aeon flux

ready for the action now, danger boy?

tv kritika: the walking dead - season 2 (2011-2012) Zalaba_Ferenc
2012. május 30. 09:29:20

Kategória: 10 komment

A járványügyi hivatalba tett sokkolóan rövid látogatásukat követően Rick Grimes és csapata tovább folytatja a harcot a túlélésért a zombipokaliptikus világban, és így jutnak el egy szemlátomást idilli farmra, amelyről hamarosan kiderül, hogy minden, csak nem idilli.

A járványügyi hivatalba tett sokkolóan rövid látogatásukat követően Rick Grimes és csapata tovább folytatja a harcot a túlélésért a zombipokaliptikus világban, és így jutnak el egy szemlátomást idilli farmra, amelyről hamarosan kiderül, hogy minden, csak nem idilli.

Az első évad jó, de azért nem átütő fogadtatását követően először össznépi sipákolás övezte az agytröszt Frank Darabont távozását, ám később már attól zengett az internet, hogy jobb dolog nem is történhetett volna a sorozattal. Ebben az ügyben indifferens vagyok, ugyanis látok is revolúciót meg nem is. Míg az első évadban elképesztő szociális torzulásokkal játszottak - leginkább arra hivatkozva, hogy nem lehet azt tudni, hogy egy ilyen esemény mit hoz ki az emberből -, addig a második már egy jóval intimebb, egyénspecifikusabb történetet mesél, de ez nem jelenti azt, hogy ne nélkülözné a túlzásokat. Az olyan fordulatokat, olyan karakterbéli anomáliákat, melyek sok szériából visszaköszönnek. Tudod, amikor az írók nem tudják hosszú évadokon át konzekvensen tartani magukat az eredeti figurákhoz, muszáj őket új mederbe terelni, új énképet rájuk erőszakolni, különben félő, hogy ellaposodnak.

Pedig néha elég lenne a szimpla környezetváltozás. Nem kellene a némileg instabil jobbkézből szélesvásznú rosszfiút faragni, a vezért pedig befogom-a-fülem-szemem-szám mamlasszá degradálni, csak hogy az előző még az utolsó pillanatokban is kiélhesse magát. Érdekes, és számomra váratlan megoldás, hogy olyan titkok, melyek máskülönben akár éveken át képesek ellentéteket szítani vagy kapcsolatokat erősíteni, azok ebben az évadban viszonylag hamar napvilágra kerültek, az viszont már kevésbé vált ínyemre, hogy a revelációt követően az érintett felek nem léptek azonnal - mert még jó néhány epizód volt hátra az évadból.

Egyesek azon problémáztak, hogy a címszereplők gyakorta csupán vendégszereplők, de ennek megvan az oka. Mivel a zombik jobbára tényleg elkerülték a farmot, melynek gazdája vonakodva, de befogadta a csapatot, az emberek hajlamosak voltak eltunyulni, mi több, hinni abban, hogy talán van remény, ezért is sokkoló az az évad közepi fordulat, amely simán rátesz egy lapáttal a szezonzáró epizódra (már csak azért is, mert ez utóbbi kissé esetlenül van megkoreografálva).

Töltelékjelenetekből és -figurákból itt sincs hiány (annyit mondok: T-Dog), de ha egy széria népszerű, akkor ott muszáj több és több epizódot gyártani, mert az további reklámperceket generál. Nincs is ezzel baj: baj csak akkor lehet, ha az évad végére odabiggyesztett családon belüli ellentétet nem oldják meg szupergyorsan.

Ó, és Greg Nicoteróék maszkjairól és trükkjeiről sok egész estés filmes vehetne példát.

Címkék

tv show frank darabont the walking dead zombiemovie 6csillagos post apocalyptic tv kritika

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr34769518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.05.30. 11:54:46

No, mindenki egyetért? Helyes. :) De hogy elindítsak egy (esetleges) vitát: szerintetek miért áll úgy a horrorhoz a magyar átlagnéző, ahogy? Míg Amerikában, de akár Angliában is baromi szép pénzeket lehet keresni egy-egy jobban sikerült rémfilmmel, addig nálunk azok rendre üresen kongó termeket, videotékák alsó polcait, ritka, és akkor is szanaszét vágott tévés jelenlétet eredményeznek? A Fangoria bebukott, a Cinetelt, a Black Mirrort és az Ultra Filmet maga alá temette a sok horror DVD, és az utóbbi évek egyik legnézettebb sorozatának, a The Walking Deadnek nyoma sincs a hazai tévéadókon...

Conjurer 2012.05.30. 11:59:41

Pl. A The Cabin in the Woods be lesz egyáltalán mutatva a mozikban nálunk? Az idei filmkínálatból ez lenne az egyik, amelyet moziban néznék meg.

duwy 2012.05.30. 12:57:49

1: Szerintem nálunk egyszerűen nincs kultúrája a horrorfilmnek, kevesen szeretik. Legalábbis a baráti körömben csupán egy-két ember van, aki egyáltalán hajlandó megnézni ilyen műfajú alkotásokat. Meg persze "itthon amúgy is elég horror van az emberek életében, minek nézzék még a filmvásznon is azt, inkább beülnek valami jó kis Adam Sandler-vígjátékra, hogy legalább ennyi kis örömük legyen" :)

Ismeretlen_1068 2012.05.30. 13:11:37

2: Küldtem egy körlevelet a főbb hazai forgalmazóknak, de egyelőre mind rázta a fejét. :(

Ismeretlen_1068 2012.05.30. 13:12:52

3: Igen, Adam Sandler hatszámjegyű nézettséget hoz, ami ha úgy vesszük, kész horror. :)

duwy 2012.05.30. 14:41:39

5: Ez most off, de ebben engem az idegesít leginkább, hogy Sandler nem Rob Schneider vagy Larry the Cable Guy meg mit tudom én, kicsoda, ő tehetséges, vannak kifejezetten jó filmjei és alakításai (Punch-Drunk Love, Reign Over Me, Funny People, The Wedding Singer, 50 First Dates), mégis ilyen nulla megerőltetést kívánó borzalmakkal szennyezi a piacot, mert a nép vevő rá. Amúgy az hogy lehet, hogy a Cabint senki nem vállalja, de a Chernobyl Diaries (Ideglelés Csernobilban, ezen a címen hangosan felröhögtem) meg jön a mozikba? A kézikamera menőnek számít itthon, azzal jobban el lehet adni a horrort?

Ismeretlen_600274 2012.05.30. 14:42:56

Emlékszem chaten egy ideig rendszeresen jártam egy horror témájú szobába, ahol ugyan eleinte akadt pár műértő, de a 99 százalék leragadt A kör-Fűrész-Átok hármasnál, máshoz nemigazán tudtak/akartak hozzászólni. Én úgy látom, hogy a mostani generáció nemigazán van kiművelve a műfajban. A netről persze minden új szart letöltenek, a tévében viszont leginkább csak A köd újrafeldolgozásának az ezredik ismétlését csíphetik el.

Ismeretlen_1068 2012.05.30. 15:05:13

6: Van olyan forgalmazó, amelyik még lát a horrorban fantáziát, és van olyan, amelyik már nem. Gondolom, ha a Fórumé lenne a Cabin, akkor azt is műsorra tűznék, nem csak a Csernobilt és a Piranhákat. :)

Ty 2012.05.30. 15:14:52

3: pontosan 1) nincs kultúrája, de sok minden másnak sem. A pop kultúra egy nem létező fogalom itthon. 2) mert a magyar (átlag) ember élete horror...

clive 2012.05.30. 18:48:01

Hm. Összetett a kérdés és elgondolkodtató is. Egyrészt a legnagyobb gond talán az, hogy manapság ugye az emberek nem szeretnek nagyon eredeti DVD-ket venni, de ha vesznek is, akkor se szeretnek érte sokat fizetni. Max összeg 990 Ft jó esetben. Gondolom a kiadók meg nem szeretik egyből erre beárazni a filmjeiket, így meg egy új horrort nem hoznak be, amit nem akarnak már a megjelenéskor is 990 Ft-ért adni. Pedig valahogy csak úgy lehetne megfogni a dolgot, ha kitudnák hozni ezeket a filmeket kapásból 990 Ft-ért fapadosan, de minőségre korrekten (vagyis a minimum, hogy legyen a film vágatlan, eredeti képarányú és valami magyarítás). Na most új filmeket ennyiért nem fognak kihozni, régieket meg egyre kevésbé akarnak felkarolni. Sőt, teljesen le is álltak a régi klasszikusokkal. Helyettük vannak a (nagy részt asylumos) totál noname szarok. Nem is tudom mikor jelent meg utoljára valami Re-animátorhoz, Suspiriához, Cannibal Holocausthoz, Parazitákhoz vagy Hellraiserhez hasonló korú és kvalitású film. Azt hiszem az Inferno volt az utolsó olyan horror megjelenés, aminek nagyon örültem és meg is vettem. Azóta semmilyen egyetlen horror filmet sem vettem. A sorozatok kiadása még bonyolultabb, hiszen egyben csak drágán tudják kihozni. De például egy Masters of Horror esetén el tudnám képzelni - ha egyszer valaki felvállalná -, ha külön-külön adnák ki a részeket, mintha teljes filmek lennének. Mivel végeredményben különálló filmecskékről van szó, szerintem nem lenne elvetélt ötlet. Így aki akarja összegyűjthetné mindet, a többiek meg időnként megvennének egyet-egyet a turiból vagy a polcról, ha olcsó. Lenne a 13 résznek 13 külön DVD-je mindegyik 990-ért. A The Walking Deadnél nem tudom, hogy ezt meg lehetne-e csinálni, mert az ugye lineáris. "A Fangoria bebukott, a Cinetelt, a Black Mirrort és az Ultra Filmet maga alá temette a sok horror DVD, és az utóbbi évek egyik legnézettebb sorozatának, a The Walking Deadnek nyoma sincs a hazai tévéadókon..." A Cinetel és a Black Mirror végleg befejezte a munkát? Az Ultra Filmmel végül is mi lett? Néha-néha látok tőlük egy-két BSTH filmet vagy hasonlót, de semmi horrort. Mai napig se tudom miért nem lett semmi a másfél-két éve beharangozott Hullajó, From Beyond és Rejtőzködő DVD megjelenésekkel. Gondolom nem jött össze nekik, de azért egy rövid indoklást írhattak volna a DVDextrának.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása