aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv-kritika: the walking dead - sesaon 3, volume 1 (2012) Zalaba_Ferenc
2012. december 03. 12:17:04

Kategória: tv 14 komment

The dead keep walking... Mikor tavaly nyáron Frank Darabont bejelentette, hogy lekoccol a The Walking Dead éléről, az először nem látszott meg a szérián, amely tovább folytatta a külvilágtól elszigetelt "szappanoparázást", melyben zombik maximum vendégszereplők lehettek. Mondjuk, feltűnésük így esetenként jóval sokkolóbb volt, de a széria mégsem bűzlött annyira intenzíven a hullaszagtól, mint ahogy azt a nézők elvárták volna.

Az szezonvégi farmtakarítást követően a TWD a harmadik évadban nagyobb sebességre kapcsolt: új helyszínül egy zombikkal, rosszfiúkkal megpakolt börtön választottak, s majd minden részben kicsi a rakást játszottak velük, és még csak nem is olyan modorban, ahogy azt költségtakarékos műfajtársaiktól megszoktuk (azaz az első halál látványos, a második oké, az összes többi "aha, ez is megvolt" kategória), ugyanakkor a széria továbbra is magán viseli a sorozatok rákfenéjét: a kiemelt szereplők érinthetetlenek, a töltelékek jönnek-mennek, és drámai távozásra is csak a megfáradt rezidensek bírhatók.

Az érinthetetlenséget jól példálozza a félévad-záró nagy mentőakció, melyben hossz perceken át automata fegyverekkel lövik egymást a kedvencek, de véráldozatot csak néhány rent-a-bad-guy, meg persze az a típusú szereplő hoz, akit a zombiapokalipszis idején első körben le szokás írni.

Aki elhull, azt jó esetben helyettesítheti egy újabb, hisz világméretű eseményről van itt szó, és ekkora játszótéren mindig lehet új játszópajtást találni: a katanát villogtató, málhás zombikat vezető Michonne például instant kedvenccé válhatott volna, ha öszvéreit nem vonják ki azonnal a képletből (és az általuk hordozott, igazán eredeti ötletről nem feledkeznek meg - remélem, nem végérvényesen), és kardjától sem fosztják meg jó néhány epizód erejére. Olvastam valahol, hogy a szemlátomást eszményi kolóniát vezető Kormányzót (David Morrisey) megválasztották minden idők legjobb gonoszának, ehhez képest elég sokszor csupán a vakszerencse tartja őt nyeregben, vagy ami még rosszabb, csak ott lézeng a háttérben, és többet foglalkozik azzal, hogy bekerüljön Andrea bugyijába, mint azzal, hogy csúnyáskodjon. 

Persze, az immáron folytatásos akciófilmmé mutálódott széria mindezek ellenére iszonyatosan nézeti magát, immáron nem a dráma és nem is a "történjen már valami" nyugtalanító érzése miatt, hanem az egymást követő, szorultabbnál szorultabb helyzeteknek hála, melyekből a szereplők csak egész csapatni forgatókönyvíró hátára mászva képesek kimászni. 

Tudom, hogy mindez nonszensz, mégis követem.

the_walking_dead_s3v1.jpg

Címkék

kritika horror action frank darabont the walking dead zombiemovie 6csillagos tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr944944782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2012.12.03. 12:42:44

Túlságosan szigorú vagy. Nagyon jó zombis sorozattá nőtte ki magát a 3. évad, amiben a képregényhez való szorosabb ragaszkodásnak és az alkotók megnövekedett bátorságának egyaránt szerepe van. Szinte alig volt töltelék rész, izgalmasak, véresek és kegyetlenek az epizódok, ahogy kell. Jó pár komoly drámai pillanatot és igazi érzelmi gyomrost is kaptunk a 8 rész alatt, az pedig nem igazán meglepő vagy róható fel hibának, h nem írják le a fő karaktereket részről-részre egymás után, hiszen melyik sorozat teszi ezt? Nálam az ősz egyik legjobbja, hűbb lett az alapanyaghoz, aminek összesítve a felénél sem járnak a történéseket tekintve, jut itt még borzalom bőven mindenkinek.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.03. 12:45:13

@VVega:

"hiszen melyik sorozat teszi ezt?"

SPOILER!!!

Trónok harca? :)

VVega · https://debugme.eu/ 2012.12.03. 12:53:13

Két évad alatt mondjuk 5-6 kivételtől eltekintve többségében azért ott is könnyen pótolható illetve a nézőkhöz nem különösebben kötődő karaktereknek harangoztak szerintem, ebben nem látok nagy különbséget. A második évad viszont pont annyira gyenge és parasztvakítós volt, mint a TWD esetében, remélem a harmadik ott is ekkora minőségbeli ugrást hoz :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.03. 13:04:45

sokkal jobb, mint a második évad volt.

robertdani · http://robbiedani.tumblr.com 2012.12.03. 13:20:20

Nekem jobban tetszik mint a második évad, de már nem köt le. Eluntam. Dexter is így járt nálam, 3 évad után többet nem kértem. Ritka az olyan széria ami folyamatosan hozza ugyanazt amièrt az ember beleszeretett az első részekbe.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.03. 14:11:36

@VVega: SPOILER!

Az első évadban gyakorlatilag a főszereplőt nyírták ki. A másodikat még nem láttam, ellenben könyvben se volt túl megrázó. No de a harmadik kötet, uhhh... :)

◄ViZion 2012.12.03. 17:21:25

Jobb, mint a 2. évad. Mondjuk ebben is akad pár nehezen feldolgozható rész, de sokkal jobb, mint a korábbiak.
Remélem a folytatás még jobb lesz, visszafoglalják a földet, zombiírtó vírust csinálnak és létrehozzák a Csillag-könföderációt, meg leszámolnak a Klingonokkal és a magas kék izékkel is... ööö elkalandoztam, bocs.

lampasg 2012.12.03. 18:51:13

Hát, azért Shane meghalt, azán Lori is, pedig ők elég kiemelt szereplők voltak. Én pl. Ricket bármikor becserélném Shane-re, aki szerintem sokkal talpraesettebb és érdekesebb karakter volt.
Ha pedig feltételezzük, hogy a történet egy olyan csoportot követ, amelynek tagjai sokáig húzzák (nem olvasom a képregényt, úgyhogy nem tudom, meddig) a zombi-apokalipszis közepette, akkor valóban nem fognak meghalni, hiszen ha meghalnának, akkor nem őket követnénk. :-D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.03. 19:46:29

@lampasg: a képregényben sokkal bátrabban hoznak be új szereplőket, és írják ki a régieket.

SPOILER!!!

Shane se húzza benne ilyen sokáig, mint a sorozatban pl.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.03. 22:39:33

@lampasg: Azért a spoilerekkel tessék vigyázni, mert nem mindenki naprakész. Valahogy így:

SPOILER!

Mind Shane, mind Lori szála kimerült, és maguk a figurák is egyhangúvá, unalmassá váltak. Szerintem a következő áldozat Andrea lesz, aki érdektelenül lődörög Álutópia városában. Sőt, azt hittem, már ezt az epizódot sem éli túl, de legalább csinál valami értelmeset, de még arra se tellett tőle.

Wolfeone · http://mozgokepdetektivek.blog.hu 2012.12.03. 22:58:57

Tőlem bármelyik főszereplő meghalhat, Daryl kivételével. A legnagyobb figura mind közül. Ő tartson ki a fináléig, ami remélem, csak sok év múlva lesz... :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.04. 08:41:33

@Wolfeone: így van, és még csak nem is eredeti képregényes szereplő, de ő a legjobb vastagon.

sidek 2012.12.11. 13:52:30

Természetesen nekem is jobban tetszik a harmadik évad, mint a második 'barátok közt' és 'farm ahol élünk' szappanoperája.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása