aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: nothing Takács Máté
2011. október 16. 17:25:58

Kategória: Szólj hozzá!

> Amerikai mozibevételek, 2011. október 14. - 16.

Semmi érdekes nem történt a hétvégén az amerikai mozikban, hacsak az nem, hogy három új film sem volt képes leszorítani a Vasökölt az élről. A Footloose nem dobbantott akkorát, mint azt a forgalmazó remélte, az új A dolog leszerepelt, a The Big Year című vígjáték pedig észrevétlen maradt az amerikai nézők előtt.

> Amerikai mozibevételek, 2011. október 14. - 16.

Semmi érdekes nem történt a hétvégén az amerikai mozikban, hacsak az nem, hogy három új film sem volt képes leszorítani a Vasökölt az élről. A Footloose nem dobbantott akkorát, mint azt a forgalmazó remélte, az új A dolog leszerepelt, a The Big Year című vígjáték pedig észrevétlen maradt az amerikai nézők előtt.

> startolt
A látványos táncmozdulatok a színpad mellett a filmvásznon is jól mutatnak, s van is kereslet rájuk, ám érezhetően nehezen bírják a forgatókönyvírók kitölteni a zenés betétek közötti átmenetet. Szerencsére akadnak korábbi sikerek, amikhez lehet ilyenkor nyúlni, és a Footloose az egyik legnevezetesebb ezek közül, már csak box office szempontjából is, hiszen 80 millió dollár már 1984-ben is szenzációs összeg volt, mai jegyárak mellett számítva pedig nézettsége 190 millió dollárra lenne jó. A remake ötlete már jó régen megszületett, egy időben még Zac Efron volt a befutó a főszerepre, amit egykor Kevin Bacon játszott, ám mostanáig kellett várni, hogy a Paramount bemutathassa a Spyglass Entertainment és természetesen az MTV Films produkciójában készült, fiataloknak szóló filmet. Az elvárások magasra szöktek: a több mint 3500 mozi mellé 20 millió fölötti nyitány dukált volna, hiszen a Step Up vagy Lökd a ritmust! kisebb lökéssel is megugrotta ezt a szintet. Ehhez képest be kell érni 15,5 millióval és a második hellyel, ami ugyan nem kudarc a 24 milliós költségvetés mellett, azért egyértelműen érezhető, hogy túl nagy érdeklődés nem övez egy olyan sztorit a zenés-táncos műsorok tömkelegét produkáló 2011-ben, amiben tánctilalmat vezetnek be. A Hírnév remake-jénél azért jobban járt a Nyomulj és nyerj! rendezőjének alkotása, ami mellesleg a kritikusoknál váratlan győzelmet aratott. A bevételi listán egy nyári premierrel lehetett volna, így a végső határ valószínűleg 50 millió dollár környékén mozog.

Még inkább kimeríti a feleslegesség fogalmát A dolog (The Thing; hazai bemutató: október 27.) című sci-fi. Az 1984-es kultfilm alapján készült produkció kevesebb mint 9 millió dollárt bírt kisajtolni a nézőkből kis híján háromezer moziban, ami nagyjából megegyezik a Carpenter-változat nyitányának mai értékével - vagyis ebben a sztoriban ennyi rejlik. A sikertelenség egyik lényeges okának tűnik, hogy a közönség nem lehetett biztos benne, miként is kapcsolódik az új film a korábbihoz, kell-e előismeret hozzá, vagy sem, ráadásul a sci-fi horrorok amúgy sem kasszabiztosságukról híresek, elég csak a két éve ilyentájt rajtoló Pandorum 10 milliós végeredményére gondolni, de a hasonló környezetben játszódó, ugyancsak 2009-ben elhasaló Vakító fehérség esete is intő jelként szolgálhatott volna. A 38 milliót kóstáló produkció minden bizonnyal 20 millió alatt állapodik meg Észak-Amerikában, és egyébként az újságírók véleménye is meglehetősen fagyos a legismertebb névként Marco Beltrami zeneszerzőt jegyző filmről.

A legrosszabbul mégis a The Big Year című vígjáték járt. A 20th Century Fox idő előtt lemondott a madárfigyelőkről szóló komédiáról, így esett meg, hogy egy Jack Blacket, Owen Wilsont és Steve Martint magáénak tudó film, amit ráadásul a nagy sikerű Az ördög Pradát visel és Marley meg én direktora, illetve a Viszem a bankot és Az ember, aki túl keveset tudott forgatókönyvírója készített, holtak érkezett meg az egyébként igen szerény számú 2150 filmszínházba. Hétvégi eredménye a 3,3 millió dollárt is alig üti meg, amivel a top 10 végén kullog, s ez 41 millió dolláros büdzsé mellett alighanem nevezést jelent az év legnagyobb buktái közé. A mérhetetlen bizalmatlanság a stúdió részéről meglehetősen érthetetlen, mert bár csak 40%-os Rotten Tomatoes-értékkel bír, azért korántsem egy teljes kudarc a kész mű, ami több mint 30 milliós mínusszal zárja minden bizonnyal rövidre szabott mozis pályafutását.

> még játsszák
A premierek hánykódásának köszönhetően a Vasököl ismételni tudott a dobogó legfelső fokán. A Disney által forgalmazott DreamWorks-gyártmány teljes mértékben családi filmként funkcionál, amit a viszonylag erőtlen hétköznapi bevételek és a magas arányú péntek-szombat emelkedés támaszt alá leginkább. A sci-fi dráma 16,3 millió dollárt hozott második körben, ami kedvező, 40%-os csökkenést jelent, s 10 nap alatt több mint 51 millió dollárt, ám a 110 milliós költségekért még nagyon kell hajtani.

Kiválóan tartja magát a The Ides of March. George Clooney filmje 7 millió dollárral negyedik a héten, összevetve a Michael Clayton tíz napnyi országos vetítésével pedig még előnyt is birtokol, így jelen állás szerint az 50 millió dollár elérhető távolságban van, ha a díjszezonban elegendő jelöléssel tüntetik ki a Sony bemutatóját.

Az oroszlánkirály immáron ismét a Disney legsikeresebb animációs filmje az észak-amerikai listán a maga 419 millió dollárjával, s ha a stúdió nagyon akarja, még A Karib-tenger kalózai: Holtak kincsét is befoghatja, hogy összességében is a legnagyobb bevételt birtokló filmjükké váljon.

> végszó & ami jön
Tavaly ilyenkor bizony sokkal jobb volt a helyzet, hiszen a Jackass 3D nem kevesebb, mint 50 millióval robbant be az élre, s nyomában a RED is szép számokat produkált. Idén az igazán szép számok még váratnak magukra a 10. hónapban, ezzel kapcsolatban a legnagyobb kérdés jelenleg, hogy a Parajelenségek 3. fel tud-e nőni elődje 40 milliós startjához? A horrorfilm árnyékában A három testőr próbál szerencsét, míg a Johnny English újratöltve és a The Mighty Macs című 2009-es sportdráma szerényebb esélyekkel vág neki a toplistának.

> a top 10
01. (1) Real Steel ($16.3m/$51.7m)
02. (ú) Footloose ($15.6m/$15.6m)
03. (ú) The Thing ($8.5m/$8.5m)
04. (2) The Ides of March ($7.1m/$21.8m)
05. (3) A Dolphin Tale ($6.2m/$58.6m)
06. (4) Moneyball ($5.5m/$57.7m)
07. (5) 50/50 ($4.3m/$24.3m)
08. (6) Courageous ($3.3m/$21.3m)
09. (ú) The Big Year ($3.3m/$3.3m)
10. (7) The Liong King ($2.8m/$419.1m)

> kapcsolódó írások
box office: 2010 azonos időszaka
box office: 2009 azonos hétvégéje (Ahol a vadak várnak, Törvénytisztelő polgár)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Max Payne, W.)

Kövess minket Facebookon!

Címkék

horror remake jack black box office comedy sci fi owen wilson steve martin the thing dance flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr484540278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása