aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office preview: final destination 5 Takács Máté
2011. augusztus 11. 16:52:28

Kategória: 8 komment

A nyár hátralévő része ugyan még tartogat izgalmas címeket, nagyszabású nyitány már nem várható. Ezt is bizonyítja, hogy a forgalmazók nem félnek augusztus közepén négy premiert is a vágóhídra küldeni, ám könnyen lehet, hogy egyiknek sem sikerül vezetést szereznie, sőt, a verseny sokkal nyitottabb, mint elsőre gondolnánk.

A nyár hátralévő része ugyan még tartogat izgalmas címeket, nagyszabású nyitány már nem várható. Ezt is bizonyítja, hogy a forgalmazók nem félnek augusztus közepén négy premiert is a vágóhídra küldeni, ám könnyen lehet, hogy egyiknek sem sikerül vezetést szereznie, sőt, a verseny sokkal nyitottabb, mint elsőre gondolnánk.


Észak-Amerika

A friss filmek zászlóshajója, egyúttal legesélyesebbje a Végső állomás 5. része. Legesélyesebbje, amennyiben a #1 pozícióról és az első hétvégi eredményről van szó. Hiába a címében megkülönböztetést használó, ebből következően kezdetben utolsónak szánt A végső állomás 3D, a tizenegy éve indult széria két évvel ezelőtt mély benyomást tett a sikerlistákra, amiben oroszlánrésze volt a 3D-nek, de ezen horrorfranchise alapja egyébként is nagyon a nézők kedvére van. A 3D azonban már alaposan elhasználódott 2009 óta, és előbb-utóbb minden sikersorozatnak vége szakad (Fűrész, például), úgyhogy a lehetőségek ezúttal nem szólnak messzebbre, mint a legutóbbi 27/66 millió dollár, amely végösszeg egyébként a zsáner felső határát feszegette (és szigorúan box office-ra értve ebben van az igazán lényeges különbség a hasonló karriert bejárt Halálos iramban-sorozattól, amely képes volt az ötödik résszel bővíteni a korlátokon). Az új film központi katasztrófája egy híd összeomlása, ami még kellően megmozgathatja a közönség fantáziáját ahhoz, hogy ismét 20 millió fölött lóduljon neki a Warner/New Line pénzcsinálója, ellenben 25 millió felett már akár meglepetésről is beszélhetnénk. Valószínűleg második, legeslegrosszabb esetben harmadik helyen fut be a Végső állomás 5., s 50 milliónál nem magasabb zárása az utolsó állomássá is teszi a szériában, bár ez utóbbira azért mérget jobb, ha nem veszünk.

A kiugróan sikeres Zombieland rendezőjének munkája a 30 perc vagy annyi se című korhatáros komédia, melyben az Oscar-jelölt Jesse Eisenbergre bombát szerelnek ütődött rosszéletűek és bankrablásra kényszerítik. Az ilyen síkegyenes sztorik mindig megkönnyítik egy vígjáték dolgát, s a Sony a pozicionálással sem tűnik, hogy bakot lőtt, hiszen az elmúlt években a Pancser police, az Ananász expressz és a Trópusi vihar is augusztus első felében indította sikeres menetelését. A főszereplők között Eisenberggel nincs probléma, erről a már említett Zombieland és A közösségi háló gondoskodott, ellenben Danny McBride idén már csődöt mondott egyszer a Király! tavaszi premierjekor; remélhetőleg azért távoltartási erőt nem jelent személye, s az akkori kudarc a fantasy környezet számlájára írható. Mint minden vígjáték esetében, most sem árt, ha történetesen egy megfelelően vicces és jó filmről van szó; egyelőre úgy néz ki, leginkább a Rossz tanár fogadtatásához közelít a 30 perc vagy annyi se, ami nem valószínű, hogy nagyobb tettekre elég lesz. Ha a 20 milliót megüti péntek-vasárnap között, akkor már nyert ügye van, de 16-17 milliót legalább illene összekaparnia, hogy a múltheti Testcsere tényleg csak egy megbicsaklás maradjon a vígjátékok háza táján, s ne egy lejtmenet kezdete.

A helyzet az, hogy a fenti két filmet simán kenterbe verheti hosszú távon A segítség című könyvadaptáció. Ráadásul tanulva az elmúlt évek tapasztalataiból, még az sem zárható ki, már a rajtnál alaposan megszorongatja őket; a Julie és Julia - Két nő, egy recept és az Ízek, imák, szerelmek ugyanis megmutatta nemrégiben 20 millió feletti indítással, hogy ez az időszak nagyon jó arra, hogy a női közönséget a mozikba invitálják, márpedig Kathryn Stockett regénye nagyon népszerűnek bizonyult a tengerentúlon, hasonlóan az említett Julia Roberts-film eredetijéhez. Tovább hajtja a Disney malmára a vizet, hogy a történetből kifolyólag a fehér és fekete közönséget egyaránt képes megszólítani, s nem elhanyagolhatóan kedvező kritikákat, de ami még fontosabb, kiemelkedő nézői visszajelzéseket kap az Emma Stone főszereplésével készült dráma. A két és fél órás film a tegnapi napon, szerdán debütált igen masszív eredménnyel, s ha szerencséje van, akkor vasárnapig akár 30 millióig is eljuthat (ez már meghaladja a költségvetést is), aztán meg ki tudja, hol lesz a vége...elég csak a 2009-es A szív bajnokai esetére gondolni...

A hét negyedik országos premierje a Glee - Sztárok leszünk című díjnyertes televíziós sorozatból kifejlődött koncertfilm, a Glee: The 3D Concert Movie. A 20th Century Fox most lemérheti, mennyire népszerű valójában a show: képes lesz-e a tervezett 1800 moziból ötezer dollár feletti átlagot produkálni? Az 9 millió dollárt jelentene, ami erősen az esélyek felső határa.

A majmok bolygója: Lázadás egy hét alatt 80 millió dollár közelébe ér, ami egészen remek, nem csak annak tudatában, hogy a költségvetés 93 millió dollár volt. A jó szájhagyomány megmentheti a filmet a nagyobb második heti bukástól, de ezzel együtt a felezés valószínű. Ha 25 millió dollár (-54%) összegyűlik az újabb körben, akkor a 100 milliós mérföldkő mellett az újabb hétvégi győzelmet is magáénak tudhatja a Fox bemutatója.


Magyarország

Itthon ezúttal is csupán egyetlen premiert tartogat a hétvége. A Zöld Lámpás közvetlenül az Amerika Kapitány: Az első bosszúálló után érkezik, úgyhogy a magyarok rá vannak kényszerítve a világmentőkre. Az említett Marvel-hős egy hét alatt 43 ezer nézőt érdekelt, amiből 30 ezer jutott csütörtök-vasárnapra, s tekintve, hogy az InterCom friss bemutatója sokkal könnyebben megtalálhatja az összhangot a hazaiakkal, főként fantasztikusabb mivolta miatt, ugyancsak 30 ezer nézőt elvárni nem elbizakodottság, de mint az utóbbi időkben, ezúttal is sok minden az időjárás függvénye. Van több mozi, ahol kizárólag 3D-ben látható a Warner filmje, úgyhogy a bevétel Amerika Kapitányét meghaladóra sikerülhet azonos szintű érdeklődés mellett is.

Ha a Zöld Lámpás csakugyan megmozgat 30 ezer főt, a Verdák 2.-nek nagyon-nagyon kitartónak kell lennie, hogy harmadjára is övé legyen a kormány az országos listán. A Fórum animációs mozija az 55%-os zuhanás után biztosan belassít, kérdés, hogy mennyire. Annyi biztos, hogy a 200 ezer néző dalolva meglesz a hétvégén, ami meglehetősen gyors sebesség, s alaposan megszégyeníti az összes idei családi mozit.

Amerika Kapitány nyilván megszenvedi a Zöld Lámpás érkezését, úgyhogy a felezés szinte biztosra vehető, ahogy az is, hogy a töretlenül menetelő, a mai napon 100 000. nézőjét fogadó Förtelmes főnökök alá zuhan a toplistán.


Táblázat az amerikai premierekhez

Az alábbi táblázat, ami klikkre nagyobb formát ölt, az amerikai bemutatónaptárt követi nyomon a jelentős érdeklődésre számító filmekkel. A premier dátuma mellett a költségvetés és idővel a nyitóhétvége ill. az akkor éppen aktuális bevétel összege szerepel majd, ezen felül pedig a Rotten Tomatoes, az IMDb és az Aeon Flux értékelése kap helyet.

Címkék

horror box office comedy drama emma stone final destination green lantern jesse eisenberg danny mcbride 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr934540114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.08.11. 17:12:38

A Green lantern mellé nyugodtan bevéshetted volna a magad pontszámát. :)

Ismeretlen_1068 2011.08.11. 17:14:13

A Final Destination 5 első körben egészen meglepő kritikákat gyűjtött, de azóta némileg konszolidálódott a helyzet. A The Debt című filmről pedig annyit érdemes tudni, hogy aki esetleg elsőként akarja itthon látni, az megteheti a Cinefesten szeptemberben.

Ismeretlen_1068 2011.08.11. 17:27:27

2: *The Help. :)

Ismeretlen_180758 2011.08.11. 20:54:05

Mondjuk az ilyesmi nem szokta zavarni a box office szereplést, de az afroamerikai történészek kiadtak egy nyilatkozatot, mely szerint a The Help teljesen hamis képet fest mindarról, amiről szól.

Ismeretlen_82723 2011.08.11. 21:52:18

Már a történészek is külön szerveződnek bőrszín alapján? :)

Ismeretlen_180758 2011.08.11. 23:04:24

Hát még ha tudnád, hogy ezek történészNŐK voltak:)

Ismeretlen_82723 2011.08.12. 10:01:35

Akkor meg főleg sajnálatos, hogy velük nem tudta feledtetni a kivetnivalókat Viola Davis alakítása. :)

Ismeretlen_180758 2011.08.12. 10:18:31

7: Neki azért külön bekezdésben megköszönték, hogy egy ilyen csodálatos alakítással ajándékozta meg őket.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása