aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: hagyaték Takács Máté
2012. augusztus 12. 17:55:43

Kategória: 3 komment

Néhány gyengélkedő hétvége után ezúttal három érdekfeszítő premier gondoskodott a mozilátogatottság fellendítéséről, no meg arról, hogy A sötét lovag: Felemelkedés visszavonulót fújjon az élről. A Bourne-hagyaték jó összeggel szerzett vezetést, a Képtelen kampány ugyancsak sikeresen indult útjára, míg az Amit még mindig tudni akarsz a szexről visszafogott, de biztató napokon van túl.

Néhány gyengélkedő hétvége után ezúttal három érdekfeszítő premier gondoskodott a mozilátogatottság fellendítéséről, no meg arról, hogy A sötét lovag: Felemelkedés visszavonulót fújjon az élről. A Bourne-hagyaték jó összeggel szerzett vezetést, a Képtelen kampány ugyancsak sikeresen indult útjára, míg az Amit még mindig tudni akarsz a szexről visszafogott, de biztató napokon van túl.

ÚJ FILMEK
Ez itt az unalmas törvényszerűségek összehordásának helye: az éppen tíz esztendeje útjára indult Bourne-trilógia világszerte 945 millió dolláros jegybevételt ért el, és öt évvel befejezte után most itt a kvázi-folytatás. A Bourne-hagyaték (The Bourne Legacy; hazai bemutató: szeptember 6.) ezzel a könyveredetit is követi, hiszen Robert Ludlum halála után sem maradhatott abba a népszerű Fantom-sorozat. Eric Van Lustbader vette kézbe a történet továbbszövését, s a hagyaték bázisául szolgálón túl további hat regényt írt. Az alap tehát bőven adott volt a Universal Pictures számára, hogy az akciófilmeket is megújító, a műfajhoz képest meghökkentően nagyot (kiváltképp a harmadik rész) szakító széria megmaradjon számukra, mint biztos bevételforrás. Paul Greengrass ugyan ment, de Tony Gilroy maradt, s ezúttal a rendezői poszt is neki jutott, míg Matt Damon helyére Jeremy Renner került. Az a Renner, akinek az utóbbi években bőven jutott a reflektorfényből, hiszen két éven belül kétszer jelölték Oscar-díjra és felbukkant az ugyancsak fenemód sikeres Mission: Impossible-sorozat legutóbbi részében, illetve a Bosszúállókban, aminek bevételi mutatói még élénken élnek mindnyájunk emlékezetében. A cserélődő főszereplőket általában nehezen fogadja el a közönség, ám jelen esetben problémamentesen megvalósult a váltás, s a korábbi részek kedveltsége, illetve az egészen hasonló tartalmat ígérő előzetesek megtették hatásukat, így a film 40 millió dollárral léphetett a dobogóra. Ez az összeg nem kiemelkedő, de a változott körülményeknek nagyon is megfelelő és a folytatás számára is ideális léc lenne, amit meg kell ugorni. Lenne, ugyanis némi porszem azért került a gépezetbe: A Bourne-hagyaték csak közepes értékeléseket kapott az újságíróktól, vagyis nem sikerült tartani a megszokott színvonalat. A két és negyed órás produkciónak így alighanem küzdenie kell kicsit a nézőkért, és legeslegfeljebb a 125 milliós költségvetést érdemes elvárni végösszegként.

A Képtelen kampány (The Campaign; hazai bemutató: október) című vígjátéknak szerencséje van. Szerencse, hogy a szezon további korhatáros komédiái (az igen eltérő jellegű Ted kivételével) rendre kudarcot vallottak, így elvárható volt, hogy valamelyiknek azért összejön; szerencse, hogy most került a mozikba, két érdektelen hétvégét követően, amit további olyan hetek előztek meg, amik nem termettek lazább, 18 éven felülieknek is érdemi szórakozást nyújtó filmet, illetve szerencse, hogy választási évben érkezett, hiszen az amerikaiaknak nagyon tele lehet a bakancsa a képviselőkkel, szóval pont arra van most szükségük, amit Will Ferrell és Zach Galifianakis művel. Pontosabban, arra nincs, és éppen ezért nézik szívesen fikcióként a mindenre elszánt jelölteket. A Warner Bros. 56 milliót felemésztő vígjátéka több mint 3200 mozit rohant le, s ennek a kínálati szintnek megfelelő, 27 millió dolláros nyitányt könyvelhet el. Ez ugyan kissé elmarad Ferrell olyan, hasonló időszakban rajtolt munkáitól, mint a Pancser police vagy a Tesó tusa, de ez betudható a korhatárbeli különbségnek ill. a mostohatestvérek megütközésénél kevésbé vonzó politikai settingnek. Ha ugyanakkor követi azok nyomvonalát a toplistán, akkor 100 millió közelébe férkőzhet, s teszi mindezt az R-es komédiáknál már megszokott "épphogy jó" Rotten Tomatoes-értékelésekkel, amiben a Tednek vagy a tavalyi Förtelmes főnököknek is része volt.

A Sony kissé elgáncsolta új filmjét, hiszen az Amit még mindig tudni akarsz a szexről (Hope Springs; hazai bemutató: már a mozikban) mindössze 2361 mozi műsorára került fel a hét közepén. Ez mindenképpen mérsékelte a korábban még 20 millió dollár fölé szóló várakozásokat, amiknek alapját a korábbi évek hasonló időszakában, a felnőtt női közönséget könnyen megszólító filmek teljesítménye adta; elég csak A segítségre vagy a Julie és Julia - Két nő, egy receptre gondolni. Utóbbinak ugyancsak Meryl Streep volt a főszereplője, s a mostani rendezővel, David Frankellel is alkottak már nyerő párost korábban (Az ördög Pradát visel). Világos tehát, hogy a Hope Springs hova kívánkozik a box office-tapasztalatok fényében, s világos az is, hogy a mostani 15 milliós nyitány, illetve a szerdai debüt óta összegyűlt 20 millió dollár még nem ad okot ezen remények feladására. A film ugyanis fel tudott nőni a példaként támasztott korábbi társak kritikai fogadtatásához, s ha Az emlékmásra pazarolt rengeteg vásznat a forgalmazó átprogramozza jövő héten az esélyesebbik bemutatója számára, akkor még születhet olyan végösszeg, ami nem csak a 30 milliós költségvetés fényében meggyőző, hanem a komplett szezonban is. Streep, Tommy Lee Jones és Steve Carell együttes sztárereje mindenképpen hivatott 80 millió dollárra erről a pontról, úgyhogy az elkövetkezendő hetekben várhatóan sorra buknak át a nagyobbat szóló, költségesebb darabok a Hope Springsen a toplistán.

A hét negyedik (épphogy) országos bemutatója a Nitro Circus: The Movie című 3D-s produkció, ami egy őrült, autós-motoros kaszkadőrműsor egész estés filmváltozata. A forgalmazó Arc Entertainment (akik a június eleji For Greater Gloryért is feleltek) 1,2 millió dollárt, a szerdai nyitány óta pedig 2,2 milliót számlálhatott össze, vagyis határozottan jobb teljesítménnyel van dolgunk, mint a három évvel ezelőtti X Games 3D: The Movie esetében, de ettől függetlenül is nagyon alacsony érdeklődésről van szó.

KORÁBBI FILMEK
Bár két helyet lépett hátra, a most bronzérmes A sötét lovag: Felemelkedés továbbra is jelentős tényező: majdnem 20 millió dolláron zárta a negyedik hétvégéjét, összbevétele pedig 390 millión áll. Egy hét múlva maga mögé utasítja Az éhezők viadalát, hogy befészkelje magát az éves lista második helyére, nagyjából 440 millió dollárral.

A múlt héten kiábrándítóan kezdő Az emlékmás teljesen megsemmisült a második körében: a Sony szuperprodukciója 68%-ot zuhant, azaz 8 millió dollárral áll most a hatodik helyen, a tízmillióval alacsonyabban nyitó Diary of a Wimpy Kid: Dog Days mögött. A tíz nap alatt kipréselt 44 millió dollár nagyon kevés egy ilyen kaliberű filmtől, s hiába került az majdnem egy százassal többe, a Csatahajó elsőségét is veszélyezteti a nyári szezon legnagyobb bukása címet illetően.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
Több hétnyi negatív előjel után végre sikerült egy nagyobb forgalmat bonyolító hétvégét szülnie a top 10-nek a 2011-eshez képest, lévén az újonnan érkező filmek mind kielégítő módon vették az akadályt. A Bourne-hagyaték azonban kihívóra talál hamar: a következő forduló nagy várományosa a The Expendables - A feláldozhatók 2., aminek illene megugrania az első rész 35 milliós rajtját. Családi mozizásra is alkalom nyílik a ParaNorman című animációs horrorvígjátékkal, illetve a már szerdán elrajtoló Timothy Green különös élete című fantasyvel. A negyedik újonc a Sparkle című zenés film lesz, amely Whitney Houston utolsó filmszerepét jegyzi.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
The Expendables 2 | 3200 | $38,000,000
The Odd Life of Timothy Green | 2500 | $8,500,000
ParaNorman | 3100 | $13,000,000
Sparkle | 2200 | $14,000,000

A TOP 10
(# (múlt heti #) | cím | hétvégi bev./összbev.)
01. (ú) The Bourne Legacy ($40.3m/$40.3m)
02. (ú) The Campaign ($27.4m/$27.4m)
03. (1) The Dark Knight Rises ($19.5m/$390.1m)
04. (ú) Hope Springs ($15.6m/$20.1m)
05. (ú) Diary of a Wimpy Kid: Dog Days ($8.2m/$30.6m)
06. (ú) Total Recall (8.1m/$44.2m)
07. (2) Ice Age: Continental Drift ($6.8m/$144.1m)
08. (5) Ted ($3.3m/$209.9m)
09. (4) Step Up Revolution ($2.9m/$30.2m)
10. (3) The Watch ($2.2m/$31.4m)
(hivatalos becsült adatok)

E HÉTVÉGE KORÁBBAN
2011 | 2010 | 2009 | 2008

Kövess minket Facebookon!


Címkék

thriller box office comedy bourne action meryl streep will ferrell tommy lee jones zach galifianakis romance steve carell jeremy renner tony gilroy spy movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr884769810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82723 2012.08.12. 18:01:25

A 10. helyre Pókember is pályázik, majd hétfőn dől el, ő vagy Ben Stiller a befutó.

skaven 2012.08.12. 19:37:26

szerintem a 440 mar elegge optimista becsles a batmannek. 425 korul lesz a vege tippre. :) Galifianakis nevet fejbol tudod leirni vagy copy-paste szokott lenni? :)

Ismeretlen_82723 2012.08.12. 20:36:27

2: Nem optimista, átlagos. Galifianakis nevét pedig már fejből le tudom írni...ellenben Ferrel esetével. ;)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása