aeon flux

ready for the action now, danger boy?

filmek a határon: 2013. február Takács Máté
2012. december 10. 09:13:21

Kategória: film 8 komment

Bár még csak most merültünk bele a decemberbe, minket már a februári hazai kínálat foglalkoztat: az intenzív január után már-már szellősnek hat 2013 második hava, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne minden héten akár több érdekes cím is, ráadásul néhánnyal eddig még bemutatónaptárunkban sem találkozhattatok!

hansel_and_gretel_small.jpg

Budapest Film: A Felhőatlasz nézőinek számlálása úgy lefoglalja a Budapest Filmet, hogy az évet csak februárban tudják elkezdeni. A hazájában, Nagy Britanniában is ugyanebben a hónapban debütáló I Give It a Yearben Rose Byrne és Rafe Spall találnak egymásra, s bár mindenki ellenzi a dolgot, ők bizony egybekelnek. Nemsokára azonban kételyek merülnek fel bennük is. A további szerepekben Anna Faris és Simon Baker, a rendezői székben pedig Sacha Baron Cohen őrületeinek (Ali G Indahouse, Borat, Brüno) írója ül.

Cirko Film: A hónap elején rögvest Tabut döntögetnek Cirkóéknál, a berlini filmfesztiválon többszörösen kitüntetett portugál szerelmi dráma hetedikén érkezik. Egy héttel később kontinenst ugrunk: a Sundance-et is sikerrel megjárt Violeta: Köszönet az életnek (Violeta se fue a los cielos) című chilei darab Violeta Parra énekes életébe nyújt betekintést.

A harmadik héten duplázás következik, Amerika és Európa is kiveszi a részét a kultúrmozizás szomjazóinak mozgósításából: a Cannes-ban rendezői díjjal kitüntetett, mexikói Felhők felettben (Post Tenebras Lux) két világ feszül egymásnak egy vidékre költözött városi család életében, és nem tudni, hogy e világok kiegészítik egymást, avagy a másik elpusztítására törekednek. Az Egy hölgy Párizsban (Une Estonienne à Paris) című francia drámában a januárban 85. életévét betöltő Jeanne Moreau-t láthatjuk, mint egy Franciaországba emigrált észt asszonyt, akihez a balti államból fiatal ápoló érkezik, ám a látogató nem igazán kívánatos.

28-án végül ismét Dél-Amerikából érkezik a Megtalált emlékek (Historias que so existem quando lembradas) című argentin dráma, melyben egy falucska megszokott életében okoz felbolydulást egy fényképész érkezése. A forgalmazó február 7-étől latin-amerikai filmfesztivált is tart, aminek keretén belül a fentebbi, idevágó darabokon túl az ecuadori Hárman (Tres) és az argentin Puzzle (Rompecabezas) című filmeket vetítik.

InterCom: A Fox-Sony-Warner stúdiókat képviselő InterCom februárban két új filmmel jelentkezik, noha a Lincoln és a Gengszterosztag január 31-én startoló kettőse is gyakorlatilag ezt a hónapot erősíti. Hetedikén a világ legismertebb nem Oscar-díjas filmrendezője kel életre a Hitchcockban, Anthony Hopkins Oscar-esélyes közbenjárásával, hogy leforgassa a Psychót a szemeink előtt. A 12-es korhatárral, feliratosan futó film további szereplői Helen Mirren, Jessica Biel és Scarlett Johansson. Remélhetőleg az amerikai premierrel egy napon (azaz 14-én), de még biztosan februárban láthatjuk mi is a Die Hard - Drágább, mint az életedet (A Good Day to Die Hard). A negyed évszázados születésnapját ünneplő filmsorozat új epizódja már csak a magyar szemnek ismerős helyszínek miatt is élvezetesnek ígérkezik, de ilyen jellegű erősítések nélkül is vitán felül a hónap slágere lesz a szinkronizált akciófilm.

diehard5_01.jpg
Parlux Entertainment: A december óta rendszeresen havi két filmmel jelentkező forgalmazó újabb két olyan címet dob a kalapba, amelyekre sokan felkaphatják fejüket: 14-ére van tervbe véve az Úton (On the Road), Jack Kerouac regényének régóta húzódott adaptációja. Walter Salles road movie-jában Sam Riley alakítja Paradicsom Salt, Garrett Hedlund játssza Dean Moriartyt, Marylou szerepében pedig Kristen Stewart ledérkedik ismét a Welcome to the Rileys után. A hónap második felében a magyar közönség is megbizonyosodhat arról, hogy William Friedkinben, a Francia kapcsolat és Az ördögűző direktorában 77 éves korára is maradt még régi precizitásából. A Gyilkos Joe (Killer Joe) című, 18-as karikával ellátott és szinkronizált fekete komédiában a mostanság igencsak reflektorfényben lévő Matthew McConaughey látható a címszerepben.

Pro Video: A Pro Video az Alkonyat lecsengése után gyorsan kapcsolt, és bevásárolta magának az összes 2013-as fantasyregény-adaptációt, így nálunk is az amerikai menetrend szerint épülhetnek az új rajongótáborok. Első a sorban a Lenyűgöző teremtmények (Beautiful Creatures), Kami Garcia és Margaret Stohl sorozata első kötetének filmváltozata. A sztori szerint a Gatlin nevű kisvárosba újonnan érkező Lena Duchannes (Alice Englert) hamar felkelti Ethan Wate (Alden Ehrenreich) érdeklődését. A fiú elvágyódik a szerinte reménytelenül unalmas városkából, ám rövid időn belül annyi izgalom zúdul rá, amennyire sosem számított: Lena ugyanis természetfeletti képességekkel bír. Richard LaGravenese filmjében látható még Emma Thompson, Emmy Rossum, Viola Davis és Jeremy Irons is. A film 14-én, a tengerentúli premierrel megegyező napon debütál nálunk is, szinkronizáltan.

Két héttel rá Jason Statham is feltűnik újra a színen, ám a Parker nem csak a tőle megszokott akciómaratont kínálja, ugyanis sokkal inkább thrillerről van szó. A két órás filmet Taylor Hackford (Az ördög ügyvédje, Ray) rendezte, és története a Visszavágóéra hajaz, hiszen Parker profi tolvaj, de megvannak a maga szabályai: sosem lop olyantól, akinek nincs pénze, és sosem bánt olyant, aki nem szolgált rá. De utolsó akciója során társai átvágják, a zsákmányt lenyúlják, őt pedig –úgy hiszik– a túlvilágra küldik. Parker feltett szándéka, hogy revánsot vegyen. Jennifer Lopez, Nick Nolte és Michael Chiklis erősíti a feliratos bemutató színészgárdáját.

parker_small.jpg
UIP-Duna Film: A januárban havi rekordot (5!) döntő forgalmazó februárban behúzza kicsit a kéziféket, noha két új film szolgált már két hónap kínálataként is házuk táján. Február 7-én az idén márciusról elodázott Boszorkányvadászok (Hansel and Gretel: Witch Hunters) kerül a vásznakra; János (Jeremy Renner) és Júlia (Gemma Arterton) gyerekkori traumájukból kilábalva a boszorkányok vérét szomjazzák a klasszikus Jancsi és Juliska-történet kreatív és modern továbbgondolásában, ami korhatáros és feliratos (úgy tűnik, Rennert nem szeretik szinkronizálni) keretek között érkezik meg hozzánk, egyetlen 3D-sként a hónap folyamán. A gonosz szerepében Famke Janssen látható, szóval bízzunk benne, hogy Liam Neeson nem vet hamar véget a páros ténykedésének.

21-én könnyedebb vizekre evezünk, hiszen a Személyiségtolvaj (Identity Thief) című vígjáték érkezik, melyben Jason Bateman megint azt csinálja, amihez a legjobban ért: szerencsétlenkedik. Az általa játszott Sandyt ugyanis megfosztják nevétől (jobban mondva: neve bankkártya-használatot érő vonatkozásától), a tettest pedig az egyre népszerűbb Melissa McCarthy, a Koszorúslányok sztárja játssza. A rendezői székben a Förtelmes főnökök Seth Gordonja ül, a forgatókönyvet a Másnaposok 2. elkövetője jegyzi. A film, melyet az IMDb listázása szerint mi láthatjuk először az amerikaiak után, minden bizonnyal szinkronizált lesz (Cvetkó Sándort és Braun Ritát kérjük!), ám ez jelenleg még nem megerősített.

A felsorolás a forgalmazók készséges hozzájárulásával készült, de természetesen fenntartják a változtatás jogát (címek, dátumok módosulhatnak, újak kerülhetnek a képbe). A lista nem teljes körű, amint új információ kerül birtokunkba, jelezzük.

Címkék

budapest film bruce willis die hard anthony hopkins jason statham matthew mcconaughey intercom cirko jason bateman famke janssen alfred hitchcock gemma arterton parlux provideo melissa mccarthy jeremy renner eurocinema uip duna film filmek a hataron

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr644957267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.10. 09:25:29

feburárban is lesz mozibajárás/filmnézés az már biztos. :D

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2012.12.10. 09:32:17

Die Hard, Boszorkányvadászok, Gyilkos Joe, és esetleg a Hitchcock.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.10. 10:48:05

A Big Bangtől, az ADS-től és a Vertigótól még nem kaptunk címeket, szóval a fenti lista tényleg nem teljes, ellenben a januári dömping után végre fel lehet majd lélegezni kissé. :)

lakimaki 2012.12.10. 13:49:37

A Warm Bodiest mikor hozza a Parlux? vagy még titok? :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.10. 14:47:12

@lakimaki: Ó, hát ez sajna nem jelenti azt, hogy ők hozzák, de kizárva sincs. :)

lakimaki 2012.12.10. 16:01:38

@Zalaba_Ferenc: remélem behozza, jó lenne megnézni akár feliratosan akár szinkronosan.
A cikkhez is hozzászóljak:
A februári felhozatalból még a Lenyűgöző teremtmények érdekel. A könyv jó volt, remélem a filmet se csapják össze...Boszorkányvadászokról pedig nem tudom még mit gondoljak, a poszterek elég érdekesre sikerültek, a trailer meg nem győzött meg eléggé, így ő olyan is-is kategóriába esik. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása