Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: a leleményes hugo / szex felsőfokon / a vér és méz földje (2011) Takács Máté
2012. február 29. 16:58:08

Kategória: 8 komment

Holnaptól a mozikban egyebek mellett Franciaország különféle helyeire (egy '30-as évekbeli pályaudvarra vagy kortárs diáklányok hálószobájába) és egy sem időben, sem térben nem oly messzi háborús övezetbe látogathatunk el, de csak saját felelősségre...

Holnaptól a mozikban egyebek mellett Franciaország különféle helyeire (egy '30-as évekbeli pályaudvarra vagy kortárs diáklányok hálószobájába) és egy sem időben, sem térben nem oly messzi háborús övezetbe látogathatunk el, de csak saját felelősségre...

A leleményes Hugo (Hugo, 2011). Szomorú vagyok. Itt van ez a film, a szezon legünnepeltebbjei közül való, ami hol a gyermeki ártatlanság ábrázolásának, hol a mozgókép varázsának felelevenítése okán nyert éltető szavakat, és hozzám képtelen volt közel férkőzni. Kulcs ígéretével kecsegtetett szerkezetünkhöz, aminek központi elemét, a jó öreg ketyegőt kellene beindítania, de végül csak a szem megdolgoztatására futja neki: tagadhatatlanul pazar kiállítású darab Scorsese filmje (beleértve a 3D-t is), nem is csoda, hogy minden látványhoz kapcsolódó Oscar-díjat besöpört. Ami a többit illeti: a két gyerekszereplőt meg lehet kedvelni, ám Hugo kétségbeesett vágyakozása és apja annak tárgyát képező, hátrahagyott üzenete valahogy nincs egyensúlyban. A kaland túl sűrűn szorítkozik az állomáson való futkorászásra, a filmek iránti nagy-nagy szeretetet pedig túl direkt módon rakosgatják a néző elé, de azok számára feltétlenül üdvözölendő, akik szívesen néznek Georges Méliès-alkotásokhoz készült werkeket. Jó szándékú, de távolságtartó film. Szomorú vagyok.

Szex felsőfokon (Elles, 2011). Egy héttel A szégyentelen után egy újabb film kerül a magyar mozikba, aminek központi témája a szex. A Szex felsőfokonban Juliette Binoche egy újságírónőt játszik, aki olyan diáklányokkal készít interjút, akik szexuális szolgáltatásokból tartják fenn magukat. Ahogy hallgatja történeteiket, egyre inkább merül bele világukba, amit megkönnyít az is, hogy házasélete nincs a topon. Binoche mint mindig, ezúttal is teljes mértékig elkötelezett szerepe felé, ám karaktere túlságosan sivár a két diáklányé mellett, akik csak eszközt szolgáltatnának a főhősnő kalandozásához, mégis sokkal inkább volnának érdemesek a vizsgálódás tárgyának. Mivel azonban a hangsúly nem rajtuk van, a különféle szexuális perverziók nem épp finomhangolt megjelenítése nem szolgálja a célt (bármi is lett légyen az a szimpla megbotránkoztatáson kívül); vizualitás nélkül, pusztán elmesélve ezen jeleneteket az egész talán jobban közelített volna a megfelelő hatás kiváltásához így viszont, ha kifütyülték bármely fesztiválos vetítés alkalmával, hát megérdemelte.

A vér és méz földje (In the Land of Blood and Honey, 2011). Íme a legutóbbi bizonyíték rá, hogy a HFPA mindenre képes azért, hogy Angelina Jolie-t az estjeire cibálja. A vér és méz földje ugyanis nem csak témáját rosszul megközelítő, hatásvadász és teljességgel üres film, de ráadásul angol nyelvű is jobban mondva, egy két nyelven forgatott, ízig-vérig amerikai film, melynek hazánkban vetített verziójában úgy törik az angolt, mint a tűzifának való rönköket; még a legjobban Törköly Levente birkózik meg a feladattal apróbb szerepében. Jolie közismert humanitárius tevékenységéről, így nem csoda, hogy indulatosan látott hozzá a bosnyák háború dramatizálásához, aminek egyik hátránya, hogy néha a szándékolatlan komikum határmezsgyéjére téved. Az írói szerepet is betöltő színésznőtől valójában csak annyira futotta, hogy számtalan háborús film válogatott kegyetlenségeket, embertelenséget és megaláztatásokat bemutató jeleneteit, azoknak fogásait összegereblyézze, s ezekre fűzze fel alibi-románcát, amiben annyi a románc, mint sortűzben a szerelmi vallomás. A háborúban, jobban mondva a háborús állapotban aligha lehet bármi értelmet találni, kiváltképp egy etnikai, felekezeti vagy egyéb specifikus tisztogatásra épülő konfliktusban, de Jolie-t még annyira sem érdeklik mozgatott bábjainak motivációi, gondolatai, amennyit karaktereik megérdemelnének, pedig az nem sok. Érthető az IMDb pontértékén is átsütő elégedetlenség: A vér és méz földje nem csak az érintett népek, de bárki más számára is emészthetetlen genocidpornó.

Címkék

kritika sex angelina jolie 3csillagos 4csillagos drama martin scorsese juliette binoche szuez film eurocinema children movie 6csillagos uip duna film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr24541584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_97684 2012.02.29. 17:12:56

genocidpornó - varázslatosan csengő új alműfaj! Nein, danke :D

Ismeretlen_1068 2012.02.29. 17:19:25

Hű, hát ez szép kör volt. :) A Hugóról alkotott véleményeddel együtt tudok érezni - káprázatos, de hideg film, melyben nem csak egy robot van, de mindjárt három is: mindkét gyerekszereplő automata-üzemmódban teljesíti a belé táplált programot (GO TO kaland), és úgy mondják fel a szövegeiket, hogy abban semmi természetesség, semmi gyermeki nincs. És igen, a kaland is kb. abból áll, hogy "mondd el", "nem mondom", "de mondd el", "na jó".

Ismeretlen_1068 2012.02.29. 17:19:53

1: Igen, meg is szavazom a hónap szavának. :)

kekec 2012.02.29. 18:46:38

2: A kislánnyal nem volt problémám, de a kisfiú valóban nem volt a helyzet magaslatán. A film ráadásul nehezen indul be, viszont a második fele és Kingsley alakítása kárpótol az elsőért. Összességében 10/7-et adnék rá.

Thomzone 2012.02.29. 19:41:04

Ja, a Hugo egy film a filmes varázslatról, de csak beszél róla, nem villant belőle semmit.

Ismeretlen_1068 2012.02.29. 19:46:43

...és Robert Richardson díjára is egyre zabosabb vagyok: ezt a színvilágot már az Aviator esetében is elsütötte - és azért is Oscart kapott. :\

edemem 2012.02.29. 20:48:04

Hát ez a Hugo... háromnegyedóra után olyan jót aludtam rajta, hogy eszméletlen, addig is csak egy "nagyösszevisszafaszság" volt. kár.

Ismeretlen_233610 2012.03.01. 08:45:28

Az In the Land of Blood and Honey nálam pontosan ezért marad ki moziban - nem vagyok rá annyira kíváncsi, hogy fejvesztve rohanjak az első vetítésre, de ha már megnézem, akkor az eredeti(nek szánt) hangokkal vagyok rá kíváncsi.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása