aeon flux

ready for the action now, danger boy?

sziget 2011: 1. nap (interpol, pulp) Zalaba_Ferenc
2011. augusztus 11. 11:47:53

Kategória: 9 komment

A Sziget első napján olyan fantasztikus felfedezést tettem, melyet a továbbiakban nehezen lehet majd überelni: a szeparéban a Pastrami szolgáltatja az elemózsiát. Ez lehet, hogy már tavaly is így volt, de kulináris szempontból igazából mellékes - ha még nem tettétek volna, akkor a zöld currys csirkét feltétlen próbáljátok ki!

Ezen kívül természetesen voltak koncertek is, de a fenti étekkel szemben azokra egy-két éven belül már nem biztos, hogy emlékezni fogok.

A Sziget első napján olyan fantasztikus felfedezést tettem, melyet a továbbiakban nehezen lehet majd überelni: a szeparéban a Pastrami szolgáltatja az elemózsiát. Ez lehet, hogy már tavaly is így volt, de kulináris szempontból igazából mellékes - ha még nem tettétek volna, akkor a zöld currys csirkét feltétlen próbáljátok ki!

Ezen kívül természetesen voltak koncertek is, de a fenti étekkel szemben azokra egy-két éven belül már nem biztos, hogy emlékezni fogok.

Az Interpol valóban perfekt koncertzenekar, már ha figyelmemet csupán arra korlátozom, hogy mennyire akkurátusan adják vissza a számaikat élőben. Ugyanakkor a CD-kről ismert nótákhoz ez a tegnapi performansz vajmi keveset tett hozzá: minden akkord, minden hang, de még minden egyes nüánsz is pontosan ugyanolyan volt, mint amikor a stúdióban felvették őket, ráadásul akár kihallgatóüveget (a színpadról átláthatatlan) is állíthattak volna a zenészek elé, annyira nem foglalkoztak a közönséggel.

Na jó, a frontember Paul Banks egyszer megemlítette, hogy Budapest a legszebb város, A Lovasi András-hasonmás dobos (Sam Fogarino) pedig volt olyan merész, hogy dobütőjével kemény 14 másodpercig hergelje a nézőket, akik tetszhalott állapotukból kiszakadva egyből üdvrivalgásban törtek ki.

Mondjuk, a fagyott állapot érthető, hisz egy Interpol-album végighallgatása is zsibbasztó élmény tud lenni: mindegyik dal egy matematikai céltudatossággal bevitt pofon, ezekhez képest a legnagyobb elődként feltüntetett Joy Division valóságos karnevál. És hát kevés az olyan ember, aki 75 percen át bírja, ha pofozzák.

Ha Paul Banks az alfa (mert mintha odáig harcolta volna le magát), akkor Jarvis Cocker az omega. Ez a hatvanas évek swinging Britanniájából idetévedt anorexiás Austin Powers pillanatok alatt vette birtokba a színpadot, és úgy toporzékolt, mintha épp aznap rúgta volna ki élete szerelme. És mint tudvalévő, ezt csinálja már vagy 33 éve.

A Pulp nem egyszerű britpopot játszik, ahhoz ugyanis túlságosan ütődött: a zenéjük olyan, mintha minden egyes dal megírása közben elfogyasztottak volna egy tepsire való űrsütit, és közben azon lamentáltak volna, milyen szar dolog volt tizenévesen szerelmesnek lenni. Ezt a majomkodással teljes agóniát persze egy percig sem szabad komolyan venni, mi több, nők hordája állítja, hogy Jarvis iszonyatos szexi, miközben ennyire szenved, de hát valamiért Woody Allen libidója is működik.

Ugyan a fáradtság idejekorán erőt vett rajtam, de amit ebből a buliból láttam (Do You Remember the First Time?, Disco 2000, Babies, stb.), az kortalan volt: nem az az eget rengető zsenialitás, inkább amolyan könnyen feledhető és legalább olyan könnyen felidézhető örökzöld marhulás, melyet soha sehol nem lesz ciki bedobni, hisz vidám és szomorkás, ártatlan és szexi. Szóval minden, csak nem hardcore.

Címkék

pop koncert sziget pulp fesztival interpol alternative rock sziget 2011 alternative pop fesztival 2011 koncert beszamolo

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr844540112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsé 2011.08.11. 19:26:10

lehet, h az Interpol vegytiszta és érzelemmentes volt, mégis nagyon élveztem. aki már korábban volt IP koncerten vagy olvasott arról, milyen, az nem lepődött meg a majdnem zéró kommunikáción. kissé erőltették az új albumot, de a közönség egyértelműen az előző albumok számainál őrjöngött, így remélem ez jelzés értékű Bankséknek a következő koncertek tracklist-összeállításaiban. bár inkább valószínű, h magasról leszarják.

Eszter 2011.08.11. 19:56:58

ha egy együttesnek viszonylag friss albuma van,jelen esetben tavalyi,akkor természetes,hogy azt helyezik előtérbe tavaly voltam bécsben,ugyanez volt,az OLTA idején berlinben,szintén engem nem zavar,nem azt mondom,hogy a 4. album a kedvencem,de megszerettem már,és mivel valóban koncerten is kvázi ugyanúgy tolján,azon mi ne tetsszen? rendben van az a kommunikációhiányt megszoktam,és nem vagyok ilyen elvetemült hülyegyerek,hogy úristen,nézzen rám,hadd legyen enyém a setlist,vagy tegnap Jarvis kalapja...zene,koncert,szevasz...3 dologért jár pofon: PDA,NYC,Paul Banks haja a Pulp-ról meg nem is tudok igazából beszélni,idén őket nem múlja felül senki,Jarvis egy haláli jó fazon,egy bomba,egy duracelnyuszi,és felling called love :)

Eszter 2011.08.11. 19:59:37

a Hurts meg szerintem cseszett béna volt,mondjuk engem amúgy se nagyon tud meghatni a wonderful life-juk,de műr olyan nyomott voltam,hogy ott estem le a Pulp-ot kivárhattad volna egyébként,volt ott Hardcore...és nem mellesleg egészen kultúrált közönség

GhostPunk 2011.08.11. 22:36:04

A szigetes Pastramiban ehet halando ember, vagy csak VIP jeggyel lehet latogatni? Kiprobalnam.

Ismeretlen_1068 2011.08.12. 00:23:18

1: Azt mondod, őrjöngött? Én nem fogalmaznék ilyen merészen: inkább éledezni látszottak. :)

Ismeretlen_1068 2011.08.12. 00:25:31

4: Oda csak karszalaggal lehet bejutni elvileg, de szerintem meg lehet dumálni a szekussal, hogy csak kajálni szeretnél egyet és már ott se vagy. De ezzel inkább napközben próbálkozz, amikor nincs odabenn milliárd ember.

Ismeretlen_1068 2011.08.12. 00:27:24

2: Egy jó koncertzenekar azt nyomja, amit szeret a közönség, hiába van egy rakás friss meg személyes kedvenc dala. Főleg manapság, amikor a koncertekkel már nem az albumot népszerűsítik (mert azt ugye mindenki letölti), hanem azért adnak ki albumokat, hogy az emberek tudjanak az együttesről, és aztán elmenjenek a koncertjeikre. :)

Ismeretlen_161893 2011.08.12. 01:04:45

Az új albumról is a populárisabbakat nyomják (Lights,Success),a közönség meg szereti. Másrészt az Interpol nem mötál,nem kell őrjöngeni meg headbangelni,nekem elég az,hogy a végén ott a katarzis,ami tartós,anélkül is,hogy bénán énekeltetnék a közönséget meg jópofiznának. Elég az,hogy kiállnak és játszanak. Btw ami a nulla kommunikációt illeti,Kessler végig mosolyogott felénk.Legalábbis az első sorból úgy tűnt,hogy élvezték.. Aki nem ismeri őket,annál megértem,hogy nem most lett rajongó,de akinek valamennyi fogalma volt az Interpolról,jól szórakozott,még ha nem is ez volt a legjobb koncertjük eddig..

nana 2011.08.12. 10:52:23

8: pontosan!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása