aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: immortals beloved Takács Máté
2011. november 13. 17:41:17

Kategória: 3 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. november 11. - 13.

A péntekre eső Veteránok napja megsegítette az új -és nem annyira új- filmek dolgát, ám a Halhatatlanok ezzel együtt is meglepően jól indult. Adam Sandler sem vallott kudarcot a Jack és Jillel, ám a második helyért komoly küzdelemre kényszerült a Csizmás, a kandúrral. Bemutatkozott továbbá Clint Eastwood új filmje, a J.Edgar is.

> Amerikai mozibevételek, 2011. november 11. - 13.

A péntekre eső Veteránok napja megsegítette az új -és nem annyira új- filmek dolgát, ám a Halhatatlanok ezzel együtt is meglepően jól indult. Adam Sandler sem vallott kudarcot a Jack és Jillel, ám a második helyért komoly küzdelemre kényszerült a Csizmás, a kandúrral. Bemutatkozott továbbá Clint Eastwood új filmje, a J.Edgar is.

> startolt
Volt idő, mikor Hollywood legkedveltebb forrását a Biblia jelentette, s még a felsorolás kísérlete is zátonyra futna, ha számba akarnánk venni a keresztény vallás és annak mitológiája ihlette produkciókat. A 21. század nézőjének ugyanúgy kellenek a nagyszabású mesék, azonban már kézzel fogható, pontosabban szemmel látható fantasztikummal kell mindezt tálalni, s az ógörög mítoszok kiváló alapanyagot szolgáltatnak ehhez. A tavalyi év folyamán a Percy Jackson és az olimposziak: Villámtolvaj és A titánok harca is figyelemreméltó eredményt ért el: a folytatások már úton is vannak. Utóbbi film és a pár évvel korábbi, meglepően nagyot szóló 300 szellemi utódja a Halhatatlanok (Immortals; hazai bemutató: már a mozikban) című akció-fantasy, amit tagadhatatlanul nehézsúlyú versenyzővé emel költségvetése (75 millió dollár), premierdátuma és terjesztésének szintje, ám győzelme, vagy egyáltalán, valamirevaló sikere cseppet sem volt magától értetődő; alig néhány hónapja, hogy a nagyon sok ponton egyező (műfaj, korhatár, 3D) Conan, a barbár az év egyik legnagyobb fiaskójává vált. A kockázat tehát nem volt kicsi az önálló forgalmazóként idén bemutatkozott Relativity Media számára, ám a csillagok állása kedvezett nekik: a 32 millió dolláros start ugyan nem a végső határ egy közepes erősségű látványfilmnek, de mindenképpen eredményes start a 20-25 millió közé szóló előrejelzések tudatában. A költségvetés mértékét biztosan megcsípi a közepes kritikákkal felvértezett film, s ha van benne elég kurázsi, akkor a Csúcshatás csaknem 80 millióját megelőzve a Relativity legnagyobb bevételű gondozottjává válik. Ezalatt a Warner Bros. eldöntheti, hogy ez a mostani, viszonylag nagy arányú érdeklődés jót tesz-e a tavaszi Wrath of the Titans-nek, avagy éppen hogy lopja a szelét. Egy biztos: térhatású fantasykkel meg fognak fullasztani minket a következő esztendőben.

Adam Sandler és Dennis Dugan rendező az álomgyár alighanem legbiztosabb párosa, ha a 100 milliós bevételről van szó. Az 1999-es Apafej óta rendre sikerül a cérnavékony alapsztorikból kiinduló, s tovább nem is nagyon jutó vígjátékaiknak bevenni a jelentőségteljes határt, néha megszenvedve a dolgot, máskor játszi könnyedséggel. A Jack és Jill (Jack and Jill; hazai bemutató: december 29.) minden bizonnyal az előbbi táborhoz fog tartozni, már ha meg nem szakítja az évtizedes sort. A Sony bemutatója ugyanis 26 millió dollárral rugaszkodott el, ami számottevően elmarad az előző négy kollaboráció átlagától (36 millió), ráadásul kinézetre a 38 millióval nyitó, végül éppen 100 millió fölé kúszó Ne szórakozz Zohannal!-lal mutatja a legtöbb rokonságot a Sandlert kettős szerepben felvonultató komédia. A lehetőség azonban egyelőre fennáll, az elképesztően megvetett (2,8-as átlagpont a Rotten Tomatoes-on) Jack és Jill így is előnyösebb helyzetben van, mint a múlt heti Hogyan lopjunk felhőkarcolót, amit a kritikusok jelentős hányada is kedvelt.

Clint Eastwood szüntelenül dolgozik. Lehet, hogy éppen a pihenő hiánya a baj: a 81 éves rendező most már sokadik éve nem bír meggyőző mértékben az újságírók kedvére tenni aktuális évi filmjével, noha a J. Edgar ezen a fronton még olcsóbban megúszta, mint a tavalyi Azután. Azonban egy nagyszabású életrajzi filmtől, ami ráadásul éppen J. Edgar Hooverről szól, ugyancsak nem elhanyagolható módon Leonardo DiCaprio megformálásában, édeskevés az olcsóbban megúszás, hiszen az efféle filmek hosszú távú bevételi érvényesüléséhez elengedhetetlen a kedvező visszhang. A Warner Bros. 35 milliós vállalkozása ráadásul nem csak a legendás filmes, hanem a Milkért Oscarral megdobott Dustin Lance Black forgatókönyvíró leszereplése is. A film a hétvégén 11,5 millió dollárt gyűjtött, ami semmiképpen sem rossz, de ha teljesen mellőzik a díjszezonban, akkor meglehet, hogy csak az Azután, az Invictus - A legyőzhetetlen és az Elcserélt életek 32-37 milliója környékéig jut, márpedig egy kedvezőbb forgatókönyv akár az Aviátor magasságaiba (102 millió) is repíthette volna. Nekünk, magyar nézőknek pedig marad az ima, hogy az InterCom ezúttal ne passzolja Eastwoodot, mint tette azt az elmúlt két évben.

> még játsszák
A két héten át uralkodó Csizmás, a kandúr átengedte a vezető pozíciót, ám nem ment messzire az élvonalból: a Paramount forgalmazta animációs mozi újabb 25 milliós hétvégi eredmény produkált, s ez az iskolások több mint felének szünidőt jelentő, pénteki Veteránok napjával együtt is elismerésre méltó teljesítmény. A macsó macska kevés híján 110 millió dollárnál jár, amivel leküzdötte több mint tízmilliós hátrányát a tavalyi Megaaggyal szemben.

A Hogyan lopjunk felhőkarcolót a nem elég erős start után nem elég erős csökkenési mutatót jegyez, így a Universal vígjátéka 10 nap után 44 millión áll. Ez a magas büdzsé (75 millió) és a stúdió minden bizonnyal nagyra törő reményei mellett kevés, ám az elkövetkezendő három hétvége szinte csak a gyerekeknek kedvez, úgyhogy ha a moziszám nem csökken drasztikusan, akkor még szépíthet a Stiller-Murphy duó.

A Parajelenségek 3. túl van a 100 millión, ám a heves huppanásokból ítélve trónfosztásra nem fog sor kerülni, az első eresztés marad a trilógia legjövedelmezőbbje a maga közel 108 milliójával.

A további filmeket tekintve, a Vasököl 85 millió tájékán dobja be a törülközőt; a The Ides of March 40 milliónál sokkal messzebb nem jut a dolgok változatlansága mellett; a The Rum Diary az év bukásai közé sorol 14 millió dollárral, míg az Anonymus jelen állás szerint csak valami csoda folytán juthat 5 millió fölé.

> végszó & ami jön
Köszönhetően a két premier alapvetően jó bemutatkozásának és a Csizmás, a kandúrt övező lankadatlan érdeklődésnek -amikben persze a pénteki iskolaszünet nagy szerepet játszott-, ez a víkend lényegesen jobban fest, mint az előző, ráadásul egy éve is alacsonyabb forgalmat bonyolított a top 10. Szükség volt már egy ilyen körre, ami majd csak fokozódik: legközelebb az Alkonyat: Hajnalhasadás, 1. rész és a Táncoló talpak 2. lép színre, hogy rekordbevételű hétvége prezentálását kíséreljék meg.

> a top 10 (becsült adatok)
01. (ú) Immortals ($32.0m/$32.0m)
02. (ú) Jack and Jill ($26.0m/$26.0m)
03. (1) Puss in Boots ($25.5m/$108.8m)
04. (2) Tower Heist ($13.2m/$43.9m)
05. (ú) J.Edgar ($11.5m/$11.6m)
06. (3) A Very Harold & Kumar 3D Christmas ($5.9m/$23.2m)
07. (5) In Time ($4.2m/$30.7m)
08. (4) Paranormal Activity 3 ($3.6m/$100.8m)
09. (6) Footloose ($2.7m/$48.8m)
10. (7) Real Steel ($2.0m/$81.7m)

> kapcsolódó bejegyzések
box office: 2010 azonos hétvégéje (Száguldó bomba, Skyline)
box office: 2009 azonos hétvégéje (2012)
box office: 2008 azonos hétvégéje (A Quantum csendje)
box office: 2007 azonos hétvégéje (Beowulf)
kritika: Immortals

Kövess minket Facebookon is!

Címkék

fantasy box office comedy drama clint eastwood action adam sandler leonardo di caprio tarsem 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr404540712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helsing · http://helsing.blog.hu 2011.11.15. 10:26:42

Annak idején még szó volt egy 11.11.11. nevű horror filmről, címmel azonos bemutatóval. Azzal mi lett?

Ismeretlen_1068 2011.11.15. 10:35:41

Bemutatták 17 moziban. Keresett is kemény 32e dollárt.

Helsing · http://helsing.blog.hu 2011.11.15. 11:14:46

pfffff... Azt hittem, legalább egy Omen 666-ot kihoznak belőle :-P

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása