aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office preview: super 8 Takács Máté
2011. június 09. 18:55:50

Kategória: 9 komment

Ezen a hétvégén a nyár egyik, ha nem a legérdekesebb produkciója kerül az amerikai mozikba.

Ezen a hétvégén a nyár egyik, ha nem a legérdekesebb produkciója kerül az amerikai mozikba.


Észak-Amerika

Minden bizakodásra okot adó körülmény ellenére is kockázatos vállalkozás a Super 8 című produkció. Egy olyan filmről van szó, aminek főszereplői gyerekek, mégsem ők a célközönség; sci-fi elemektől nem mentes, ám nem a jelenben játszódik; címe semmitmondó, nem 3D-s (bár IMAX-ben vetítik); s legfőképpen: önerejéből kell építkeznie, hiszen nincs kapcsolata semmilyen korábbi sikeres alkotással, legyen az film vagy bármi más. A nagy titkolózás (ami a producer Steven Spielbergtől nem szokatlan húzás) éppen ezért azzal fenyeget, hogy fordítva sül el: mégis mennyien vesznek zsákbamacskát? A filmet övező felhajtás még most, a premierkor is meglehetősen alacsony egy nyári szupermozihoz képest, s emiatt a Paramount meg is tette a szükséges lépéseket. Már ma, azaz csütörtökön bemutatja a filmet néhány száz moziban, hogy a hétvégére nőjön a mozgolódás körülötte, továbbá egészen visszafogott elvárásokat támasztott felé. 25 és 30 millió dollár közötti összeget várnak J.J. Abrams rendezésétől, mondván, nem szükséges blockbusteri számokkal kezdenie, hiszen csupán 50 millió dollárba került, szemben a legtöbb sarokpont-filmmel. Az érdeklődés demográfiai szempontból a 30 éven felüliek között a legélénkebb, ami igencsak szokatlan a mai világban, de ez tekinthető egyfajta sikernek is, hiszen a Super 8 azon időket kívánja megidézni, amikor még a felnőttek vitték sikerre a nyári/téli blockbustereket, így az E.T., a földönkívülit vagy a Harmadik típusú találkozásokat. A stúdió éppen ezért A félszeműt és a Koszorúslányokat jelölte meg remélt elődként; e két film 24-26 millió dolláros első hétvégét jegyzett, majd építve a kedvező szájhagyományra és a nem siető 30 év feletti nézőkre, igen hosszú és gyümölcsöző box office-karriert futott be. Ehhez persze szükség van arra, hogy a Super 8 jó film legyen. Márpedig a kritikák szerint az: a Rotten Tomatoes-on már "Certified Fresh" és közel 80 vélemény után 7,8 pontot jegyez. Ennek elegendőnek kell lennie a közönség szeretetéhez is. Sok múlik a film fogadtatásán: J.J. Abrams-nek ez az első rendezése, amelyet nem hozott anyagból gyúrt össze, így további, megvalósításra váró projektjei is a tétet képezik. A Super 8-nak meg kell majd küzdenie az X-Men: Az elsőkkel a vezető pozícióért, de 30 millió dollárt azért talán összehoz vasárnapig, s az nyári viszonyok között már jó kiindulópont egy ráérősebben gyűjtögető mozinak.

A hét másik országos premierje a Judy Moody and the Not Bummer Summer című, fiatal lányokat megcélzó könyvadaptáció. A Relativity Media körülbelül 2000 moziba szánja az esélytelenek nyugalmával várakozó produkciót, amely 5 millió dollár körüli értékre számíthat.

Országos szintre lép a Midnight in Paris. Woody Allen filmje már több mint 900 filmszínház műsorán lesz látható, ami várhatóan alaposan csökkenti mozinkénti átlagos bevételét, de annyira biztos nem, hogy 5 milliónál kevesebbel álljon a listán a Sony Classics terjesztése.

Az X-Men: Az elsők 55 milliós nyitánya után most reménykedhet abban, hogy a Super 8 a prognózisok alsó határmezsgyéjén fut be, s így egy újabb hetet tölthet az élen. Nem ártana, ha a film 50%-on belül tudná tartani az elpártolók számát, már csak azért se, hogy ne maradjon nagyon el a 2000-es epizódtól, s ne váljon belőle sereghajtó a franchise háza táján. Az első hetet hozzávetőleg 75 millióval zárja ma a képregény-adaptáció, s ha csakugyan olyan jónak tartják a nézők, akkor akár újabb 30 millióval (-45%) is bővülhet egyenlege.

A Másnaposok 2. egy erőteljes bukfencet mutatott be a második hétvégéjén, s ezúttal sem várható -45%-nál jobb változási arány, ami azért kicsit szégyent hoz az első részre. A 15 nap alatt besöpört 198 millió dollár mellett azonban aligha foglalkozik ezzel stúdió. Újabb 15 millió kerül a kasszákba a hétvégén, s így 200 millió tájékán már egyre konkrétabb kijelentések születnek a harmadik részről is.

A Kung Fu Panda 2. esetében kicsit óvatosabban kell közelíteni egy újabb epizód felé, de azért jó eséllyel nem fog elmaradni az sem. A DreamWorks animációs mozija felezte nyitányát az előző víkenden, ami elég kedvezőtlen fordulat volt a nem túl ütős start után, ám ezen a hétvégén elég hely lesz a filmnek ahhoz, hogy kicsit mentse a becsületét. 15-16 millió dollár kerül majd a máig összegyűlő kb. 110 millió mellé, ami nem a leggyorsabb tempó, de hát egy túlsúlyos pandától ennyire futja.

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken áthajózik a 200 millión 10 millió dollárra tehető negyedik hétvégi eredményével, míg a Koszorúslányok tovább folytathatja lenyűgöző pályafutását, 120 millió fölé érkezve.


Magyarország

Itthon az Észak-Amerikában egy hónappal ezelőtt debütált páros, a Koszorúslányok és A pap - Háború a vámpírok ellen, továbbá a tavasz egyik sikerfilmje, Az igazság ára mérkőzik meg a(z egyébként hosszú) hétvégén.

Az Apatow-vígjátékok szereplése itthon változatos képet mutat. A címével nagyban megsegített A 40 éves szűz 170 ezer nézőnél is többeket vonzott, míg a Felkoppintva éppen 100 ezer eladott jegy alatt állapodott meg. A Lepattintva is kedvezően futott, míg a Taplógáz, a Superbad és az Ananász expressz világraszóló buktának bizonyult. A Koszorúslányok szerencsére az előbbiekkel mutat nagyobb rokonságot. A szinkronizált komédia a Másnaposok 2. árnyékában érkezik a hazai vásznakra, ami lehet, nem a legjobb körülmény, mindazonáltal egy nem túl zsúfolt nyár elé néz, s ha valami, hát a vígjáték műfaja képes hosszú távon érvényesülni (az Elhajlási engedély 22,4 millió forintos starttal jutott 100 millió fölé tavasszal). Ha az első négy napot zárva 25 ezer néző fölé jut a Koszorúslányok, akkor a 100 ezer néző is biztosan meglesz, de ennél sokkal több is megvalósulhat. Eredeti nyelven, felirat nélkül a Cinema City Aréna játssza.

Csak 3D-ben érkezik a magyar mozikba A pap - Háború a vámpírok ellen című fantasztikus akciófilm. Nem volt rossz lépés ez a forgalmazó InterComtól: ennek a filmnek egyértelműen szüksége van a térhatásra ahhoz, hogy nyerő legyen, s a hagyományos módú előadások legfeljebb a kihasználtságot rontanák, mint ahogy a Thor esetében is tették. A szezon eddigi egyetlen amerikai bukása azonban olyankor érkezik, amikor A Karib-tenger kalózai 4. és a Kung Fu Panda 2. alaposan lefoglalja a kompatibilis vásznakat, így sok esetben csak napi egy, esti előadást tartanak belőle, vagy még annyit se; egyelőre se a Mammut, se a Campona, se MOM Park, se a Duna Plaza mozijában nem került műsorra: a Cinema City a nagyobb kapacitású Westendet, Arénát és Allee-t részesíti előnyben Budapesten. A szinkronizált, másfél órás képregény-adaptáció eléggé kétesélyesnek tűnik idehaza; 15 ezer nézőt már nem szabad lebecsülni, de 20 ezertől lenne igazán eredményes fogadtatása. Eredeti nyelven, felirat nélkül is látható a Cinema City Arénában.

Az igazság ára című jogi krimi oázisként szolgál a látványos és/vagy harsány filmek sivatagában, más kérdés, hogy mennyire is vágynak más egyébre a honi nézők, mint trükkök és poénok sokaságára. A hazájában nagyon szépen teljesítő regényadaptációt a ProVideo mutatja be, akiknek eddig a Csúcshatás jelenti a csúcsot. Nem valószínű, hogy ezen Matthew McConaughey változtatni tud, de talán meglepetés születik, és helytáll a film. Elsőre azonban 10 ezer nézőnél többet meggondolatlanság volna elvárni.

A Másnaposok 2. könnyen nyerhet ismét; a ma/holnap 200 ezer nézőhöz érő vígjátékra a Koszorúslányok talán hatással lesz, de még ezzel együtt is elképzelhető újabb 30 ezer látogató csütörtök és vasárnap között. Ezalatt a Kung Fu Panda 2. remélhetőleg csak minimális visszalépéssel néz majd szembe, noha a hétfői szünnap lesz igazi energiaforrása, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken átlépi a negyedmillió nézőt, az X-Men: Az elsők pedig 50% közeli veszteségekre számíthat.


Táblázat az amerikai premierekhez

Az alábbi táblázat, ami klikkre nagyobb formát ölt, az amerikai bemutatónaptárt követi nyomon a jelentős érdeklődésre számító filmekkel. A premier dátuma mellett a költségvetés és idővel a nyitóhétvége ill. az akkor éppen aktuális bevétel összege szerepel majd, ezen felül pedig a Rotten Tomatoes, az IMDb és az Aeon Flux értékelése kap helyet.

Címkék

super8 box office judd apatow spielberg matthew mcconaughey jj abrams

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr624539824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.06.09. 19:35:35

Azt hiszem, már leírtam valahol, hogy a Super 8-nak én 30-40 milliós hétvégét jósolnék (a csütörtöki vetítések remélhető buzzjaként meg főleg), és talán a Cloverfielddel szemben (ami szintén szörnyfilm volt, szintén nagy titkolózás vette körül, szintén Abrams bábáskodott felette) ez nem fog bucskázni a következő hétvégén, hanem 30-40% alatt marad a csökkenése.

Ismeretlen_1068 2011.06.09. 20:37:21

Ó, és a The Lincoln Lawyernek szorítok nagyon. (Legyen ez a film is bizonyíték arra, hogy azért vannak még, akik nem csak a netről táplálkoznak, ha jó filmre éheznek.)

Ismeretlen_82723 2011.06.09. 20:41:20

2: Én majd jövő héten a Super 8-cal egyetemben nézem meg. Jó napnak ígérkezik. :)

Ismeretlen_1068 2011.06.09. 20:42:49

(És bocs, hogy a kalózzászlós röpke árnyékában eltűnt ez a jó kis cikk. :)

Ismeretlen_82723 2011.06.09. 20:51:25

4: Ugyan, tudod, mennyire imádom az olyan se vége, se hossza vitázásokra teret szolgáltató posztokat. ;)

toshiro · http://balazspakozdi.com/ 2011.06.09. 23:02:29

Super 8 szerintem bezsákol 40-45 milliót és ezzel átveszi az első helyet a 30 milliót hozó X-Mentől. Ámen. ;) A Kung Fu Panda "gyenge" amcsi teljesítményéért kár...

Magoo 2011.06.10. 09:13:41

En most jottem meg a mozibol. A helyi mozi speci alkut kotott a Paramounttal es 1 nappal elobb mar bemutattak a filmet! ZSENIALIS! A nyar meglepetese! Mar SG forumon is irtam, rendkivul jora sikeredett szerintem. J.J. rendkivul odatette magat - ismet. Latvanyban gyonoru, hangban nagyon odabasz, sztori nagyon tuti! Ahol kellett, hangosan nevettunk - sok ilyen van benne - es ahol kell kishijan betrottyantottunk. Plane mivel kicsit tul hangos volt a mozi es par jelenet kemenyebb lett ezaltal. A mellettem levu faszi minden kemeny jelenetnel kb szivrohamot kapott. :D Sztorirol nem irok semmit - nem akarom rontani az elmenyt, de nekem nagyon bejott! Mindenkinek javaslom!

Eszter 2011.06.10. 18:44:32

olyan általánosságokban beszélsz,és olyan szavakkal,amire számít az ember a trailer-ek,egyebek alapján,és annyira vicces ez a sztoriról nem írok semmit dolog,hogy az én gyanakvó lelkemnek ez kamuszagú

Magoo 2011.06.10. 21:48:57

Akkor legyen gyanakvo a lelked. De ha akarod, itt a SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER!!! A film javareszt az ET ujragondolasa picit durvabb foldonkivulivel. Marhajol van kivitelezve maga a leny es a hangban marhara odavag. JJ rendkivul jol - nem - mutatta a szornyet, de amikor kellett azert nagy totalban az arcunkba tolta. Fura hogy 13-as besorolast kapott film, mert ha jol szamoltam ket Fuck is volt benne. :D A karakterek egytol egyig marhajok. Kb olyan mintha a Gooniest osszegyurtak volna az ET-vel es a Close Encounters of the Third Kind-dal. A rubik kocka szeru dolog amibol tobb ezer van, az a leny urhajoja. A szornyike ujra akarja epiteni a hajojat, hogy elhuzhasson a fenebe a bolygorol. Amugy nem gonosz o, csak a csunya bacsik felpiszkaltak az agyat mert evtizedek ota bebortonozve tartottak. Ahh nem irok le mindent, de a lenyeg, hogy jo film....es szerintem a hetvegen megegyszer beulok ra. :D

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása