aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: john carter (2012) Zalaba_Ferenc
2012. március 08. 08:43:03

Kategória: 46 komment

John Carter, a kincskereső polgárháborús veterán egy nap rossz helyre kerül rossz időben, és miután lepuffant egy fura kopasz figurát, aki egy ragyogó kék késsel ront rá, és megbirizgálja a haldokló kezében szorongatott kék kütyüt, a Marson találja magát, méghozzá - a változatosság kedvéért - egy polgárháború kellős közepén, melynek hamarosan maga is kulcsfigurája lesz. Hát így fest egy száz éve íródott blockbuster sztorija.

John Carter, a kincskereső polgárháborús veterán egy nap rossz helyre kerül rossz időben, és miután lepuffant egy fura kopasz figurát, aki egy ragyogó kék késsel ront rá, és megbirizgálja a haldokló kezében szorongatott kék kütyüt, a Marson találja magát, méghozzá - a változatosság kedvéért - egy polgárháború kellős közepén, melynek hamarosan maga is kulcsfigurája lesz. Hát így fest egy száz éve íródott blockbuster sztorija.

Könnyedén le lehetne teremteni Andrew Stantot azzal, hogy "a suszter maradjon a kaptafánál", azaz aki ezidáig animációs filmekkel kereste a kenyerét (és jelen esetben olyan nem kispályás filmekről van szó, mint a Finding Nemo és a Wall-E), az ne vándoroljon át az élőszereplőkkel bratyizó nagyfiúk csoportjába, mert annak könnyen verés lesz a vége, de alig néhány hónapja a szintén khm... pixarista Brad Bird ennek ellenkezőjét bizonyította, mikor a Ghost Protocollal nem csupán  Tom Cruise karrierjét mentette meg, de az utóbbi évek egyik legjobb akciófilmjét tette le az asztalra. Hogy a John Carterből nem lett az utóbbi évek egyik legjobb "eszképista" kalandfilmje - hanem kb. az ellenkezője -, az csak részben Stanton érdeme (mert mégis csak egy méregdrága stúdiófilmről van szó). De azért mégis csak ő a főkolompos.

Ő hajtotta ezt a projektet a Disney-nél, ő követte el a forgatókönyvet (két kollégájával, a szintén Pixar-rezidens Mark Andrewssszal és a Spider-Man 2-t szövegező Michael Chanonnal), ő vallotta magát elkötelezett John Carter-rajongónak, és ő nem tudott mit kezdeni sem íróként, sem pedig rendezőként ezzel a túlszőtt,  mégis együgyű történettel.

Ha nem vagy elég éber, a fonalat már az intróban elveszítheted, hisz egy olyan marsi rivalizálás kellős közepébe csöppensz, melyben piroszászlós, vöröstetkós humanoidok harcolnak kékzászlós, vöröstetkós humanoidokkal lebegő szuperbárkáikon, míg meg nem jelenik néhány kopasz varázsló/istenség/szerűség, hogy arra hivatkozva vessenek véget a küzdelemnek, hogy "az Istennőnek más áll érdekében", aztán átadják a film egyik MacGuffinját a piroszászlósok fejének, és mire pislantanál egyet, máris az 1800-as évek Amerikájában találod magad, ahol egy tízperces montázs keretében (az ott tényleg Bryan Cranston volt?) a címszereplőt hajkurásszák végig az összes westernfilmes klisén, aki miután a Marsra "telegrafálódik", egy négykezű, törzsközösségben élő fajjal hozza össze a sors, melyet szintén belső viszály fenyegeti, amely három vagy négy, egymástól nehezen megkülönböztethető figura körül forog. Aztán megjelenik egy kékszemű, feketehajú, vöröstetkós bombázó, aki bajban van, és máris ott terjeng a szerelem szaga a marsi levegőben. Jelzem, még csak fél órája megy a film...

És még csak említést sem tettem arról, hogy nem elég, hogy a fenti fajok mellett fővárosuk, kulcsfiguráik neveit is memorizálnod kell, de sajátos nyelvükön kiosztott posztok, isteneik és azok mágikus kütyüjeinek megnevezéseit sem árt fejben tartanod, mert ezekre az elkövetkező percekben elég sokszor hivatkoznak. Már ha nagyon bele akarod ásni magad abba a cselekménybe, amely valójában szégyentelenül egyszerű: Cartertől elveszik a telegrafáló kütyüjét, ezért ő ezt hajtja (MacGuffin mk. 2), és közben harcol, becsajozik, hőssé válik, eceterá-eceterá.

Természetesen nem lenne fair rásütni erre a történetre a "láttuk már korábban" billogot, hisz Edgar Rice Burroghs kereken száz évvel ezelőtt publikálta hősének első kalandját, ám az már Andrew Stanton sara, hogy eme hősét nem sikerült dimenziókkal felruháznia. Mert Carter igazi "daredevil 101", aki gondolkodás nélkül ugrik fejest a kalandba, azonnal keni-vágja, hogy mi merre hogyan, szakállas egysorosokat küldözget, és az sem különösebben zaklatja fel, hogy egy másik világban találja magát, melyet fura lények népesítenek be, és a gravitáció nem egészen úgy működik, mint a Földön (innen jön az ugróbolha tulajdonság, vagy ahogy tegnapi partnerem mondta: a konstans gumibogyószörp-hatás).

Szóval a túlzsúfolt, túlbonyolított, ám közhelyes történet mellé még sekélyes figurák is társulnak, és ha ez nem lenne elég, Stanton a lehető legrosszabb pillanatokban próbál mélységet adagolni az önmagában is megterhelő mixtúrához: emberünk épp kicsi a rakást kaszabol magának (és ez egy barátságos szörnykutyával /ne kérdezd.../ apelláló Disney-filmtől kényelmetlenül durva húzás), mikor flashbackek formájában kiderül, hogy miért is lett belőle megkeseredett kincsvadász (szintén durva szekvencia), máskor pedig a kopaszok filózgatnak arról az egyik rosszfiúnak, hogy "egyetlen világ sem kerülheti el a konfrontálódást, mert ez így van megírva, de most már elég ebből, menj gonoszkodni, hercegnőt rabolni, hőssel versengeni, stb.*".

A Disney laza 250 milliót tapsolt el erre a filmre, és ennek a nagyja vissza is köszön a vászonról, ahol egyik nagy díszlet követi a másikat, s egyik sokszereplős (sokCGIfigurás) ütközettől a másikig zakatol a cselekmény, de mivel a narratíva olyan sűrű, az akciójelenetek annyira túlpörgetettek és zagyvák, hogy egyetlen jelenetben, egyetlen mozzanatban sem lehet elidőzni annyira, hogy egy kicsit is otthonosan érezhesd magad ebben a történetben. És ez az, ami ennek az ambiciózus, sok sebből vérző filmszörnyetegnek végül megadja a kegyelemdöfést: az atmoszféra és a lélek teljes hiánya.

*nem pontos idézet

kövess minket facebookon és twitteren!


Címkék

kritika western fantasy sci fi 4csillagos taylor kitsch john carter andrew stanton

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr834541627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82723 2012.03.08. 09:01:26

Egy ponton úgy hangzott a felvázolás, mintha Harry Harrison Édentől nyugatrájáról lenne szó. Gondolom hatott a fickóra Burroughs munkája. Egy kérdés: a Vasökölhöz képest milyen? Csak mert neked az se tetszett, én viszont elvoltam vele. Szóval ha egy szinten mozognak, akkor talán még adok ennek egy esélyt.

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 09:03:49

1: Ez a film inkább a Prince of Persiával rokonítható. A sztori amúgy inkább Avataros, csak sivatagban és zöld Na'vikkal, lélek, konzekvens történetvezetés, humor, szellem, és egyéb apróságok híján.

Niwrok 2012.03.08. 09:09:56

Én spec. azt a "pixarista Brad Bird ennek ellenkezőjét bizonyította"-dolgot nem erőltetném... valóban látványos és szórakoztató az M:I4 a maga módján, de Bird az élő színészekkel is úgy próbált bánni, mint ha rajzfilmfigurák lennének.

Ismeretlen_87170 2012.03.08. 09:13:46

A M:I4 kb. 20 perccel hosszabb, mint kéne. A vége iszonyatosan erőltetett, pedig úgy a 2/3-áig nagyon szórakoztató, és a humora is működik.

kekec 2012.03.08. 09:17:44

2: Mindezek ellenére kíváncsi vagyok rá, nekem a Perzsia hercege is tetszett és az Avatar is, szóval, remélem, nem esem majd nagyon pofára.

ricardo montelban 2012.03.08. 09:21:36

báá. pedig bíztam.

kelemen 2012.03.08. 09:27:40

hiszem, hogy az ilyen kritikákban mindig ki kéne térni a 3d-re, hiszen azzal spórolhatsz is nekünk egy kis pénzt. szóval gagyi volt?

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 09:34:55

3-4: MISSION: IMPOSSIBLE 4 SPOILER! Igen, többeknek volt problémája a befejezéssel, amely kétségkívül színpadias, de csak részben ad feloldozást (főleg Jeremy Renner karakterének), ha jobban belegondoltok, azért meglehetősen keserű dolog, hogy a munkád miatt úgy kell tenned, mintha a feleséged nem létezne. Az ilyen "rád mosolygok 100 méterről" dolgok ugyanis nem nevezhetők párkapcsolatnak. :)

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 09:36:35

7: Maga a 3D nem rossz (mondjuk, én egyáltalán nem vagyok 3D-párti, ugyanis az első néhány perc felhajtását követően a plusz egy dimenzió már egyáltalán nem megy eseményszámba, inkább zavar a szemüveg), ellenben az IMAX képminősége ritka szar volt.

Ismeretlen_87170 2012.03.08. 09:40:11

#8: M:I4 SPOILER! ...aztán hagyom is a témát Nem azzal a résszel van bajom, az kimondottan tetszett. Ez a rakétátutolsópillanatbanhatástalanítós, parkolóházbantáskáthajkurászós baromság, plusz Renner beugrása és lebegtetése már way too much kategóriába ment át, egyszerűen besokalltam a végére tőle, meg ahogy hallom, mások is. Az általad említett vége teljesen rendben volt, és a Renner-Cruise közös vonal is oké volt nagyon!

Laca11 2012.03.08. 09:42:18

Már a bemutatóból éreztem, hogy a beleölt rengeteg pénz ellenére nem lesz egy csúcs múvi. De a Perzsia Hercege nézhető volt, így ha arra hajaz stílusban akkor egy kört én futok a moziban majd... :)

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 09:43:29

10: De hát az ilyen feature-ök hozzátartoznak a Mission: Impossile világához, ráadásul itt humorosan fogták fel az egész kütyüzést. No, de inkább dumáljunk Carterről... ha van mit. :)

chris92 2012.03.08. 10:02:27

Pedig én bíztam benne, hogy jó lesz. Na mindegy lehetőleg ma délután megkuksizom, aztán beszállok a kitárgyalásba.

butch 2012.03.08. 10:05:47

az a vicces, hogy ahogy olvastam a fenti kritikát, egyre inkább megjött a kedvem a filmhez! :)) tényleg nem értem, eddig nem nagyon hozott lázba, sejtettem/sejtem hogy egy "agyatlan" látványfilmmel lesz dolgom, olyan Riddick módra, sok látványos világ, díszlet, lény, akció, de se íze, se bűze. na majd meglátjuk, az biztos, hogy a negyedik bekezdésben leírtak, valakinél pont az ellenkezőjét válthatják ki mint nálad és gondolhatja azt, hogy mennyire pörgős, látványos moziról van szó, levegőhöz sem lehet jutni.

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 10:10:51

Ohóhó, a Riddick mennyire jó példa! Az is egy a saját súlya alatt összeszakadó izé, de abban legalább van Vin Diesel. :)

skaven 2012.03.08. 10:16:17

Nekem az eleje kifejezetten tetszett. :D Voltak benne laposabb részek, de szerintem a Perzsia hercegénél jobb. Az Avataros párhuzamot nem erőltetném, de gondolom mindenhol ezt fogják nyomatni. :( Amúgy a sztori (és a hülye kifejezések) szempontjából az Avatar sem volt erősebb. A látvány kifejezetten jó volt, a 3D szokás szerint itt sem jelent túl sokat. Viszont többször is leült a film, voltak azért üresjáratok és kínosan buta pillanatok is, pedig nem kellett volna szerintem sok változtatás/csiszolgatás ahhoz, hogy ez ne így legyen. Dejah első jelenete (amikor a beszédét próbálgatja) pedig kb. Barátok közt alatti színészi játékot mutat. A feleségem soha nem olvasta a könyveket és simán tudta követni az "idegen" kifejezéseket, nem hiszem hogy ez tényleges probléma lenne, a telegrafálás és a többi korhűnek szánt hasonló rész pedig szerintem inkább hangulatos volt mint nevetséges, én személy szerint még több ilyet is el tudtam volna viselni. Ettől függetlenül tényleg picit üres lett a film, valahogy nem áll össze, szóval az utolsó mondatodban van valami. :( De ha mondjuk berakjuk a nyári blockbuster kategóriába, akkor azért simán adnék rá 6-7 pontot, ebben a kategóriában a 2011-es filmek túlnyomó része szarabb volt vagy max. ugyanilyen. (Számomra mondjuk a Transformers 3 kb. 2-3 pont lenne 10-es skálán, de pl. a Zöld lámpás viszont szórakoztatott, az ugyanígy 6-7 pont, szóval ezt vegyétek figyelembe.)

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 10:20:48

16: Hallod, TheHun? Ez a film olyan, mint a Green Lantern (megint csak kitűnő párhuzam). Azzal is jól elvoltál? Nem úgy rémlik. :)

skaven 2012.03.08. 10:24:40

17: emlékeim szerint te meg GIJoe-t szeretted, szóval egy szavad sem lehet! :D

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 10:26:19

18: No, az lesz az én keresztem itt mindörökké, már látom. :) (Amúgy azóta se mertem újranézni.)

Scal · http://www.fatumteam.com 2012.03.08. 10:36:02

"innen jön az ugróbolha tulajdonság, vagy ahogy tegnapi partnerem mondta: a konstans gumibogyószörp-hatás" nah itt a gond, kerülni kell az ilyen partnerek Godard filmeken kívüli moziba rángatását örültem volna ha kritikus közhelyeken kívül olvashatok magáról a filmről is, mert láthatólag nem egy teremben ültünk http://www.fatumteam.com/blog/comments.php?y=12&m=03&entry=entry120307-233000

Ismeretlen_82259 2012.03.08. 11:53:16

A kritika minden szavával egyet értek. Nenm borzasztó, de az év csalódása lesz szerintem.

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 17:57:06

No, időközben az RT-n is megrohadt a film. http://www.rottentomatoes.com/m/john_carter/ Tényleg kár érte.

chris92 2012.03.08. 18:54:05

A stáblista gördültével csalódott sóhajjal kellet konstatálnom, hogy számomra ez a film is bevonult a "egyszer egynek elmegy de lehetett volna sokkal jobb" féle alkotások panteonjába. Az volt a legnagyobb gondom vele, hogy nagyon érződött róla hogy Stanton baromi epikusnak tervezte az egészet, csak éppen megvalósítani nem tudta (állítólag rengeteg jelentet újraforgatott). Töredezett szerkezetű, néhol lapos és sokszor súlytalan lett a történet kivitelezése (amikor a marsi mitológia és népességtörténelem minden szegletét ránk zúdítják az nálam egy az egyben az 1984-es David Lynch féle Dűnét idézte) és még az akciók is csak szimplán okésak (az azért durva, hogy az első nagyobb zúzda kőröket ver az utolsóra). A színészek egykedvűen mondják a dialógusokat, a látvány viszont maximális nemegyszer lefolyik a vászonról a 250 millió, valamint a zene is pöpec. Az a a vicces, hogy annak ellenére, hogy ezer sebből vérzik a film, én teljesen elvoltam vele és nem unatkoztam, ami nálam eleve pirospont. Csak...lehetett volna sokkal jobb. 6/10

chris92 2012.03.08. 19:18:27

UI1: Szerintem se kéne erőltetni Brad Bird-t, mert az MI4 egy teljesen más koncepciójú, egyszerűbb film, amibe sok ötletet zsúfoltak, ez egy sci-fi opera kiterjedt világgal és történettel. UI2: Ebből a filmből nekem tisztán lejött mennyire könnyen kezeli a filmes erőszakot az MPAA. Egy kis cici, egy kis csúnya beszéd máris R, de semmi gondjuk a szovjet háborús mozikat megidéző bodycount-al, meg a hordószám fröcskölődő vérrel. Csak az a fránya piros szín....:)))

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 19:20:22

24: Brad Bird egészen konzekvens okokból került szóba: ő is egy Pixar-rezidenes, aki most rendezte meg élete első élőszereplős játékfilmjét.

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 19:21:29

25: Úgy tűnik, ezzel a bodycounttal a zöld Na'viknak se volt gondjuk, hisz simán kinevezték toruc mactónak, vagy minek "Virginia"-t, miután lemészárolta vagy 250 emberüket.

chris92 2012.03.08. 19:27:01

26: Azok egy másik, az elsőként megismerttel is ellenséges viszonyt ápoló zöld Na'vi törzs emberi voltak, de ne menjünk bele sztorilyukak elemezgetésébe, nem akarok éjfélig a gép előtt ülni!:)

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 19:30:18

27: Ööö, tényleg? A négykezűeknek is voltak külső ellenségei? Hát ez nekem nem jött le. :)

chris92 2012.03.08. 19:34:09

28: Nem is csodálom, félmondatos utalás volt rájuk. :)

Ismeretlen_1068 2012.03.08. 19:36:01

Fuck this fucking fuck.

biker 2012.03.09. 01:59:07

Aeon...te túl sok gagyi amcsi filmet nézel, ha pár név és háttér story megjegyzése is ilyen nehézkes számodra. Gondolom a Gyűrűk Urát meg sem merted nézni. Azzal egyetértek, hogy ez nem az év drámája, de nekem a trailer egy élvezhető akció-sci-fit ígért, amit meg is kaptam. Az Avatár storyja messze szarabb szerintem a Carternél. Főleg, hogy ha jól tudom most elég sokmindent eltitkoltak a 3 könyv tartalmából. Persze én is meglettem volna pár béna Disney pillanattól, de összességében egy élvezhető, érdekes mese volt. A 3d nem érte meg, a nagy kép nekem még mindig bejön. (IMAX-ben néztem) Én 74%-ot adok a filmnek.

Ismeretlen_1068 2012.03.09. 06:38:46

Biztos a Trónok harca tehet róla: abban olyan sok a név és helyszín, hogy mire azokat megjegyeztem, minden más kiszorult a fejemből. Engem hogy is hívnak..? :)

Ismeretlen_97684 2012.03.09. 09:03:37

Akkor lehetett volna ez jó film (esetleg), ha nyíltan felvállalják, hogy ez egy régimódi, bugyuta mese. De így komolykodva, epikusan inkább paródia. Amúgy meg nem tudom, kinek kellett volna szurkolni: a főhős egy sótlan, unalmas alak, az emberi fajokról semmit nem tudunk meg, csak hogy irtják egymást bőszen, a zöld izék meg rugdossák a gyerekeiket, lemészárolják az életképteleneket és állatként bánnak a nőkkel. Ők biztosan megrohadhatnak. Gyűrűk ura-effektus: felőlem az egész bagázs elpusztulhat.

Ismeretlen_1068 2012.03.09. 09:07:30

A kékek képviselték az Uniót, a pirosak a Konföderációt, a zöldek meg az indiánok voltak, a kopaszok pedig, nos, ők azért kellettek, hogy ne legyen ennyire direkt a párhuzam, mert akkor mindenki megharagszik Burroghsra, mert igen, egyik oldal sem volt különösebben szimpatikus.

Reggie 2012.03.09. 09:26:35

Nekem a legnagyobb bajom ezzel a filmmel az, hogy a főszereplő kivételével gyakorlatilag semmit nem lehet megtudni a karakterekről, ki honnan jött, mi a motivációja, stb..illetve de, mert az elején ezt az egészet 3 mondattal elintézték, de ez így kissé elnagyolt számomra. Ha már Avataros párhuzam: lenne mit tanulniuk Stantonéknak sok szempontból Cameronéktól, például operatőri munka és vágás - az akciójelenetek nagy része baromi átláthatatlan volt, főleg az utolsó. Összességében nem volt ez olyan rossz, de a jótól is messze van. Egynek elment.

Ismeretlen_82259 2012.03.09. 11:31:23

Cameron profi, Stanton kezdő. Ettől függetlenül átjöhetett volna a regény iránti szeretet és odaadás, de nekem nagyon száraznak tűnt így is.

Ismeretlen_1068 2012.03.09. 18:10:58

Jó nagy bukta elé néz a film: a Deadline szerint az éjféli vetítések csak 500.000 dollárt hoztak. Lópikula.

Scotty 2012.03.09. 20:41:24

37: Akkor ez azt jelenti, hogy Hollywood nem fog 250 millió dollárt eltapsolni egy sci-fi fantasyra az elkövetkező években? Szomorú lennék. Csomó ígérete projekt lapul a fiókban..

Ismeretlen_1068 2012.03.09. 20:58:44

38: Sebaj, lesz helyette Karib-tenger 5-6.

Ismeretlen_82259 2012.03.09. 21:24:03

Tény, hogy nem lett jó a film, de ebből tényleg nagyon rossz következtetéseket vonnak majd le a stúdiók: nem kell kockázatot vállalni csak nyomatni tovább a futószalagtermékeket. Sajnálom.

Ismeretlen_140561 2012.03.10. 09:14:43

37: másnap iskolai előadási nap volt, a célközönség nagy része pedig iskolás, várjuk meg a pénteki frissítést mielőtt végképp elássuk... de amúgy szerintem is jó esély van rá, hogy TheHun kiegészítse a legnagyobb bukták listáját a John Carterrel.

Ismeretlen_1068 2012.03.10. 09:32:18

41: Pénteken 9-10 milliót hozott. A hétvégén talán összejön a 30 millió. Egyébként a csütörtök éjféli premiereken általában nagy a nyüzsgés - iskolától függetlenül. Persze csak akkor, ha a közönséget érdekli az adott film...

Ismeretlen_139112 2012.03.10. 15:12:49

Nem hiszem hogy a John Carter esetleges bukása miatt a Fox úgy döntene hogy nem lesz Avatar 2-3, vagy hogy leállítanák a Hobbitot. Meg aztán tovább komplikálja majd a helyzetet az, hogy Stanton az animációs filmek világában azért mégiscsak fontos szerepet játszott nemcsak a Wall-E és a Nemo, de a Toy Story-k és a Bug's Life készítésében is, szóval erre se lehet majd fogni a sikertelenséget. Igazából még az is lehet hogy a többi stúdió pont a lehetőséget fogja meglátni ebben, hogy ők csinálhassák meg a második Avatart, ha már a Disney elszúrta...

dorc · http://bydorc.blogspot.com/ 2012.03.11. 06:25:46

Tegnap láttuk a filmet. A pasim anno olvasta John Carter kalandjait könyvben, az tetszett neki- a film már nem annyira. Mondjuk, az előzetesek alapján én is jobbat vártam. Viszont szinte telt ház volt a moziban. Szerintem lesz folytatása a filmnek.

raamwerk 2012.03.11. 14:27:36

Hát ilyen alapon akkor a Star Wars is egy nagy faszság. Mondjuk az tényleg az.

Ismeretlen_321790 2012.03.11. 23:38:19

A 13as korhatár miatt gondolom nem tudták kibontani pl Carter erőszakosságát, mint ahogy az a könyvekben megjelenik ( Emlékezzeek csak, a könyveiben Tarzannal is hidegvérrel "ölet" Burroughs:) Azt is lecsupaszították ilyen szempontból.) Disney:) Fenntartásokkal kell kezelni, de szerintem simán megnézhető egyszer-kétszer minden gond nélkül. Nem olyan rossz, mint ahogy a fújolók mondják:)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása