aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: fifti-fifti [50/50] (2011) Zalaba_Ferenc
2011. december 22. 07:35:57

Kategória: 3 komment

Adam (Jospeh Gordon-Levitt) 27 éves és rákos. Ahogy a cím is mutatja: túlélési esélyei 50% körüliek. Vagy igen, vagy nem.

Adam (Jospeh Gordon-Levitt) 27 éves és rákos. Ahogy a cím is mutatja: túlélési esélyei 50% körüliek. Vagy igen, vagy nem.

Szóval ez egy vígjáték a rákról. Ingoványos talaj, meg kell hagyni: ha a merész ötletükkel zsonglőrködő alkotópáros (Will Reiser író, Jonathan Levine rendező) nem vigyáz, könnyen a fejükre eshet minden bábú, hogy aztán velük együtt süllyedjenek el az ízléstelenség körbeprotestált mocsarába. S tulajdonképpen ez akár be is következhetett volna, hisz mielőtt a kemoterápiának alávetett hősünk legjobb barátja, Kyle (Seth Rogen) hajvágójával leborotválja a fejét, arról diskurálnak, hogy az utóbbi vajh mire használja, mert hajvágásra nem, az biztos.

A kulcs az emberségességben rejlik: lehet, hogy első pillantásra úgy tűnik, hogy mindenki félvállról veszi a diagnózist, vagy egyenesen humorforrásként tekint rá, a film mégsem bagatellizálja el a betegséget, ugyanakkor nem is csinál belőle szombat esti Hallmark-csodát. A néző úgy érezheti, hogy a szereplők végig megmaradnak a realitás talaján - s a sors iróniája, hogy ehhez néha kell egy-két jól megtekert spangli.

Vagy olyan színészek, mint Joseph Gordon-Levitt, akit mostanság indie fronton és a hollywoodi elitben egyaránt kézről kézre adnak, ami nem is csoda: megjelenéséből csak úgy árad a közvetlenség, szerepeit jól választja meg, és játékos könnyedséggel teljesíti azokat, s egyre több nézőnél képes azt elérni, hogy úgy távozzon a filmjeiről, mintha az egyik legjobb barátjával találkozott volna. Szóval könnyen lehet belőle a tízes évek Brad Pittje.

Az ember bizonyos dolgokat szeret elnézni a barátjának, de jelen esetben még erre sincs szükség. A humor bűnös, de baromi jól esik, a dráma pedig ne pöffeszkedő: ezúttal nincsenek sem kirohanások (még az aggódó anyát alakító zseniális Anjelica Huston is megússza), sem nagy összeveszések (pedig Kyle figurája szinte adja a "fordulatot"), sem durván sulykolt mondanivaló; a film üzenete szinte magától értetődő: ha történik veled valami, ne sajnáltasd magad, hanem oldd meg a helyzetet. Mire vársz még?

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika independent comedy drama seth rogen joseph gordon levitt 9csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr694541223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duwy 2011.12.22. 09:55:53

Egyszerűen brilliáns ez a film, nálam is 9/10. Will Reiser forgatókönyve kiemelkedik az év termése közül (persze sok mindent nem láttam még) és a színészek is nagyszerűek (ha JGL-nek lett volna legalább egy "nagyjelenete", biztos, hogy behúzná első Oscar-jelölését...). Humor és dráma nagyon-nagyon régen nem volt ilyen jól ötvözve filmben. SPOILER!!! Három jelenetet külön ki szeretnék emelni: - Amikor JGL az autóból felhívja Anna Kendricket ("I wish you were my girlfriend") - Amikor megtalálja a mosdóban a könyvet, amit Rogen olvas. - A műtét az Other Side of Mt. Heart Attack-kel aláfestve. Mindhárom jelenetet megkönnyeztem.

Gonzo 2011.12.22. 10:04:57

vígjátékot, vicceskedő dramatizáló tömegfilmeket, meg seth rogent moziban alapból nem nézek. ezért mielőtt rákattintottam a kritikára (amit persze előre nem olvasok el), azt mondtam magamban: ha AE 9 pontot ad, megnézem - máig se t'om mé'. moziban. sok pénzért. erre mit ad Isten, akarom mondani AE...

Ismeretlen_169693 2011.12.22. 10:36:35

Mi a... Nekem idén már eszemben sem volt moziba menni, erre - már MEGINT - jössz te meg a 9 pontod... :) Végülis, az MI-GP 8 pontja bejött, a The Tree of Life 9 pontja (még ha nem is tőled származik) bejött, úgyhogy miért ne? (Bár a kritika alapján inkább otthon, egyedül megnézős filmnek tűnik.)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása