aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: barbarizmus Takács Máté
2011. augusztus 21. 17:42:29

Kategória: 5 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. augusztus 19. - 21.

Az amerikai nézők lemészárolták az új filmeket: a Conan, a barbár és a Frászkarika meglepő mértékű érdektelenségbe fulladt, így az élen A segítség és A majmok bolygója: Lázadás ismételt, helycserés támadással. A premierek közül a Kémkölykök 4D szenvedte a legkisebb csorbát...

> Amerikai mozibevételek, 2011. augusztus 19. - 21.

Az amerikai nézők lemészárolták az új filmeket: a Conan, a barbár és a Frászkarika meglepő mértékű érdektelenségbe fulladt, így az élen A segítség és A majmok bolygója: Lázadás ismételt, helycserés támadással. A premierek közül a Kémkölykök 4D szenvedte a legkisebb csorbát...

> startolt
Robert Rodriguez ugyan nem veri nagy költségekbe magát, ha belefog egy filmbe, ám produkciói (legutóbb a Machete) gyakran szerényen teljesítenek a kasszáknál, szóval valahonnét szert kell tenni a pénzre. Legalábbis reméljük, ilyen egyszerű a magyarázat a Kémkölykök 4D: A világ minden ideje (Spy Kids: All the Time in the World; hazai bemutató: október 27.) létére. A gyerekeknek szóló akciómozi igencsak megkésett elődei megjelenését tekintve, így kellett valami, amivel most mégis képes meggyőző tömegeket megmozgatni, s ez a valami a negyedik dimenzióként aposztrofált szagosság lett. A meggyőző tömeg ugyan nem jött össze, a 12 millió dollár mégsem kevesebb annál, mint amennyi ettől a produktumtól tellett, s az elvárások legalsó medrének is megfelel. A 27 milliós költségvetés nem terheli meg az üzletmenetelt, és még egy illattal is kiegészült film a premiert követően: a Kémkölykök 4D a kritikusok szerint ugyanis igencsak bűzlik.

Hiába bizonyítottak már nagyobb dobások augusztus vége felé, a történelmi időkben játszódó fantasy-akciófilmek számára nem ez a nyerő időpont. Ezt a Lionsgate nem bírta leszűrni a korábbi kudarcokból, még ha azok évtizedesek is: a Kull, a hódító és A 13. harcos is hasonlóképp feneklett meg, mint most a 90 milliót kóstáló Conan, a barbár (Conan the Barbarian; hazai bemutató: szeptember 1.). Az okokat csak ismételni lehet: a túlzott erőszak okán magas korhatár, amitől nem véletlenül ódzkodnak a stúdiók, mivel mégiscsak alaposan leszűkíti a potenciális közönséget, ráadásul jelen esetben nem szerint is erősen egyoldalú a film; ismeretlen főszereplő (Jason Momoa talán nem jut a Kullal mozis pályafutását rövid úton befejező Kevin Sorbo sorsára); a már említett rosszul időzített premier, hiszen a nyári látványmozikból immáron eleget kaptak a nézők (a Conan márpedig ilyen film), s a 3D is hasonlóképp túlcsordult mostanra (ezen a hétvégén három ilyen premier!). Ezzel bebizonyosodott, hogy nem minden arany, ami fénylik. Conan túl sokat pihent a babérjain ahhoz, hogy megbízhatóan csatasorba állítsa -a hittnél mindenképpen kisebb számú- kedvelőit, így tehát biztosan nem lesz új franchise belőle. A 10 millió dolláros nyitány elég szégyenteljes összeg egy ennyire szaturált bemutatótól (több mint 3000 mozi), s mellesleg több mint 60%-kal kevesebb eladott jegyet jelent, mint a csaknem három évtizedes, Schwarzenegger-féle adaptáció 9,6 milliós indítása.

Ugyancsak meglehetősen égő, hogy a Frászkarika (Fright Night; hazai bemutató: már a mozikban) nem volt képes 10 millió fölé kapaszkodni. A DreamWorks Pictures gyártásában, 30 millió körüli összegből készült horrorkomédia 8 millió dollárt bírt kiszenvedni a nézőkből, ugyancsak több mint 3000 ezer filmszínházban, így mondani sem kell, hogy az egy mozira jutó átlagos bevétel rettentő vérszegény. A Conanénál kicsit zavarbaejtőbb a Disney forgalmazta film kudarca: az előzetesek jól felépítettek voltak, a műfaj minden időben képes helyt állni, s még a visszajelzések is pozitívak. Ez utóbbi talán megmenti a teljes csődtől a Colin Farrell főszereplésével készült remake-et, s az elkövetkezendő hetekben a Plasztik szerelem és az Anyámon a tanárom (nem, tényleg) rendezőjének filmje meghazudtolja a horrorok bevétel-csökkenésének szokásait, s beéri büdzséjét. Az eredeti Frászkarika startja ma 13,7 millió dollárt érne.

A kevés figyelmet kapott Egy nap (One Day; hazai bemutató: október 20.) című romantikus dráma lett lényegében a hét egyetlen filmje, ami semmilyen csalódást nem okozott. A pozitív üdvözölendő lett volna, de ahhoz a Focus erőfeszítései és a két főszereplő, Anne Hathaway és Jim Sturgess is kevesek voltak. A 15 millióból finanszírozott könyvadaptáció valamivel 5 millió dollár fölött futott be, ami tulajdonképpen mindenhez kevés, a rossz hír mégis az jelen esetben, hogy az újságírók kegyeibe sem sikerült beférkőzni. Így teljességgel felesleges vállalkozás válik az Olasz nyelv kezdőknek és az Egy lányról rendezőjének munkájából.

> még játsszák
A segítség nagyszerű bemutatkozása után sem eresztett le: egész héten meggyőző számokat szállított, így csakhamar félszáz millió dollár fölé került, amit most egy újabb 20 millió feletti hétvégével koronáz meg. A Disney zajos sikerű adaptációja így sok vaskos költségvetésű blockbuster(-jelöltet) szégyenít meg, s a további hetekre nézve is igencsak szép reményeket támaszthat. A másodikról az első helyre lépő film 70 millió fölött jár 12 nap után, s még akár ennek duplája is összegyűlhet, ha kitartó lesz a forgalmazó, s ügyesen taktikázik a díjszezon beköszöntekor is.

Második helyre szorult vissza, de harmadik körével is verte az összes premiert A majmok bolygója: Lázadás. A Fox sikerfilmjére 16 millió dollárt költöttek a nézők az elmúlt három napon, s ha ennél rosszabb változási mutatók már nem születnek, akkor a 175 millió dollár abszolút garantált, s még talán a tíz évvel ezelőtti inkarnációt is sikerül befogni - persze szigorúan bevétel tekintetében.

> végszó & ami jön
A top 10-re hozzávetőleg 100 millió dollár értékben keltek el jegyek, ami kicsit elmarad a tavalyi mezőnytől, amikor is A feláldozhatók második hete vezetett. Az új filmek leszereplése egyfelől sajnálatos és mellesleg érthető, hiszen a nyári szezon lecsengett, márpedig legtöbbjük még abba illeszkedik hibátlanul, másrészt viszont biztató is kicsit, hogy a sok klónt (legyen az bárminek is a klónja) nem mindig olyan, sőt egyre kevésbé könnyű lenyomni a közönség torkán, hiába támadjanak minden város minden mozijában és a kelleténél gyakran több dimenzióban. A következő hétvégén három film bizonyíthatja, hogy valóban utóbbi helyzetről van szó: a Luc Besson-istálló ugyan tucatakcióval rukkol elő, a Colombiana mégis az Avatar sztárjának ad berepülési engedélyt főszereplőként; Weinsteinék az Our Idiot Brother című vígjátékkal próbálkoznak, ami az első kritikák alapján simán lehet az ősz sleeperje; s végül, végre eléri a mozikat a Guillermo del Toro bábáskodásával készült, ugyancsak ígéretes véleményekkel illetett Don't Be Afraid of the Dark Cruise-nével a főszerepben.

> a top 10 (becsült adatok)
01. (2) The Help ($20.5m/$71.8m)
02. (1) Rise of the Planet of the Apes ($16.3m/$133.8m)
03. (ú) Spy Kids: All the Time in the World ($12.0m/$12.0m)
04. (ú) Conan the Barbarian ($10.0m/$10.0m)
05. (ú) Fright Night ($8.3m/$8.3m)
06. (4) The Smurfs ($8.0m/$117.7m)
07. (3) Final Destination 5 ($7.7m/$32.3m)
08. (5) 30 Minutes or Less ($6.3m/$25.8m)
09. (ú) One Day ($5.1m/$5.1m)
10. (9) Crazy, Stupid, Love. ($5.0m/$64.4m)

> kapcsolódó írások
hétvégi előrejelzés
box office: 2010 azonos hétvégéje (The Expendables, Vámpíros film, Piranha 3D)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Becstelen brigantyk)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Trópusi vihar, Halálfutam)


Kövess minket Facebookon!

Címkék

horror box office conan drama colin farrell rodriguez anne hathaway jason momoa children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr494540157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helsing · http://helsing.blog.hu 2011.08.21. 18:13:33

Úh, szegény Fright Night, nagyon sajnálom, szerintem igazán jó film, nem ezt érdemli :-(

Ismeretlen_180758 2011.08.21. 18:22:39

Ez a The Help lesz az idei rémálmom:( A cuki kis feel good mozi üzenettel, ami összesítettben ugyan még 5 ponttal sem áll jobban mint mondjuk a Halálos iramban 5, de máris ott van a tuti befutók között. Remélem Weinstein hozza a formáját és bedob még három ugyanilyet:)

Remo 2011.08.21. 19:07:41

A Fright Night a nyár talán legkellemesebb meglepetése számomra, csak remélni tudom, hogy a kudarca nem lesz karriergyilkos a készítőkre nézve. Az tuti, hogy a Total Recall producerei most aztán rendesen be lehetnek szarva és csóringer Colin Farrell soha többé nem kap főszerepet nagyköltségvetésű filmben, ha azzal is befürdik.

Ismeretlen_1068 2011.08.21. 19:28:18

A Fright Night itthon se nagyon játszik jéghideg négykezest, és szerintem Conan se fog magának tetemtes bevételeket összekardozni. Jövőre ilyenkor talán még nem, de két év múlva már minden bizonnyal érezni fogjuk a 3D becsődölését. És akkor Hollywoodnak ki kell találnia valami újat.

kekec 2011.08.22. 17:07:54

4: "És akkor Hollywoodnak ki kell találnia valami újat." Mondjuk értelmes, épkézláb, szerethető történeteket?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása