aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: szótlanság Takács Máté
2012. szeptember 09. 17:34:00

Kategória: Szólj hozzá!

Emlékezet óta nem járt olyan mélységekben az amerikai mozik bevételi forgalma, mint az elmúlt hétvégén. Augusztus második felének kevés izgalommal szolgáló kínálatát két teljességgel érdektelen premierrel tetézték a forgalmazók a lassuló tempót diktáló szeptember első víkendjén. A The Words című dráma meglehetősen széles körű premierje ellenére az ötmilliót is alig érte el, míg a nálunk már csaknem fél éve vetített Az igazság nyomában kétmillió alatt ragadt. Második hete a Démoni doboz című horror vezet, ezúttal kevesebb, mint tízmillióval. Az üde színfoltot Az elveszett frigyláda fosztogatói újbóli feltűnése jelenti.

ÚJ FILMEK
A  Brian KlugmanLee Sternthal páros (a TRON: Örökség sztorijának ötletgazdái) által írt és rendezett The Words (hazai bemutató: november) című szerelemi dráma hőse egy pályája csúcsán lévő író, aki számolni kénytelen annak következményeivel, hogy ellopta valaki más munkáját. A filmet rettentő gyengén fogadta a kritika és a nézők sem viszonyulnak hozzá másképp, noha sokkalta prózaibb okokból: nem érdekli őket. Legalábbis, nem annyira, amennyire a CBS Films szerette volna. A független forgalmazó ugyanis több mint 2800 moziba juttatta el a film kópiáit, s ez korántsem arról árulkodik, hogy valóban beérték volna 6-7 millió dollárral, amennyivel hivatalosan kalkuláltak a hétvégére. De mindegy is, hiszen még ezt az igazán minimális szintet sem sikerült megütnie a The Wordsnek; alig 5 millió dollárt kuporgatott össze, s premierként nem bírt a harmadik helynél magasabbra törni. A főszerepet játszó Bradley Cooper számára ez nem túl jó hír, hiszen a Másnaposok, de legfőképp a Csúcshatás sikere után úgy látszott, bizalmat szavaz neki a tengerentúli közönség. Itt most semmi sem jött össze, vigaszt csak az nyújthat, hogy egyébként egy aprópénzből ($6m) készült produkcióról van szó.

Bizonyára mind a hamarosan Supermanként bemutatkozó Henry Cavill, mind a Looper - A jövő gyilkosa révén némi meleg szóval illetett Bruce Willis szívesen hagyta volna a feledés homályába veszni Az igazság nyomában (The Cold Light of Day; hazai bemutató: megvolt) című akció-thrillert, ám a Summit Entertainment a nagyon közeli múltban úgy döntött, látványos keretek között bukik vele. 1510 mozi tűzte műsorára a halovány visszajelzéseket kapott filmet, ám ezt a mérsékelten széles bemutatót nem támogatta meg a forgalmazó részéről valamirevaló reklámkampány, így nem is csoda, hogy még kétmillió dollárt sem ($1,8m) sikerült összekalapoznia a top 10-en kívül rajtoló produkciónak. A nálunk is érdektelenségbe fulladt darab 20 millió dollárba került, s legfeljebb ennek negyedére számíthat az észak-amerikai mozikból.

Az Indiana Jones-sorozat első három részének Blu-ray megjelenése alkalmában 267 IMAX mozi tűzte műsorára Az elveszett frigyláda fosztogatóit (Raiders of the Lost Ark). Az 1980-as évek egyik legnagyobb sikere a maga keretei között nem szerepelt rosszul, hiszen hatezer dollár körüli mozinkénti átlagos bevételt produkált, vagyis több mint másfélmillió dollárral gyarapodott az elmúlt három nap során korábbi, 245 milliót számláló összesített bevétele, amely több bemutatási alkalmat is magában foglal. A 3D-s verzió lehetősége még fennáll a jövőben.

KORÁBBI FILMEK
Ismét a Démoni doboz vezeti a hétvégi bevételi listát. A Lionsgate természetfeletti horrorja egész jó változási arányt mutat, hiszen egy szezonzáró hosszú hétvége után is 50%-on belül bírt maradni csökkenése. Az első helyezetthez méltatlan, tízmillió alatti eredmény 33 millió fölé növeli a 14 milliós film egyenlegét.

A Bourne-hagyaték egy hónappal indulása után elérte a 100 milliós határt, tizennyolcadikként az idei felhozatalból.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
Legutóbb 2008 szeptember elején mérhettek ehhez közelien alacsony pénzforgalmat az amerikai mozikban; akkor a Veszélyes Bangkok volt a hét nyertese. Persze a mélypontoknak is megvan az előnye: innen csak felfelé vezet az út. Ezt A Kaptár: Megtorlás vélhetően jól tudja kamatoztatni, lévén több hétnyi érdektelenség után kínál valami beazonosítható néznivalót. A Némó nyomában 3D-s változata ugyancsak ideális időpontban érkezik, hiszen tavaly ilyenkor az ugyancsak közkedvelt Az oroszlánkirály ért el meglepő eredményt.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
Finding Nemo 3D | 2900 | $22,000,000
Resident Evil: Retribution
| 2850 | $24,000,000

A TOP 10

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 1 Démoni doboz $9,3m $33,2m
2 2 Fékezhetetlen $6m $23,5m
3 3 The Expendables - A feláldozhatók 2.
$5m $75,6m
4 új The Words
$4,8m $4,8m
5 5 ParaNorman $4,2m $45,5m
6 4 A Bourne-hagyaték
$4m $103,6m
7 6 Timothy Green különös élete
$3,7m $43m
8 8 Képtelen kampány
$3,4m $79,3m
9 9 2016: Obama's America
$3,3m $26,1m
10 7 A sötét lovag: Felemelkedés
$3,2m $437,8m


 

Címkék

thriller box office bruce willis indiana jones drama action bradley cooper henry cavill

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr264771548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása