Ki hitte volna, hogy pont Richard Gere-rel törik meg a jég a Big Bang (ráadásul szinkronizált) kudarcsorozata után?

A Parlux Entertainment is pozitív végződéssel zárhatja 2012-t. A cég a Börni, az eszelős temetőssel nem győzte meg a magyarokat, ellenben a Másnaposokkal és a Koszorúslányokkal hirdetett Lánybúcsúra értékelhető tömeg gyűlt össze. A nem teljes körű adatok 10,6 milliós első hétvégéről és egy nyolcadik helyről szólnak, ami ugyan még mindig nem az igazi, de Amerikában is partvonalra szorult vígjátéktól korántsem rossz eredmény (nem mellesleg a forgalmazó eddigi legjobbja), sőt ami azt illeti, a hivatkozott Koszorúslányok se kezdett sokkal jobban 2011 nyarán. A Lánybúcsú nyilván nem fog olyan jó multiplikátorral bírni, mint Judd Apatow produkciója, de mivel januárban jobbára komoly filmekkel soroznak minket, van rá esély, hogy a felszínen maradjon addig, amíg el nem éri a 30 ezer nézőt. Az ugyancsak a Parlux legjobb eredményét jelentené.

A Cirko Film utolsó két 2012-es bemutatója a következőképpen teljesített a fővárosban: a Rúzs, reptér, satöbbit 479-en nézték meg, míg a Cirkogejzírből kimaradt, ellenben jó pár multiplex műsorára felkerült Volt egy tánc kis híján ezer érdeklődőt toborzott. Ez azért nem túl jó eredmény, még ha Seth Rogen és Michelle Williams nem is egy Robert Pattinson és Kristen Stewart.

KORÁBBI FILMEK
A magyar nézők nem kevesebbet alkottak a Pi életéből, mint karácsonyi csodát. Az InterCom bemutatója ugyanis egészen jó összeggel nyitott, ám még akkor sem volt semmi jele annak, hogy a box office terén nagyságrendekkel előbbre való A hobbit: Váratlan utazás méltó kihívója lesz. Ang Lee filmje mégis fittyet hányt az előítéletekre, és második hetében lenyomta Peter Jackson fantasyjét: 109,4 millió forinttal nyerte a hétvégét, ami a legnagyobb ugrást jelenti a top 10-ben az előző hétvégéhez viszonyítva, nevezetesen 143%-ot. A még a máskor kietlen mozikban is teltházakkal futó film két hétvége után 190 millió forintot hajtott fel és több mint 132 ezer nézőt regisztrált, amelyet még akár meg is duplázhat, ha tényleg ennyire beletrafált a hazaiak szívébe. Mi lehet a titok? Látványos kalandot ígér 3D-ben, igen, de ezzel azért nincs egyedül. Ennyit számítana egy tigris? Vagy ennyire népszerű idehaza az alapul szolgáló könyv? Ez rejtély marad, de ilyen rejtélyekből tucatjával kérünk 2013-ban.

A hobbit: Váratlan utazásnak sincs szégyenkeznivalója, hiszen csak kevéssel lemaradva, 105,5 millió forinttal végzett a második helyen. A Fórum Hungary terjesztése ezzel 377 millió forintra emelte összbevételét, amivel már biztos pályára helyezte magát az éves szintű dobogóra (a Jégkorszak 4: Vándorló kontinens és a Skyfall mögé). Három hétvége után 267 ezren fordultak meg a filmet vetítő 2D-s, 3D-s, HFR 3D-s és IMAX 3D-s termekben, ami még talán megfelelő szint ahhoz, hogy 400 ezer váljon belőle, mire vége a (törp)dalnak.

Miközben a családok alig bírták eldönteni, hogy Pi életét vagy Bilbó utazását válasszák, azért Az öt legenda sem merült a feledés homályába. Lényegében egyetlen rajzfilmként kínálta magát a UIP bemutatója, így egy hónappal premierje után képes volt 25 ezer nézőt csalogatni egyetlen hétvégén. 32,5 millió forinttal a negyedik helyen végzett a DreamWorks meséje, az összbevétel pedig megközelíti a 180 milliót. A 140 ezres közönség már csak nagy-nagy erőfeszítésekkel billenthető 200 ezer fölé, ez valószínűleg a film aktualitásának (karácsony) lejártával nem is fog sikerülni, de még így sem vallott szégyent Az öt legenda, pláne az amerikai alulteljesítés fényében.

riseoftheguardians620.jpg
Megduplázta nyitóhétvégéje közönségét a Nejem, nőm, csajom. Az év végi magyar vígjáték az S.O.S. Love!-ot ugyan már biztosan magasan túlszárnyalja, a ProVideo nem lehet elégedett 30 ezer nézővel két hétvége után. A végső ítélettel azonban még várni kell egy-két hetet, hátra megtáltosodik Szajki Péter filmje.

Meghódította a 100 ezer nézős határt a Felhőatlasz, elsőként A király beszéde óta a Budapest Film háza táján. Ezalatt az Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész beelőzte a Bosszúállókat az éves nézettségi rangsorban.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
2012 utolsó víkendje egyúttal a legmozgalmasabb is volt, de ez így szokott lenni. Nem kevesebb, mint 259 ezer ember zarándokolt el a mozikba csak a top 10 filmjeire, s ez bizony emberes összbevételt generált: a 358 millió forint bő százmillióval több, mint az év eddigi csúcstartó hétvégéje. A Pi élete és A hobbit: Váratlan utazás e tetemes összeg 60%-át tette ki. A premierek el is törpülnek e két monstrum mellett, de mindhárom toplistás újonc forgalmazója elégedett lehet összességében, és bízva bízhat a folytatásban, hiszen a mozizási kedv az ünnepek után még ki szokott tartani egy hónapig. Ennek első élvezői a Jack Reacher című akciófilm és A lehetetlen című dráma lehetnek; Tom Cruise ezúttal eredeti hangján igyekszik megragadni a magyarok figyelmét, de legeslegfeljebb a harmadik helyre pályázhat.

A TOP 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 2 Pi élete
109,4m +143,3% 190,4m 132,480
2 1 A hobbit: Váratlan utazás 105,5m +39,0% 377,1m 267,370
3 ú A nyomorultak
35,8m - 35,8m 28,370
4 3 Az öt legenda
32,5m +123,3% 179,5m 139,763
5 4 Nejem, nőm, csajom
21,7m +105,2% 39,5m 30,114
6 ú Végzetes hazugságok
17,5m - 17,5m 12,828
7 5 Felhőatlasz
11,4m +58,8% 132,6m 101,848
8 ú Lánybúcsú
10,6m - 10,6m 7,984
9 6 Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész 8,1m +52,5% 378,3m 306,297
10 8 Skyfall
6,3m +75,3% 519,2m 397,948

Címkék

fantasy musical thriller box office comedy hobbit forum hungary drama intercom cirko parlux life of pi magyarvalosag 3d cinema uip duna film box office hazai big bang media les miserables

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr414992395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.01.02. 17:11:51

Ilyen látogatottság után gondolom már nem elérhetetlen vágy, hogy a Felhőatlasz minden jóval megpakolt és természetesen eredeti képaránnyal bíró Blu-ray kiadásban jelenjen meg nálunk.

Atkakukac1989 2013.01.02. 18:02:33

A Felhőatlasz sikere nagyon meglepő, de egyben örömteli is.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása