aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2012: nagy volumenű változások oscar fronton Németh Barna
2011. június 15. 10:08:02

Kategória: 10 komment

Alig két órája ért véget az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) elnöki ülése, ahol a különböző alosztályok vezetői több kisebb szabálymódosítás mellett megszavaztak egy nagyobb horderejű változtatást, ami a Legjobb film kategóriát érinti.

Részletek a tovább mögött.

Alig egy órája ért véget az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) elnöki ülése, ahol a különböző alosztályok vezetői több kisebb szabálymódosítás mellett megszavaztak egy nagyobb horderejű változtatást, ami a Legjobb film kategóriát érinti.

Mielőtt azonban rátérnék a lényegre, egy rövidke kitérő erejéig megjegyzem, hogy a módosításokat már az idén nyugdíjba vonult Bruce Davis kezdeményezése alapján, a szervezet új CEO-ja, Dawn Hudson vitte véghez. A hölgy idáig a Film Independent atyaúristene volt, ő csinált hosszú évek alatt az Independent Spirit Awards-ból eseményt, és bőven kivette részét abból a folyamatból is, ami a függetlenek egyre nagyobb térhódításához vezetett. A nagyasszony megválasztásától sokat remélt a szakma, és Hudson most ki is villantotta oroszlánkarmait, aminek a végeredménye röviden: hulljon a férgese!

A hosszabb verzió egy felméréssel kezdődött, ami az elmúlt tíz évet vette alapul. A szavazatokat számláló PricewaterhouseCoopers arra a megállapításra jutott, hogy a jelölési procedúra alkalmával az adott időszakban a legtöbb szavazatot kapott film is csak az összes első helyen leadott szavazat (a jelölésnél listát kell állítani, rangsorolva a filmeket egytől ötig, majd 2008-tól egytől tízig) 20,5%-át kapta meg. Miután a kategóriában versenyző filmek száma tízre emelkedett, az arányok még jobban romlottak, ami változtatás után kiáltott. Így a tegnap esti ülésen megszavazták a jövőre életbe lépő szabálymódosítást, mi szerint a "Legjobb film" jelöltséghez az első helyes szavazatok minimum 5%-át el kell érni.

Magyarra fordítva ez annyit jelent, hogy a "Legjobb film" kategória jelöltjeinek száma ettől a pillanattól fogva nincs kőbe vésve, a minimum 5 jelöltön felül lehet 6, 7, 8, 9 vagy maximum 10 film kerülhet be. Konkrétumokat persze nem mondtak, de annyit elárult az igazgató, hogy 2001 és 2008 között is több mint 5 film szerzett volna jelölést, de 10 soha.

A szavazási procedúra nem változik, az 5-6-7-8-9-10 közé került filmek továbbra is preferenciális szavazással mérkőznek meg az aranyszoborért, ahol viszont már nem csak az első helyen leadott szavazat számít.

További változtatások a "Legjobb animációs film", a "Legjobb képi effektusok" és a "Legjobb dokumentumfilm" kategóriákat érintik.

Az animációs filmeknél többé nem kell a vezetőségnek jóváhagynia a kategória indulását, viszont a jelölhető filmek számának el kell érnie a nyolcat. Ha 8-12 film teljesíti a követelményeket, akkor a jelöltek száma 2 vagy 3; ha 13-15, akkor maximum négy; ha pedig 16 vagy több, akkor a jelöltek száma maximum öt lehet.

A képi effektusok jelöltjeinek a száma tavaly háromról ötre emelkedett, így most az elődöntősök számát is megemelték hétről tízre. A nevezési eljárás ugyanaz marad, a jelölők továbbra sem a film, hanem a belőle összevágott maximum 15 perces demonstráció alapján döntenek a legjobb effektusokról.

A dokumentumfilmes kategóriáknál viszont nem a jelöltek számát, hanem a jelöltséghez való jog teljesítésének idejét tolták ki, ami ezentúl nem követi majd a naptári évet. Ennek értelmében a következő díjátadóra a 2010.szeptember 1. és 2011. december 31. között bemutatott filmek indulhatnak.

A változtatásoktól az Akadémia elnöksége erős színvonaljavulást vár. Nem lenne rossz... de legalább a három legerősebb szabálymódosító lobbiból egy jogerőre emelkedett. A 10 film tényleg sok, de most már az idegen nyelvű filmekkel is kezdhetnének valamit, mert az öt kevés, a jelölési eljárás pedig kész vicc. Viszont ennek rendezése (és a legjobb színészgárda díjának bevezetése) még várat magára.

Címkék

oscar hir dijszezon dijszezon 2012

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr34539851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_169693 2011.06.15. 10:28:46

Nem rossz... Ami azt illeti, a magam részéről bárminemű változásnak tudok örülni az Oscar kapcsán, mert a legutóbbi díjátadó megmutatta, mennyire nincsenek rendben a dolgok. Nyilván a legjobb film kategóriát érintő változások a legérdekesebbek, ez a megoldás lehet az aranyközépút, én a magam vaskalapos részéről visszamentem volna az 5 jelöltig, de tudom, hogy ez jobb megoldás. Így talán nem kerülnek jelölésre sem olyan filmek, mint az Avatar vagy a The Kids Are All Right... Én szabályhoz kötném azt is, hogy animációs film ne indulhasson ebben a kategóriában, értelme nincs, hiszen úgysem merték volna tavaly vagy tavalyelőtt odaadni a díjat a Toy Story 3-nak vagy a Fel-nek, így feleslegessé vált maga a jelölés is. Aminek még örülnék, ha eltörölnék vagy legalább a díjátadó előtt egy nappal afféle intróként lezavarnák a senkit nem érdeklő díjátadásokat. (Gondolom nem csak engem zavar az a pofátlan időhúzás magyar idő szerint éjjel fél négykor, amit legjobb maszk és legjobb rövid dokumentumfilm címszó alatt művelnek, nem beszélve a kötelező jelleggel előadott Disney slágerekről...)

Ismeretlen_180758 2011.06.15. 11:05:40

Én meg mindent támogatok, amivel közelebb kerülünk ahhoz, hogy komolyabban gondolják a nevükben szereplő ötödik szócskát. A kilencvenes évek ámokfutása jó messzire került ettől (tisztelet a kivételnek).

duwy 2011.06.15. 11:50:09

Szerintem jó kezdeményezés a legjobb film kategóriájának ilyen irányú átalakítása. A "legjobb színészgárda" díját én nem igazán tartom jó ötletnek, mert néhány éven belül a hollywoodi színészek fele Oscar-díjas lenne. 1: Miért ne lenne értelme a TS3 és az Up jelölésének?. A legjobb film kategóriában való jelölésnek nagyobb a presztízse, mint a legjobb animációs film győzelemnek. A The Kids Are All Right-nak és az Avatar-nak pedig simán helye volt a tízben, ellentétben például a The Blind Side-dal (de az Up-ot is említhetném...).

Ismeretlen_169693 2011.06.15. 12:37:58

3 : Mert ennyi erővel lehetne külön "legjobb science-fiction heist action movie" kategória is, ahol az Inception indul. Ha van külön animációs film kategória, akkor az azt hivatott jelölni, hogy nem illik egy kalap alá venni a film kategóriával. Vagy ha igen, akkor lehessen jelölni dokumentumfilmet, idegen nyelvűt is a fő kategóriában.

duwy 2011.06.15. 12:52:10

4: Szerintem semmi nem tiltja a dokumentumfilm jelölését a fő kategóriában. Az idegen nyelvűre meg már több példa is volt: Wo hu cang long, Il Postino, La vita é bella.

Ismeretlen_169693 2011.06.15. 12:54:35

5 : Gyakorlatban értem, nem elméletben. Az utóbbi 2 év legjobb filmes listájába nem igaz, hogy nem fért volna be a Biutiful vagy A szemekbe zárt titkok...

Ismeretlen_1068 2011.06.15. 13:06:36

Kicsit indifferens vagyok a döntéssel kapcsolatban: a kategóriák bővítésének hála olyan filmek is rivaldafénybe kerülhettek, melyeknek eddig esélyük sem volt, pedig megérdemelték volna - az idei tízesből például mind jó film! -, ugyanakkor nem lehet garantálni, hogy minden év ilyen erős lesz, hisz normál esetben egy The Blind Side színvonalú film nem kerülhetett volna be ebbe a kategóriába. Az indifferenciámat igazából nem a legjobb film kategóriát érintő változások okozzák, hanem az, hogy ezt a szabályt be kellene vezetni minden főbb kategóriára. Így nem történhetne olyan marhaság, hogy a Blue Valentine kettőséből csak az egyiket nominálják.

duwy 2011.06.15. 13:16:54

7: Valóban, az remek lenne, ha minden kategóriában bevezetnék ezt a szabályt. A Blue Valentine-t meg ne is mondd, még mindig felidegesít. Hogy a fenébe lehetett Gosling-ot nem jelölni?!?

Ismeretlen_86698 2011.06.15. 13:24:31

Színészgárda nem rossz. Mert egy Inception, vagy a The Dark Knight, Avatar, True Grit, The Fighter megkaphatta volna.

Ismeretlen_180758 2011.06.15. 13:32:51

Az Inception és az The Dark Knight hót zicher, hogy nem kapott volna színészgárda jelölést. Színészi jelölést is csak egyet kapott a két film összesen. Tavaly azt a The Kids...-Király beszéde-Közösségi háló-A harcos-Winter's Bone ötös kapta volna, esetleg Black Swan (bár ez utóbbi a vártnál vérszegényebben szerepelt). Egyébként több mint valószínű, hogy ezzel az új módosítással éppen az olyan filmek fognak kiesni, mint az Inception. Mert bizony még mindig a színész a legnagyobb úr (és százalék) az AMPAS berkein belül.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása