aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: frászkarika / végső állomás 5. / colombiana Zalaba_Ferenc
2011. szeptember 08. 09:25:47

Kategória: 1 komment

Az alábbi néhány sorban röviden, de annál velősebben szövegelek egy kellemes és egy kellemetlen meglepetésről, meg egy olyan darabról, amely hozta a tőle elvárhatót.

Frászkarika (Fright Night). Ha elfogynak a jó filmek, akkor előbb vagy utóbb a középmezőny is feldolgozásra kerül, de ennek van egy olyan áldásos hozadéka, hogy a remake nagyobb sansszal fejelheti meg az előzőt. Ez a helyzet a Fright Night újrával is, melynek eredetije a frappáns alaphelyzeten, Chris Sarandon remek vámpír-piperkőcén és ambiciózus trükkökön kívül nem sok emlékezetest nyújtott, az új verzió ezzel szemben pont a trükkök tekintetében gyengélkedik, minden más tekintetben megelőzi elődjét.

A hozsannák sorát egy zsáneridegen elemmel, a színészek dicséretével kell kezdenem: az áldozataival játszadozó vámpír gúnyájában Colin Farrell szállít hálás örömjátékot, míg David "Dr. Who" Tennant Russell Brand vámpírvadásszá alakult alteregójaként lopja el a show-t. Az eredeti változatot elkövető Tom Holland ötlete nyomán a történetet is kiválóan aktualizálták: a helyszín ezúttal a nagybetűs Bűnbeesés, azaz Las Vegas egyik alvóvárosa, amely megmagyarázza a könnyű numerákat és azt, hogy senkinek sem szúr szemet az éjszakai műszakban "dolgozó" új szomszéd. És valahol ennek tudható be az is, hogy a figurák meglehetősen könnyen, a nézőt egyáltalán nem megterhelő módon kezelik a vámpírkodással járó traumát, így a hangsúly a cselekmény görgetésére (de szerencsére nem öncélú és idétlen halálosztásra) terelődhet át. Egészségesen idétlen humora mellett pedig ez a film legnagyobb erénye: hogy nem lacafacázik.

Végső állomás 5. (Final Destination 5). Bő tíz évvel ezelőtt a fene se gondolta volna, hogy egy frappáns, de igazából egyszer használatos ötletre - a halált nem szabad kicselezni, mert úgy is eljön érted - egy egész franchise-t lehet felfűzni. De ahogy mondani szokás(?), addig üsd a hullát, amíg tejel. Az első film alatt a cidritől remegtem, a második alatt meg a röhögéstől - ez utóbbi, meglehetősen morbid vonal kíséri végig a széria további részeit, és eme epizód még az elődöknél is viccesebbre veszi a figurát, ezzel hol betalál, hol fáraszt, ugyanakkor a Halál szócsöveként funkcionáló Tony Toddnak hála most azt is megtudhatjuk, hogy a Kaszást egy véráldozattal ki lehet engesztelni, és ez akár adhatna is mémi lökést a filmnek, ha a végjáték nem lenne olyan "meh", amilyen. Áldja az ég hát azt a klassz slusszpoént, amely ha másokat nem, hát a bakivadászokat mindenképp újranézésre kényszeríti.

Colombiana. Ha ez a trend így folytatódik tovább, hamarosan csecsemők fognak smasszereket hajigálni. Már a kákabelű Angelina Jolie sem volt túl meggyőző akcióhős, ám a ránézésre még nálánál is törékenyebb Zoe Saldanát legelső jelenésétől kezdve nem lehet komolyan venni. Nem mintha a film egyéb tényezői ezt akár minimális szinten is megpróbálnák ellenpontozni. Hősnőnk már kislány korában képes volt kicselezni egy kolumbiai drogbáró parkour-mozdulatokkal, krosszmotorokkal és automata fegyverekkel felvértezett embereit, felcseperedvén pedig nincs az a szellőzőakna, amelybe ne tudná bepréselni gumitestét, sőt egy elképesztő medencés jelenetben valószínűleg a csapból folyik ki, mert más elképzelésem nincs. Szabadidejében pásztorórát folytat egy festővel és nem hagyja, hogy lefényképezzék, mert az azonnal bekerül az FBI rendszerébe. Családját még gyerekkorában likvidálják, innen jön hát a bosszúvágy, meg valószínűleg e miatt lesz emberfeletti gyilkológép is, ugyanis nem hinném, hogy ez a tudás annak köszönhető, hogy az év egyik legmulatságosabb tréningjelenete végén a pisztoly helyett az iskolatáskát választja, mint "minden okos gyilkos". Egy biztos: Luc Besson producer ér Robert Mark Kamen forgatókönyvíró egy korábbi kollaborációja, a Taken csak egy szerencsés véletlen volt.

Címkék

kritika horror comedy toni collette 5csillagos 3csillagos colin farrell luc besson anton yelchin final destination zoe saldana kritika szokatrany 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr254540671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.11.11. 22:23:29

Kommentek: teddike: 2011. 09. 08. 9:39 Nem tudom miért gondoltam azt, hogy a Colombiana legalább szórakoztató mozi lesz. Köszi a szókátrányokat. gerbence: 2011. 09. 08. 9:56 Még több ilyet! Sokszor tűnik úgy, hogy a filmek nagy része nem kelt ingert / nem érdemel figyelmet önálló írásra, de ezek a rövidek kiejezetten szórakoztatóak - amellett, hogy hasonjellegű popcorn-filmekről éppen elég információt adagolnak. chris92: 2011. 09. 08. 10:39 A Fright Night és a FD5 pont azokat a jelzőket és csillagszámot kapta, amire számítottam, ellenben a Colombiana-ról én is azt hittem, hogy szórakoztatóbb lesz. Igaz Zoe Saldana a maga 50 kilójával már a trailer-ben is finoman szólva necces volt akcióhős. Legalább az akciók követhetőek voltak, vagy a rendező megmaradt a Szállító 3-ban lévő, shaky cam + szarrá vágás technikánál? aeon_flux: 2011. 09. 08. 10:42 3: Most már ciki majmolni a Bourne-t, de ez a film elég rendesen szopja - olyannyira, hogy még a fürdőszoba-törülközős bunyót is "kölcsönveszi". chris92: 2011. 09. 08. 10:55 4: No igen, eredetiség forevör és powa! Ráadásul az a vicc hogy Greengrass ésszel és tehetséggel tudta ezt a módszert kezelni, addig az utánzók a legtöbb esetben csak a saját töküket kapják telibe vele, ha használják. padi: 2011. 09. 08. 10:57 Fright Night nálam hatalamas pozitív csalódás volt, majdnem olyan jó, mint az eredeti. gaillard: 2011. 09. 08. 11:14 Fright Night re tényleg okés. Az eredetiből nekem konkrétan ennyi maradt meg: www.youtube.com/watch?v=Daj_RhEdCyw :) SoZi: 2011. 09. 08. 11:53 "Ha ez a trend így folytatódik tovább, hamarosan csecsemők fognak smasszereket hajigálni." Már meg is történt. Kick/Ass? Hanna?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása