aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: made in hollywood [somewhere] (2010) Takács Máté
2011. október 31. 18:57:45

Kategória: 1 komment

A főhős szebb napokat látott filmsztár, akinek monoton, valódi kötelékek nélküli életében mély nyomot hagy egy idegen országban, egy fiatal lánnyal eltöltött néhány nap. A rendező Sofia Coppola. És nem az Elveszett jelentésről van szó.

A főhős szebb napokat látott filmsztár, akinek monoton, valódi kötelékek nélküli életében mély nyomot hagy egy idegen országban, egy fiatal lánnyal eltöltött néhány nap. A rendező Sofia Coppola. És nem az Elveszett jelentésről van szó. Ez máris sokat elmond a Made in Hollywoodról. A megközelítés eltér, ahogy a környezet is - korántsem áraszt olyan átható hangulatot -, ám végső soron a film nem más, mint egy utánérzés.

Szemmel látható az igyekezet, amivel Miss Coppola jobban rajta kívánta hagyni rendezői keze nyomát művén, ám alighanem tévúton járt: a Stephen Dorff által alakított Johnny Marco fásult, unalmas életét nyomatékosítani hivatott jelenetek csakhamar áttelepszenek magára a filmre, így téve azt is igazán érdekes momentumoktól mentessé. Na jó, ez így nem teljesen igaz, de csak azért, mert a Johnny lányát játszó Elle Fanningból sugárzó báj és érettség (11 évest játszik, 13 most, de 15-nek is kinéz) meg tudja tölteni a vásznat annyi energiával, hogy az egyéb, először még elnézhető módon, ám egyre szükségtelenebbül elnyújtott jelenetsorok ne szenderítsék végleg álomra a nézőt. A lány jégkorcsolyás különszáma a jól megválasztott popdallal már-már eltalálja a megfelelő hangot, noha igazi jelentősége nincsen sem Johnny szemszögéből, sem a dramaturgiát illetően. Ezzel szemben más, csaknem három-négy perceket kitevő, dialóg és hatásosság nélküli, kitartott szekvenciák (szárad a gipszszerű anyag Stephen Dorff fején; tesz öt hosszú kört menő sportkocsijával) embert próbálóvá fejlődnek, s a pontot az 'i'-re alighanem a Playboy playmate-ek által játszott rúdtáncos páros teszi fel, akiknek két, vagy' tíz percesre nyújtott száma csakugyan erotikus, ám inkább peepshowban a helye, mint filmben.

Mellélő tehát Coppola, ám szerencsére ott van Dorff, akinek játéka révén dekódolni tudjuk azt, amit a rendező olyan nagyon közölni akar velünk. (Mégsem olyan jó dolog sztárnak lenni?! Nofene!) Nagy kár, hogy a színész sosem futott be igazi karriert, s hogy IMDb-lapja szerint legismertebb szerepe a Pengéhez fűződik. Fanning ugyancsak meggyőző Cleo szerepében, s nem csak reménytelibb tehetség, de előnyösebb megjelenése okán is jobb szerepek várnak rá, mint nővérére. Coppola tehát a színészvezetéshez ért, abban most sincs hiba, s igazság szerint a Made in Hollywood abban is hasonlít az Elveszett jelentéshez, hogy ha jó pillanatában éri, meg tudja ragadni az embert, de nem véletlenül csak az író-rendező hölgyemény exe látott benne díjazandó alkotást: bár futja tőle egy-két egészen őszinte pillanatra is apa-lánya közös jeleneteiben a vége felé, összességében kiszámítottabb, repetitívebb, értelemszerűen kevésbé eredeti és még kevésbé gördülékeny, mi több, nehézkes mozgású. Valahol lehet szeretni, van, ahol ez kevés ahhoz.

Címkék

kritika 5csillagos drama stephen dorff sofia coppola elle fanning szuez film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr874540220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82723 2011.11.11. 23:06:45

sidek: 2011. 11. 01. 15:43 Tökéletes kritika, teljesen megfelel a valóságnak, csak én még az 5 csillagot is sokallom. Bármennyire is szeretem Coppola-t (a Lost... meg a világ egyik legjobb filmje), sajnos a filmjei rendre csalódást okoznak a Lost-on kívül. A Somewhere viszont számomra konkrétan értékelhetetlen, antifilm. Elalváshoz jó, de másra nem. Valóban egy Lost... utánzat, csak épp dög unalmas kivitelben. Nagy kár ezért a filmért, mert nagyon vártam! aeon_flux: 2011. 11. 01. 17:26 "igazán érdekes momentumoktól mentessé" Nos, eme kijelentés szerintem Coppola kisasszony tejes filmográfiájáról elmondható. Szereplői is olyanok, mintha félálomban játszanának.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása