aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: halálos fegyver 2. [lethal weapon 2] (1989) Takács Máté
2012. április 06. 22:22:40

Kategória: film 11 komment

Mi sem bizonyítja jobban az 1987-es Halálos fegyver általunk is hangoztatott, meghatározó szerepét a hollywoodi akciófilm történetében, minthogy megannyi hasonszőrű, főszereplő-párosára építkező akció-vígjáték született a későbbiekben. A legjobb "koppintás" kétség kívül maga a Halálos fegyver 2. volt.


Kosarat ad?

Shane Black munkásságát tekintve termékenységről aligha beszélhetünk, ám ami tollából született, az a kiváló és vállalható között mozog, legalábbis az utókor bírálata szerint mindenképp (Az utolsó akcióhős bizonyos körökben ma jelentős pont a '90-es évekből). A Halálos fegyver a legjobb első forgatókönyvek képzeletbeli ranglistáján előkelő helyet foglal el, ám minden erénye és frissessége ellenére lehetett rajta javítani. A második részt jegyző, korán elhunyt Jeffrey Boam pedig remekül ráérzett, miként képes ugyanazt prezentálni új hatásfokkal.

A nagyon különböző őrmesterek kapcsolata, szellemes párbeszédeik és mindezek ellenére gördülékeny csapatmunkájuk a legerősebb pontjai voltak az első résznek, így ennek egészéből a "még több törvénye" érvényesül a második részben. Riggs (Mel Gibson) és Murtagh (Danny Glover) immáron összeszokott, a néző által jól ismert párost alkotnak, ennek megfelelően kezeli őket a szkript: az események közepébe csöppenünk a felütéskor, fékeveszett száguldással és szüntelen pofázással, mondhatni a széria védjegyének számító kombinációval vonnak bele újfent egy két lábon járó halálos fegyver és társának egy-két mozgalmas napjába. Ugyan Riggs heccei Murtaugh kárára nem maradnak el, Boam jól döntött, mikor új arcot hozott a képbe, akit ketten együtt tudnak ugratni, mint egymást már jól ismerő és kiegészítő duó. Leo Getz (Joe Pesci) figurája nagyon közel került a showlenyúló szerepéhez, olyannyira, hogy állandó tartozékká nőtte ki magát a sorozatban. A három fickó beszólásai, kontrázásai, amiket követni sem egyszerű, folyamatos humorforrást jelentenek, és ami nagyon fontos, sosem veszítik el hihetőségüket és természetességüket, amihez a magyar szöveg és a hangjukat kölcsönadó színészek is sokat tesznek hozzá. Getz nem csupán katalizátor, a cselekmény kibontásának eszköze, kapcsolódási pontjainak csipesze, hanem a sztori szerves szereplője, anélkül, hogy a Riggs és Murtaugh kettősére irányuló fókusz bármilyen törést is szenvedne. (Boam egyébként ugyanebben az évben egy másik folytatást is írt, amiben egy mellékalak ugyancsak nagyban hozzájárult magának a filmnek a népszerűségéhez.)

Ami a másik lényegi elemet, azaz a bűnügyi szálat illeti, az nem volt különösebben érdekes az első részben, noha Gary Busey eszelős karaktere, megkülönböztetett nevével együtt emlékezetes rosszfiúvá vált. A folytatásban mind a gazember, mind háttere kiemelkedik a krimik szokványából: diplomácia mögé bújó, öltönyös fickó, aki számára érinthetetlensége rémisztő nyugodtságot kölcsönöz. Arjen Rudd (Joss Ackland) puszta tekintete is felér egy húsba hatoló pisztolylövéssel, ráadásul válogat az eszközökben: először elmésen a begőzölt, de tehetetlen zsarut preferálja, majd mikor rádöbben, hogy bizony egy halálos fegyverrel húzott ujjat, a halott zsaru lesz a jó zsaru. És ezzel Riggs-ből begőzölt és a (nem csak apróbb) szabályokra szaró zsarut kreál.

Abból a Riggs-ből, akit (már nem annyira) új partnere és annak családja átsegített a felesége elvesztése felett érzett fájdalmán, így beszámítható, de továbbra sem feltétlenül kiszámítható kopóként veti bele magát mindig a sűrűjébe. Keresi a bajt, folyton a közepébe tenyerel, ám ezúttal ott románcra is talál. Hogyan udvarol egy halálos fegyver? Ellenállhatatlan sármját és humorát vegyítve öt perc alatt magába bolondít egy nőt, akitől újfent megfosztják. A kissé szappanoperatikus húzás, miszerint éppen az aktuális szemétláda felel felesége haláláért is, elnézhető annak fényében, hogy így végleg le tudja zárni kísértő múltját. Vérben és verítékben úszva vesz elégtételt, így a következő epizódban új alapokra helyezhető szerelmi élete.

Ezalatt Murtaugh kisebb-nagyobb lépéseket tesz a nyugdíj felé, félti családját, óvná Riggs-t, de úgy tűnik, felvette annak ritmusát és sokkal jobb lett a humorérzéke. Ő a hangtompító a halálos fegyveren: továbbra is visszatartaná társát a magánakcióktól, de mindig ott van mellette, s már csak a rend kedvéért szidja meg. És most neki jut a megérdemelt végső lövés.

A folytatás érdeme nem merül ki a gonosztevőkön végzett faragásban és a főszereplők jellemének polírozásában: az akciójelenetek is élvezetesebbek és fantáziadúsabbak lettek. Az autós üldözések dinamikusak, a fizika szabályainak megfelelőek, jól fényképezettek és rendezettek; egészséges mennyiségben és sűrűséggel fordulnak elő. Hiányzik belőlük az a kiszámítottság, robotikusság, kötelezőség, ami a mai akciófilmek hasonlónak szánt szekvenciáit jellemzi. Ezzel szemben van bennük egy hamisítatlan akcióhős, aki az üldözött járgány oldalán/tetején/alján/elején lóg, ahogy éppen kedve tartja. És ezalatt a lehető legmenőbb zene szól.

Mindehhez adjuk még hozzá a következőket: váll, vécé, autósbüfé, gumi. Az eredmény a széria talán legjobb darabja.

- Diplomáciai védettség!
- Pillanatnyilag felfüggesztve.

Címkék

kritika mel gibson comedy joe pesci danny glover richard donner action 80s shane black lethal weapon crime movie 9csillagos cop movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr254541769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chris92 2012.04.06. 23:12:36

Többszörös megtestesülése, hogy folyatásnak igenis lehet létjogosultsága, sőt akár egy sorozat legjobb darabjává is válhat. Legendás figurák, piszkosul erős sztori jól kiszámított drámai csúcspontokkal, a vásznat ma is betöltő, csonttörő dinamikájú és látványos akciók, fergeteges zenével. Időtlen mestermű! 10/10

hesgotcancer · http://hesgotcancer.blog.hu 2012.04.07. 01:36:18

http://www.youtube.com/watch?v=dr6nDfUwQW0

Ismeretlen_82723 2012.04.07. 07:56:32

2: Just like the bad guy from Lethal Weapon 2, I've got diplomatic immunity, so Hammer, you can't sue! http://www.youtube.com/watch?v=c69DzQ2Yu8w&feature=related

Ismeretlen_115179 2012.04.07. 08:00:18

Csillagos ötös az írásért! Délután újrázom is a filmet, de csak is az eredeti magyar szinkronosat. Azzal üt igazán.

Ismeretlen_1068 2012.04.07. 08:22:39

They don't make them like that anymore... Pont a minap beszélgettünk arról Daemiaennel, hogy a mozikból totálisan kivesztek az akciófilmek, melyben - őt idézve - van egy zsaru és egy ügy, amit megold. Jason Statham megcsinálja a maga 20-30 milliót érő nézőjét, de ha teszem azt, valaki vegytiszta akciófilmet akar eseménymoziként eladni, akkor úgy jár, mint a Fox és a The A-Team. Szomorú. :(

Ismeretlen_1068 2012.04.07. 08:33:01

Ó, és azt tudtátok, hogy Shane Black azért szállt ki a folytatásból, mert ő meg akarta ölni Riggset, a Warner viszont ebbe nem ment bele? Black azért akarta megölni főhősét, mert miután elveszíti új barátnőjét, olyan állapotba kerül, ahonnan már nem tud visszajönni: ezt a barátnőt ugye végül kinyírták, ugyanakkor még ebben a döntésben sem voltak biztosak, le is forgattak egy alternatív befejezést, melyben Patsy Kensit együtt ünnepli a többiekkel a Hálaadást.

Ismeretlen_115179 2012.04.07. 08:47:19

Patsy Kensitért kár volt, jobban örültem volna annak az ünneplős résznek. :(

Ismeretlen_82723 2012.04.07. 09:56:20

7: Igazából jobb, ahogy alakult. Riggs-nek egy olyan nő kell, akit nem kell úton-útfélen megmentenie, mert tud magára vigyázni.

Ismeretlen_9654 2012.04.07. 13:09:13

hatalmas kindomság a második felvonás, talán tényleg a legtisztább, legjobb darab sorozatból.

Creativ3Form 2012.04.07. 14:22:25

Zseniális a film, és az írás is. Az első hatására, gyorsan újráztam is a sorozatot, szóval köszönet érte. :-D És akkor már ide is linkelek, csak ezúttal nem zenét, hanem jelenetet: http://www.youtube.com/watch?v=oj6kxv3OHKI Murtaugh feje a végén. xD

Koimbra · http://filmdroid.hu/ 2012.04.08. 13:37:02

Mekkora film volt. Vagyis még most is az:) Marha jó szórakozás, bár szerintem a harmadik hangyányival jobb volt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása