aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2012: golden action boy - a nyertesek Zalaba_Ferenc
2012. április 07. 15:10:58

Kategória: 13 komment

A történelem ismétli önmagát: a tervezetthez képest majd egy héttel később tudtam nekiesni a szavazatok (szám szerint 88 érvényes nomináció) összegzésének (sok munka, gyerek, sok munka, család, kiszabott sok munka, stb.), így az eredményhirdetésnek is a mai napig kellett várnia. Emiatt elnézéseteket kérem, no, de nekem nyugodtan elhihetitek, hogy megérte várni, ugyanis szavazataitok nem egy meglepetés-győztest eredményeztek, mi több, az egyik kategóriában az utolsó szavazat döntött, bezony.

Íme a 9 kategória valamennyi jelöltje, most pedig lássuk az 5. Golden Action Boy nyerteseit!

A történelem ismétli önmagát: a tervezetthez képest majd egy héttel később tudtam nekiesni a szavazatok (szám szerint 88 érvényes nomináció) összegzésének (sok munka, gyerek, sok munka, család, kiszabott sok munka, stb.), így az eredményhirdetésnek is a mai napig kellett várnia. Emiatt elnézéseteket kérem, no, de nekem nyugodtan elhihetitek, hogy megérte várni, ugyanis szavazataitok nem egy meglepetés-győztest eredményeztek, mi több, az egyik kategóriában az utolsó szavazat döntött, bezony.

Íme a 9 kategória valamennyi jelöltje, most pedig lássuk az 5. Golden Action Boy nyerteseit!

LEGJOBB VIZUÁLIS EFFEKTUSOK: RISE OF THE PLANET OF THE APES

Legújabb kategóriánkat a majmok uralták, amely nagyrészt a speciális effektusokon vászonra álmodó Weta érdeme, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a lázadást kirobbantó Caesar virtuális bőrébe bújó Andy Serkisről sem, akit már megint Oscarra akartak jelölnie egyesek, úgy tűnik, nem véletlenül.

LEGJOBB FILMZENE: CLIFF MARTINEZ - DRIVE

Ha rosszmájú akarnék lenni, akkor azt kéne feltételeznem, hogy sokan egy kalap alá vették a filmben hallható dalokat a filmhez írt zenéhez, de tény és való, hogy a Cliff Martinez által komponált elektro-pop/ambient muzsika elképesztő mértékben járult hozzá a film vaskos atmoszférájához.

LEGJOBB FÉNYKÉPEZÉS: EMMANUEL LUBEZKI - THE TREE OF LIFE

Valamennyi jelölt közül Lubezki kapta a legjobb jelölést: a mélyen tisztelt Filmakadémával szemben ti felismertétek a képekben rejlő monumentális munkát, hisz Lubezki hosszú hónapokon át kamerával a kezében kelt és feküdt, habár Malick maximalizmusát ismerve a fekvés és kelés között nem sok idő telhetett el.

LEGJOBB FORGATÓKÖNYV: WOODY ALLEN - MIDNIGHT IN PARIS

Ugyan a 76 éves Woody Allen éltes kora ellenére minden évben megrendez egy filmet, néhányukban szerepel is, ezenkívül könyveket ír, zenél, és fiatal nőket hajkurászik (ez utóbbi szokásából talán már visszavett), továbbá ki tudja hány forgatókönyvet ír (mert hát nem mindegyikből lesz végül film, az biztos), és úgy tűnik, tehetsége mit sem csorbult az elmúlt évek során.

LEGJOBB SZÍNÉSZNŐ: ROONEY MARA - THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO

Míg az originál tetovált lány, azaz Noomi Rapace a jelölésig jutott, a kvázi semmiből érkezett Rooney Mara magát a díjat is bezsebelte, habár ez nem sokon múlt, hisz Jessica Chastain végig ott loholt a nyomában, aki mögött Meryl Streep sem maradt le túl sokkal. Mara kívülállója egyszerre volt vad és védtelen, fiús és lányos, szexi és taszító, szóval egy jelenség, aki szemlátomást titeket is megigézett.

LEGJOBB SZÍNÉSZ: MICHAEL FASSBENDER - SHAME

Egyetlen szavazaton múlt, de Fassbender mell(vagy egyéb testrész)bedobással elsőként ért célba Ryan Gosling előtt, pedig néhány évvel ezelőtt csak egy volt a Band of Brothers egymondatos katonái vagy Leónidasz király 300-ának, ma viszont alig lenne olyan szerep, amit ne neki adnék: ruhásat és ruhátlant egyaránt.

LEGJOBB RENDEZÉS: NICOLAS WINDING REFN - DRIVE

A dán botrányfilmes Hollywoodba ment, és ahelyett, hogy eltűnt volna egy nagy blockbuster kulisszái vagy egy senki által nem látott művészizé mögött, megrendezte az utóbbi évek legkultikusabb filmjét. Mindezt úgy, hogy a projekt az utolsó pillanatban került hozzá Ryan Goslingon keresztül, aki baromira kellemetlenül érezte magát az első közös megbeszélésen. Hát, nem sokon múlt - nem úgy a szavazásunk során, ahol messze megelőzte a második helyen szép számú voksot gyűjtött Terrence Malickot.

LEGJOBB ANIMÁCIÓS FILM: RANGO

Lehet, hogy az utóbbi egy év meglehetősen gyenge volt animációs szempontból (hosszú idő után a Pixar sem villantott), de ez mit sem csorbítja a Rango érdemeit, amely egy igen ambiciózus western/kult/akció/komédia, amely Monthy Pythont, Sam Peckinpah-t és John Hustont idézgetett: nem rossz teljesítmény ez egy animációs stúdió induló filmjétől.

LEGJOBB FILM: DRIVE

Míg a fenti sorokban többször is megtisztelt Filmakadémia csupán egyetlen Oscarra jelölte ezt a romantikus mesét (Refn mondta, nem én), addig a világ filmrajongói leborultak előtte: mit ne mondjak, nálam is az év filmje volt, toronymagasan. És mint a fenti ábra mutatja, a ti szívetekbe is beautózott szépen.

Mindenkinek köszönjük a szavazatokat, s ahogy ígértük, sorsoltunk a jelentkezők között: A 10 DVD-ből és 1 BD-ből álló ajándékcsomag nyertese: B-Richie . Gratulálunk! (A nyertest e-mailben értesítjük.)

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

steve mcqueen johnny depp woody allen david fincher gore verbinski cars terrence malick ryan gosling michael fassbender nicolas winding refn rooney mara the tree of life the girl with the dragon tattoo planet of the apes andy serkis dijszezon golden action boy dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr184541771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Last 2012.04.07. 15:40:47

Szívből gratulálok a nyertesnek. A közönség ízlése pedig nagyon dicséretes, vagy lehet, hogy a blog olvasóinak ízlése ennyire rendben van, de nem találok nagy mellényúlást. Személy szerint nekem egyedül Rooney Mara diadalma sok egy kicsit, de még azt mondom ez is belefér. Ja, amúgy ha az idei Oscar ebből a listából tevődik össze, azt hiszem emlékezetesebb lenne. 1,5 hónapja volt a díjátadó és már is teljesen érdektelen szinte az összes nyertes film.

chris92 2012.04.07. 15:47:25

Habár sok esetben mások voltak a jelöléseim, azért én is dicsérem a közönség ízlését és szívből gratulálok a nyertesnek.

Ismeretlen_1068 2012.04.07. 15:54:37

Mit mondhatnék: büszke vagyok az olvasótáborunkra. Köszi, fiúk, lányok!

Ismeretlen_181603 2012.04.07. 16:05:23

Egyedül az A Separation hanyagolását sajnálom, főleg a forgatókönyveknél, de ezen kívül minden rendben. Ismét bebizonyosodott, hogy az AE olvasói sokkal jobban értenek a filmekhez, mint az Akadémia. :)

kirijima 2012.04.07. 16:47:02

Bölcs döntések születtek, csak Rooney Mara győzelmének jogosságát nem tudom megítélni, mert nem láttam még a filmet, a többivel nem tudok vitatkozni.

Ismeretlen_1068 2012.04.07. 19:40:16

Engem már az is meglepett, hogy bekerült (bár kétségkívül jobban bírtam, mint az eredetit), aztán nem hittem a a szememnek, ahogy szépen begyűjtötte magának az első helyet.

B-Richie 2012.04.07. 19:45:45

Köszönöm a gratulációkat és nagyon örülök. : ))))) Végre valami jó is történt a mai napon.

Ismeretlen_25084 2012.04.08. 00:16:30

a drive körüli hype-ot asszem értem, vagyis inkább csak úgy fogalmaznék, volt már elég időm megszokni, elfogadni. amit viszont nem értek, az a rango. mi ez az iszonyatos díjzápor, hogy a szakmabeliek, kritikusok és egyebek után most már a közönségdíjakat is bezsebeli?!

wayage 2012.04.08. 08:24:07

Ugyan a legtöbb kategóriában másra szavaztam, de így is ez egy olyan szimpatikus lista, hogy öröm végig futni a nyertesek nevét:)

Ismeretlen_1068 2012.04.08. 08:28:14

8: Ugyan sosem szoktam magamhoz ölelni a közízlést (pontosabban véleményem meghatározásában soha nem szempont), de most ez olyan érzés lehet neked, hogy "a francba, mindenki szembe jön az autópályán".

Ismeretlen_1068 2012.04.08. 08:29:38

7: Gratula! Hamarosan megy az e-mail, csak épp a listát frissítem, amiből válogatni lehet. :)

mik76 · http://www.imdb.com/name/nm1481844/ 2012.04.08. 11:10:43

Koszi a blog elismereset, jol esik.:) A tobbi nyertesnek is gratulalok!

Ismeretlen_25084 2012.04.10. 14:20:51

10: igen, olyasmi. :) néha érthetetlen filmek kapnak meg nem érdemelt figyelmet és elismerést, de erre én már csak legyintek (ill. maradjunk annyiban, próbálok legyinteni :D), végtére ez csak annyit jelent, hogy a marketing jól végzi a dolgát. ugyanakkor az utóbbi időben tényleg feltűnően nagy lett a szembeforgalom, szóval vagy én tértem le a "helyes" útról, vagy a közízlés ment el egy nagyon sajnálatosan rossz irányba. vagy csak nekem fáj a félszeműeket a trónon látni. mert ha csak az oscar jelölteket nézem, én is a rangonak adtam volna, olyannyira nem volt erős a mezőny. (kung-fu panda 2?! wtf?!) ugyanakkor a rango is teljesen középszerű, nem csak, mint film, de az animációban nyújtott teljesítményében sincs semmi rendkívüli. szar év volt, mondhatnánk, és ezzel le is lenne tudva, ha nem lenne ott a tintin, ami még csak jelölve se lett! na, ezért értetlenkedek én ennél a kategóriánál annyira.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása