aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: az öldöklés istene [carnage] (2011) Zalaba_Ferenc
2012. január 12. 08:07:22

Kategória: 1 komment

A Tony-díjas francia darab a Nem félünk a farkastól klasszikus felállását aktualizálja - nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel, hozzáadott humorral. Ezzel a belőle forgott film sincs másként.

A Tony-díjas francia darab a Nem félünk a farkastól klasszikus felállását aktualizálja - nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel, hozzáadott humorral. Ezzel a belőle forgott film sincs másként.

Míg az Edward Albee-darab (vagy a belőle készült Mike Nichols-film) után úgy állhatsz fel, hogy ennek a házasságnak valószínűleg annyi, addig ezúttal a civilizációt percek alatt levedlő négyes csörtéjét maximum gyomorrontás, másnaposság és annak megállapítása követheti, hogy "jaj, de hülyék voltunk tegnap", hogy aztán minden menjen a maga útján, mintha mi se történt volna.

Az alapfelállás rémesen hétköznapi, de eleve elhibázott, hisz minden gyakorló szülőnek tudnia kellene, hogyha kiskorú gyerekei között nézeteltérés támad, azt nekik kell lerendezniük. A Longstreet-házaspár (Jodie Foster és John C. Reilly) viszont úgy érzi, az a legcivilizáltabb tett, ha meghívják magukhoz a fiúkat eltángáló kölök szüleit, a Cowanékat (Kate Winslet és Christoph Waltz), hogy felnőtt emberek módjára beszéljék meg az esetet. Ahogy aztán egyre veszélyesebb étkek és italokkal együtt a társadalmi szintkülönbségek, ellentétes politikai- és világnézetek, valamint egyéni rigolyák és elhallgatott sérelmek is felszínre kerülnek, a békésen induló vendégség módszeresen eszkalálódik verbális és egyéb abúzálássá.

Pontosabban módszeresnek kéne lennie az elfajulásnak, ám a pompás egyszerűséggel összerakott (és nagyszerűen eljátszott) film egyik (egyetlen?) hibája az, hogy a fent említett civilizáltság túlságosan gyorsan és színpadiasan mállik le a szereplőkről, hogy aztán helyt adjon a címben említett "öldöklés"-nek. De hát a vígjátékok már csak ilyenek: valós helyzetekben keresik az abszurdot.

Címkék

kritika comedy drama jodie foster kate winslet polanski christoph waltz john c reilly eurocinema 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr594541299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Süti 2012.01.12. 20:01:54

a rendezőt meg sem említetted a kritikában ;) tök véletlenül tudtam, hogy ő rendezte :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása