aeon flux

ready for the action now, danger boy?

írópárbaj: 3. forduló, 1. páros - lombos péter vs. kovács erzsébet Zalaba_Ferenc
2012. szeptember 13. 12:00:00

Kategória: irodalom film 29 komment

Elődöntőhöz érkezett az Első Nagy Írópárbaj. Négyen maradtak, négyen mérik össze tudásukat a játéksorozat eddigi legnehezebb feladványában. Az előző fordulóhoz hasonlóan ezúttal is egyenes kiesésben folyik a küzdelem, és a két páros feladata egyszerre jelenik meg oldalunkon.

Feladat: Készíts képzeletbeli interjút (élő vagy holt) kedvenceddel!

Olvassátok el és véleményezzétek az interjúkat, és persze a szerző nevének beírásával szavazzatok arra, hogy a két írás közül melyik nyerte el jobban a tetszéseteket! Talán már említenem sem kell, hogy a szavazatok mellett szívesen vesszük, ha döntéseteket megindokoljátok - habár ez továbbra sem kötelező, ami az érvényes szavazáshoz viszont elengedhetetlen, az az, hogy mindkét párosra voksoljatok! Erre szombat délig van lehetőségetek.

iroparbaj_s05e01.jpg

Lombos Péter Vs. Morgan Freeman

iroparbaj_morganfreeman.jpgLombos Péter: - Tisztelettel és rajongással telve köszönöm a lehetőséget, hogy időt szakított erre a virtuális interjúra, Mr. Freeman! Szerepvállalásaiból tudjuk, hogy jómaga is híve ezeknek az ironikus megnyilvánulásoknak, bár azért azon talán Ön is meglepődött, hogy élő emberként közel 900 ezres rajongótábora van a legnagyobb közösségi portálon az idén augusztus 27-én bekövetkezett halála okán.

Morgan Freeman: - Engem ér a megtiszteltetés, hogy akár csak ily módon is segíthetem egy lelkes rajongó pályázati szereplését, elvégre tudom, milyen hátszél nélkül mind feljebb kerülni a szakmában. Az igazat megvallva azóta nem döbbenek meg semmin, hogy a 2003-as A minde6ó óta úgy hisznek bennem, mint az Úrban. Annyira azért még sincs jó hangom, hogy Mózes miattam keressen kőtáblákat a sivatagban! Bár tény, sokkal könnyebb a fárasztó díszletpróbák helyett csak ülni egy stúdióban és légkondicionált környezetben felolvasni mások munkáját.

LP: - Élet-és pályafutása egybefonódott az afro-amerikai szabadságmozgalmak térhódításával, már 1981-ben Malcolm X-ként figyelhettük a vásznon egy tv-filmben, a Death of a Prophet című alkotásban. Tudatosan vállalt ilyen szerepeket, melyek nem csak társadalmi, de vallási nézeteknek is hangot adhat – elvégre az iszlám és a keresztény vallás mostanság nem épp a csendes együttélésről híres.

MF: - Nézze Péter! Színészként, mikor elvállalok egy szerepet, sokkal jobban foglalkoztat az ember, akit megformálok, semmit a nézetek, amelyek mozgatták. Alapvetően ellenzem azt is, hogy külön tanítsák a fekete történelmet az Egyesült Államok iskoláiban, elvégre fehér testvéreinkhez hasonlóan mi is betolakodók vagyunk az indián területeken. Ha már annyira meg akarjuk különböztetni, a kontinensen van indián és amerikai történelem, ez utóbbinak szerves része az afro-amerikai történelem.

LP: - Kora ellenére mostanság megint Ön szerepel a bulvárlapokban, a szerencsés kimenetelű autóbalesete után a magánélete is a címlapokra került, miután elterjedt a pletyka, hogy feleségül vette 27 éves mostoha-unokáját, E’Dena Hines-t.

MF: - Fiam, akkora Isten még én se vagyok, hogy egy ilyen korú lányt boldoggá tehessek az ágyban, elhiheted! Saját véremként szeretem E’Dena-t, de egész egyszerűen abszurd, amit ma már a bulvársajtó kitalál. Még szerencse, hogy nem boronáltak össze Angelina-val a Wanted forgatása során! Sőt, alig várom, mikor olyan legendákkal akarnak majd egy ágyban lencsevégre kapni, mint Clint (Eastwood), elvégre évtizedes barátság a miénk! Legyen elég annyi, magam is jókat nevetek ezeken a pletykákon, melyek nem rázzák meg a családomat, ők is csak megmosolyogják a bulvársajtó leleményességét.

LP: - Régóta már nem Ön áll az érdeklődés középpontjában, már nem az Ön neve vezeti fel a stáblistát, de sokszor a jelenléte elég egy film megítéléséhez. Nem gondolja, hogy csak a színészek által megítélni egy filmválasztást akár visszafelé is elsülhet?

MF: - A mozi hőskora óta így van ez, kár is tagadni. Én is előszeretettel mentem olyan filmekre, amiket a már ismerős arcok készítettek. Esély sem nagyon volt mást választani, hiszen ezeket a színészeket erőltette a stúdió, ha már fizettek a teljesítményért. Ma már annyiban nehezebb a fiatalok dolga, hogy a tömegtermelés révén ugyan válogathatnak az alkotások között, de pont a mennyiség miatt el is sikkadhatnak az igazi értékek felett. Mondom ezt úgy, hogy én is évi 2-3, akár 4 filmben is szerepet vállalok! (kacag)

LP: - Karrierje során volt olyan szerepválasztás, amit netán évek múltával, de már megbánt? Olyan alakítás, amire kevésbé büszke, amit nem tenne ki büszkén a saját listájára?

MF: - Fiam, én csak azt bánom, hogy az új Alex Cross-sztorira, A pók hálójában című filmem előzményére nem engem kértek fel! Milyen jól mutattunk volna, ahogy én a szottyadt fekete seggel rohangálva próbálom lecsapni a szálkás és életerős Matthew Fox-ot! Amilyen meglepve állna a jelenet során, lehet, még sikerült is volna! Viccet félretéve nincs miért sajnálkoznom, szerencsémre rengeteg csodálatos emberrel dolgozhattam együtt, ami annak ellenére is igaz, hogy nem mindig volt sikeres a közös munka. Nem tudsz évtizedekig a közönség kedvében járni. Nézd meg Tom Cruise-t! Évekig csak röhögtek rajta, aztán jött a Mission: Impossible 4 és megint ő a nemzetközi sztár! Jut eszembe, egy valamit mégis bánok. Hogy nem vagyok egy akciósztár alkat. Lett volna pár segg, amit szívesen szétrúgtam volna a vásznon!

LP: - Mr. Freeman, nagyon köszönöm az olvasók nevében is, hogy megtisztelt minket ezzel a villáminterjúval! Mielőtt elbúcsúznánk, mondana néhány szót a magyar rajongóinak?

MF: - Első körben megköszönöm mindenkinek, aki eme fantázia-interjú során nyomon követte beszélgetésünket. Másodsorban kérlek titeket, még nagyon sokáig járjatok moziba, vegyetek dvd-t, hogy minél tovább foglalkoztasson engem a stúdió! Harmadrészt pedig nagyszerű filmélményeket kívánok mindannyiótoknak, elvégre mi azért forgatjuk, ti pedig azért nézitek a filmeket, hogy maradandó értékkel lehessen gazdagabb az emberiség!

Kovács Erzsébet Vs. H.P. Lovecraft

iroparbaj_lovecraft.jpg- Mr. Lovecraft! Mr. Lovecraft! Kedves Mr. Lovecraft, hall engem?

(Recsegés. Majd egy mély sóhaj.)

- Ki… ki az a Lovecraft?

- Ön az, uram. Illetve az volt földi életében. Illetve… emlékszik? Ön írta a Cthulhu hívását, meg az Árnyék Innsmouth fölöttet. Meg a Herbert West, az újjáélesztőt. Meg a többit, tudja.

(Recsegés.)

- Mi ez? És mit akar tőlem?

- Kérem, engedje meg, hogy rajongói, de különösképpen is a blog lelkes olvasói nevében üdvözöljem. Azazhogy, bocsánat, az újságolvasók nevében. Egyúttal hadd tegyem hozzá: nagy örömömre szolgál, hogy végre a technika és a tudomány e csodája segítségével képesek vagyunk kapcsolatot létesíteni Önnel. És nemcsak Önnel, hanem bármely tudatos élőlénnyel, az Univerzum bármely szegletéből. Illetve legalábbis erre tervezték ezt a különleges és újfajta adó-vevő berendezést. Sajnos egyelőre pusztán hangjeleket tudunk kibocsátani és fogadni vele, ám reményeink szerint később… node ennyi talán elég is most. Addig is, amíg esetleg majd jelenlegi testi valóját is láthatjuk egyszer, hadd kérdezzem meg: hogy van?

- Nincs testem. Nem, nincs testem.

- Értem.  Nos, akkor mesélne nekünk, hol van most? És milyen állapotban? Ön, aki írásaiban oly sokszor feszegette az e földi életen kívüli és túli lét lehetőségeit… nos, nem tölti el örömmel, hogy, mint láthatja, az Ön által megjósolt, a világok közti kapcsolatfelvételre alkalmas készülék terve immár megvalósult?

- Miről beszél?

- Hát, tudja, amit a Suttogó a sötétben című novellájában megálmodott. Illetve, hát ez nem egészen ugyanaz, de az elv…

- Tudja meg, hogy tévedtem. A tudat (vagy lélek, vagy szellem, nevezze, ahogy akarja) utazásához nincs szükség a testre, sem különleges berendezésekre.

- És mit látott földön kívüli utazása során? Kérem, ossza meg velünk. Olvasói tudni szeretnék, valóban olyan-e az emberen túli világ, amilyennek itteni életében lefestette.

- Azt elmondani kevés az emberi szó, felfogni az emberi elme. Elégedjenek meg annyival, hogy megsejtettem ugyan az ismeretlen űr megnevezhetetlen, csodálatos és borzalmas, teljességgel kifürkészhetetlen szakadékait, az anyag és energia világmindenségein túli entitások hatalmas és távoli vidékeit - de amit leírtam, az csak a szegényes földi képzelőerő műve.

- Akkor csak annyit mondjon: valóban van élet a Plútón? Tudja, az a Neptunuszon túli bolygó, amelynek létezését az Ön életében még csak feltételezni lehetett, de Ön örömmel nevezte el Yuggothnak. Valóban, mint ahogy írta, félhomályban tenyésző gombák lepik el fagyott felszínét?

- Miért gondolják, hogy minden úgy van, amint írtam? Életemben materialista voltam, szkeptikus, cinikus és pogány. Azok a történetek pedig csak szórakoztató ponyva. Bárki, aki valódi írónak néz engem, pusztán fecsérli a megbecsülését.

- Ha már a novelláit említi… bár hadd jegyezzem meg azonnal, hogy szerintünk Ön a szépirodalomban éppoly hatalmasat alkotott, mint Poe. Ma társaság viseli az Ön nevét, uram, és külön folyóirat gondoskodik róla, hogy művei részesüljenek abban a halhatatlanságban, amelyet joggal érdemelnek. Egyszóval, szeretnénk tudni: melyiket írását tartja a legkedvesebbnek?

- Társaság? Folyóirat? Hm. Véleményem szerint legjobban sikerült elbeszélésem a Szín az űrből. Másodikként az Erich Zann muzsikája következik – de inkább negatívan, semmint pozitívan értékelem. Mindössze azért teszem a második helyre, mert nem olyan rossz, mint a többi. Inkább a miatt kedvelem, ami nincs meg benne, semmint azért, ami megvan. A Cthulhu hívása, amivel kezdte – a Cthulhu inkább közepes. Nem olyan rossz, mint a legfélresikerültebbek, ám teli silány és ügyetlen megoldásokkal.

- Különös, hogy ezt mondja. A munkái közül a legtöbbször éppen a Cthulhu hívását filmesítették meg. Sajnos, ezek közül a filmek közül sok nevetséges és értéktelen trash horror, de szerencsére a Lovecraft Társaság egy kiváló fekete-fehér némafilmet is leforgatott, amely teljesen hű az Ön novellájához.  Nagyon reménykedünk még Guillermo del Toro készülő filmjében, amely Az őrület hegyeiben című kisregényét veszi alapul. Sajnos, éppen erről a tervről keveset hallani mostanában.

- Ehhez nincs mit hozzátennem.

- Értem. Hát, köszönöm az interjút, Mr. Lovecraft. A legközelebbi alkalomig is… viszonthallásra!

(Recsegés.)

Címkék

jatek interview morgan freeman lovecraft toborzas iroparbaj

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr374774316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.13. 13:07:22

Mi az, hogy még senki sem szavazott, a teremburáját?!

-creeper- 2012.09.13. 13:42:42

Na végre, itt már hozzá tudok szólni (tegnap délután és ma délután mind a művészrejsznél, mind a szókátránynál visszadobta a kommentem a rendszer).

No de kérem, sorrendben:
1, gratulálok a feladat kiagyalójának
2, gratulálok Lombos Péternek
3, gratulálok Kovács Erzsébetnek

Fantasztikusan szórakoztam, hihetetlen jók vagytok! Péter úgy megszemélyesítette az öreget, hogy teljesen elhinném, tényleg egy párbeszédet vetett papírra. Nemcsak informatív, de kedves és vicces is, tele olyan gondolatokkal, amiket valószínűleg tényleg hallanánk Freemantől. A megszólítások is mind klappolnak.
Erzsinél a személy kiválasztása mindenképpen ötletes és példás, ám akadt néhány észrevételem: Lovecraft még a síron túlról is olyan lelőhetetlen, aprólékos körmondatokban beszélne, hogy ötvenháromszor el kellett volna olvasnom az írást ahhoz, hogy legalább valamennyire összeálljon. Más kérdés, hogy ezt Erzsitől természetesen nem szabad elvárni, cserébe viszont olyan hangnemű mondanivalót adott a horroríró szájába, mely simán megállná a helyét: Lovecraft nagy eséllyel nem álna neki rihiröhizni, pont ilyen rideg és hangyányit ellenszenves volna. Bár jegyezzük meg, elég nehéz volna vele megértetni, mi az a trash horror. :)
Mindent összevetve Lombos Péterre szavazok, de újra ki kell emelnem, mindketten nagyon-nagyon rászolgáltok sok-sok szavazatra, gratulálok!

Lateralus 2012.09.13. 14:16:13

Csatlakozok az előttem szólóhoz, nagyon tetszett mindkét írás, a színvonal fordulóról fordulóra egyre kitűnőbb, nehéz a választás. Ezúttal Kovács Erzsébeté a szavazatom.

mrscottpilgrim · http://twitter.com/mrscottpilgrim 2012.09.13. 14:23:18

Kovács Erzsébet

Lombos Péteré eléggé modoros, meg kissé bulváros is, és kicsit olyanok a válaszok, hogy kb. "bármelyik ismert színész mondhatta volna". Kovács Erzsébet előző köre szerintem gyenge volt (némi sznobizmus volt szerintem abban az írásban, főleg amikor a Good Will Huntingot vetette össze a Sztalkerrel), viszont most szerintem ez az eddigi legjobb írása, ötletes, profi, ha mondjuk mellőzné azt "Bölcs Istvános" hozzáállást, ami az előző írását jellemezte, és ilyen jól írna, mint most, akkor én tudnék neki örülni szerzőként. Szóval övé a szavazatom, és ÍGY tovább! :)

Bojcsi 2012.09.13. 15:05:42

Először is annyit, hogy bár eddig nem szavaztam, az elejétől nyomon követem a verseny állását. Nem terveztem szavazni, de most kénytelen vagyok, mert ebből a párosból az egyik csak annak köszönhetően van itt, hogy folyamatosan gyengébb ellenfelekkel hozta össze a szerencséje.

Lombos Péter írása a képzelőerő teljes hiányáról tanúskodik, ami még nem lenne baj, biztos Morgan Freeman-nel is lehetett volna nagyon jó "képzeletbeli" interjút csinálni. Az igazi bökkenő sajnos az, hogy fájdalmasan unalmas, a hangvétel pedig irritáló.

Ezzel szemben Kovács Erzsébet írása igazi teli találat, az interjú alanyától kezdve a kivitelig.
Gratulálok!

Szavazatom Kovács Erzsébeté.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.13. 15:39:03

@-creeper-: Hogyhogy visszadobta a rendszer? Milyen üzenettel? Ez másnál is előfordult?

-creeper- 2012.09.13. 15:56:56

@Zalaba_Ferenc:
OFF: emlékeim szerint semmilyen idegen elnevezést nem használtam, de kétféle gépről is, két bejegyzésnél is kiírta pirossal a hozzászólás elküldésekor, hogy "hiba történt a (nemtomén) feldolgozáskor, kérjük, próbálja később".

SoZi · https://www.facebook.com/SosGraphicDepartment 2012.09.13. 15:57:24

Kovács Erzsébet
Nagyon szellemes kis írás lett, szuper!

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.09.13. 16:00:45

Kovács Erzsébet

Jó ötlet, jó kivitelezés.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.13. 17:44:38

@-creeper-: És ezekhez a témákhoz azóta se tudsz hozzászólni?

IjjasTamas 2012.09.13. 17:53:55

Hát, ez nehéz! Péternél tetszik a bulvárba oltott bújtatott bulvárkritika - paródia. De Erzsébet (a riportalany miatt) könnyebben szabadon tudta engedni (legalábbis különösen az interjú elsőfelében) a fantáziáját. Nekem Mr. Lovecraft önocsárlása jobban tetszett egy fokkal, így Kovács Erzsébeté a pont.

skaven 2012.09.13. 18:55:48

Nekem egyik sem tetszett. Legyen Kovacs Erzsebet, de csak a temavalasztas miatt.

iPadme 2012.09.13. 22:27:21

Lombos Péter írás pont a hangvétele miatt stílusosabb, mint Erzsébet írása. Ezenkívül jobban köti az aktualitásokhoz.

Kovács Erzsébet eddigi cikkei közül talán ezt tartom a legjobban sikerültnek, kreatív a megjelenítés is.

A szavazatom Lombos Péteré, összességében (ez eddigi cikkei alapján is) neki adnám az egyik helyet a döntőben, remélem, találkozunk még vele az aeonflux alkotói között.

verzsó 2012.09.14. 06:54:26

Szavazatom Lombos Péteré

Tóth Nándor Tamás 2012.09.14. 12:28:29

Beszarás, iszonyat jók lettek ezek a cikkek! Tényleg AEON, szinte a legjobb írások az utóbbi időben.
Kollár Erzsébet rém nehezet választott, attól tartok, kissé bele is tört a bicskája. Lombos Péter, nagyszerű lett, elrugaszkodott, humoros, kikacsintós, nem is kell, nem is lehet egy ilyet komolyan venni. Gratulálok!

Lombos Péter +1

Anduril 2012.09.14. 13:43:08

Bár Erzsébetnek messze ez eddig a legjobb írása (stílusos, egyedi - bravó!), Lombos Peti egy kicsivel így is felette áll (humoros, összeszedett, aktuális, ráadásul MF minden képzeletbeli válaszánál szinte hallottam az öreg kercosan jellegzetes, békés hangját a fejemben). Ráadásul ez már a döntőhöz vezető út, az eddigi munkáik alapján messze Petinek egyértelműbb a helye a fináléban.

Lombos Péter +1

_aTom_ 2012.09.14. 16:47:47

Lombos Péter +1

Előttem már nagyjából elmondták a többiek hogy miért. Tényleg csak egy hajszálon múlott a dolog...

bumbala 2012.09.14. 18:45:15

+ Kovács Erzsébet

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2012.09.15. 12:29:42

Kovács Erzsébet

Hasra egyiktől sem estem, mert Péter interjúja jó diák módjára végigmegy a Morgan Freeman 101-en, Erzsébet írásában már több a fantázia, arról már nem ő tehet, hogy viszonylag kevésbé vagyok érdekelt Lovecraft témában. A szavazatom ő kapja, mert a biztos megoldások helyett mert kockáztatni, és jól jött ki belőle.

+3

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.15. 18:30:02

Hálás a feladat, annyi szent, és szemlátomást mindketten örömmel, nagy kedvvel vetettétek bele magatokat: a végeredmény mindkét esetben szórakoztató és színvonalas munka lett, úgyhogy a voksom az interjúalany kiválasztásának szól, egészen pontosan annak, hogy Erzsébet milyen merészet húzott, és ezt mennyire sajátosan (ez esetben nem Lovecraftot, hanem Dicket idézve, kinek egyik regényében szintén megidézték a holtakat... pontosabban a félholtakat egy-egy beszélgetés erejére).

Kovács Erzsébet +3

Németh Barna 2012.09.15. 19:50:04

Azt hiszem az egész eddigi párbajok során most volt a legegyértelműbb a kérdés.

Kovács Erzsébet +3, mert ötletes, jól megírt, okos és szellemes.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.15. 19:54:37

Tetszett, akit Péter választott. Jó a hangvétel, és végigmegy az összes dolgon, amit Morgan Freemannel kapcsolatban tudni szokás/érdemes. Ezzel szemben Erzsébet kicsit szabadjára eresztette fantáziáját, és még azt is igyekezett számításba venni, hogy akit választott, már nem él. Nemrégiben olvastam egy könyvet, melyben a főszereplő elmegy egy sci-fiíróhoz, aki kb. azt mondja, a sci-fiírók a legkevésbé sem hisznek abban a sok badarságban, amit összehordanak műveikben. Ez is ott van a szavakban, amit Erzsébet Lovecraft szájába adott, és bár én nem ismerem az író munkáit, Erzsébet talán a maga vélekedését ruházta rá Lovecraftra a műveit illetően, és ez nagyon cseles húzás.

Erzsébetre szavazok.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása