aeon flux

ready for the action now, danger boy?

ultra hd, avagy várható-e újabb formátum forradalom? Zalaba_Ferenc
2012. július 18. 16:43:55

Kategória: 13 komment

Miközben a piacon öt évvel ezelőtt debütált Blu-ray még mindig kisebbségben van a bő másfél évtizede jelenlévő DVD-vel szemben, addig a gyártók már egy újabb formátum bevezetésén dolgoznak. No, de van ennek még bármi értelme?

Miközben a piacon öt évvel ezelőtt debütált Blu-ray még mindig kisebbségben van a bő másfél évtizede jelenlévő DVD-vel szemben, addig a gyártók már egy újabb formátum bevezetésén dolgoznak. No, de van ennek még bármi értelme?

Egyre több helyről hallani az "Ultra HD" (UHD) nevet, amely a jelenlegi HD-nél (high definition) négyszer, nyolcszor vagy akár tizenhatszor nagyobb felbontást kínál a maga 7680 * 4320 képpontjával (a HD-képet hordozó Blu-ray lemez maximális felbontása 1920 * 1080), melyhez akár 22.2-es hangrendszer is társulhat. Persze, egy ilyen, maximumra hajtott rendszer jelenleg csak kísérleti stádiumban létezik, és egy filmhez nem csupán több tucat terrabájtnyi háttértárra van szüksége, de annak lejátszása annyi villamosáramot emészt fel, amely egy nagyobb lakás egész havi áramellátását biztosítaná.

A fejlesztők köztes változatokon, 4k-s (3840 * 2160 felbontású) és 8k-s (7680 * 4320 felbontású) tévék és a hozzájuk való lejátszók piaci bevezetésén dolgoznak. Az LG és a Sony már jövőre be akarja vezetni a 4k-s rendszert, amelyzat négyszer akkora felbontást kínálhat, mint a BD, és versenyre kelhet az egyre jobban elterjedő digitális IMAX-formátummal. A törekvés első pillantásra nem alaptalan, hisz a legtöbb játékfilm ma már 4k-s felbontásban forog, a londoni olimpiát is ilyen felbontásban rögzítik, a BD-ket fel lehet skálázni, a YouTube-on már megtekinthető egy-két UHD felvétel; szóval a következő lépcsőfok már elkészült, a kérdés már csak az, hogy lesz-e olyan, aki fel akar majd lépni rá.


Az UHD minimum négyszer jobb felbontást kínál a HD-hez képest.

Egyes vélekedések szerint a Blu-ray és túl korán jött (és bevezetésének nem is tett jót, hogy meg kellett küzdenie a HD DVD-vel): a célközönség nagyobbik része a mai napig nincs tisztában a BD mibenlétével, és ugyan látja a tévéken, hogy nagyobbak és laposabbak lettek, de az SD (a 720 * 480 képpontban maximált standard definition) és a HD között nem igazán lát különbséget, legalábbis nem olyan mértékűt, melynek hatására hanyatt-homlok hányná ki a kukába a DVD-it, hogy BD-kre cserélje azokat.

És ez a kisebbik probléma: a híradás- és információs technológiai fejlesztések felgyorsulása nem csak a képpontok szaporodásában mérhető, hanem a sávszélességek hatványokban mérhető kitágulásával és az internet felgyorsulásával is, melynek legfőbb hozadéka az, hogy ma már nem kell kézben tartanod azt a forrást, amelyről audio/videoanyagot akarsz játszani otthonodban: a zene és a film is kiváló minőségben streamelhető távoli pontokról, de akár le is töltheted egy otthoni háttértárra, melynek tartamát szabadon variálhatod. Sőt, hamarosan ez a háttértár is a múlttá lesz: egyre több szolgáltató - legyen az zene, film vagy IT-jellegű - kínál úgynevezett felhős megoldást, melynek az a lényege, hogy az adataidat egy olyan távoli szerveren őrzik, melyet bármikor, bárhonnan elérhetsz.


A Sharp 85 inches kísérleti, 8k-s tévéje. 2020 előtt nem nagyon kerülhet piacra.

Az ebben a környezetben felnövő új generáció számára a "kézben tartás" élménye, a fizikális adathordozó másodlagossá vált az elérhetőséggel és gyorsasággal szemben, s nem csupán helytakarékosságról van szó, de még eligénytelendésről sem feltétlenül beszélhetünk, hisz a kritikán aluli YouTube- és egyéb tartalmak megszaporodása mellett igen is növekvő igény van a nagyobb felbontást kínáló, jobb minőségű anyagok iránt.

Maradnak hát azok a - nem pejoratív értelemben vett - technobuzik, akik első körben fektetnek be minden újdonságba, de ezúttal talán ők is elbizonytalanodnak. Persze, láttatlanban nem szabad messzemenő kijelentéseket tenni az új formátumról, hisz a HD-hez hasonlóan jó eséllyel az UHD-től is elszáll majd a fejünk, csupán az otthoni felhasználásnak, pontosabban a formátum kihasználásának lehetnek fizikális határai: a BD már egy kisebb kijelzőn is számmottevő minőségkülönbséget mutat a DVD-hez képest, de igazán a 2-3 méter átmérőjű vásznon tudja kiélni magát, amely az otthoni projektorok és vásznak árainak mérséklődésével nem is tűnik már elérhetetlen álomnak, de vajh melyikünk otthonában építhet akkora vásznat, mint amit egy mozi kínál, hisz az IMAX-szel vetekedő minőség teljes kihasználásához ilyen méretek kellenének, nem igaz?

Címkék

kutyu technologia hd hir velemegy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr564769717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gandalf · http://volgyzugoly.uw.hu 2012.07.18. 17:39:06

Egyetértek, házi használatra teljesen felesleges a 2k-s felbontásnak a többszöröse. (Más kérdés, hogy a mozik bizony lecserélhetnék már végre a 2k-s vagy még kisebb felbontású vetítőket valami komolyabbra.)

Last 2012.07.18. 17:48:19

Nagyon jó, hogy fejlődik ilyen mértékben a technika, csak legyen megfizethető. Ellenben ez tényleg furcsa, hogy pár éves a blu-ray, de már jön az UHD meg ki tudja még mi minden. Talán nem vált be annyira ez BD lemeztechnológia? Abban viszont maximálisan egyetértek, hogy sokan még az se tudják, mi az a blu-ray. Emlékszem mikor már kezdett elterjedni a technika, meg olcsóbb lett az asztali lejátszó kérdeztem a haverokat, hogy beruháznak-e egyre. Azt se tudták, hogy van ilyen. Sokan mai napig se tudják. És nem hiszem, hogy techbuzinak kell lenni ehhez. Egyszerűen csak nem forog még annyira közszájon a dolog, mint a dvd. Ezért is nehéz elképzelni még nekünk magyaroknak az UHD-t, vagy mi a fenét.

Aang · http://aeonflux.freeblog.hu/archives/2012/07/18/ultra_hd_avagy_varhato-e_ujabb_formatum_forradalom/ 2012.07.18. 18:00:15

Majd jön a ps4, az meg képes lesz több rétegű blu-rayt lejátszani(ez lesz az ultra hd). A sony a legtöbb filmjét kiadja ultra hd-ben, és így szépen lassan elfogattatják a formátumot. Addigra majd jönnek a 4k-ás tévék, és játékok, a blu-ray is leterjedtebb lesz. Nem lesz ezzel semmi gond, csak majd a microsoft megpróbál keresztbe tenni(mint most a Blu-ray-nél tették) de talán addigra lesz annyi eszük az embereknek, hogy ne vegyék be a negatív kampányt.

Ismeretlen_170296 2012.07.18. 18:01:39

Ennek nagyon nem örülök, ugyanis eléggé techbuzi vagyok, viszont nem a gazdag fajtából. A Blu-ray Full HD rendszerem kiépítése sem pikk pakk történt, és ha majd ezt demózzák nálunk is valahol, csak csorgathatom rá a nyálam, hogy biza nekem erre nem futja. Aztán az lesz a legrosszabb, mikor már elérhető áron is beszerezhető lesz, mert akkor meg úgyis elcsábulok, és egy újabb rendszerem adja át magát a feledésnek. :) De most tényleg, most megint cseréljünk lejátszót, tévét és filmeket is? Ugyanakkor az is tény, és egyetértek a cikkel és az előttem szólókkal is, hogy rengeteg embernek még ma sincs fogalma arról, hogy mi is az a Blu-ray, meg a HD, és hogy mire jó ez az egész. Nem örülök, és kész. :)

Ismeretlen_1068 2012.07.18. 18:33:18

1: A napokban láttam a The Huntert a Toldi kistermében, és itthon több pixelt tudok összerakni, mint az ottani projektor, szóval igen, lenne hová fejleszteni, de a mostani mozibezárások mellett ez reménytelennek tűnik...

Ismeretlen_1068 2012.07.18. 18:38:06

2: PS4 még biztosan lesz, de önmagában szerintem nem tud majd eltartani egy új médiumot (a Sony igazán tanulhatna már a korábbi próbálkozásaik pofára eséséből), de még csak beindítani se, szóval nem lennék meglepve, ha a PS4-ben "csak" hagyományos BD-lejátszó lenne.

Ismeretlen_74688 2012.07.18. 18:42:38

Igazából engem a BD is totálisan hidegen hagy, se lejátszóm nincs hozzá, de még a TV-m is csak képcsöves, 10 éves Panasonic vacak, de nem is tervezek befektetni rá. Az egész témával kapcsolatban engem mégis ez a "hanyatt-homlok hányná ki a kukába a DVD" mentalitás foglalkoztat. Miért? Ismerek egy darab fiatalembert egy fórumról, aki a mindenféle díszdobozos, csudiszép dvd-it eladta, csak, hogy cserélhessen BR-re. Tudom, van már rengeteg szépséges BD díszdoboz is, de pl a Piaf, vagy épp a Trainspotting digimet, (a Király beszédéről nem is beszélve) semmi pénzért nem cserélném le egy rusnya kék tokos szörnyűségre. Mondjuk az Amaray tokosakat se adnám el, csak, hogy nagyobb felbontású lemezek legyenek a birtokomban, még ha díszdobozosok is lennének adott esetben. És hajj de hányan vannak így ezzel :)

Ismeretlen_1068 2012.07.18. 18:45:36

7: Némi túlzással felőlem akár WC-papírba is csomagolhatnák a BD-t: a tartalom annyi többet ad nekem, amivel egyetlen DVD-s szuperdoboz se tud versenyezni, és szerintem így vannak azok az ismerőseid is, akik lecserélték a lemezeiket.

Ismeretlen_130806 2012.07.18. 19:20:22

Nem olvastam el a cikket csak a címét, úgyhogy bocsi ha látatlanba beszélek. Lassan már 2-3 évente piacra szándékoznak dobni egy új technológiát leváltva ezzel egy régit. Őszintén szólva nem lepődnék meg, ha emögött pusztán csak a nagyvállalatok gazdasági spekulációja állna. Mivel válság, így az emberek világszerte keveset vásárolnak, így folyton újabb és újabb formátumok piacra dobásával próbálják meg fenntartani a keresletet, mert ilyenkor nagyon sokan lecserélik otthon az egész rendszerüket a gyűjteményükkel együtt. Tény, hogy jómagam is video- és audiofil vagyok, magyarán a minőségért mindent, de én annyira nem dőlnék be ennek. Nem lepődnék meg, ha az egész "formátum-forradalom" mögött a most már évről-évre rekordveszteségeket elkönyvelő és állandó leépítésekre kényszerülő Sony állna. Talán így próbálják őrizni a pozíciójukat.

Ismeretlen_97684 2012.07.19. 08:26:16

4: "rengeteg embernek még ma sincs fogalma arról, hogy mi is az a Blu-ray, meg a HD" - ennek szerintem szimplán az az oka, hogy egy laikus számára a BD nem jelent annyival szebbet, jobbat, többet mint a DVD. Anno a VHS-hez képest a DVD maga volt a csoda, még egy 50 centis Jácint tévén is. A BD nem jelent ekkora csodát a DVD-hez képest.

Ismeretlen_170296 2012.07.19. 15:08:09

10: Egyetértek, viszont azt nem szabad elfeledni, hogy a DVD azért robbanthatott ekkorát, mert tulajdonképpen nem kellett hozzá új tévé, hogy gyönyörködhessünk az új formátumban. Na most azért ha valaki SDTV-n nézi a Blu-ray filmeket, nem sok különbséget lát - egyébként ugyanettől a betegségtől az x360/ps3 generáció is szenvedett az első éveikben.

Ismeretlen_122737 2012.07.19. 16:45:39

Én le vagyok nyűgözve a HD-képek, HD-felvételek által, de meg tudom érteni, ha sokakat ez nem izgat. Úgy értem, a DVD és a Blu-ray közti különbség. Még ha meg is tudják különböztetni a kettőt, sokakat akkor sem izgat, hogyan nézik, csak lássák a filmet. Én mondjuk tényleg a legjobb minőségű képet szeretném látni, egyszerűen elkápráztatnak az ilyen dolgok, úgyhogy egyik (közel)jövőbeli tervem, hogy elmehessek egy trú, igazi IMAX moziba valahol külföldön, számomra az lenne a kánaán :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása