aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office hazai: nem olyan szuper Takács Máté
2011. június 20. 15:38:58

Kategória: Szólj hozzá!

Magyar mozibevételek, 2011. június 16 - 19.

A második és harmadik hely után a Kung Fu Panda 2. végül az elsőt is kipróbálta az országos toplistán, ami jól szemlélteti, hogy mostanság a friss filmekre nem igazán kíváncsiak a magyar nézők. Az újként belépő Super 8 nem kavart kis vihart se, inkább megállapodott a minimálisan kötelező szinttel.

Magyar mozibevételek, 2011. június 16 - 19.

A második és harmadik hely után a Kung Fu Panda 2. végül az elsőt is kipróbálta az országos toplistán, ami jól szemlélteti, hogy mostanság a friss filmekre nem igazán kíváncsiak a magyar nézők. Az újként belépő Super 8 nem kavart kis vihart se, inkább megállapodott a minimálisan kötelező szinttel.

> startolt
Bár ha jobban belegondolunk, a 22,8 millió forintos nyitány egész korrekt ettől a filmtől. Nincs semmi olyan tényező a Super 8-ban, ami kifejezetten megtekintésre sarkallaná a hazai nézőket, akikre ugyebár jóval kisebb, noha hazai viszonylatokban nem kis mértékben igyekezett hatni az itteni forgalmazó, mint az amerikaiakra a Paramount. A kíváncsivá tevés nálunk nem működik, ám az ilyesmit Spielberg bácsi nyilván nem mérlegeli, így be kellett érnie a UIP-nek azokkal az előzetesekkel és szpotokkal, amiket kapott. Egy olyan film, melynek főszereplői gyerekek, mégis 16-os korhatárral bír, ugyancsak összezavarja a jó beazonosíthatósághoz szokott közönséget (legyen az az azonosító akár '2.', akár '3.', akár '3D'), akiknek a sci-fi műfaj is csak akkor fekszik, ha grandiózusság társul hozzá. Szintén nincs mifelénk haszna a film nosztalgia-faktorának, vagy legalábbis elenyésző mértékű, hiszen a Super 8 által megidézett korszakba helyezhető darabok magyarországi forgalmazása esetleges, de legalábbis szórtabb volt, keveredtek korábbi évtizedek filmjeivel és egyszerűen az 'amerikai filmek' nem túl nagy halmazába tartoztak, mint bármely másik (a Kincsvadászok például hozzánk csak a '90-es években érkezett meg). Ehhez jön még a semmitmondó cím és a támaszt nyújtó színészek hiánya - nem csoda hát, hogy küzdelmes menet volt ez a filmnek. Bevétel szempontjából a harmadik helyet kaparintotta végül meg az országos listán, nézettségben viszont a másodikat, míg csak Budapestre szorítkozva mindkét szempont szerint első lett, ami nem akkora csoda, hiszen az elmúlt hetek bemutatói, így A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken, a Másnaposok 2., az X-Men: Az elsők vagy a Koszorúslányok is több vásznon látható, vagyis nagyobb a vidéki lefedettségük. Semmiképpen nem szabad leírni idehaza a Super 8-at a langyos kezdés ellenére sem, hiszen a nyári szünet folyamán még bőven szépíthet.

Nem váltotta meg a hazai mozivilágot a Szerelem kölcsönbe című romantikus vígjáték sem. A 24 kópián (vagyis többön, mint a Super 8) bemutatott filmre kevés híján 10 millió forint értékben keltek el jegyek, ami nagyon hasonló a tavaly augusztusi Levelek Júliának kezdeti fogadtatásához. A ProVideo azonban nyilván nem azért szinkronizáltatta le a filmet, hogy csak a szokásos számait lássa (mi több, ez eddigi leggyengébb eresztésük az első hétvégét tekintve), de szerencsére ebben a műfajban mindig lehet hosszabb távra tervezni. Nem vitás, hogy a nyár folyamán szépen látogatják majd a filmet, hiszen hasonló produktumra igen sokat kell várni.

Éppen bekerült az országos első tízbe a Szuez Film által forgalmazott Mosás, vágás, ámítás. A francia komédiára 2357 illető fizetett be, ami 2,8 millió forintos bevételt eredményezett. Egy európai alkotástól ez igencsak derék teljesítmény, ám Audrey Tautou esetében többhez vagyunk szokva. Sebaj, nyilván ezúttal sem rohanta le egyből azt az öt fővárosi mozit mindenki, akit esetlegesen érdekelhet a film, szóval ezúttal is csak türelmesnek kell lenni.

> még játsszák
Tehát az országos első helyet mind bevétel, mind nézőszám tekintetében ezúttal a Kung Fu Panda 2. foglalja el, véget vetve a Másnaposok 2. három héten át tartó uralmának. A UIP animációs akciófilmje 25,7 millió forinttal vezeti a bandát, ami ismételten kedvező változási arányt jelent. Ha nem is szilárd, de már kevésbé billegő lábakon állnak a 200 ezer nézőt illető remények, bár jobb nem elkiabálni a dolgot. Egyelőre az első számú célpontot jelenti Po a családi mozizók körében, kérdés, hogy Mr. Popper pingvinjei és Micimackó mit kívánnak majd tenni az ügyben.

Második helyen áll bevételileg A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken, noha pusztán negyedik, ha a rá jegyet váltók számát nézzük. A Fórum kalandfilmje egészen kiváló módon képes fenntartani az érdeklődést, így már át is vitorlázott a 300 ezres nézőhatáron, ami elismerésre méltó teljesítmény ezekben az ínséges időkben, ám ez az elismerés igen nagy részben a 3D-t illeti. A világviszonylatban a milliárd dollár felé közelítő produkció 416 millió forintos bevételt tudhat magáénak, ami már csak fillérekre van a harmadik epizód végső bankolásától.

A negyedik helyre csúszott vissza a Másnaposok 2. Az InterCom vígjátékára még most is 18 ezren voltak kíváncsiak, ami 20 millió forint feletti hétvégi bevételt szült. Az összbevétel átlibbent a 300 millión, s már csak nagyjából 30 ezer eladott jegy kell ahhoz, hogy a bevétel meghaladja a 2009-es első részét - a nézőszám az egy más dolog, de jelenleg még nem lehetetlen a trónfosztás ezen szempontból sem.

> végszó & ami jön
Ahogy haladunk a nyárba, úgy csökken a mozilátogatók száma és a jegybevétel - most a top tíz filmjeire még több mint 100 ezren ültek be, de a következő víkend már nem fogja bírni a folytatások hiányát. Jim Carrey és a Mr. Popper pingvinjei hivatott elvinni a hátán a hetet, amiben a Hanna - Gyilkos természet valószínűleg csak minimális segítséget nyújt.

> a top 10 (forintban; csüt-vas) [eddigi nézőszám]
01. (3) Kung Fu Panda 2. (25,7m/149,2m) [113 679]
02. (2) A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (24,0m/416,1m) [305 349]
03. (ú) Super 8 (22,8m/22,8m) [18 159]
04. (1) Másnaposok 2. (22,0m/302,9m) [257 035]
05. (5) A pap - Háború a vámpírok ellen 3D (10,0m/30,2m) [20 149]
06. (ú) Szerelem kölcsönbe (9,9m/9,9m) [8044]
07. (4) X-Men: Az elsők (9,2m/72,0m) [60 303]
08. (6) Koszorúslányok (8,3m/26,3m) [22 088]
09. (7) Az igazság ára (6,4m/21,6m) [17 054]
10. (ú) Mosás, vágás, ámítás (2,8m/2,8m) [2375]


> kapcsolódó írások
hétvégi előrejelzés
box office: 2010 azonos hétvégéje (Toy Story 3., Ha/ver)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Másnaposok, Nász-ajánlat)
kritika: Super 8


A UIP-DUNA FILM TÁMOGATÁSÁVAL


Kövess minket Facebookon!

Címkék

super8 box office comedy audrey tautou spielberg romance jj abrams provideo eurocinema magyarvalosag uip duna film box office hazai

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr144539877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása