aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon: spanyolország legjobbjai Németh Barna
2012. január 10. 21:25:25

Kategória: 1 komment

A nagy amerikai díjáradatban se feledkezzünk meg róla, hogy a világ többi részén is gyártanak filmeket. Most a spanyol filmgyártás legjavát vesszük górcső alá annak apropóján, hogy a Spanyol Filmakadémia kihirdette saját jelöltjeit. Nagy meglepetésre öt film gyűjtötte be az összes jelölés oroszlánrészét, ami annyit jelent, hogy négy alkotásnak is sikerült tíz jelölés fölött teljesíteni. Még nagyobb meglepetésre ezek mindegyike zsánerfilm, melyek között van két kőkemény thriller, egy sci-fi és egy modern western.

Egyesek szerint ez az év még erősebb mint a tavalyi, pedig az elmúlt alkalommal is olyan filmek küzdöttek meg egymással, mint a nálunk is bemutatott Élve eltemetve, az Ismeretlen föld, vagy az idehaza sajnos csak torrenten népszerűvé vált Pa negre (Black Bread) vagy a Balada triste de trompeta (The Last Circus). Reméljük a mostani felhozatal jobb sorsra jut kis hazánkban is. A filmekről a tovább mögött találhattok rövid ismertetőket és a hozzájuk tartozó trailereket.

A nagy amerikai díjáradatban se feledkezzünk meg róla, hogy a világ többi részén is gyártanak filmeket. Most a spanyol filmgyártás legjavát vesszük górcső alá annak apropóján, hogy a Spanyol Filmakadémia kihirdette saját jelöltjeit. Nagy meglepetésre öt film gyűjtötte be az összes jelölés oroszlánrészét, ami annyit jelent, hogy négy alkotásnak is sikerült tíz jelölés fölött teljesíteni. Még nagyobb meglepetésre ezek mindegyike zsánerfilm, melyek között van két kőkemény thriller, egy sci-fi és egy modern western.

Egyesek szerint ez az év még erősebb mint a tavalyi, pedig az elmúlt alkalommal is olyan filmek küzdöttek meg egymással, mint a nálunk is bemutatott Élve eltemetve, az Ismeretlen föld, vagy az idehaza sajnos csak torrenten népszerűvé vált Pa negre (Black Bread) vagy a Balada triste de trompeta (The Last Circus). Reméljük a mostani felhozatal jobb sorsra jut kis hazánkban is...

Blackthorn
(11 jelölés: film, rendezés, forgatókönyv, zene, operatőr, vágás, látványtervezés, jelmeztervezés, maszk, hangmérnök, utómunka felügyelő)

Mateo Gil, a Nyisd ki a szemed! és A belső tenger forgatókönyvírója különös western-elegyet hozott össze, ami legalább annyira illeszkedik a mai közönség elvárásaihoz, mint amennyire kielégíti a régimódi westernek szerelmeseit. A nosztalgiafaktort Butch Cassidy személye szolgáltatja, aki ezen film szerint nem halt meg Sundance kölyökkel együtt, hanem Blackthorn álnéven éldegél hazájától távol. Az öreg azonban még látni akarja övéit, ezért hazaindul, és útközben összefut egy fiatal banditával, amely találkozás felidézi benne a régi emlékeket. A film ugyan a közönséget jobban meggyőzte mint a kritikusokat, de azt azért nagyjából mindenki elismeri, hogy a Blackthorn egy jó film, csak lehetett volna belőle sokkal jobb is.

Eva
(12 jelölés: elsőfilm, forgatókönyv, zene, férfi főszereplő (Daniel Brühl), férfi mellékszereplő (Lluis Homar), utómunka felügyelő, operatőr, vágás, látványtervezés, maszk, hangmérnök, képi effektusok)

A nem túl távoli jövőben járunk, ahol a szülővárosa egyetemére hazatért híres robottervező új megbízást kap: létre kell hoznia egy újabb gyerekrobot-modellt, amihez unokahúgát, testvérének és egykori szerelmének lányát választja múzsának. Ahogy halad előre a munka, és ahogy a férfi egyre jobban megismeri a kislányt, ami elvezet egy múltbéli titokhoz... vagy legalábbis a férfi úgy gondolja. Az elsőfilmes Kike Maillo a hírek szerint ügyesen gyúrta egybe a sci-fi és az érzékeny családi dráma zsánereit, melynek végeredménye egy szerethető, kedves kis filmecske lett.

No habrá paz para los malvados (No Peace for the Wicked)
(14 jelölés: film, rendezés, forgatókönyv, zene, férfi főszereplő (José Coronado), férfi mellékszereplő (Juanjo Artero), utómunka felügyelő, operatőr, vágás, látványtervezés, jelmeztervezés, maszk, hangmérnök, képi effektusok)

Enrique Urbizu (Az 507-es széf) új filmje a mocskos alvilági körökbe vezet, megspékelve némi nemzetközi terrorizmussal. Főszereplője egy alkoholista rendőr, aki egy rossz pillanatában megöl három kolumbiait. Csakhogy az esetnek szemtanúja van, akinek sikerül meglépni. Rendőrünk a nyomába ered, miközben egy elhivatott ügyész próbál fényt deríteni a hármas gyilkosság mibenlétére. A filmről írott véleményeket olvasgatva azt szűrhetjük le, hogy a rendező se nem a hagyományos bosszúmozik, se nem a nyomozós thrillerek eszköztárában gondolkodott. Ehelyett a karakterekben dűlő indulatok és vívódások útján szabadítja fel a legelemibb ösztönöket, ami egy egyedi és zsigerig hatoló filmet eredményezett.

La voz dormida (The Sleeping Voice)
(9 jelölés: film, rendezés, forgatókönyv, betétdal, női főszereplő (Inma Cuesta), női mellékszereplő (Ana Wagener), újonc színész (Marc Clotet), újonc színésznő (María León), jelmeztervezés)

A sikerkönyvből készült film egy női börtönben játszódik a spanyol polgárháború utáni időkben. A rabok a polgárháború veszteseiből kerülnek ki, akik éheznek, fáznak és válogatott megaláztatásokat kell elszenvedniük az új rezsim kiszolgálóitól. Némelyikük a felmentő sereget várja hiába, némelyikük gyermekét szeretné megszülni kivégzése előtt. Sanyarú asszonyi sorsok elevenednek meg Benito Zambrano (Havanna Blues), aki a jelek szerint a realizmust választotta a szentimentális ábrázolásmód helyett.

És végül csak a rend kedvéért álljon itt a legtöbb, szám szerint tizenhat jelölést begyűjtött film címe: A bőr, amelyben élek. Pedro Almodóvar filmjét már mi is méltattuk, úgyhogy nézzük a jelöléseit: film, rendezés, forgatókönyv, zene, férfi főszereplő (Antonio Banderas), női főszereplő (Elena Anaya), újonc színész (Jan Cornet), újonc színésznő (Blanca Suárez), utómunka felügyelő, operatőr, vágás, látványtervezés, jelmeztervezés, maszk, hangmérnök, képi effektusok.

Címkék

trailer antonio banderas pedro almodovar dijszezon eurocinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr764541297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2012.01.11. 08:03:56

"az idehaza sajnos csak torrenten népszerűvé vált Pa negre (Black Bread) vagy a Balada triste de trompeta (The Last Circus)" Jelenleg art-támogatás nem lévén csak olyan filmek juthatnak el hozzánk, melyek jelentős közönségsikerre és/vagy MEDIA-támogatásra számíthatnak. A Pa negre sajnos az utóbbiban sem részesül. :(

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása