aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon: fesztiválfelhozatal - new york, san sebastian és deauville Németh Barna
2011. augusztus 18. 21:04:31

Kategória: 1 komment

Velence és Toronto mellett a kora őszi fesztiválszezon három másik nagyobbacska mustra is rendezte sorait, úgyhogy most egyben letudjuk mindet. Az év végi Oscar-szezon szempontjából persze New York és Deauville a fontosabb, de San Sebastian-ban is bukkannak fel (hozzánk is eljutó) gyöngyszemek (Élek és szeretek, Testvéred feleségét), úgyhogy arról is ejtek néhány szót; főleg hogy idén az is tele van nagy nevekkel; például a képen látható Woody Harrelsonnal, aki a hírek szerint megint "odatette".

És, hogy fokozzam az izgalmakat, New York-ban van magyar versenyfilm, és azért érdemes odafigyelni az újra és újra felbukkanó címekre is.

Velence és Toronto mellett a kora őszi fesztiválszezon három másik nagyobbacska mustra is rendezte sorait, úgyhogy most egyben letudjuk mindet. Az év végi Oscar-szezon szempontjából persze New York és Deauville a fontosabb, de San Sebastian-ban is bukkannak fel (hozzánk is eljutó) gyöngyszemek (Élek és szeretek, Testvéred feleségét), úgyhogy arról is ejtek néhány szót; főleg hogy idén az is tele van nagy nevekkel; például a képen látható Woody Harrelsonnal, aki a hírek szerint megint "odatette".

És, hogy fokozzam az izgalmakat, New York-ban van magyar versenyfilm, és azért érdemes odafigyelni az újra és újra felbukkanó címekre is.

SAN SEBASTIAN-I FILMFESZTIVÁL 2011 - A versenyprogram

Intruders (r.: Juan Carlos Fresnadillo) - Nyitófilm

A 28 héttel később rendezőjének új horror/thrillerje két párhuzamos történetre épít: Spanyolországban egy anya próbálja megvédeni fiát egy arc nélküli idegentől, miközben Angliában egy kislány rémálmai válnak valóra és teszik próbára az egész családot. A főbb szerepekben Clive Owen, Daniel Brühl, Kerry Fox, Pilar Lopez de Ayala és Carice van Houten látható.

Rampart (r.: Oren Moverman)

A harcmező hírnökeivel berobbant rendező újra csatasorba állítja Oscar-jelölt színészét (Woody Harrelson) Sigourney Weaver, Steve Buscemi, Robin Wright, Anne Hache, Ned Beatty és Ben Foster oldalán ebben a James Ellroy azonos című krimijéből készült filmben, ami egy lestrapált Los Angeles-i zsaru mellbevágó története lesz.

Amen (r.: Kim Ki-duk)

Ha Dél-Korea büszkesége négy filmet csinálna egy évben, valószínűleg mind a négy egy A-kategóriás fesztiválon landolna. Idén csak kettő az a négy, na de Kim Ki-duk sem lehet mindenhol. Itt viszont van és egy koreai lány titokzatos európai útját meséli el, amiben felbukkan egy rejtélyes férfi is.

The Deep Blue Sea (r.: Terrence Davies)

Az elismert brit rendező (Az Öröm háza, A neonbiblia) új kamaradrámájában egy férjes asszony (Rachel Weisz) őrlődik majd férje és új szerelme között. A két férfit Tom Hiddleston (Thor) és Simon Russel Beale kelti életre.

Kiseki - I Wish (r.: Koreeda Hirokazu)

Az Anyátlanok rendezőjének új filmjében ismét gyermekek játsszák a főszerepet, ám ezúttal a szüleik válása után egymástól elszakított testvérek, akiknek egyetlen vágyuk, hogy újra találkozhassanak.

Las razones del corazón - The Reasons of the Heart (r.: Arturo Ripstein)

A mexikói rendező (Az ezredes úrnak nincs aki írjon) érdekes vállalkozásba kezdett. Filmje Flaubert Bovarynéjának adaptációja, de csak az utolsó néhány fejezeté.

Take This Waltz (r.: Sarah Polley)

Lásd Toronto.

Le skylab (r.: Julie Delpy)

Franciaország gyöngyszeme ezúttal is rendez és főszerepel, méghozzá egy hetvenes években játszódó történetet, melynek középpontjában egy nagy családi összejövetel áll. Delpy egy igazi régimódi családi vígjátékot ígér.

11 Flowers (r.: Wang Xiaoshuai)

A Pekingi bicikli rendezőjének új filmje Mao Ce-tung halálát mutatja be egy kisfiú szemén keresztül.

Americano (r.: Mathieu Demy)

Egy francia fiatalember elhunyt édesanyja barátnőjét keresi Mexikóban. Akikért érdemes vele tartanunk: Salma Hayek és Chiara Mastroianni.

Los Marziano - The Marziano's Family (r.: Ana Katz)

Ismét egy nagy családi összejöveteles vígjáték, ezúttal azonban Argentínából. A középpontban két egymástól elhidegült, egymással folytonosan rivalizáló testvérpár áll.

Sangue do meu sangue - Blood of My Blood (r.: Joao Canijo)

Melodráma Portugáliából, középpontjában egy Lisszabon külvárosában élő szegény családdal.

Adikos kosmos - Unfair World (r.: Filippos Tsitos)

Jönnek a görögök, jönnek a görögök. Ezúttal egy dramedy-vel, melynek főszereplője egy zsaru, akinek rögeszméjévé válik, hogy megjavítsa romlott világunkat.

Happy End (r.: Björn Runge)

Svéd dráma, egy manapság sokat emlegetett és feldolgozott témában. Több nő sorsát követhetjük nyomon, akik pszichikai vagy fizikai bántalmazás elszenvedő voltak.

NEW YORK-I FILMFESZTIVÁL 2011

Ahogy az lenni szokott, a nagy alma hozza a nagyágyúkat, amik közül már majdnem mindről volt szó, úgyhogy csak címszavakban:

A nyitófilm Roman Polanski kamaradrámája lesz (Carnage), majd jön Cannes-ból a The Artist, A bőr, amelyben élek, a Foot Note, a Le Havre, a Melankólia, a Srác biciklivel, a Miss Bala, a Pina 3D és a Once upon a Time in Anatolia. Velencéből itt lesz az A Dangerous Method, a 4:44 és a Shame, Sundanceből a Martha Marcy May Marlene és persze lesz néhány újdonság is: itt lesz Scorsese új dokumentumfilmje (George Harrison: Living in a Material World), Alexander Payne új filmje (The Descendants) és Michelle Williams is megcsillogtathatja tudását Marilyn Monroe-ként a My Week with Marilyn című filmben. Ezen kívül - mint fent említettem - hazánk is képviselteti magát ebben a durva felhozatalban Tarr Béla és A torinói ló közreműködésével.

A részletekről itt lehet tájékozódni.

DEAUVILLE-I FILMFESZTIVÁL 2011 - a versenyprogram

Gondolom most kérdik sokan, hogy "a mi?". Hát igen, viszont érdemes egy pillantást vetni az előző évek nyerteseire és mindjárt világos, miért van ez a fesztivál a radaromon: 2010-Winter's Bone, 2009-A harcmező hírnökei, Precious, 2008-A látogató, 2006-A család kicsi kincse, Fél Nelson, 2005-Ütközések, 2004-Maria Full of Grace stb. Na ugye...

All She Can (r.: Amy Wendel)

Egy isten háta mögötti texasi kisvárosban élő leányzónak egyetlen esélye, hogy bejusson az egyetemre, ha megnyeri a súlyemelő bajnokságot.

Another Earth (r.: Mike Cahill)

Már volt róla szó, bővebben itt.

Another Happy Day (r.: Sam Levinson)

A Sundance forgatókönyvíró-díjas alkotása egy esküvőről, ami nem úgy alakult, ahogy tervezték. Ellen Burstyn, Kate Bosworth, Demi Moore és Thomas Haden Church kavar.

Circumstance (r.: Maryam Keshavarz)

Sundance-i közönségdíjas, avagy szexuális forradalom Iránban. Magyarhangyáék hozták a trailert, de aki nem látta annak tessék:

Detachment (r.: Tony Kaye)

Egy helyettesítő tanár sok tudást átadhat, de sehol nem marad olyan sokáig, hogy érzelmi kötődést is kialakíthasson a diákokkal vagy a kollégákkal. Henry-vel mégis ez történik, új helyén három nő is keresztezi az életét: egy diák, egy tanár és egy prosti. Adrien Brody tanárkodik, Christina Hendricks csábít, Betty Kay lolitáskodik, Marcia Gay Harden igazgat, James Caan és Lucy Liu pedig szintén benne lesz a filmben.

Jess + Moss (r.: Clay Jeter)

Az apró emlékfoszlányok formájában elmesélt történet két másod-unokatestvér utolsó együtt töltött nyaráról, barátságról és szexuális ébredezésről. Mindezt az egyik zord déli államban.

On the Ice (r.: Andrew Okpeaha Maclean)

Alaszkában két inupiaq tini vadászni indul egy amerikai haverjukkal, ám a szórakozásból tragédia lesz, ami az amerikai fiú halálával végződik. A két tini balesetnek hazudja a történteket, ám egyikük apja gyanút fog.

Return (r.: Liza Johnson)

Kelli hazatér katonai szolgálatából és egyetlen vágya, hogy visszakapja régi életét, ami viszont csak nem akar sikerülni. Linda Cardellini vívódik, Michael Shannon és John Slattery segít neki.

Take Shelter (r.: Nichols Jeff)

Már szintépn esett róla szó néhányszor, úgyhogy inkább jöjjön egy trailer:

Terri (r.: Azazel Jacobs)

Egy nagydarab fiú küzd azzal, hogy nagydarab. Már bemutatták odaát, a kritikusoknak tetszett is.

The Dynamiter (r.: Matthew Gordon)

A családi kalandfilmben(?) anyuka lelép, magára hagyva két fiát. Így a nyár azzal telik, hogy a nagyobbik fiú vigyáz a kisebbikre, főleg hogy az erőszakos nagytestvér is előkerül.

Trust (r.: David Schwimmer)

Egy leányzó válik egy "online ragadozó" áldozatául. Szintén megvolt a premier, sokaknak tetszett, sokakat meg hidegen hagyott Dr. Geller újabb rendezése. Miért nem csinálja már meg a Tudós Fiút?

Without (r.: Mark Jackson)

Egy modern technológiát nélkülöző elhagyatott szigeten egy fiatal nőt arra kárhoztat a sors, hogy egy magatehetetlen öregember ápolója legyen.

Yelling to the Sky (r.: Victoria Mahoney)

És végül jöjjön egy film a berlini versenyből, amelyben Sweetness O'Harának kell túlélnie saját családját és a környéket, ahol él. Ha valakinek beugrana a Precious, annak elárulom, hogy Gabourey Sidibe is játszik a filmben, de a főszerep most Zoe Kravitznek jutott. Rajtuk kívül láthatjuk még a Fél Nelsonból megismert Shareeka Epps-t és Tim Blake Nelsont is.

Címkék

fesztival lars von trier martin scorsese roman polanski clive owen woody harrelson michelle williams steve buscemi pedro almodovar adrien brody sigourney weaver alexander payne dijszezon dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr454540145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_180758 2011.08.19. 13:16:14

Új hír: San Sebastianban adják át a Nemzetközi Filmkritikusok (FIPRESCI) éves nagydíját. Nyertes a The Tree of Life.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása